גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך אנחנו חיים פה, איך?!

אין טרחנות כטרחנות הישראלי השב הביתה מחופשה קצרה וישר מתחיל להתלונן. עכשיו תורי

דרור פויר / צלם: תמר מצפי
דרור פויר / צלם: תמר מצפי

א. קודם כל, השמש. גם בטוקיו היה חם ולח, לא פחות מאשר פה, אבל השמיים היו לרוב מעוננים וחלביים. החום היה סמיך, אפף אותך ועטף אותך, אבל ברכות. כמעט ולא היה את אלמנט השמש הקופחת. פה השמיים חשופים ואכזריים. השמש ניצבת ושולחת קרניים שהולמות בראשך כמכות גרזן, חורצות בך כוויות ועל הרחובות החשופים כפלנצ'ה הן חורכות את עורך וצולות את בשרך. אני יכול לשמוע את הטססס ולהריח את עצמי נשרף. תקעו מזלג בצלעותיי ותהפכו - אני עוד רגע מוכן.

כן, אני יודע. אין טרחנות כטרחנות הישראלי השב הביתה מחופשה קצרה וישר מתחיל להתלונן ולהצביע על החוליים בבית ומורה כיצד יש לתקנם בדיעבד ולאלתר, שהרי הוא כבר מומחה בהלכות כל העולם כולו - ותעיד החותמת שבדרכון.

פעם הם היו חוזרים ומתישים את חבריהם במצגת שקופיות ארוכה כאורך הגלות, אבל היום מצגת השקופיות מוגשת בזמן אמת בקבוצות הווטסאפ, בדרך כלל בליווי מנג'ס של צילומי קבלות ממסעדות וחנויות ("תראו כמה זול פה! בארץ עולה כפול!"); וכל מה שנותר לאיש השב כדי לפרק מעט את תוגת החזרה זה להתמרמר באוזני כל מי שלא מצליח להימלט בזמן.

אני יודע את כל זה, ועדיין: כמו בבדיחה על העקרב והצפרדע - זה הטבע שלי. זה גם די כיף, חייבים להודות. מה גם שלעניות דעתי שנים של הקשבה, לפעמים בעל כורחי, לקיטורים של אחרים מקנים לי זכות חד פעמית.

אתמול באו חברים, אנחנו אחרי חופשה והם שבו מרילוקיישן של שנה בקנדה. ישבנו על המרפסת ויחד התלוננו על המדינה עד שהגיע זמן קריאת שמע של שחרית. לשבת עם חברים ולהתבאס מהמדינה - זו ציונות. לשבת עם חברים ולשנוא את המדינה - זו כבר פטריוטיות אמיתית. כשננעלה הדלת אחריהם הרגשתי שזהו, כמעט הכול יצא החוצה. עוד מעט ואני חוזר הביתה סופית, כי כמו שאמרתי בשבוע שעבר: כשם שלוקח כמה ימים להתרגל למקום חדש, לוקח כמה ימים להתרגל בחזרה למקום הישן.

ב. ביום הלפני אחרון שלנו בטוקיו הסתובבנו בין גורדי השחקים של רובע אקיהאברה, שרובם ככולם חנויות של משחקים וגאדג'טים ואולמות משחקים. פתאום התחיל לרדת גשם שוטף, ואנחנו נמלטנו אל תוך בית הקפה הראשון שמצאנו. היה זה בית קפה של משרתות. המלצריות לבושות כמו פנטזיה קולוניאליסטית של משרתות: חצאית קצרה ותפוחה, גרביונים ארוכים וסינר לבן.

זו לא הייתה אטרקציה לתיירים, היינו המערביים היחידים שם. אנשים באים, רובם המכריע גברים אחרי העבודה, ומקבלים קצת יחס חם מהמלצרית/משרתת. זה לא היה בית זונות, אפילו לא קרוב, זה היה משהו לא פחות מכמיר לב: לא מכרו שם מין. מכרו חיבה. זה היה בית חיבה.

הם ישבו שם לבד ועם כל אחד ישבה מלצרית שהייתה חמודה אליו; חייכה, צחקה מהבדיחות שלו, הייתה איתו, הקשיבה. חלקם שיחקו משחקי שולחן, חלקם שתו קפה (עם דוגמה של לב על הקצף), חלקם שוחחו או ראו דברים חמודים בטלפון - הכול כדי להפיג את הבדידות, ולו לשעה. שעה זה הזמן שמוקצב לך.

לפי מה שיכולתי לשפוט זה עבד: אנשים שנכנסו בראש שפוף ומבט עייף זקפו צוואר ובעיניהם הופיע חיוך; מישהו חיבב אותם. אומרים שמבדידות האנשים הופכים קשים. ממה שיכולתי לראות, הם בעיקר הופכים פריכים. טבול אותם לרגע קט בנוזל חמים ומתוק והם נמסים. "קפה הבית" קראו למקום, וזה הזכיר לי משפט יפה של הרמן הסה: "במקום בו מצטלבות דרכים ידידותיות נראה העולם כולו, לשעה קלה, כבית".

ג. אולי במקומות אחרים. בישראל, שהיא הבית האמיתי, הדרכים לא כל-כך ידידותיות - מאז שחזרתי אני אחוז אימה משתקת בכל נסיעה ולא משנה אם היא באופניים, באוטובוס או במונית. כל רגע הוא דריכה על סף המוות. אני נותן לזה כמה ימים וזה עובר. גם לרעש וללכלוך אתרגל ודאי במהירות; כרגע מרכז תל אביב נראה לי כמו אתר בנייה בתוך מזבלה שבלב מדבר.

בעצם, כמו מחנה פליטים בפאתי כפר פחונים בדואי לא מוכר, שנמצא על שטח אתר הבנייה שבתוך המזבלה שבלב המדבר. כולם צריכים לצעוק כדי להתגבר על הרעש מחריש האוזניים של המשאיות והדחפורים. בפעם הראשונה שיצאתי מהבית אחרי שחזרתי הסתער עליי עורב. בחיי.

אין כמו בבית. את הישראלים היה כיף לפגוש מחדש. להתרשמותי, כל עניין חקירות נתניהו עושה טוב לאנשים. זו האמת. עקבתי אחרי האירועים גם בניכר, כמובן, אבל זה בכלל לא אותו דבר. כמו ההבדל בין לראות משחק ולשחק. חזרתי הביתה אחרי שבועיים וחצי וכולם - מכל הצדדים - דרוכים, מתוחים, נרגשים, נלהבים, לוהטים, כועסים, זעמם קדוש.

כולם נראים צעירים ב-20 שנה, עיניהם בורקות, עורם מתוח, ששים כסייחים אלי קרב. כולם צודקים וצדקו לאורך כל הדרך, כולם יודעים הכול וידעו כל הזמן, השורות צפופות, הנשימות שטוחות, הלב פועם, האדרנלין גבוה. הישראלים פשוט בהיי. עפים על עצמם - העולם נעלם. זה רק אנחנו עכשיו, בלי פלסטינים, בלי איראנים, בלי אמריקאים ובלי טורקים. עושים את הדבר שלנו.

נחמד לראות את כולם ככה.

ד. בכל מקום ששהינו בו ביפן אפשר היה למצוא ליד המיטה פנס ומשרוקית (לפעמים גם כלי חפירה קטן), למקרה של אסון טבע או רעידת אדמה. באחד הלילות בשבוע שעבר התעוררנו בטוקיו מרעידת אדמה בעוצמה של 5.5 בסולם ריכטר (אם כי רחוק, בים). זה היה מרגש. הרבה פעמים אני שואל את עצמי איך אתנהג בשעה של אסון טבע (פה, איך שחזרתי, שאלו אותי מה הייתי עושה בשעת פיגוע טרור). יומיים אחרי שחזרנו צפוי היה להגיע לטוקיו טייפון ברמה 5. מצד אחד הוקל לי, אבל מצד שני, תחושת פספוס - כמה יפה ומרשים זה יכול היה להיות.

שבוע קודם הגענו לאזור של גייזרים ומעיינות חמים, כמה מאות קילומטרים מטוקיו, רק כדי לגלות שכל האזור נסגר לתנועה, ואפילו הרכבל, שעליו כל-כך בניתי, מושבת. למה, שאלתי. התפרצות של גז וולקני, אמר לי האיש. התרגשתי; אני רגיל שדברים מתבטלים בגלל שביתות, תאונות או חגים. דברים שאתה יכול להתעצבן מהם. אבל מה אתה יכול לעשות מול התפרצות של גז וולקני ממעמקי האדמה, מלבד לקוד קידת כבוד בסגנון הסמוראים האשכנזים.

מה שכן, המלון שהגענו אליו באותו לילה ישב על נביעה, ורק התחושה של לעשות אמבטיה במים שצפו מהתהום ולא סתם התחממו באיזה דוד יכולה לבדה לנקות אותך מבפנים החוצה. היפנים מתקרצפים בקפידה ולאורך זמן לפני שהם נכנסים למים. זה היה יפה בעיניי, כי למה מי אתה שתלכלך את המים?

העניין הוא ששם האדמה כל הזמן רועדת וכדור הארץ מבעבע. גם פה האדמה לוהטת ומסעירה את הרוחות; אבל איזה הבדל גדול: שם זה מבפנים החוצה, פה זה מלמעלה למטה - השמש קופחת בשמיים ובני האדם כופים את עצמם על האדמה. רבים מי יהיה "אדון הארץ". מצחיקים כאלה. כאילו שלארץ יכול להיות אדון. כשאתה על פי תהום אמיתית אתה מבין את זה טוב יותר, אני משער. פה, רוב התהומות מדומיינים והדמיון, תגידו עליו מה שתגידו, הוא גמיש יותר מהר געש. את הבולענים האמיתיים אנחנו מדחיקים.

בקיצור, כיף לחזור. 

עוד כתבות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין