גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כוח המוח: קשר אפשרי בין פעילות גופנית להצלחה אישית

מחפשים עוד סיבה לעסוק בספורט? חוקרים טוענים שלפעילות פיזית יש השפעה ישירה על המוח ותפקודיו. אלה מאמינים שהאחוז הגבוה של מנהלים בכירים העוסקים בספורט אינו מקרי

לברון ג'יימס / צלם: רויטרס
לברון ג'יימס / צלם: רויטרס

כשהחליף טום קוק את סטיב ג'ובס, רבים הטילו ספק ביכולתו להיכנס לנעליים הגדולות של מייסד חברת אפל, ובעיקר להיכנס לראשו של היזם היצירתי. בניגוד לג'ובס המהפכן, טים קוק נחשב עד אז למנהל טוב וחרוץ, אבל לאיש אפור. כזה שהפרט המעניין ביותר עליו הוא העובדה שהוא מתחיל את שגרת יומו בשעות הבוקר המוקדמות בשעה של אימון אירובי. נחמד, אך לא ממש מסעיר. חלפו מאז שלוש שנים, וקוק הצליח להפתיע את כולם ולהזניק את מניית אפל ואת נתוני המכירות במאות אחוזים.

ידוע שהיכולת להיות מנהל מוצלח תלויה בגורמים רבים, בהם כישורי ניהול, השכלה מתאימה וצבירת ניסיון ניהולי. נוסף לכל אלה, בשנים האחרונות עולה השאלה האם האחוז הגבוה של אנשים שהגיעו לעמדות ניהול בכירות ועוסקים באופן קבוע בפעילות גופנית מצביע על משהו נוסף. האם מדובר בטרנד שחלק ממנו תדמיתי, או שפעילות גופנית יומית באמת מסייעת להצלחה?

מנגנוני הישרדות שנשכחו

במהלך ההיסטוריה האנושית, הפכה הפעילות הגופנית מכלי הכרחי להישרדות לחלק מתרבות הפנאי. בעבר, היו מנגנוני המאמץ הגופני חיוניים להישרדותו הפיזית של האדם הקדמון. ככל שיכולת הריצה שלו הייתה טובה יותר, גדלו סיכויו לשרוד ולהעמיד צאצאים. כיום, במציאות שבה אנו עובדים בישיבה, נוסעים במכוניות ומבלים רבות משעות הפנאי בצפייה בטלוויזיה, הפעילות הגופנית חשובה בעיקר לשמירה על הבריאות. אולם בשנים האחרונות, מחקרים מצביעים על יתרון נוסף של הפעילות הפיזית ועל קשר אפשרי בינה לבין הצלחה אישית.

המחקרים הללו מפנים את תשומת הלב להשפעה שיש לפעילות הגופנית על המוח ועל תפקודיו בכל הגילים. מתוך הבנה שלפעילות הגופנית יש השלכות חשובות בהרבה על התפתחותנו ממה שהיה ידוע בעבר. יש חוקרים שמרחיקים עוד צעד קדימה וטוענים שפעילות גופנית היא אפילו דרך "להשביח" את המטען הגנטי שלנו.

לפי גישה זו, מנגנוני המאמץ אחראים במידה רבה להתפתחותו של מוח האדם, ועצם הצורך לרוץ ולהיות פעיל כדי לצוד, גרם להתפתחותו של המוח האנושי לאורך ההיסטוריה. המנגנונים הפיזיולוגים הידועים בשם "הילחם או ברח" (Fight or Flight) מופעלים במצבי לחץ של סכנת חיים. אלה המצבים שבהם המוח נדרש לתפקוד הטוב ביותר. ההחלטה אם להימלט מחיית טרף או להילחם בה היא בעצם שאלה המצריכה עיבוד נתונים, קבלת החלטות ופתרון בעיות. במונחים של ימינו - כישורי ניהול.

המוח "דורש" פעילות גופנית

אך מה הקשר בין כל אלה לפעילות המוח? ממאמר שפרסם פרופ' מיכאל פולגמן מאוניברסיטת מונטריאול, שהתפרסם בירחון הרפואי Developmental Neuro-Rehabilitation, עולה שפעילות גופנית משפיעה על המוח באמצעות שלושה מנגנונים עיקריים: בזמן מאמץ עולה צריכת החמצן של הגוף וזרימת הדם גוברת. התהליך הזה מתרחש בעיקר בשרירים, ולאורך זמן הוא משפר גם את זרימת הדם והחמצן לתאי המוח.

המנגנון השני הוא שיפור מיידי בתפקוד המוח בזמן ביצוע פעילות גופנית ואחריה. זו באה לידי ביטוי בהפרשת נוירו-טרנסמיטורים כדוגמת סרוטונין. הנוירו-טרנסמיטורים הם חומרים המופרשים בנקודות המפגש בין תאי העצבים, המאפשרים קשר והעברת מסרים בין תאי העצבים השונים ובין אזורים שונים במוח.

עלייה בהפרשה שלהם בטווח בקצר מגבירה את פעילות תאי המוח ובטווח הארוך משפרת את הקשרים בין אזורים שונים במוח. ככל שמספר הקשרים ח עולה, כך משתפרים תפקודי המוח.

המנגנון שלישי הוא המעניין ביותר. מתברר שביצוע מאמץ גופני גורם לעלייה בהפרשת חומרים בשם נוירוטרופינים (Neurotrophins) בחלבונים שתפקידם "לדאוג" לרקמת המוח. הם אחראים על חלוקת תאי המוח והתפתחותם לאורך כל שלבי הילדות, והם גם אחראים על הישרדות תאי המוח בגיל מבוגר. הניורוטרופינים אחראים על ייצור חומרים שתאי העצב זקוקים להם כדי לבצע את פעולתם. הם גם אחראים על תהליך חשוב נוסף. אם בעבר חשבו שמספר תאי המוח של אדם בוגר קבוע, ושמוח של אדם בוגר אינו יכול לייצר תאי מוח חדשים, הרי לאחרונה הוכח שבאזורים מסוימים שלו יש למוח יכולת לייצר תאים חדשים. באמצעות הפעילות גופנית רמת הנוירוטרופינים עולה במהירות, ויוצרת גירוי ליצירת תאי מוח חדשים.

הכרת מנגנונים אלה מביאה חוקרי מוח כיום לחשוב שמוח האדם "דרש" במהלך ההיסטוריה את הפעילות הגופנית כדי להמשיך ולהתפתח. מכאן הם מסיקים שאנשים פעילים בכל מהלך חייהם יהיו בעלי כישורים קוגנטיביים טובים יותר.

לאורך כל מעגל החיים

הקשר בין פעילות פיזית להצלחה בחיים מתחיל כנראה הרבה יותר מוקדם ממה שאנו חושבים. נמצא קשר ישיר בין פעילות גופנית אירובית של נשים בזמן ההריון, בעיקר בשלושת החודשים האחרונים, לבין בריאות הילד. מתברר שהורמוני המאמץ משפיעים על סביבת התינוק ברחם ותורמים למשקל תקין של היילוד.

המשקל הוא פרמטר חשוב לבריאותו הגופנית של הילד, שכן משקל גדול או קטן יותר מהממוצע קשורים לשיעורים גבוהים של השמנת יתר ומחלות מטבוליות בגיל המבוגר. בקרב ילדים שאימהותיהם היו פעילות בזמן ההריון, נמצאו שיעורי השמנה נמוכים יותר ורמות נמוכות יותר של שומנים בדם בהשוואה לילדים שאמם לא הייתה פעילה.

לאותו ילד שמתחיל בנתוני פתיחה טובים יותר כמו משקל תקין, יש סיכוי טוב להיות בעצמו פעיל יותר, זאת לעומת ילדים שסובלים מהשמנת יתר וממעטים בפעילות גופנית כבר בתקופת הילדות. מחקרים הראו שבקרב ילדים שעסקו בפעילות גופנית נמצאה יכולת טובה יותר בפתרון בעיות מורכבות, שיפור ביכולת עיבוד הנתונים ושיפור בזיכרון בזמן ביצוע מטלות בהשוואה לילדים שלא היו פעילים פיזית.

מחקר רב משתתפים שנערך בקרב תלמידי תיכון בארה"ב הצביע על קשר ישיר בין מרחק הריצה שגמאו הנערים ב-20 דקות כמדד לדרגת הכושר הגופני שלהם לבין יכולתם לפתור בעיות בחשבון ויכולת הקריאה שלהם. בקרב סטודנטים נמצא קשר ישיר בין הישגים אקדמיים למספר השעות השבועיות שבהן עסקו בפעילות גופנית, וכן נמצא קשר ישיר בין פעילות גופנית למנת המשכל, בלי קשר להשכלה ולמצב כלכלי.

אם הפעילות כל-כך חשובה להתפתחות המוח, מדוע רק מוחם של חלק מהאנשים דורש זאת? הרי רק חלק מהאנשים מבצעים פעילות גופנית. התשובה לשאלה זו נעוצה כנראה בגנטיקה. מחקרים שנערכו בקרב בעלי חיים מלמדים שישנן חיות שפעילות יותר ויש כאלה שפחות. גנים מסוימים קובעים את רמת הפעילות בחיי היומיום. אלה אומנם לא אותרו עדיין, אבל מעריכים שלפחות כ-50% מהרצון שלנו לפעול קשור לגנטיקה.

המחזיקים בתיאוריה מאמינים שאנשים פעילים יותר מצוידים בתכונות שיעשו אותם גם מצליחים יותר. אלה משפרים כל הזמן את היכולות הקוגניטיביות שלהם, וכך הם מתקדמים. לכן, לא פלא שטים קוק, מנכ"ל אפל העסוק מאוד, מוותר על שעת שינה ומבצע פעילות גופנית. זה פשוט משתלם לו יותר.

הכותב הוא פיזיולוג ופיזיותרפיסט במכון פיזיולייף בהרצליה לשיקום פיזיותרפי וכושר אישי www.plife.co.il

בזמן מאמץ גופני המוח מפריש

נוירו-טרנסמיטורים, חומרים שמגבירים את פעילות תאי המוח בטווח הקצר, ומשפרים את תפקודו בטווח הארוך

בזמן פעילות גופנית עולה צריכת החמצן של הגוף וזרימת הדם גוברת. התהליך הזה מתרחש בעיקר בשרירים, אך גם המוח נהנה ממנו, מה שמשפר לאורך זמן את זרימת הדם והחמצן לתאי המוח

מאמץ גופני גורם גם לעלייה בהפרשת נוירו-טרופינים, חלבונים שאחראים על חלוקת תאי המוח והתפתחותם בשלבי הילדות, ואחראים גם על הישרדות תאי המוח בגיל מבוגר

עוד כתבות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן