גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטיות קוגניטיביות

אולי אי-אפשר להשתחרר מהן, אבל אפשר להכיר אותן

קריירה לבוגרים אקדמאיים / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
קריירה לבוגרים אקדמאיים / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

בעבודה כולם נדרשים לקבל החלטות, ולא פעם מורכבות למדי. ובמקרים רבים, לא משנה כמה זהירים נהיה, נבחר "לא נכון" או לא מיטבי.

אחת הסיבות לכך היא שבמהלך תהליכים מנטליים מורכבים, כמו תהליך קבלת החלטות, אנחנו נעזרים בכללי אצבע שנועדו להקל על עומסים מיותרים, וחסרונם עמם: פעמים רבות הם גורמים לנו להסיק מסקנות שגויות, לפעול על פיהן, ולשלם על כך מחיר במבחן התוצאה.

אלה הן הטיות קוגניטיביות. מחקר בכלכלה התנהגותית מגדיר אותן כ"מגמות שיטתיות לסטייה משיקולים רציונאליים".

אולי אי-אפשר להשתחרר מהן, אבל אפשר להכיר אותן, ולהיות מודעים לקיומן בתהליך קבלת ההחלטות הבא.

רעיון מבריק נשאר רעיון מבריק

מנהל הגה במוחו רעיון שחשב שהוא מבריק, והשקיע ברעיון את מיטב מאמציו ותקציביו. למרבה הצער, אחרי חודשים ארוכים של השקעה מרובה, הרעיון לא צלח (שיטת העבודה שפיתח לא מפיקה תועלת; המוצר שהחל לשווק לא אהוד; הכיוון השיווקי שבחר בו לא מעורר הדים, וכדומה).

אולם המנהל לא עוצר. הוא אפילו לא רואה את כישלונו. מוחו מסנן את העובדה שהרעיון שלו לא מניב פירות, והוא ממשיך להשקיע בו זמן וכסף, כמו בעיוורון: "זה רעיון מעולה, אין ספקות".

התנהגות זו לא שייכת למנהלים "לא טובים", או לבעלי אגו מנופח במיוחד. זו התנהגות טיפוסית ושכיחה למדי שמוּנעת מ"הטיית האישור" - ייחוס משקל רב לממצאים המאשרים את השערותיו של אדם, ובמקביל לכך - ייחוס פחות משקל לממצאים הסותרים השערות אלה (ואף התעלמות מהם). הטיה זו משפיעה על ההיגיון הבריא שלנו, ומעודדת אותנו להצדיק את החלטותינו - החלטות שמבוססות על השערות - גם כשבשטח נראה שהחלטתנו לא עולה יפה.

במקרה כזה יכולה הטיית האישור להשתלב מצוין גם עם הטיית הוודאות , ולגרום למנהל להיות בטוח במאה אחוזים שהוא צודק, ויהי מה. הוא מתקשה להטיל ספק בהחלטתו, ומתייחס לגישתו כאל אקסיומה מנצחת: "כשפועלים כך, זה תמיד מצליח". גם כשעמוק בתוכו הוא מבין שעלה על מסלול שגוי, הוא לא ישנה את דעתו.

המוצר הקודם שלי כשל, אז עדיף שאשתוק

בחור צעיר ומוכשר מנסה את מזלו כעצמאי ופותח עסק, אבל לא מצליח להשיג את מטרתו. העסק כושל, והוא חוזר לשוק העבודה כשכיר. חולפות כמה שנים שבמהלכן הוא עושה חיל באחת מהחברות המובילות בתחומו, רוכש ניסיון ומתקדם מקצועית. החלום להקים עסק בעצמו לא הרפה ממנו, אבל למרות זאת ואף על פי שברור למדי שהוא מצוי במקום אחר לגמרי מזה שהיה בו כשניסה את מזלו כעצמאי - הוא לא מעז. הוא לא מקדיש חשיבות להצלחותיו ולהתקדמותו המקצועית. הוא זוכר את אותו כישלון, ומוּנע ממנו.

ואכן, מחקרים הוכיחו מזמן כי כישלונות מקצועיים נזכרים טוב יותר ומשפיעים על עובדים הרבה יותר מאשר הצלחותיהם והתקדמותם המקצועית. זוהי הטיית השליליות, שגורמת לאנשים לזכור טוב יותר, ובעוצמה רבה יותר, חוויות ואירועים שליליים ולא נעימים.

אבולוציונית, זה יעיל. חשוב שנזכור אירועים שליליים שחווינו, כדי שנדע מה לעשות כדי למנוע את הישנותם, אבל בסביבה עסקית, בתפקידים שבהם נדרש העובד ליטול סיכונים ולקדם את עצמו בעזרתם, ובעבור אנשים בעלי פוטנציאל מקצועי רב - הטיית השליליות היא אחת הסכנות הגדולות ביותר. היא גורמת לפחד מפעולה, ולעתים קרובות משתקת ומקבעת עובדים במקומם. הם רוצים להעז, לפרוץ ולהתקדם, אך מוותרים על הרעיונות בעלי הפוטנציאל המבטיח שלהם, בגלל החשש לחוות שוב כישלון שחוו בעבר, כשהעזו.

זה הכי פשוט, ולכן - הכי טוב

בימינו יכולת קבלת החלטות היא אחת ממיומנות הליבה החשובות ביותר שנבדקות בעת מיון עובדים בתהליכי גיוס. עובדים רבים נדרשים לקבל החלטות מורכבות באופן יומיומי וכחלק מהגדרת תפקידם, ולעתים החלטות אלה צריכות להתקבל בלחץ רב.

כדי להוכיח שהם מכריעים היטב ובביטחון, פעמים רבות בוחרים עובדים - בכל דרג שהוא - באפשרות הקלה והפשוטה מכולם: "בואו נחסוך לעצמנו כאב ראש מיותר", הם אומרים לעצמם ולקולגות שלהם כשהם מבקשים לבחור באחת מכמה אופציות.

הם לא עושים זאת מכיוון שהם עצלנים, או לא חכמים מספיק כדי להבין רעיונות מורכבים. מדובר בהטייה קוגניטיבית המכונה תערו של אוקאם - עיקרון פילוסופי המיוחס לנזיר הפרנציסקאני האנגלי וויליאקם איש אוקאם שחי במאה ה-14. על פי העיקרון הזה פועל המדע כולו, בעודו חותר ליצור תיאוריות פשוטות, מצומצמות, מובנות. תיאוריות דלות בפריטים, שאינן מכבידות על הנוגעים בדבר. האם בחירת הפשוט היא הבחירה הנכונה? המשתלמת? המקדמת ביותר? לא תמיד. לא בהכרח.

התרופה להטיות

כולם מונעים מהטיות קוגניטיביות (וישנן כמאה וחמישים הטיות שונות!). אין "תרופה" שיכולה למנוע מאיתנו להשתמש בהן. הן אוטומטיות, ואי-אפשר לבטלן. הן חלק בלתי נפרד מהדרך שבה פועל המוח האנושי, החותר לצמצום העומס, לפשטות ולאיזון מתמיד.

לכן, ה"תרופה" היחידה שיכולה למנוע את הבעיות הנובעות משיקולים מוטים היא בבחינת "פרוביוטיקה" - תוספת שמחזקת בזמן אמת. מדובר על עצם המודעות לקיומן של ההטיות, שצריכה להוביל כל עובד ומנהל לנסות להקיף את עצמו באנשים ששונים ממנו ושחושבים אחרת ממנו, ושיכולים לספק לו נקודות מבט שמאתגרות את תפיסותיו ואת ההטיות הקוגניטיביות שלו. רק כך יוכל לשקול בזהירות את כל הזוויות והדעות, ולקבל את ההחלטה הנחוצה. בלי לפחד לחזור אחורנית, לשנות כיוון, ולבחור אחרת מכפי שהאינטואיציה מכווינה. 

■ יעל מהודר היא יועצת ארגונית וכותבת הספר "המועמד הנבחר". מאמר מיועד להעשרה, אינו תחליף לייעוץ מקצועי ואישי המתאים למידותיו של כל אדם ואדם, ואין להתייחס אליו ככזה. לקשר עם יעל: בפייסבוק או באתר.

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

המניה המפתיעה שבנק אוף אמריקה הכתיר כ"הבטחת השנה"

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מחצי מהתשואה נמחקה: הסיבות לירידות החדות בוול סטריט, ומה קרה לאנבידיה?

מדד הפחד מתקרב לשיא, S&P 500 נמצא ברצף הירידות הארוך ביותר מאז 2022, והשבוע האחרון היה הגרוע ביותר של הנאסד"ק מאז 2022 ● מה עומד מאחורי המגמה? האינפלציה, המצב הגיאו-פוליטי המורכב וגם הפסימיות בנוגע לענף השבבים

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים