גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי ירוויח מיליונים בייצוגית נגד שמן והיו"ר לשעבר גבי אשכנזי?

ביהמ"ש קבע כי התובע, עו"ד יוגב חלפון, שהגיש את תביעת-העתק נגד שמן, אינו יכול לשמש כעו"ד המנהל את התביעה ■ אולם חלפון מבקש להילחם על זכותו לבחור מי יהיה העו"ד שייצג אותו - תוך שהוא מייחס לשופט כבוב, ש"פיטר" אותו, מינוי עורכי דין מקורבים

גבי אשכנזי / צילום: איל יצהר
גבי אשכנזי / צילום: איל יצהר

מי יהיה עורך הדין הייצוגי בתביעת-העתק שהוגשה נגד הרמטכ"ל לשעבר ויו"ר חברת שמן נפט וגז לשעבר, רב-אלוף (במיל') גבי אשכנזי; ונגד מנכ"ל החברה לשעבר, יוסי לוי, בטענה כי הטעו את משקיעי החברה לחשוב כי יש סיכוי גבוה לקדיחת נפט בקידוח "ים 3" שכשל?

שאלה זו מעסיקה בימים אלה את בית המשפט הכלכלי בתל-אביב, לאחר שנקבע כי התובע הייצוגי שהגיש את התביעה אינו יכול לשמש גם כעורך הדין המנהל את התביעה. בית המשפט החליף אותו, ומינה עורך דין אחר לניהול התביעה; אולם התובע הייצוגי לא וויתר, וניהל מאבק על הזכות לחבוש שני כובעים: את כובע התובע הייצוגי ואת כובע עורך הדין הייצוגי. בהמשך, הבין שאינו יכול לרקוד על כל החתונות, אך כעת הוא מבקש לקבוע את זהות עורך הדין שימונה לתיק.

להחלטה מי ישמש כעורך הדין בתביעה יש משמעות כספית אדירה. ככלל, מי שגורף את הכסף הגדול בתביעות הייצוגיות המתקבלות הם עורכי הדין הייצוגיים. התובעים, שהביאו את הנושא לבית המשפט, זכאים אף הם לגמול, אך זה אינו מתקרב לשכר המוענק לעורכי הדין, שנחשבים למי שעשו את העבודה "הקשה" של הוכחת התביעה הייצוגית.

בתביעות "שוק-הוניות" באופיין, העוסקות בהטעיית משקיעים, ונחשבות למורכבות יותר, מדובר בשכר-טרחה בסך מיליוני שקלים רבים הנפסקים לטובת עורכי הדין. זאת, לעומת מאות אלפי שקלים הנפסקים לטובת התובעים הייצוגית (עד מיליונים בודדים במקרים חריגים).

על הרקע הזה, מתנהל בחודשים החולפים מאבק על כיסא עורך הדין הייצוגי במסגרת התביעה ייצוגית שהוגשה נגד חברת שמן. וכשמיליונים נמצאים על המוקד, נדמה שאין מנוס מללכלך את הידיים: הבוקר (א') העלה אחד הצדדים למאבק טענות קשות נגד בית המשפט הדן בתיק, ומייחס לו "שיקולים זרים" ומינוי עורכי דין מקורבים.

איך הכול התחיל? חברת שמן נטשה את קידוח "ים 3" לפני כשלוש שנים, לאחר שהתברר כי הוא יבש. תקציב הקידוח, שנערך במשך 11 חודשים, הסתכם ב-182.2 מיליון דולר. חלקה של שמן בעלות הקידוח הסתכם בלא פחות מ-140 מיליון דולר. לאחר שהוכרז על כישלון הקידוח, התפטרו יו"ר החברה, הרמטכ"ל לשעבר אשכנזי, והמנכ"ל יוסי לוי. שווי החברה, שעמד טרם ההודעה על הכישלון על יותר מחצי מיליארד שקל, כמעט והתאפס.

בעקבות הפרשה הגיש אחד מבעלי המניות בשמן, עו"ד יוגב חלפון, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה, אשכנזי ולוי, בהיקף של 165 מיליון שקל, בטענה כי הודעות שפרסמה חברת שמן זמן קצר לפני שנטשה את קידוח "ים 3" - שבהן נמסר, בין היתר, כי "השותפים ברישיון הגיעו למסקנה, כי בקידוח קיימים סימני נפט משמעותיים" - נטעה במשקיעים תקוות שווא, כי נמצא נפט באיכות גבוהה.

אולם לאחר שהחלו מבחני ההפקה, לא נמצא דבר והקידוח נמצא יבש. לטענת עו"ד חלפון, אשכנזי ולוי ידעו כי מדובר בקידוח יבש, אך בכל זאת נתנו למשקיעים להשקיע ולממש את האופציות שבהן החזיקו. עו"ד חלפון ביקש לשמש הן כתובע והן כעורך הדין בתביעה (יחד עם רעייתו, שאף היא עורכת דין). בהמשך, ובאותו עניין, הוגשו עוד שתי בקשות ייצוגיות נגד שמן.

יותר מתריסר עורכי דין התמודדו

באוקטובר אשתקד אושרה בקשתו של חלפון לנהל את התביעה כייצוגית. אולם אז נפתח הדיון בשאלה האם יהיה זה נכון שחלפון יחבוש את שני הכובעים במקביל, כתובע וכעורך דין. בסיבוב המשפטי הראשון שהתנהל בשאלה הזאת, קבעה השופטת דניה קרת-מאיר (שבינתיים פרשה מכס השיפוט), כי עו"ד חלפון אינו יכול לשמש בשני התפקידים, וכי ימונה עורך דין אחר שייצג את הקבוצה הייצוגית (משקיעים שנפגעו מהתנהלות חברת שמן).

עורכי הדין שמונו אז לתפקיד היו אופיר נאור ורנן גרשט, מהבולטים בתחום התביעות ייצוגיות. חלפון ערער לבית המשפט העליון על החלטה זו; והשופטת אסתר חיות קיבלה חלקית את ערעורו. חיות קבעה, כי חלפון אינו יכול לשמש כעורך הדין המייצג, אך ביטלה את מינוים של עורכי הדין נאור וגרשט; והחזירה את הדיון בשאלה מי יהיה עורך הדין הייצוגי, לבית המשפט המחוזי, תוך שייפתח "מכרז" לתפקיד.

מטבע הדברים, המכרז היה מבוקש במיוחד. על התפקיד התמודדו לא מעט עורכי דין מוכרים בזירה הייצוגית, ובהם: עורכי הדין נאור וגרשט, אשר טענו כי כבר למדו את התיק, היו צד פעיל בו ולכן יש למנותם; עו"ד שחר בן-מאיר; עו"ד יצחק אבירם, שהגיש את הבקשה הייצוגית השנייה נגד שמן באותו נושא; עו"ד רונן עדיני ומשרד צמח-שאשא; משרד עורכי הדין שך ד"ר אבי וינרוט; עו"ד גולן קאשי; עורכי הדין עמית מנור ויוקי שמש, ואחרים איתם; ומשרד פירט-וילנסקי.

עו"ד יוגב חלפון מצדו התנגד להליך, וציין כי הגיש עתירה לבג"ץ נגד ההליך אשר עשויה לייתר אותו. עוד לטענתו, אין לכפות עליו עורך דין שאינו מכיר. בנוסף, התנגד ספציפית למינוי עורכי הדין נאור וגרשט, בין היתר מאחר שלטענתו הם שותפים של עו"ד יצחק אבירם בתיקים רבים, ואבירם עצמו מנהל את הייצוגית המתחרה לייצוגית שלו, כאשר בין ההליכים קיים ניגוד-עניינים.

בנסיבות אלה, ביקש חלפון למנות את עו"ד גולן קאשי, שנכנס לזירה הייצוגית לפני כארבע שנים בלבד, אך כבש אותה בסערה עם שתי החלטות שעוררו הדים: אחת מהן כבר שלשלה לכיסו כמעט 9 מיליון שקל שכר-טרחה (פרשת גבעת-עמל והשנייה ייצוגית נגד חברת ההחזקות אוצר-התיישבות-היהודים).

בסוף השבוע נתן השופט חאלד כבוב החלטה בפרשה, שבמסגרתה דחה את טענותיו של יוגב חלפון, ומינה שוב את עורכי הדין אופיר נאור ורנן גרשט לעורכי הדין הייצוגיים. כבוב ציין, כי עד מועד מתן ההחלטה נדחו כל ההליכים שפתח חלפון בבית המשפט העליון, נגד "פיטוריו" מתפקיד עורך הדין הייצוגי (בהם בקשה לביטול פסה"ד ועתירה לבג"ץ).

לגופו של עניין נקבע, כי אין ממש בטענותיו של חלפון נגד נאור וגרשט, אשר הם בקיאים בתיק ובעלי ניסיון ומקצועיות בתחום הנדרש. כבוב קבע, כי "עם כל הכבוד, לא די בתחושת הבטן של עו"ד חלפון על-מנת לפסול את המינוי, שעה שזה נמצא המיטבי על-ידי בית המשפט. עו"ד חלפון לא הצביע על כל טעם ענייני או קושי קונקרטי לנהל את ההליך, כשעורכי הדין נאור וגרשט משמשים באי-כוח, לעומת משרדים אחרים שהתבקשו להתמנות".

חלפון נגד כבוב: החלטה "שרירותית" ו"שערורייתית"

הבוקר (א') הגיש עו"ד יוגב חלפון בקשה דחופה למחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל-אביב לקבל את ההחלטה האחרונה של השופט חאלד כבוב, במסגרתה מונו שוב עורכי הדין אופיר נאור ורנן גרשט לעורכי הדין הייצוגיים בתביעה שיזם חלפון נגד חברת שמן. בבקשתו מבקש חלפון לערער על ההחלטה של כבוב, לאחר שלטענתו זו לא נמסרה לו. בבקשה טוען חלפון, כי מדובר בהחלטה "שרירותית" ו"שערורייתית" ובכוונתו להגיש גם בקשת פסלות נגד השופט כבוב, ובקשה לעיכוב ההליכים בתיק. זאת, לאחר שלטענתו "המכרז שהתקיים נעשה רק למראית עין, בעוד מנגד המכרז היה 'תפור לעורכי דין אלה', והתוצאה הייתה ידועה מראש".

עו"ד חלפון מטיח טענות קשות בשופט. בין היתר הוא טוען, כי "קיימים שיקולים זרים שהביאו להחלטה, אשר מעידים כי המכרז לבחירת עורך דין היה מכור והתוצאה הייתה ידועה מראש, שכן בחירתם של עורכי הדין גרשט ונאור לא נובעת מעקרון טובת הקבוצה, אלא מתן יחס מועדף לעורכי דין שבית המשפט חפץ ביקרם; והם מתוך הפמליה המקורבת אליהם, כפי שבית המשפט מינה אותם ללא מכרז, כך גם בית המשפט מינה אותם כשעשה מצג שווא כאילו קיים מכרז, והביא לאותה תוצאה".

שעות ספורות לאחר שהוגשה בקשתו של חלפון, נתן השופט חאלד כבוב מאופקת בבקשה, במסגרתה הורה להתיר לחלפון עיון בתיק במערכת נט המשפט על מנת שיוכל לקרוא את ההחלטה בעניין מינוי גרשט ונאור. באשר לטענות הקשות שהטיח לעברו חלפון, ציין כבוב: "אני נמנע בשלב זה מלהתייחס בהרחבה לתוכן ההודעה אעשה כן לאחר שתוגש בקשתו של המבקש. אעשה כן, לאחר שתוגש בקשתו".

עם זאת, הפנה כבוב את חלפון להחלטה שנתן ולנימוקים שפירט בה, אותם הגדיר השופט "ענייניים ורלבנטיים", וכן הוסיף, כי "ראוי לו למבקש (חלפון) להימנע מלשון בוטה ומשתלחת שאין בינה לבין האמת דבר וחצי דבר, אלה דברי בלע והשמצות מופרכות. אך לכך אתייחס בהרחבה לכשתוגש בקשתו של המבקש!" (סימן הקריאה במקור, א' ל"ו).

עוד כתבות

רונן גינזבורג, מנכ''ל דניה / צילום: רני חכם

הדוחות שהרסו למניה הזו את החגיגה בבורסת ת"א

בעוד שמדד הנדל"ן זינק במעל 6% בתל אביב, מניית דניה סיבוס היא בין המניות הבודדות בסקטור שנסחרה היום בירידות, בעקבות דוחות כספיים מעורבים שפרסמה ● בעוד שהחברה דיווחה על שיא בצבר ההזמנות, בגובה 22 מיליארד שקל, הרווח הנקי של החברה רשם ירידה של 3%

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

אנשי מערכת הביטחון לשרי הקבינט: "בסוף המבצע לא יושמד האיום הבליסטי"

דיווח: איחוד האמירויות וקטאר ביקשו סיוע מבנות הברית שלהן בהדיפת המתקפות האיראניות ● שר ההגנה האמריקאי: לא תוחמים בזמן את המבצע ● ארה"ב תקפה את אתר הגרעין באספהאן ● מפקד הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי בלבנון חוסל בתקיפת צה"ל ● קטאר: הפלנו מטוסי קרב איראניים ● קפריסין: הכטב"ם בבסיס הבריטי שוגר ע"י חיזבאללה ● עדכונים שוטפים

תקיפה משותפת לארה''ב וישראל בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

המרוץ נגד השעון: ארה"ב מנסה להכריע את איראן לפני שתיגמר התחמושת

בפנטגון חוששים שקצב השימוש בתחמושת גבוה מיכולת הייצור ● בעוד ארה"ב וישראל מנסות לשתק את מערכי הטילים של טהרן, המחסור במיירטי THAAD וחץ 3 מעמיד את המזה"ת בסיכון ● האם המלאים המיועדים להרתעת סין וצפון קוריאה ייפתחו לטובת המערכה באיראן?

התחדשות עירונית בירושלים / צילום: Shutterstock

"יקצר את לוחות הזמנים": מתי פגיעה בבניין יכולה דווקא לזרז פינוי־בינוי

המדינה מפצה על נזקי המלחמה, אך כשבניין שנפגע נמצא בעיצומו של תהליך התחדשות עירונית הסיפור מסתבך ● מי אחראי לשיקום המיידי של המבנה ואיזו הכרעה עשויה לשנות את לוחות הזמנים של הפרויקט?

השקעות ריטייל / איור: Shutterstock

"כבר לא נלחצים מלחימה ורצים למכור": המשקיעים שבלב העליות בבורסת ת"א

בעבר נחשבו משקיעי הריטייל ל"ידיים החלשות" בשוק המקומי, שממהרים למכור בעת חשש או חוסר ודאות ● אלא שמתחילת המלחמה לפני כשנתיים וחצי, הללו מפגינים חסינות ומספקים רוח גבית לשוק המניות המקומי: "הם מסתכלים לטווח ארוך יותר ומבינים שיש כאן הזדמנות"

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

קנס מלחמה: קונים ליד הבית ומשלמים עוד 30%. וגם: המוצר שהביקוש אליו זינק

כמו במערכה האיראנית הקודמת, גם הפעם ביג היו הראשונים להודיע על הקלות, מליסרון והכשרת היישוב הצטרפו, אך בעזריאלי טרם התקבלה החלטה ● ברשת הסטוק מדווחים על עלייה ברכישת מוצרים לבית, ובעולם הקולנוע והחשמל על ביקושים למסכי טלוויזיה קטנים

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

מתי תיגמר המלחמה? זה ההימור המוביל

פלטפורמת ההימורים פולימרקט, שמבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, מציירת תמונה ברורה: הפסקת אש לפני אפריל - לא סבירה ● נפילת המשטר עד יוני - 42% ● ומה לגבי חסימת מיצרי הורמוז?

פטריק דרהי / צילום: Reuters, Daniel Pier

רשות התחרות נגד פטריק דרהי: הצעד שמרחיק את רכישת רשת 13

לגלובס נודע כי ברשת 13 פנו לרשות התחרות בבקשה לקבל אישור להזרמת ביניים של מימון ע"י פטריק דרהי עד לקבלת האישורים הרגולטוריים הנדרשים, אך הרשות דחתה את הבקשה ● בתוך כך, גם הרשות השנייה מעמידה קשיים בפני העסקה, ובינתיים קבוצת ההיייטקיסטים בראשות אסף רפפורט משפרת את הצעתה

האם העליות בבורסה מוגזמות? / צילום: Shutterstock

האם העליות בבורסה מוגזמות? שאלנו את המומחים

פתיחת שבוע המסחר בעולם כשברקע המלחמה באיראן זעזעה את הבורסות ברחבי העולם, אך בתל אביב בניגוד למגמה נרשמו עליות חדות במיוחד ● מומחים מנתחים את הקפיצה הגבוהה היום בבורסה

המומחים מסבירים - כך חיסול חמינאי ישנה את המציאות / צילום: Shutterstock

"תם עידן באיראן": המומחים מעריכים - כך המשטר יקרוס

החיסול ההיסטורי של המנהיג העליון עלי חמינאי דוחף את איראן לצומת של הכרעות ● מי יהיה היורש, איך מדיניות החוץ האיראנית תשתנה - ומה יקרה למנגנון הדיכוי הפנימי? ● המומחים מנתחים את ההתפתחויות ומעריכים: בלי השינויים האלה, המשטר האיראני יקרוס ● גלובס עושה סדר

מיצרי הורמז / צילום: ap, Kamran Jebreili

העולם יכול להתמודד עם הצעד הזה של משמרות המהפכה ל״שבוע, שבועיים״

האיראנים הודיעו אמש על סגירת מיצרי הורמוז, צעד שנחשב קיצוני ובעל השלכות כלכליות רבות ● המשמעות, ההשלכות וממה המומחים מוטרדים? גלובס עושה סדר

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

אל על לא תפעיל טיסות חילוץ דרך מצרים - כך תוכלו בכל זאת לחזור לישראל

בחברות התעופה הישראליות נערכים לקראת מבצעי חילוץ ישראלים מחו"ל לנתב"ג ● על פי ההערכות, מדובר בלמעלה מ-100 אלף ישראלים שיזדקקו לחילוץ ● באל על ובישראייר נערכים קודם כל לחילוץ לקוחות החברה ללא עלות ● בארקיע מפרסמים מועדים חדשים לטיסות חילוץ

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

1,800 תביעות ויותר מאלף מפונים: הנזקים עליהם מפצה רשות המסים

בשלושת הימים הראשונים של המבצע הוגש מספר נמוך יחסית של תביעות לרשות המסים ● מי זכאי לפיצוי, מהו ה"מסלול המהיר" ומה אם הדירה השכורה נפגעה? ● גלובס עושה סדר

קלוד / צילום: Shutterstock

יתרונות ה-AI: הציוץ שהפתיע את פירמות עורכי הדין הגדולות בעולם

עו"ד ז'אק שפירו, המנהל משרד עורכי דין אמריקאי שמעסיק שני עובדים, הדגים בציוץ ברשת X איך באמצעות בינה מלאכותית גם משרד קטן יכול להתחרות בהצלחה במשרדים גדולים ● "פירמה קטנה שבנתה את עצמה סביב AI תצליח לא רק להתחרות בפירמות ענק - אלא גם לעקוף אותן בסיבוב"

אהרון פרנקל, חיים כצמן ויאיר המבורגר / צילום: עידן חסון, אריק סולטן, גבע טלמור

חיים כצמן, אהרן פרנקל ומשפחות האצולה של שוק הביטוח: שלושת המרוויחים הגדולים של היום בת"א

הזינוק במחיר המניות בת"א הקפיץ את שווי החזקותיהם של בעלי השליטה בשורת חברות בעשרות ולעתים אף מאות מיליוני שקלים ● בין המרוויחים: חיים כצמן שחוזר לחייך אחרי תקופה ארוכה של ירידות במניה, אהרון פרנקל שגורף רווחים על ההשקעה המחודשת בתמר פטרוליום, והטייקונים של שוק הביטוח שהחגיגה במניותיהן מסרבת לגווע

פעילות מערכות ההגנה האווירית / צילום: משרד הביטחון

מטחים ליליים לכל הארץ; כטב"מים על שגרירות ארה"ב בסעודיה

אין נפגעים בנפש, רסיסים נפלו במרכז ובטבריה - נזק לבית בטמרה • בלבנון מדווחים: צה"ל תקף בדאחיה, במוקד: רשת התקשורת המזוהה עם חיזבאללה • חיזבאללה בהצהרה רשמית: "הזהרנו שוב ושוב כי העוינות ללא תגובה לא יכולה להימשך" • שגרירות ארה"ב בריאד הותקפה על ידי כטב"ם איראני, טראמפ איים: "בקרוב תגלו מה תהיה התגובה" • עדכונים שוטפים 

קיר סטארמר, רה''מ בריטניה, ועמנואל מקרון, נשיא צרפת / צילום: Kin Cheung, Tschaen Eric/Pool/ABACA

אירופה פוחדת להיכנס למלחמה, ומתרכזת במסרים פייסניים ובחילוץ אזרחים

מדינות אירופה הבליגו על התקפות איראניות על כוחותיהם הפרושים במפרץ ובמזרח התיכון ● הן קראו ל"הרגעת הרוחות" על ידי "כל הצדדים" ואף שיגרו שורת מסרים מתונים המנסים להבהיר לאיראן כי לא יתערבו ● אם לא תשתנה, ההשלכות של מדיניות הפייסנות האירופית עשויות להיות רחבות

ישראלים מוצאים מקלט בחניונים תת־קרקעיים / צילום: Reuters, Oren Ziv

מחקרים מגלים: על מה לא כדאי לדבר עם השכנים במקלט

כשהטילים משבשים את החיים ומפלס המתח והחרדה בעלייה, חזרנו למחקרים שיעזרו לנו לקבל החלטות תחת לחץ ועייפות, להתמודד עם החרדה של הילדים ולהתנהל ברוגע מול אנשים שחושבים אחרת מאיתנו במקלט או בממ"ד

נתב''ג / צילום: Shutterstock

שרת התחבורה: השמיים בישראל לא יפתחו לפני שבוע הבא, בינתיים ניתן להגיע דרך טאבה

בתום הערכת מצב בנתב"ג הבהירה השרה כי פתיחת המרחב האווירי לא צפויה לפני השבוע הבא ותתבצע בהדרגה ובתיאום ביטחוני ● עד אז, המעבר היבשתי בטאבה ממשיך לשמש חלופה מרכזית לשבים ארצה

מטוס U-2 ממריא מעל בסיס אקרוטירי בקפריסין / צילום: Reuters

המדינה שמצאה את עצמה בלב מלחמה: מה קורה בקפריסין?

לאחר שנים שבהן הצהירה על ניטרליות, קפריסין נקלעת כעת בעל כורחה לעימות המתרחב במזרח התיכון, עם שיגורי טילים לעבר האי, פינוי אזורים סמוכים לבסיסים הבריטיים וביטול אירועים מדיניים, כשהחשש בשלטונות הוא מהפיכתה לזירה פעילה במאבק מול איראן