גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לטפל במונופולים כשהם עוד קטנים

בין עידן עופר למובילאיי - עידן חדש ברגולציה?

1. יש מונופולים שגדלים לנו מול העיניים ואפשר לטפל בהם בינקותם, הרבה לפני שהופכים גדולים מדי, חזקים מדי ונגישים מדי לשלטון - כמו שקרה במונופול הגז הטבעי מבית יצחק תשובה ונובל אנרג'י. כשהוא היה קטן, הוא לא הפריע לממשלה. כשהתבגר - כבר היה מאוחר לסדר תחרותי והתקבלה פשרה בדמות "מתווה הגז". לכן קריטי לעצור ולבדוק כבר עכשיו לאילו כיוונים עלול ללכת מערך ייצור החשמל הפרטי - שנועד להתחרות במונופול הנוכחי של חברת החשמל. ורצוי לבדוק לאיזה כיוון צועדת השליטה בתחום מערכות הבטיחות לרכב.

2. צעד ראשון נעשה כבר בשבוע שעבר. הוועדה לצמצום הריכוזיות (גוף מנומנם, שבקרוב ימלאו לו 3 שנים די ריקות מתוכן. חבריו הם: אבי שמחון - ראש המועצה הכלכלית חברתית במשרד ראש הממשלה; יואל נווה - הממונה על הכנסות המדינה ומ"מ ראש אגף תקציבים וראש הצוות לסיום זיכיון החברה ישראל בים המלח, ומיכל הלפרין - הממונה על ההגבלים העסקיים) המליצה לא לתת רישיון ייצור חשמל לעוד תחנת כוח בשליטת קבוצת עידן עופר. וזאת - כדי למנוע הרחבה והעמקת השליטה בתחומי המשק שונים - מחשש ל"ריכוזיות משקית".

על זה נוסף אירוע נוסף, בסדר גודל אחר בשלב זה - רשות ההגבלים העסקיים בודקת אם מובילאיי הפכה - או הופכת - למונופול בשוק התקנת מערכות בטיחות לרכב. הבדיקה החלה לאחר שהוגשה תלונה והתקיימה בדיקה מקדמית.

3. תזכורת לבאות: מונופול הגז האימתני, שלא מפסיקים לדבר בו, נולד בלילה אפל אחד באפריל 2011. באותו לילה פוצץ צינור הגז ממצרים וישראל נותקה מספק הגז הטבעי ממצרים. מאגר ים-תטיס הפך לספק הבלעדי של גז בישראל. באותה תקופה היו כל הקידוחים בישראל בשליטת נובל ותשובה: ים תטיס, תמר (שהתגלה ב-2009), תנין 1 וגם, וזה עיקר העיקרים, השליטה ב"תגלית הגז הגדולה ביותר במים עמוקים בעולם" - הלא היא מאגר לוויתן, שעל אודותיו דווח כבר ביוני 2010.

המונופול היה אז ילד צעיר ולכן אף אחד לא טיפל בו. שרים ופקידים בכירים במשרדי האוצר והאנרגיה, ברשות החשמל, ברשות ההגבלים העסקיים ובכלל - מטפלים רק במה שבוער עכשיו, ומעבירים את הצרות הגדולות לבאים אחריהם. כך קרה שמונופול הגז קיבל במתנה 4 שנים כדי להתנפח, להתבסס, להתחזק ולהתעצם. ואז, כשהקרקע כבר בערה, הגיע מתווה הגז המפורסם, שלא נותר לו אלא לעשות תיקונים, בידיעה שאם לא יעשה זאת - המונופול רק יגביר את עוצמתו, ייסכן וייקר את מעבר המשק לגז, ולמתווה הבא יגיע הרבה יותר חזק.

4. מכירת מובילאיי לאינטל לא נדרשה לאישור הממונה על ההגבלים ולדיון בוועדת הריכוזיות, שכן אינטל היא חברה גדולה וזרה, שאימצה את מובליאיי הישראלית אל חיקה. אולם, בתחום מערכות הבטיחות לרכב החברה נשארת חזק בארץ - צמודה, משכנעת ומטפחת מזה כמה שנים את הסבסוד המבטיח של מאות מיליוני השקלים שהמדינה הקצתה ומקצה, במישרין ובעקיפין, במימון ממשלתי ישיר או בהטבות מס.

הכסף הציבורי הכבד שזורם ממשרדי האוצר והתחבורה כבר כמה שנים למטרות אמת של הצלת חיי אדם, הוא תוצאה של צווי חובת התקנת מערכות בטיחות לרכבים, תחת השם הממכר "מערכות מצילות חיים". צוותי השכנוע של אנשי מובילאיי עברו ממשרד למשרד, מבכיר לבכיר, עד שבשנת 2016 הוחל צו חובת התקנת מערכות ברכבים ציבוריים אוטובוסים, משאיות ואמבולנסים. אחר כך הוחלט על מימון ציבורי מלא, החל מ-2017, למימוש חובת התקנת מערכות בטיחות ל-120 אלף מכוניות ישנות, וכבר רצה חובת התקנה בכל המכוניות שיגיעו לארץ החל מ-2018.

מה שהתחיל במאות אלפי שקלים עובר כבר את רף הסבסוד של מיליארד שקל, והולך להגיע בעתיד לכמה מיליארדי שקלים. מה שאומר שעסק טוב ומבטיח עכשיו - הולך להיות עסק ענק וסופר-רווחי בעתיד.

5. שלוש חברות מרכזיות מתקינות כאן מערכות בטיחות לרכב. איוואקס, מובילאיי ו-MOVON הקוריאנית. כל אחת והמערכת שלה עם מעלות, חסרונות ומחירים שונים. כל אחת מהן שואפת "להתלבש" יותר ויותר על הסבסוד הממשלתי הנדיב. אגב, גם בתקווה שההחלטה של ישראל להתקנה מומנת או מסובסדת תשפיע על מדינות מערביות אחרות לעשות כמוה.

אין ספק שמובילאיי הפכה למותג, כמו "פריג'ידר" או "פלאפון" של מערכות הבטיחות. אנשיה, בליווי לוביסטים בכירים מטעמה, כמו גם מקורבים בכירים אחרים שהופעלו מול שרים אלה ואחרים, כבר יוצאים ובאים זה כמה שנים במסדרונות הממשלה (עם הזמן התחילו השרים להקפיד לא להיפגש איתם לבד - אלא תמיד בנוכחות פקידים אחרים). הנציגים מצטלמים עם השר הזה וההוא, מטפחים שרים שרוצים ביקרם, מסדרים להם ראיונות בתקשורת, ותמיד מדברים רק על אכפתיות גבוהה: חיי אדם!

כסף? זה ממש לא חשוב...

זה הגיע לכדי כך שלשר התחבורה, ישראל כ"ץ, הגיעה שמועה שגוף מרכזי שעובד עם מובילאיי התבטא במילים "המשרד בכיס שלי". באותו שבוע הודיע כ"ץ לאנשי משרדו על הפסקת כל הפגישות עם לוביסטים ושהוא עצמו מפסיק להיפגש בענייני מערכות הבטיחות - אלא אם בחדר יהיו נוכחים גם אחרים.

עם זאת, כמות הכסף שזורמת מהממשלה להתקנות מערכות הבטיחות - רק הולכת וגדלה. התלונה הראשונה על ניסיונות השתלטות ההתקנות של מובילאיי הגיעה למשרד התחבורה. בתגובה נקבעו נהלים וקריטריונים בתקווה שיישמרו על שוויוניות התמריצים בין החברות.

ואז הגיעה לרשות ההגבלים העסקיים תלונה מצד חברות המתחרות במובילאיי, הטוענות כי התקנות מובילאיי כבר הגיעו לרמה של מונופול, מעל 50% - מה שכבר דורש התייחסות. הרשות בודקת. וראוי שזה ייעשה במוקדם ולא במאוחר מדי.

6. לפני שבוע יצאה הודעה: "הוועדה לצמצום הריכוזיות ממליצה לא לתת רשיון ייצור חשמל לתחנה שנרכשה על ידי קבוצת החברה לישראל". מדובר ברכישת חברה, שהוקמה לצורך הקמת תחנת כוח בצומת פלוגות, שאיי.סי.פאוואר, מקבוצת החברה לישראל, מבקשת עבורה רשיון ייצור חשמל. מדובר אמנם בחברה בייצור נמוך יחסית, שעתידה למכור את כל הייצור לחברת החשמל בלבד וגם להיות תלויה בהחלטות חברת החשמל.

כלומר, לא זו החברה שתהפוך את ייצור החשמל של עידן עופר לגורם מונופוליסטי. אלא שוועדת הריכוזיות עשתה עוד צעד אחד קדימה ומצאה את הפרסומים שלה עצמה בדבר מתודולוגיה לבחינת ריכוזיות כלל משקית. בנייר הזה מוצגים הסברים, שיקולים ומדדים לריכוזיות כלל משקית.

"שיקולי ריכוזיות כלל משקית עניינה בביזור הכוח המוענק למחזיקים בתשתיות חיוניות, כך שהרחבת שליטה של מחזיק חזק אל תשתית חיונית נוספת לזו שבה הוא פועל, תיעשה באופן מבוקר ותוך שקילת כל ההשלכות הרלוונטיות...".

ועוד: "מטרת ההסדרים... היא לצמצם את ההתרחבות של גורמים אלה לתחומי תשתית נוספים, למנוע את שילוב הזיקות וההשפעה בין תחומי משק שונים ומאסדרים, ולקדם את הגדלת מספר השחקנים בתחום התשתיות החיוניות".

ובראש כל זה המשפט, התיאור, המאפיין את מהות היכולת של גופים ששולטים בכמה תחומי פעילות חיוניים (חשמל, מים, דלק, גז טבעי, טלפוניה, תחבורה) "הפעלת כוח מיקוח כלפי דרג מקבלי ההחלטות לשם קבלת הטבות על חשבון האינטרס הציבורי".

7. אחרי מהפכים שעברו על המשק ועל כמה מ"טייקוניו" שהתפרקו, נחשב היום עידן עופר לקודקוד הקבוצה אליה מיוחס המונח 'ריכוזית משקית'. הוא חולש על מוצרי ים המלח, באמצעות חברות כיל, ים המלח, רותם אמפרט ועוד ועוד. על בז"ן - בית הזיקוק הגדול בישראל הנמצא במפרץ חיפה, על המפעלים הפטרוכימיים, גם על חברת צים, אי.סי פאוור, פעילות האנרגיה, ייצור חשמל, די לא מזמן גם התפלת מי ים. לזה נוסיף גם עסקי תקשורת מחצית השליטה ב"רשת".

בדיוק לגופים האלה נועד חוק הריכוזיות. בדיוק לאלה מכוון החשש של כוח מיקוח מול מקבלי ההחלטות (תזכורת: השביתה הגדולה בנגב בשבועות שלפני הבחירות האחרונות, במטרה שבעל השליטה ישיג הישגים, והלחצים הנמשכים עד היום להארכת זיכיון כי"ל). ההחלטה, יותר נכון ההמלצה לרשות החשמל לא לתת רישיון ייצור חשמל נוסף משמעותה אחת: לא לגלוש למונופול אדיר של שליטה בחשמל. לא להיות חברת החשמל מספר 2, כדי שלא נגיע לדואופול הרסני בעתיד.

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה ואסיה; בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד ליבת ה-PCE

דאקס מתחזק ב-0.4%, פוטסי מוסיף 0.7% וקאק עולה ב-0.3% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר