גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצעה מנותקת מהמציאות

ההצעה להעלאת גיל הפרישה מפקירה את עובדי הצווארון הכחול

נשים בגיל פרישה / צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב
נשים בגיל פרישה / צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב

1. לכאורה, יש בהצעת החוק לדחיית גיל הפרישה את כל המרכיבים הנכונים. לכאורה, ההצעה מתיישבת עם המגמה העולמית של התמודדות עם האיום הכלכלי-אסטרטגי שנכתב עליו כאן ביום חמישי האחרון: הזדקנות האוכלוסיה והעלייה בתוחלת החיים, שמציבות אתגר גדול מבחינה תקציבית ומבחינה תעסוקתית.

כזכור, המוסד לביטוח לאומי שילם בשנה האחרונה 932 אלף קצבאות זיקנה ושארים, ומדובר בקצבאות שלרוב הדעות הן נמוכות יחסית ולא מאפשרות קיום בכבוד למעוטי יכולת. העלייה בתוחלת החיים (המבורכת כמובן, שאיש לא יטעה) עושה את שלה: בישראל תוחלת החיים כיום היא בין הגבוהות בעולם - כ-80 שנה לגברים ו-84 שנה לנשים. על פי הערכות, בעוד כ-20 שנה ואף פחות מכך, תעמוד תוחלת החיים בישראל על 84 לגברים ו-89 לנשים. כתוצאה מכך, ב-2034 יהיו 1.6 מיליון איש שיקבלו קצבאות זיקנה, כ-15% מהאוכלוסיה. מדובר בתשלום של כ-44 מיליארד שקל לקצבאות זיקנה ושארים בלבד בערך נוכחי, לעומת כ-26 מיליארד שקל כיום.

נוסף על כך, כתוצאה מהזדקנות האוכלוסייה, באופן טבעי, צפוי מספר הנזקקים לטיפול סיעודי להכפיל עצמו ויותר ב-20 השנים הקרובות לכ-44 אלף איש, בהשוואה לכ-163 אלף איש שמקבלים היום שירותי סיעוד. מדינה שלא תתכנן כראוי את שוק הפנסיה, שוק התעסוקה ושוק הסיעוד, תמצא את עצמה בבעיה קשה. תוסיפו לכך את הבעיה הדמוגרפית, הדי ייחודית לישראל (ונחזור אליה בהמשך), ותקבלו פצצת זמן תקציבית מתקתקת. לישראל יש "הנחה" בעניין העלייה בתוחלת החיים: האוכלוסיה שלה עדיין צעירה יחסית למדינות OECD.

2. ההצעה של ח"כ מרב מיכאלי וח"כ דוד ביטן, מנסה להתמודד עם הבעיה על ידי ביטולו-הגמשתו של גיל הפרישה. במדינות אחרות מתמודדים עמה על ידי העלאת גיל הפרישה לנשים ולגברים כאחד, ובמקביל יש מגמה של צמצום הפער בין נשים לגברים בגיל הזכאות לפנסיה מלאה. ישראל עדיין לא הצטרפה למגמה הזאת, והצעת החוק הנוכחית מבקשת לצרף אותה.

3. הרציונל של הצעת החוק, אם כן, נכון, ועם זאת היא תהיה לא פרקטית אם המדינה לא תסדיר את שוק התעסוקה, שכיום, בלשון המעטה, רואה בהעסקת מבוגרים נטל. הבעיה אינה גיל הפרישה, אלא אפשרויות התעסוקה של מבוגרים. אם שוק התעסוקה יהיה חסום בפני רובם, אז מה הועילו חכמים בתקנתם? האוצר אמנם יחסוך בקצבאות, אבל חלק מהמבוגרים ייפלו לעוני מפני שלא תהיה להם תעסוקה ולא קצבאות זיקנה עלובות ממילא. השילוב של העלאת גיל הפרישה עם אפשרויות תעסוקה מעטות או לא קיימות הוא מרשם לפגיעה קשה באוכלוסיות חלשות.

4. הצעת החוק קובעת כעיקרון שמעסיק לא יחייב עובד לפרוש מעבודתו. היא מאפשר מעסיק לחייב עובד או עובדת לפרוש בגיל 67 רק אם התקיימו כמה תנאים: המעסיק זימן את העובד לבצע "בדיקה תפקודית" והמעסיק עשה "בתום לב" מאמצים להמשיך להעסיק את העובד במשרה מלאה או חלקית באותו תפקיד או בתפקיד אחר ההולם את מצבו התפקודי.

יסלחו לנו מנסחי החוק, אבל זה לעג לרש. אם הצעת החוק סומכת על טוב לבם של מעסיקים שיבצעו "בדיקה תפקודית" או שיפעלו "בתום לב" למען העסקת מבוגרים, היא אינה מחוברת למציאות. היא מתאימה למקצועות של צווארון לבן, שבהם כהגדרת מנסחי ההצעה עובדים נמצאים "בשיא כוחם". אבל מה עם עובדי הצווארון הכחול, שלא ממש נמצאים בשיא כוחם ואפשרויות התעסוקה שלהם מאוד מצומצמות? הצעת החוק של מיכאלי וביטן הפקירה אותם.

5. בסוף השבוע, לאחר פרסום הטור על הזדקנות האוכלוסיה, שלח לנו עו"ד דורון ויסברוד מסמך מעניין מאוד שכתב על קידום תעסוקת מבוגרים - מסמך הרבה יותר רלוונטי מהצעת החוק הלא ממש מחוברת למציאות של מיכאלי וביטן.

ויסברוד העלה את שתי הבעיות המרכזיות של העסקת מבוגרים: הראשונה, ששוק העבודה סגור כמעט הרמטית בפני הצטרפות עובדים מבוגרים; השנייה, שמקומות עבודה פולטים עובדים המתקרבים לגיל הפרישה (כלומר לקראת ואחרי גיל 60), בין היתר במסגרת תוכניות "פרישה מרצון" (בדרך כלל זה די מחוסר ברירה).

"שתי התופעות מוכרות וידועות", כותב ויסברוד, "אך בהיעדר מידע מוסמך קשה להתמודד איתן. בנושא הראשון קשה לחולל שינוי, שכן זכותו של מעביד לקבל עובדים כראות עיניו. לאור עובדה זו, מתגבר הצורך להתמודד עם הנושא השני. זאת עקב הקשר בין שני הנושאים - סיכויי עובד מבוגר הנפלט ממקום עבודה קיים למצוא מקום עבודה חדש מזעריים. לכן השארת עובדים מבוגרים בכוח העבודה כרוכה בהמשך העסקתם במקומות עבודה קיימים. גם כאן חופש ההתקשרות מקשה על התערבות חיצונית, שכן אין לדעת מה המניעים לסיום יחסי עובד-מעביד בכל מקרה ומקרה. פתרון אפשרי, כמו בתחומים רבים נוספים, הוא הגברת השקיפות וכדברי כב' השופט ברנדייס, אור השמש הוא המחטא הטוב ביותר".

ויסברוד מעלה הצעה מאוד פרקטית: מעסיקים גדולים יחויבו לפרסם נתונים סטטיסטיים על תעסוקת מבוגרים. הפרסום יכול להיעשות בדוח הכספי, בדוח אחריות חברתית, באתר אינטרנט או בכל אפיק אחר.

הנה כמה דוגמאות שנותן ויסברוד לנתונים שיפורסמו: התפלגות הפרישה מהגוף המדווח לפי גיל (כלומר שיעור הפורשים בכל גיל וגיל); שיעור העובדים שהועסקו בגוף המדווח בגיל 55 שהתמידו בעבודתם עד גיל הפרישה על פי חוק (67 אצל גברים); נתונים על סיבת הפרישה של עובדים מעל גיל 55 (כמה פרשו עקב חוסר יכולת, מצב בריאותי, בקשה יזומה של העובד, ירידה בתפקוד וכיו"ב); נתונים על תביעות שהוגשו נגד הגוף המדווח על ידי עובדים ועובדים לשעבר שגילם עולה על 55 בבתי הדין לעבודה; נתונים על עובדים הממשיכים לעבוד אחרי גיל הפרישה; נתונים על עובדים מעבר לגיל 55 המועסקים בחברה בתפקיד הנופל ממעמדם בחברה; מספר העובדים החדשים שגילם עולה על 55 שהתקבלו לעבודה.

הנתונים, מציע ויסברוד, יפורסמו מדי שנה ויתייחסו לחמש השנים האחרונות. גיל 55 נבחר כאן באופן אקראי, וניתן כמובן לקבוע כל גיל אחר. "מטרת הפרסום תהיה כפולה: מצד אחד חשיפת המציאות תשמש גורם מרסן של מעבידים במהלכיהם להצערת כוח האדם. קבוצת הגיל המדוברת היא בעלת כוח קנייה לא מבוטל והצטיירות מעביד כנוהג בגילנות עשויה להביא לפגיעה תדמיתית. מצד שני, שימוש בכלים משפטיים כרוך בהוכחת הפליה על רקע גיל. דבר זה קשה ללא נתונים מצרפיים. הפרסום המוצע יביא להחלפת תחושות במידע מוסמך. הדבר יאפשר גיבוש תביעות ייצוגיות על רקע גילנות וכך יהווה גורם מרתיע".

מסקנתו של עו"ד ויסברוד הגיונית: "במקום הנהגת רגולציה מכבידה, שזוכה כבר כיום לביקורת ציבורית רחבה ופעמים רבות איננה אפקטיבית, פרסום המידע יביא לרגולציה עצמית של המעבידים ולאכיפה פרטית הן במישור התדמיתי מול ציבור בעל כוח קנייה ניכר והן במישור האיום של ליטיגציה משפטית". תנו לזה צ'אנס, מסיים ויסברוד, ההצעה יכולה להביא לגידול בשיעורי ההשתתפות בכוח העבודה של האוכלוסייה המבוגרת. הוא צודק. לא הצעות חוק כדוגמת זו של מיכאלי-ביטן יפתרו את הבעיה, אלא רק הצעות מהסוג שויסברוד העלה.

6. נוסף על בעיית הגילנות, יש בעייה דמוגרפית מאתגרת בישראל שיהיו לה השלכות כבדות על הקצבאות בפרט ועל שוק התעסוקה בכלל. בשנים הקרובות צפויות האוכלוסייה הערבית והאוכלוסייה החרדית להוות חלק גדול יותר באוכלוסייה בכלל, ובאוכלוסייה בגיל העבודה בפרט (ראו גרפים). כיום שיעור ההשתתפות בכוח העבודה ורמת הפריון של אוכלוסיות אלו נמוכים בהרבה מאלו של יתר האוכלוסיה, למרות השיפור שחל בשנים האחרונות. זו עוד פצצת זמן מתקתקת.

eli@globes.co.il

אוכלוסיית ישראל

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

מניה בשפל ושלל צרות: מה צפוי בדוחות הענקית "שנתקעה מאחור"

טסלה, שצפויה להציג את תוצאותיה הכספיות הערב, איבדה כ-40% ממחיר המניה שלה מתחילת השנה ● האנליסטים בוול סטריט חוזים כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר