גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוגוסט: קרנות הנאמנות מגייסות, תעודות הסל מוסיפות לפדות

בקרנות המסורתיות הגיוסים ירדו בחודש שעבר בחצי והסתכמו ב-800 מיליון שקל, לעומת גיוסים מצרפיים של 1.6 מיליארד שקל ביולי ■ למדריך קרנות נאמנות

הבורסה בתל אביב / צילום: תמר מצפי
הבורסה בתל אביב / צילום: תמר מצפי

שוק קרנות הנאמנות ממשיך במגמה החיובית של גיוסים או יצירות, בעוד שהמגמה ההפוכה של פדיונות עדיין מאפיינת את שוק תעודות הסל, שצפוי להפוך לחלק משוק הקרנות כבר בשנה הבאה.

מבדיקת נתוני הגיוסים והפדיונות שרשמו החברות המנהלות את קרנות הנאמנות נכון לסוף אוגוסט, עולה כי החודש החולף התאפיין בהאטה בקצב הגיוסים, ככל הנראה בגלל חופשות אוגוסט. עם זאת, שוק קרנות הנאמנות המשיך בגידול, וצמח ביותר ממיליארד שקל - רובם הודות לגיוסים.

הגיוסים בקרנות הגיעו מהקרנות המסורתיות. נכון לסוף אוגוסט, מנוהלים בקרנות הנאמנות נכסים בשווי מצרפי של כ-230.9 מיליארד שקל - מתוכם כ-214.7 מיליארד שקל בקרנות המסורתיות ועוד כ-16.2 מיליארד שקל בקרנות הכספיות. סך הנכסים המנוהלים בקרנות הנאמנות המקומיות צמח בכ-8% מתחילת השנה הנוכחית, כששני שלישים מהשנה כבר מאחורינו.

כיצד נראה החודש החולף בשוק קרנות הנאמנות? במיטב דש ציינו כי "אוגוסט הסתיים במגמה חיובית במדדי המניות הגלובליים, ומגמה מעורבת בשוק המניות המקומי", כש"האג"ח הקונצרניות והממשלתיות סיכמו את החודש במגמה חיובית". על כך אמר גורם בשוק הקרנות כי "התיקון במניות בארץ גרם לפדיונות באפיק לראשונה השנה", ו"מנגד, היציבות בחו"ל העבירה את הקטגוריה לגיוסים במניות חו"ל". הוא הוסיף כי "אפיק אג"ח מדינה התחזק, וכך גם קרנות 10/90".

12 מיליארד שקל גויסו מתחילת 2017

מה אומרים המספרים? קצב הגיוסים בקרנות המסורתיות (אקטיביות ופאסיביות) ירד בחצי והסתכם בכ-800 מיליון שקל, וזאת לעומת גיוסים מצרפיים של כ-1.6 מיליארד שקל ביולי האחרון. במיטב דש מוסיפים כי "הקטגוריות המגייסות ביותר היו אג"ח כללי (670 מיליון שקל) וקרנות אג"ח מדינה (כ-300 מיליון שקל)", בעוד שבקרנות הכספיות וגם בקרנות המחקות נרשמו פדיונות של כמה עשרות מיליוני שקלים (כל אחד).

במיטב דש ציינו גם כי "קרנות אג"ח כללי, בדגש על קרנות מעורבות עם חשיפה מנייתית, כמו קרנות 10/90 או 20/80, ממשיכות להיות הקטגוריה הפופולרית ביותר בקרב המשקיעים, אבל הן רשמו החודש ירידה של כ-50% בקצב הגיוסים לעומת יולי, לכ-670 מיליון שקל. מתחילת השנה קרנות אג"ח כללי גייסו סכום עצום, הנאמד ב-3.6 מיליארד שקל - מה שמקנה להן את המקום הראשון בגיוסים, ובהפרש ניכר מהקבוצה השנייה - זו של הקרנות המנייתיות (שגייסו מתחילת השנה כ-4.9 מיליארד שקל)".

מתחילת השנה מדובר במגמה חיובית של גיוסים, בשיעור חד הרבה יותר מזה שאפיין את אוגוסט, בעקבות חודשים של גיוסים. כך, מתחילת השנה הגיוסים מסתכמים בכ-12 מיליארד שקל.

היצירות

מיהם המגייסים הבולטים?

מבדיקת נתוני הגיוסים בקרנות המסורתיות עולה כי חמשת המגייסים המצטיינים של אוגוסט הם חברת קרנות הנאמנות של אי.בי.אי, עם גיוס של כ-492 מיליון שקל; מור בית השקעות, שממשיך להצטיין; סיגמא, שלראשונה חצה את הרף של 3 מיליארד שקל בנכסים מנוהלים בקרנות הנאמנות; וכן ילין לפידות ואנליסט.

נוסף על אלה היו עוד כמה גופים שגייסו בחודש החולף: אלומות, איילון, רוטשילד וגם הראל פיא - שלאחר תקופה קשה, שבמסגרתה הפך ממוביל שוק ל"שחקן אמצע טבלה" כמעט, ממשיך לרשום חודש של גיוסים בקרנות שבניהולו, תחת ההנהלה החדשה; וכן מיטב דש, שממשיך להציג את מגמת הגיוסים הארוכה מקרב הגופים הגדולים בעבר בשוק.

בשנים האחרונות חלו שינויים טקטוניים ממש בנתחי השוק בענף, כשהענקים של פעם, כמו אקסלנס, איבדו גובה וצנחו, ואילו גופים צעירים, ובראשם מור וילין לפידות, צמחו ותפסו את מקומם.

מנגד, אוגוסט היה חודש בעייתי הרבה יותר עבור פסגות, מגדל שוקי הון, אלטשולר שחם, ומעל הכל עבור חברת קרנות הנאמנות אילים - שפדתה, על פי הדיווח שלה, סכום גבוה במיוחד, של יותר מ-1.2 מיליארד שקל.

וכיצד נראית טבלת הגיוסים מתחילת השנה? כאן נציין לחיוב כמה גופים, שגייסו כל אחד יותר מחצי מיליארד שקל. בפסגה ניצבים שני גופים: מור בית השקעות וילין לפידות, עם גיוסים של יותר מ-4 מיליארד שקל כל אחד. אחריהם, אנליסט ואי.בי.אי, עם גיוסים של יותר מ-2 מיליארד שקל כל אחד; והבאים בתור הם רוטשילד, מגדל שוקי הון וסיגמא, עם גיוסים של יותר ממיליארד שקל כל אחד, בקרנות המסורתיות. לצד אלה נציין לחיוב גם את איילון ופורסט, שהפך השנה לגוף עצמאי, לאחר שנים של שימוש בשירותי הוסטינג.

מנגד, שלושת הפודים הגדולים עד כה השנה הם מגדל שוקי הון, אלטשולר שחם - שהשנה מיזג לתוכו את מה שהיו קרנות מנורה מבטחים, ואילים.

תעודות הסל פודות - חוץ מהראל

באיגוד לשכות המסחר אמרו היום כי "באוגוסט 2017 נפדו כ-215 מיליון שקל משוק תעודות הסל", כך ש"מתחילת 2017 נפדו כ-6.4 מיליארד שקל מהענף". עוד אומרים באיגוד כי "מתוך הסכום האמור, כ-5 מיליארד שקל נפדו מתחילת השנה מתעודות סל על מדדי מניות בארץ".

על פי רונן סולומון, מנהל תחום פיננסים ושוק ההון באיגוד לשכות המסחר, מדובר במגמה ש"מעיבה על הנזילות בבורסת תל אביב, מכיוון שתעודות הסל אחראיות לרבע מנפח המסחר בה". הוא הוסיף כי "ענף תעודות הסל מנהל נכון לסוף אוגוסט נכסים בהיקף של 93 מיליארד שקל, לעומת כ-93.4 מיליארד שקל שנוהלו בסוף יולי".

לדברי סולומון, התפלגות ההשקעות בשוק תעודות הסל בסוף אוגוסט היתה כדלקמן: "כ-23% מושקע במדדי מניות בארץ, בהיקף של כ-21.7 מיליארד שקל; כ-44% מושקע במדדי מניות בחו"ל, בהיקף של 40.7 מיליארד שקל; כ-23% מהענף מושקע במדדי אג"ח בארץ, בהיקף של כ-21 מיליארד שקל; והשאר מושקע במדדי אג"ח בחו"ל, תעודות ממונפות, סלי מדדים ותעודות פיקדון".

ומה לגבי החברות המנהלות את תעודות הסל, שצפויות להפוך לקרנות סל? במהלך אוגוסט פדו קסם של אקסלנס ופסגות סל כמה מאות מיליוני שקלים, בעוד שתכלית של מיטב דש שמרה על איזון יחסי, והראל סל המשיכה לגייס. מתחילת השנה מדובר בפדיונות של יותר מ-1.8 מיליארד שקל בכל אחת מהחברות קסם, תכלית ופסגות סל, כשרק הראל סל גדלה ומחזקת את מעמדה בשוק, עם גיוסים מצרפיים של כ-175 מיליון שקל.

בנוגע לשוק הגמל, במיטב דש מעריכים כי באוגוסט 2017 "קופות הגמל הכלליות השיגו תשואה של כ-0.3% בממוצע", כך שמתחילת 2017 הן "השיגו תשואה של כ-4.5% בממוצע".

אוגוסט היה, ככל הנראה, חודש עם שונות אדירה בין הגופים השונים בשוק הגמל, הרבה מעבר לרגיל - וזאת, בין השאר, כתוצאה ממה שקרה בטבע ובעקבות נוכחות המניה בתיקי המוסדיים השונים.

עוד כתבות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות בוול סטריט; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-3.5%

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מניות השבבים עולות ●  IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות