גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: שרת הדה-לגיטימציה - איילת שקד אינה שומרת סף

שרי משפטים בארצות דמוקרטיות הם בדרך-כלל שומרי הסף של שלטון החוק ■ איילת שקד אינה שומרת סף; אדרבא, היא קיבלה עליה את המשימה להרוס את אמות הסיפים ■ דעה

איילת שקד / צילום: איליה מלניקוב
איילת שקד / צילום: איליה מלניקוב

צל קודר מתארך והולך בחלק מן המחנה הדמוקרטי: פוליטיקאים, עם או בלי מפלגות, קוראים להתכחש לשלטון החוק; ובהתכחשם הם מציעים, במפורש או במשתמע, לסגת מן ההגדרה הליברלית של יחסי השלטון עם האזרח. ההגדרה הזו - תמיד פגומה, תמיד ראויה לתיקונים - עומדת בלבה של מגמת החירות המערבית. היא הדריכה את המהפכות הרעיוניות והמדיניות של 250 השנה האחרונות. היא העניקה השראה לעצמאות ארצות-הברית, לעקרונות המהפכה הצרפתית (וגם, אבוי, לחלק מסטיותיה), להרחבה ההדרגתית של זכות הבחירה, לשיווי זכויות הנשים, לאמנציפציה של היהודים, לביטול העבדות, לפירוק הקיסרויות הקולוניאליות; היא אפשרה את חופש הדיבור ואת חופש ההתארגנות.

עניינה היה תמיד הגבלת כוחה של הממשלה והבטחת הליך משפטי נאות. למען האמת, "הליך" הוא המונח החשוב ביותר בהגדרת הנוהג, או הפרקטיקה, של הדמוקרטיה. חוקה דמוקרטית אינה מגדירה מטרות. אין זה מעניינה להודיע לאן צריך להגיע (חוקות-עם-הגדרות אינן דמוקרטיות, או לפחות אינן ליברליות). היא עוסקת רק באמצעים.

העיוות הטוטליטרי של המאה ה-20 היה ניסיון להעמיד את המטרה לפני האמצעים. הרבה לפני. בשם האמצעים היה מותר לשלול זכויות יסוד. ה"מה" הועמד מעל ה"איך".

הנסיגה משלטון החוק לובשת כל מיני צורות. במשטרים טוטליטריים, למערכת החוקים החדשה ניתן שם משפחה אידיאולוגי. לפעמים נטמנת בתוכה פצצה מתקתקת: זכות ניתנת מיניה וביה לאוכפי החוק לעקוף אותו בשם עיקרון נעלה ממנו, למשל מורשת לאומית ודתית, שהיא ההיפך המבורך מאמות-מידה אוניברסליות.

קו פרשת המים

פצצה מתקתקת כזאת מנסה להניח עכשיו שרת המשפטים של ישראל. איילת שקד הכריזה במליאת הכנסת ב-29 באוגוסט, "הציונות אינה צריכה להמשיך - ואני אומרת כאן: גם לא תמשיך - לכופף את ראשה בפני מערכת זכויות פרט, המפורשת באופן אוניברסלי".

ההכרזה הזו אולי תציין יום אחד את קו פרשת המים, שממנו ואילך תופקע מישראל בכורתה הדמוקרטית בשכונת מגוריה. לא מפני שיהיו דמוקרטיות נוספות, ולא מפני שהיא תהיה דמוקרטית פחות משכנותיה; אלא מפני שהנחת הדמוקרטיות של מדינה אינה פונקציה יחסית. היא השתקפות אמות-המידה האבסולוטיות של מערכת המשפט שלה.

שרי משפטים בארצות דמוקרטיות הם בדרך-כלל שומרי הסף של שלטון החוק, ומגינים עליו מפני תיאבונם של הפוליטיקאים. שר המשפטים הימני מאוד בממשל ג'ורג' בוש הבן התבקש פעם על מיטת חוליו לאשר עינויים של חשודים בטרור. דרך האינפוזיה ומכלי החמצן הוא סירב במלוא התוקף, והציל בזה את שלטון החוק (החוק אסר, במפורש, על עינויים).

איילת שקד אינה שומרת סף. אדרבא, היא קיבלה עליה את המשימה להרוס את אמות הסיפים. היא אידיאולוגית של "פרינציפ", המיועד לכוף את אמות-המידה האוניברסליות של שלטון החוק למרותה של מערכת ערכים לא-מודרנית, לא-דמוקרטית, לא-ליברלית. בהצהרתה בכנסת היא הרימה תרומה היסטורית למערכה הרב-יבשתית לטובת דה-לגיטימציה של הציונות ושל מדינת ישראל. הסכנה הנובעת מהמשך כהונתה היא ברורה וחד-משמעית.

הנשיא חרק שיניים

גב' שקד אינה השרה היחידה במחנה הדמוקרטי העסוקה בהגדרה מחדש של שלטון החוק לרעת הדמוקרטיה הליברלית. מלחמות על שלטון החוק משתוללות עכשיו בשורה של ארצות, הנמצאות באיזור הדמדומים שבין דמוקרטיה ליברלית לאותוריטריות.

בשבוע שעבר צפינו בחיזיון הנדיר, במידה רבה מדהים, של עליונות בית המשפט העליון בקניה. כנראה בפעם הראשונה בהיסטוריה של אפריקה העצמאית, בית המשפט פסל את הבחירות הכלליות, שהנחילו ניצחון מסיבי לנשיא המכהן. היו בהם אי-סדרים כה קיצוניים עד שתוצאותיהן אינן יכולות להיחשב ללגיטימיות, פסקו ארבעה מששת השופטים העליונים.

הנשיא חרק שיניים. "שישה אנשים מבטלים את רצונם של מיליונים", הוא אמר, ואיים על בית המשפט - אבל קיבל את ההחלטה. בעוד חודשיים יהיו בחירות חוזרות. אחר-כך הנשיא ינסה אל נכון לשים קץ לעליונותו של שלטון החוק.

בפקיסטן, בית המשפט העליון הדיח בסוף יולי את ראש הממשלה הנבחר על יסוד ממצאים מרשיעים של שחיתות, שנחשפו ב"נייירות פנמה". בגוואטמלה, בית המשפט העליון עתה זה אסר על הנשיא הנבחר לגרש חוקר מיוחד של האו"ם, אשר נשלח לשם כדי להתחקות אחר שחיתות בצמרת.

בפיליפינים, נשיא אחוז תזזית ביטל בגלוי את שלטון החוק, כאשר עודד את המשטרה לחסל חשודים בסחר סמים. אלפים הוצאו להורג בלי משפט. בפולין, ממשלת ימין גמרה אומר לשים קץ להשפעת השמאל בבתי המשפט ובתקשורת, בין השאר באמצעות הדחת כל השופטים; והאיחוד האירופי שוקל עיצומים נגדה. בהונגריה נמשכת זו השנה השישית השחיקה של מוסדות הדמוקרטיה הליברלית וערכיה. למרבה הפרדוקס, מפרק הנכסים של הדמוקרטיה הליברלית היה מתנגד נועז של הדיקטטורה הקומוניסטית לפני 30 שנה.

בארצות-הברית, נשיא לא משכיל ומעוט ניואנסים אינו מצליח להבין את החוקה, וחותר תחת שלטון החוק, בין השאר בהתקפות ישירות על שופטים, ובאחרונה בחנינת מפקח משטרה שהורשע בעבירות על החוק.

מה אומר לכם הקול הבא

האיום הרב-יבשתי על הדמוקרטיה הליברלית אינו רק צירוף מקרים. הדמוקרטיה הזו מעולם לא הייתה קלה לשיווק כמעט בשום ארץ. ההתקוממויות נגדה התנהלו מחזורית כמעט מאז שקמה, בשלהי המאה ה-18. התקוממויות כאלה מסתיימות מאליהן רק לעתים רחוקות, ורק בחברות ששורשי הדמוקרטיה שלהן עמוקים מאוד.

היבקע יום אחד הקול מגרונו של חבר כנסת, "גברתי, האם לא נותר בך קורטוב של הגינות?". זה נשמע עוד יותר טוב באנגלית אמריקאית של 1954, "?At long last, have you left no sense of decency"

עוד כתבות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מניית בית זיקוק אשדוד קופצת בכ-6%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות