גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זינוק של כמעט 250%: מי צריך את כל קרנות הנאמנות האלה?

מתחילת המאה זינק מספר קרנות הנאמנות בישראל בחדות ■ לכך התלוו תחרות גוברת על לב הלקוח, גיוון באופי הקרנות באופן שיותאם למשקיעים ומגזרים ספציפיים וכניסה של שחקנים חדשים ■ אז מה יכול להיות רע בכל הטוב הזה? מתברר שיכול להיות ■ למדריך קרנות נאמנות

הבורסה בת"א, בורסת ת"א / צילום: תמר מצפי
הבורסה בת"א, בורסת ת"א / צילום: תמר מצפי

מאז תחילת המאה, מספר קרנות הנאמנות גדל בשיעור ניכר של קרוב ל-250%, מ-389 קרנות בסוף שנת 1999 ל-1,393 בסוף 2016.

באותו פרק זמן עלה סך הנכסים שבניהולן מקרוב ל-36 מיליארד שקל לכ-214 מיליארד שקל, שיעור צמיחה של כמעט 500%. מה שאומר שהגודל הממוצע של קרן נאמנות הוא כיום גבוה יותר, כ-154 מיליון שקל לעומת כ-92 מיליון שקל, אלא שנתון זה מטעה, כפי שנראה בהמשך.

מה הביא לגידול המרשים הזה במספר קרנות הנאמנות?

(1) עוד סוגי קרנות: מאז 2008 נוספו שני סוגים חדשים של קרנות נאמנות, שכלל לא היו קיימים בישראל קודם לכן: הקרנות הכספיות והקרנות המחקות, שמייצגות את תעשיית ניהול ההשקעות הפאסיבי, שעד אז הייתה מיוצגת באופן בלעדי על-ידי תעודות הסל.

התפתחות זו הביאה, כמובן, לגידול ניכר במספר הקרנות, בעיקר בזירת הקרנות המחקות.

(2) כניסת מנהלים חדשים: רפורמת בכר משנת 2005, שהעבירה את השליטה בניהול קרנות הנאמנות מחמשת הבנקים הגדולים לגופים אחרים - חברות ביטוח וברוקרים עצמאיים, הביאה לתחרות עזה מאוד ולכניסת מנהלים חדשים לשוק שהיה "חנוק" על-ידי הבנקים, שוק שעכשיו נפתח לרווחה. חלק מהם החזיקו מעמד שנים אחדות בלבד, ומאז משבר 2008 מספר המנהלים נמצא בירידה.

(3) קטגוריות שונות של השקעה בקרנות: לפני שנים אחדות עשתה רשות ניירות ערך מהלך של חלוקת כמה קטגוריות ראשיות, כמו למשל, הקטגוריה של אג"ח כללי, לכמה קטגוריות משנה. מהלך זה התבקש והיה מבורך, שכן הוא ייצר מכנה משותף יותר נכון בין קרנות הנאמנות בינן לבין עצמן, לצורך השוואה ביניהן במונחי תשואה ובמונחי סיכון והיחס ביניהם. וזה מה שעושות מערכות הדירוג של הבנקים, שלהן יש השפעה גדולה על זרימת הכספים לקרן כזו או אחרת.

קרנות לחרדים, קרנות לחרדים מסיכון

מכיוון שמנהלי הקרנות מעוניינים שהכסף יגיע אליהם, חלקם, הגדולים שבהם, מקימים כמה קרנות בכל אחת או כמעט בכל אחת מקטגוריות המשנה.

וזו לא החלוקה היחידה שביצעה רשות ניירות ערך. היא גם יצרה הבחנה בין קרנות עם סימן קריאה (סיכון גבוה יותר) ובלי סימן קריאה, מה שגרם למנהלי הקרנות לנסות ולהיענות לצרכים שונים של לקוחות מעדיפי סיכון ושונאי סיכון.

חלוקה אחרת היא בין קרנות חו"ל חשופות מט"ח לקרנות מגודרות מט"ח למאמינים בפיחות ולחוששים מתיסוף השקל, בהתאמה.

(4) תעשיית קרנות הנאמנות מתאפיינת בסף כניסה נמוך יחסית: ההון העצמי הנדרש מגוף שמבקש לנהל קרנות נאמנות, הוא נמוך - סביב 1 מיליון שקל, וההוצאות הכרוכות בניהולן הן נמוכות בהרבה מעולם הגמל המורכב הרבה יותר. יתרה מזו, בעשור האחרון התפתחו שירותי הוסטינג - הארחה, שמאפשרים ניהול בעלויות נמוכות. וכך, יש כיום לא פחות מ-28 גופים שמנהלים השקעות במסגרת זו שחוסכת להם צורך בהקמת דירקטוריון, ועדת השקעות, תפעול, בקרה ועוד.

(5) אגרה גמישה: אחד החסמים הפוטנציאליים הוא תשלום אגרות, בעיקר לרשות ניירות ערך. הקמת קרן חדשה כרוכה, בין היתר, בתשלום אגרת תשקיף ואגרה שנתית של רשות ני"ע.

האגרה השנתית של רשות ני"ע עבור קרן אחת משתנה באופן הדרגתי על-פי גודל הקרן, ונעה בין כ-17 אלף שקל לכ-53 אלף שקל בשנה.

זאת, מתוך רצונה של רשות ניירות ערך לעודד ולהקל על קיומם של גופים קטנים שיתחרו בגופים גדולים. כך שהחסמים הפוטנציאליים אינם חסמים בפועל.

(6) קרנות עוקבות. קרנות עוקבות (ולא מחקות) הן קרנות שמתנהלות על-ידי גופים על-פי מדיניות שנקבעת על-ידי בנק, עם גמישות החלטות לגוף המנהל בתוך המסגרות שנקבעו. קרנות כאלה קיימות כיום בבנק הבינלאומי, בבנק מזרחי ובבנק דיסקונט.

המניע של הבנקים ברצונם לקיים קרנות כאלה, הוא לתת מענה לצרכים של סוגים שונים של לקוחות שלהם שלא הגיוני מבחינתם לעצב להם תיק השקעות שמורכב מהשקעה ישירות בניירות ערך. זה גם חוסך לבנקים לא מעט התעסקות שאינה כלכלית עבורם.

(7) קרנות שמופנות לנישות מאוד ספציפיות. כך למשל, ישנן קרנות שפועלות בגישה של רמת סיכון גבוהה וקרנות ממונפות, כמו חלק מקרנות האסטרטגיה שיכולות להגיע לשיעור חשיפה גבוה במיוחד של מניות (למשל) ולמינוף גבוה של נכסי הקרן, או להיפך - קרנות שמופנות ללקוחות שמעוניינים בקרנות עם רמת תנודתיות נמוכה במיוחד. קיימות גם קרנות שמופנות לקהל חרדי, הגם שהן פתוחות לכל הציבור, ומקבלות הכשר של בד"צ או של רב מסוים, ואלה הן קרנות "כשרות", המתנהלות לפי כללי ההלכה.

(8) קרנות קטנות, מנהלים "עם הפנים ללקוח": גם בכל אחד מתתי-הקטגוריות יש לא מעט מנהלים גדולים, לא מעט קרנות נאמנות, שלכל אחד מהן יש אפיון מסוים. זאת מתוך מגמה לתת תשובות למגוון רחב ככל האפשר של לקוחות.

כל אחת מהחברות לניהול קרנות נאמנות מפעילה צוות בנקים שמצוי בקשר יומיומי עם היועצים שמצידם נמצאים בקשר שוטף עם לקוחותיהם. המגע עם השטח חשוב מאוד, וקורה לא אחת שהביקוש לקרנות חדשות מגיע דווקא מהיועצים, או מאגף ניירות הערך של הבנק.

קיימת גם גישה אצל חלק מהיועצים המאמינים שקרנות גדולות הן כבדות ומתקשות להמשיך ולהצביע על ביצועים טובים, ולכן מעדיפים קרנות "קטנות", מה שמעודד הקמת עוד ועוד קרנות.

(9) לומדים מחו"ל: מנהלי קרנות אחדים פיתחו מודלים שונים של השקעות, או חיקו מודלים מקובלים בעולם, כמו למשל, קרנות שמתבססות על משקל שווה של המניות, או אסטרטגיית Long/Short, מודלים כמותיים כגון סמארט בטא, או מודלים ממוחשבים.

(10) הרפורמה בני"ע: סיכומו של דבר: ריבוי מספר קרנות הנאמנות בישראל נובע ממגוון רחב מאוד של סיבות, חלקן קשורות במנהלי הקרנות עצמם, חלקן בבנקים, חלקן ביועצים בבנקים, וחלקן מגיע מקביעות (הכרחיות) של רשות ניירות ערך.

אם לא די במספר הנוכחי של קרנות נאמנות, התעשייה הזו עומדת לקבל תוספת של מאות קרנות נאמנות חדשות.

הכיצד? רפורמה גדולה שמבצעת רשות ניירות ערך תעביר את כל תעודות הסל מהעולם של מוצר התחייבותי, סוג של אג"ח, למסגרת של קרנות נאמנות ולמשטר הפיקוח והגילוי שלהן. וכך מספר קרנות הנאמנות יגיע לכ-2,000!

טריגרים להמעטת הקרנות

לצד הסיבות שהביאו לגידול ניכר במספר קרנות הנאמנות בישראל, פעלו בתעשייה הזו גם סיבות הפוכות או ממתנות.

במהלך העשור האחרון היו לא מעט מיזוגים ורכישות של חברות לניהול קרנות נאמנות. כפועל יוצא מכך, היו לא מעט מיזוגים של קרנות נאמנות, שכן המיזוג ו/או הרכישה יצרו סיטואציה שבה למנהל היו שתי קרנות זהות, או כמעט זהות.

בנוסף, רשות ני"ע קבעה שכל קרן שלא עברה סף נכסים מסוים (כיום כ-7 מיליון שקל), המנהל שלה צריך להחליט אחד משניים - לפרק אותה, או למזג אותה עם קרן אחרת שבניהולו. מובן שגם המנהל עצמו יכול לפרק קרן נאמנות שבניהולו אם הגיע למסקנה שאין כדאיות כלכלית לקיומה.

כך, למשל, ב-5 השנים האחרונות (2012-2016) פורקו לא פחות מ-54 קרנות, ומוזגו לא פחות מ-448 קרנות.

ובכל זאת, מספר הקרנות גדל בפרק זמן זה ב-132 קרנות.

אבל ההסתכלות הכוללת הזו היא מטעה, שכן בדיקה של איזה קרנות הוקמו, מעלה שבפרק זמן זה גדל מספר הקרנות המחקות ביותר מ-100 ל-276 קרנות בסוף 2016. קרנות מחקות, זו תעשייה שנמצאת בצמיחה ונמצאת באופן יחסי רק בראשיתה, ואילו בקרנות המסורתיות חלה ירידה של כ-50 קרנות ל-1,117 קרנות בסוף 2016.

הסתכלות נוספת, שיש בה הטעיה ניכרת, היא על הגודל הממוצע של קרנות והיא רלוונטית מאוד למה שמתרחש באמת בתעשייה. לכאורה, הגודל הממוצע של קרנות הנאמנות מצוי בעלייה, וזו בשורה טובה. אם ב-1999, השווי הממוצע של נכסי קרן נאמנות היה 92 מיליון שקל והוא נע בשנים שלאחר מכן בין 78 מיליון שקל ל-200 מיליון שקל, (השיא ב-2014) ומאז ירד, בשל הקיטון בנכסי הקרנות הכספיות הגדולות מאוד, ונכון לסוף 2016 הוא עומד על כ-154 מיליון שקל. אבל, בדיקה מדויקת הרבה יותר ונכונה הרבה יותר, מראה שאם מנכים את הקרנות הכספיות השקליות, שחלקן היו ועדיין הן גדולות מאוד, הרי שהממוצע של הקרנות המסורתיות (האקטיביות והפאסיביות) עומד על כ-108 מיליון שקל.

מכיוון שאנחנו יודעים שגם עצם המושג "ממוצע" הוא מטעה, נכון יהיה להראות את אופן ההתפלגות של הנכסים ואת הנתון החציוני:

הנתון החציוני עמד בסוף 2016 על 63 מיליון שקל, כאשר 864 קרנות הן בגודל של עד 100 מיליון שקל.

האמת צריכה להיאמר: יש יותר מדי קרנות נאמנות בישראל. זה מקשה על בחירת הקרנות, על מערכות הדירוג, וזה מפתח תרבות של "כוכבות" לרגע. מעבר לכך, זה כמובן אומר שהגודל הממוצע של קרן הוא קטן, ובהתחשב בעלויות הקבועות הכרוכות בניהול קרן, זה משפיע בהכרח גם על גובה דמי הניהול.

דמי הניהול בישראל הם אמנם נמוכים מאוד בהשוואה לעולם בכל מה שקשור לקרנות אג"ח, אבל הם גבוהים בכל הקשור לקרנות המתמחות במניות, למרות שהמגמה בשנים האחרונות היא של הפחתת דמי הניהול. אם רוצים לשמר את הרמה הנמוכה של דמי הניהול בקרנות אג"ח, ולהביא להפחתה נוספת בדמי הניהול בקרנות המנייתיות, יש להביא להפחתה גם במספר קרנות הנאמנות.

לרשות ניירות ערך יש תפקיד לא קל ולא קטן בעניין הזה, שמחייב גם שיתוף פעולה מצד מנהלי קרנות הנאמנות.

*** הכותב הוא בעלי בית ההשקעות מיטב דש ויו"ר מיטב דש קרנות נאמנות בע"מ. אין לראות באמור מתן ייעוץ/שיווק השקעות והאמור אינו מהווה תחליף לייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

התפתחות תעשיית הקרנות 1999-2016

עוד כתבות

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

נהר הסיין בפריז / צילום: ap, Pavel Golovkin

הישג נועז באולימפיאדת פריז: הפיכת נהר הסיין לבטוח לשחייה

במשך עשורים לא הצליחה פריז לנקות את נהר הסיין, שמזוהם ממי ביוב ● לקראת האולימפיאדה, שתכלול שחייה ושיט בנהר, היא מוכרחה לעשות זאת ● אבל לא כולם מאמינים שזה אפשרי, "צריך תוכנית אחרת", אומרת האלופה האולימפית בשחייה במים פתוחים

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חברת TRULLION / צילום: TRULLION

"כמו מערב פרוע": חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 הקימו חברה מבטיחה

מאחורי חברת טרוליון עומדים חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 שחולקים חזון משותף: ייעול עבודה חשבונאית בארגונים באמצעות בינה מלאכותית • נגד מה הם מתחרים? "הלקוחות שדבקים באקסל" ● הסטארט-אפים המבטיחים

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות