גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להרים את התקרה

איך יודעים שהסתיו מגיע? הוריקן בדרום - וסכנה של חדלות פירעון בצפון

הוריקן אירמה / צילום: NOAA, רויטרס
הוריקן אירמה / צילום: NOAA, רויטרס

בין שתי סופות הוריקן מפלצתיות, כאשר צל של אסון ממשמש ובא מרחף על דרום-מזרח ארה"ב (ואולי סופה שלישית בדרך), המערכת הפוליטית הצליחה להתעשת ברגע האחרון, ולמנוע את סגירת הממשלה הפדרלית.

זה עניין די רגיל של לוח השנה. עונת ההוריקן נפתחת בסוף אוגוסט, וסכנת הסגירה של משרדי הממשלה מבצבצת במהלך ספטמבר, זמן הסיום של שנת התקציב בארה"ב. על הוריקן אין לפי שעה שליטה, אבל סגירת הממשלה באה כולה לא מידי שמיים.

הואיל והממשלה הפדרלית שקועה בחובות כבדים, היא זקוקה להסכמה תקופתית של הקונגרס להגביה את תקרת האשראי שלה, כדי שהיא תוכל לשקוע בחובות עוד יותר כבדים. זה 22 שנה שהקונגרס, בדרך כלל בשליטת המפלגה הרפובליקאית, אינו להוט להגביה.

הם סגרו פעמיים

חוסר הלהיטות לוהטת במיוחד כאשר בבית הלבן יושב נשיא דמוקרטי. הרפובליקאים סגרו את הממשלה בסתיו 1995, בסוף השנה השלישית של נשיאות ביל קלינטון. זו הייתה טעות איומה מבחינתם, מפני שהם הצטיירו כקיצונים חסרי עכבות, והם הבטיחו בזה את בחירתו החוזרת של קלינטון שנה אחת אחר כך.

הם התאפקו בשנים הבאות, אבל חזרו לסורם לפני ארבע שנים. רוב שירותי הממשלה הפדרלית נסגרו לשבועיים ויותר, אם כי הפעם לא נגבה מהם מחיר: הם נחלו ניצחון מוחץ בבחירות לקונגרס שנה אחת אחר כך, ושלוש שנים אחר כך דונלד טראמפ נכנס לבית הלבן.

הסכנה של סגירת הממשלה הפעם הייתה קטנה מזו של 2013, אבל לא בלתי סבירה. לפחות ריחפה הסכנה, שהגבהת התקרה תתעכב עד הרגע האחרון, תעצבן את שוקי הכספים, תוריד את שער הדולר, ותחייב את האוצר האמריקאי להציע ריבית קצוצה על איגרות החוב שלו. הניסיון מלמד, כי עיכובים בהגבהת הרבית עולים לארה"ב בין שניים לשלושה מיליארד דולר.

כמובן, מה הם שני מיליארד דולר לעומת החוב הלאומי, המתקרב לאטו אל עשרים טריליון (20,000 מיליארד) דולר. הוא עמד על טריליון אחד ב-1980. הוא עמד על שישה טריליון ב-2000.

יד חופשית

עתה זה מלאו מאה שנה לתקרת החוב. ב-1917 ביקש הנשיא וודרו ווילסון מן הקונגרס לשחרר את הממשלה הפדרלית מן הצורך לבקש אישור על כל סעיף הוצאה קטנטן. באביב 1917, ארה"ב הצטרפה אל מלחמת העולם הראשונה. לא היה לה צבא, לא היה לה נשק, היא הייתה צריכה לגייס, להלביש, לחמש, לאמן ולשגר שני מיליון איש לאירופה. הממשל ביקש אפוא שהקונגרס יעניק לו יד חופשית בניהול המלחמה. הקונגרס הסכים, באופן זמני. הזמניות עדיין לא פקעה.

אגב, הימים ההם, באמצע העשור השני של המאה ה-20, היו קו ההתחלה של מה שמכנים בימין האמריקאי, בבוז ובטינה, "הממשלה הגדולה". רק ב-1913 הרשה בית המשפט העליון לקונגרס להטיל מס ישיר על הכנסה. עשרים שנה ופחות קודם, בית המשפט פסק שמס ההכנסה מנוגד לחוקה. הצירוף של מס ושל תקרת אשראי פירנס הגדלה ניכרת של שירות המדינה, ולימים גם של מעורבות ממשלתית בפעילות הכלכלית.

הסיבה: מסיבת התה

תקרת החוב מיוחדת לארה"ב. בדיוק לפני עשר שנים, אוסטרליה אימצה תקרה כזאת, אבל ביטלה אותה שש שנים אחר כך. התקרה אינה תחליף לתקציב. היא אינה מתירה לממשלה להוציא יותר כסף, אלא רק לעמוד בהתחייבויות הכלולות בתקציב הקיים. אבל האבחנה הזו כמעט נעלמה בשש השנים האחרונות.

הבחירות לקונגרס של 2010, בסוף השנה השנייה של נשיאות אובמה, העבירו את השליטה בבית הנבחרים לידי הרפובליקאים על כנפיה של התקוממות אלקטורלית יוצאת דופן. היא ידועה בשם "מסיבת התה", וניזונה מהתנגדות רחבה לרפורמות הבריאות ההיסטוריות, והשנויות במחלוקת של אובמה.

מכוח הניצחון ההוא הגיעו לוושינגטון עשרות חברי קונגרס חדשים, שחרתו על לוח לבם את קיצוץ הממשלה ואת איזון פנקסיה. הם היו מוכנים לחרוג מכל ההסכמות הרחבות של העבר, יהיה המחיר אשר יהיה. אם הממשל רוצה להגביה את התקרה, אמרו אנשי "מסיבת התה", יהיה עליו לקצץ הוצאות בשיעור המתאים.

מסיבת התה טרפה את הקלפים במפלגה הרפובליקאית, ורוח רדיקלית פשתה שם. דוברת בולטת של הרדיקלים, צירת הקונגרס לשעבר וטוענת לנשיאות, מישל בקמן, אפילו סמכה את ידיה על הרעיון של חדלות פירעון, בחזקת נסיוב של "פצעי אוהב" (באנגלית, tough love).

זה מן הרעיונות המוטרפים ביותר שניסרו אי פעם בחללה של וושינגטון. אי עמידה של ארה"ב בהתחייבויותיה הכספיות הייתה מטלטלת את אמות הסיפים של המערכת הבינלאומית במידה שקשה לשער. הנשיא לשעבר ביל קלינטון כתב על התנהגות הרדיקלים, ש"בעיני העולם החיצון, ארה"ב נראית חלשה ומבולבלת, [שבויה] לחלוטין בידיהם של שונאי ממשלה קנאים".

הטיוח השנתי

לפי אתר הרשת של משרד האוצר האמריקאי, תקרת החוב הוגבהה 79 פעמים ב-57 השנים האחרונות. ב-1979 ניסה ציר קונגרס דמוקרטי לשים קץ אחת ולתמיד לייסורי ההגבהה. ביוזמתו נקבעה תקנה, שהתקרה תוגבה אוטומטית כל אימת שיתאשר תקציב חדש. התקנה עמדה בתוקפה 15 שנה. היא התבטלה כאשר הרפובליקאים חזרו והשתלטו על בית הנבחרים, ב-1994. מאז, התקרה צריכה טיוח שנתי.

זה קורה בספטמבר, כאשר הקונגרס חוזר מפגרת הקיץ הארוכה שלו. אז מתחילה פעילות מואצת, העומדת בסימן חרדה גוברת. שני בתי הקונגרס צריכים לסמוך את ידיהם על ההגבהה. בבית הנבחרים מספיק רוב פשוט, אבל בסנאט נחוץ רוב מיוחס (60 מתוך 100). ממילא נחוצה הסכמה דו-מפלגתית, לפחות בסנאט.

הפעם, הרפובליקאים השתוקקו להיפטר מנושא התקרה, כדי שלא ייאלצו לחזור ולהצביע עליה ב-14 החודשים שנותרו עד הבחירות הבאות לקונגרס (כל מושבי בית הנבחרים ושליש מושבי הסנאט). הדמוקרטים דרשו הגבהה קצרת מועד, שלושה חודשים בלבד.

לתדהמת הרפובליקאים, הנשיא טראמפ קיבל את עמדת הדמוקרטים, ושפע דברי מתק על שיתוף הפעולה שלו עם "ננסי ועם צ'אק", הלוא הם ננסי פלוסי, מנהיגת המיעוט הדמוקרטי בבית הנבחרים, וצ'אק שומר, מנהיג המיעוט הדמוקרטי בסנאט. אבל הנשיא גם הזכיר את הרעיון שהקונגרס יתקן תקנה להגבהה אוטומטית של התקרה מכאן ואילך.

הגבהה כזאת תניב אנחת רווחה מצד שוקי הכספים, אבל היא מתנגשת עם מגמת פניהם של הרדיקלים במפלגה הרפובליקאית. הם אינם רוצים להעניק לממשלה אפילו מידה קלה של נוחיות בניהול הוצאותיה.

הספרות הפיננסית של הדור האחרון מלאה תחזיות קודרות על תוצאותיה של התקרה המוגבהת. ארה"ב עמדה לפשוט את הרגל, הדולר עמד לקרוס, הבנקים עמדו להתמוטט, זרים עמדו להפסיק לרכוש שטרי חוב של האוצר האמריקאי. יום אחד יוגש אל נכון החשבון, אבל עדיין לא הגענו לשם. התקרה תוסיף לגבוה.

בינתיים, בתשע בערב, יום א', שעון ישראל, עומדת סופת ההוריקן אירמה לנחות במיאמי. יותר משישה מיליון פלורידיאנים התבקשו להימלט על נפשם. נחשול מים בגובה של כמעט ארבעה מטרים מאיים להטביע את החוף. תחזית מזג האויר היא עכשיו הנושא הנקרא ביותר בעמודי החדשות. מועיל בהחלט לחוש הפרופורציה.

■ רשימות קודמות ב-yoavkarny.com. ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

אחרי הדוחות: מניות גוגל ומיקרוסופט "מקפיצות" את הנאסד"ק ואת S&P 500

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות