גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש חיים מחוץ לעיר: צ'כיה מחוץ לפראג - קפיצה אחורה בזמן

צ'כיה שמחוץ לפראג היא חוויה אחרת לגמרי: אזור יפהפה, ירוק, עם יערות, אגמים, עיירות וכפרים עתיקים, אפשרויות לטיולים ברגל ובאופניים ולפגוש אנשים לבושים בפשטות ובצניעות ■ היה נעים להיות קצת מחוץ למירוץ

צ'כיה  אגם באזור מורביה / צילומים: שלומי יוסף
צ'כיה אגם באזור מורביה / צילומים: שלומי יוסף

תיירים רבים מגיעים בכל שנה לצ'כיה, רובם לפראג. רק מעטים ממשיכים משם דרומה, לאזור דרום-בוהמיה. כ-170 קילומטר בסך-הכול מדרום לפראג, משתרע חבל ארץ יפהפה, ירוק מאוד, משובץ בעיירות ובכפרים עתיקים, טירות מרשימות ואפשרויות רבות לטיולים ברגל ובאופניים, שיט באגמים ואטרקציות בחיק הטבע. אנחנו בחרנו לטייל בצ'כיה שמחוץ לפראג, וכך, לאחר שלושה ימים מתבקשים בעיר הבירה, עלינו - אני, שלומי ושני ילדינו בני השש והתשע - על אוניית קיטור היוצאת מפראג, לשיט על נהר הוולטבה לכיוון אגם סלאפי. במהלך השיט עוברים דרך מפלים וסכרים רבים, מתרוממים ויורדים עם קו המים כאשר הסכר מתמלא ומתרוקן, מהלך כארבע שעות עד לעצירה באגם.

הגיחה אל מחוץ לפראג הייתה במידה רבה גם חוויה משעשעת ואפילו מעוררת קנאה של מסע בזמן אל שנות ה-70 וה-80 ואל בית סבתא (לפחות הסבתות הפולניות שלי).

כאן ניכרים עדיין שיירי הקומוניזם. אנשים לבושים בפשטות ובצניעות, אין פרסומות אגרסיביות ואף אחד לא מאיץ בך לקנות ולהשיג. היה נעים להיות במשך שלושה שבועות קצת מחוץ למירוץ. במסעדה היחידה בכפר עומדים בתור כדי לקבל גזוז תות, ולארוחת צהריים מישהו חובט לך בצלחת עיסה אפרורית שמונחת על מגש פורמייקה חום ולצידה לחם קימל.

באחר מימי הטיול לנו בכפר קטן, ועם שחר הושכמנו לצלילי מוזיקת תהלוכות עליזה שבקעה מרמקולים הפזורים בסמטאות. אחריה בקע קול מרגיע במיוחד, שמסר לתושבים, כך התברר, הודעות מטעם הרשות המוניציפלית. בכפר יש מאפייה קטנה ולה דלת עץ כבדה, ולונה פארק קטן ובו גלגל ענק, מכוניות מתנגשות וקליעה למטרה. מאוד בסיסי, פרוורי ורדום. איפה עוד מוצאים דברים כאלה?

יש במה לשמוח, וגם להצטער

אני בן אדם שמצטער. אני תמיד מוצאת על מה להצטער. אני מצטערת על מה שהחמצתי ולא עשיתי, וגם על מה שכן עשיתי וגרם לכך שאחמיץ משהו אחר. קשה לאדם מצטער שכמותי לטייל עם שני ילדים ובן זוג שאינם מצטערים על דבר. "תיהני ממה שיש", צעקו עליי, ולא הייתה לי ברירה אלא לעשות בדיוק את זה.

כך נאלצתי להחניק צער קטן שטיפס במעלה הגרון כשעצרנו בעיירה טורנוב (Turnov) וגיליתי שהחמצנו ביקור במבצר הגדול ביותר בצ'כיה. "איזה מזל", נאנח ברווחה הילד, שעדיין לא התאושש ממצודת פראג. "אין מה לעשות", אמר שלומי בפנים חתומות, "המקום נסגר בחמש".

ישראלית שפגשתי בשירותים של פיצרייה יידעה אותי שהחמצנו פארק נוסף, פארק מים, שנמצא ממש מעבר לפינה ושהכניסה עולה גרושים.

אבל היה גם במה לשמוח. במרחק של כשעתיים וחצי נסיעה מפראג, על גבול פולין, נמצא רכס קרקונושה ובו עיירת התיירות הפופולרית Spindleruv Mlyn. לא מעט תיירים מגיעים אליה, בזכות שלל האטרקציות שהמקום מציע. חוץ מטיולים רגליים וטיולי אופניים, יש גם פארק חבלים, מגלשות הרים ו"פארק אדרנלין". אפשר לעלות ברכבל אל פסגת הר Medvedin וליהנות מנוף נהדר וטרמפולינה. למרגלות ההר אפשר לפגוש את רוחו של המכשף ריברצול בדמותו של זקן זועף לבוש בלויים, האוחז בפוחלץ של סמור, ולהצטלם איתו תמורת עשרים קרונות.

מכאן נסענו לשני ימי טיול, באזור צ'סקי ראי (Cesky Raj, שהתרגום המילולי של שמו הוא "גן העדן הצ'כי". יום אחד מהשניים ראוי להקדיש לצוקי פרחוב (Prachovske Skaly) - הליכה במבוך מרשים ומרתק בין סלעים בני 500 מיליון שנים. היום השני, שהיה אחד הימים היפים ביותר בטיול, הוקדש לרפטינג איטי על נהר הז'יזרה (Jizera). השיט יוצא מאזור הקמפינג שבעיירה Mala Skala, ונמשך כארבע שעות. הוא עובר בין בתי חווה בני מאות שנים, וכולל גם הפסקת ריענון באתר קמפינג ואומגה מעל הנהר.

יער, פטל ופרפרים

אל תחמיצו את הפארק הלאומי שומאבה (Sumava), רכס ההרים הזה בדרום מוראביה הוא שמורת טבע גדולה, שמהווה, ביחד עם היער מעבר לגבול בגרמניה, את האזור המיוער הנרחב ביותר באירופה. זהו היער הוותיק ביותר ששרד באזור, ובו עצים בני למעלה מ-400 שנה, וגם שפע של אגמים ופלגי מים. ב-1990 הוא הוכרז כמרחב ביוספרי של אונסק"ו. מומלץ להשתכן באחד הכפרים, ומשם לצאת לטיולים ביער. אנחנו בחרנו בכפר בשם Kubova Hut. בהמשך התברר שקובובה בשפה הצ'כית הוא נפח זכוכית.

המלון שהשתכנו בו הוקם לפני כמאה שנים, ואחרי מלחמת העולם השנייה, כשבעליו הגרמני נאלץ לעזוב, הפך לאכסניה שעם השנים התיישנה. המבנה שופץ לאחרונה מן היסוד על-ידי צעיר מקסים ואדיב ששמו זבינק, ששורשי משפחתו נטועים בכפר עוד מלפני 700 שנה, ואביו היה הילד הראשון שנולד בכפר, אחרי שחזרו אליו תושביו המקוריים לאחר גירוש הגרמנים בסוף מלחמת העולם השנייה.

אפשר לטייל ביער איך שרוצים וכמה שרוצים. אחד היפים שבטיולים שלנו היה מסלול לא מתוכנן של 17 קילומטר, שהתחיל בעלייה מתונה ביער, לאורך שביל מנוקד בשיחי פטל ובפרפרים, והסתיים מתחת למגדל עץ ובו תצפית נהדרת, המאפשרת מבט אל בוהמיה (חבל הארץ המרכזי של הרפובליקה הצ'כית) וגרמניה. מהמגדל יורד שביל יפהפה, העובר דרך יער בובין (Boubin), ובסופו אגם קסום. מותשים ומורעבים, מצאנו לשמחתנו מסעדה בפנסיון בלב היער, והמרק שהוגש שם הוכתר כמרק הכי טעים בעולם.

הרי שומאבה שוכנים כאמור, קרוב מאוד לגבול גרמניה, כך שלמחרת נסענו לאזור בוואריה (כחצי שעה נסיעה מהמלון). ההבדל בין הארצות בולט. הנוף יותר ירוק ויותר בוהק, הסופרמרקט יותר גדוש, האנשים, מה לעשות, יותר אדיבים וחייכניים. היעד היה הפארק Neuschoneau, שבו מסלול של "הליכת צמרות".

עולים בתוך מבנה יפהפה דמוי ביצה שמתרומם עם העצים. אנחנו מוקפים בעצים, מרגישים כמו עצים. מי ידע שכשנוגעים בעץ בחלקו העליון, קרוב לצמרת - הוא זז? ממש-ממש זז?

בדרך חזרה לצ'כיה אני כבר מרגישה כמעט כאילו חזרתי הביתה. אני מסתכלת על הבתים בדרך. יש מבנים ריקים, יש סדקים במבנים, לא תמיד ניצבת גדר, הדשא לא תמיד מכוסח... "אני מעדיפה כאן", אני מתרווחת בכיסא. "כן", אומר שלומי. "יש משהו מעצבן בזה שהכול נמצא בדיוק במקום, וזה גם יותר מזכיר את הבית".

קסם מזרח אירופי

צ'כיה זרועה בעיירות ציוריות ומקסימות. אחת מהן היא וימפרק (Vimperk). הציוריות כאן היא לא מהסוג המערב-אירופי, המוקפד והמתוקתק, אלא גיבוב של מבנים ממאות שונות, שנשתמרו להפליא. דווקא העובדה שצ'כיה אינה מציעה עושר או שפע כמו במערב אירופה, מוסיפה לקסם, וגם היא יוצרת תחושת קפיצה של ממש בזמן.

גם העיירה מיקולוב (Mikulov) היא פנינת יופי, ובה צפינו במעין מיצג מוזיקלי לא שגרתי כשברקע המצודה הנהדרת מהמאה ה-13 ששוחזרה לפרטי-פרטים לאחר שנשרפה כליל בידי הגרמנים במלחמת העולם השנייה. מעבר למצודה שוכן מה שהיה הרובע היהודי. מיקולוב שימשה כמרכז תרבות יהודית במשך מאות שנים, ובה התגורר במשך 20 שנה במאה ה-16 המהר"ל, המזוהה יותר עם פראג ועם הגולם שיצר שם לפי האגדה. יש בה גם בית קברות יהודי עתיק.

מקום רב קסם שלא כדאי להחמיץ הוא צ'סקי קרומלוב ((Cesky krumlov, עיר קטנה במחוז דרום בוהמיה, שיופיה והאדריכלות המיוחדת שבה גרמו לארגון אונסק"ו להכיר בה כאתר מורשת עולמית ב-1992. צ'סקי קרומלוב נוסדה במאה ה-13, וארמון המצודה המרהיב שבה השתמר בצורה כמעט מושלמת מאז ימי הרנסנס. סמטאותיה, שהשתמרו מימי הביניים, ממש מפעימות. מומלץ ביותר ביקור בתיאטרון המצודה, שנבנה ב-1766 ונשתמרו בו מנגנון התפאורה, תלבושות ואביזרי במה בסגנון הבארוק.

גם אמנות מודרנית יש כאן: מרכז איגון שילה מציג צילומים ורישומים של הצייר האוסטרי המפורסם (אמו נולדה בקרומלוב, וכך זכתה בכבוד לארח מיצירותיו) וגם תערוכות מתחלפות של אמנים צ'כים, שעניינו מאוד את הדור הצעיר ואותנו. פעמיים בשנה, בסתיו ובאביב, נערך במקום פסטיבל תרבות ומועלות הפקות אופרה בדיוק כפי שהועלו במאה ה-18. במסעדה היפה U Dwau Maryi מגישים אוכל צ'כי מסורתי עתיק, ומה עלצנו לגלות שמדובר בעצם באוכל מבית אמא - כרוב כבוש, לביבות תפוחי אדמה, ואפילו כוסמת! בתקופת הילדות היה מדובר בעונש. אבל אני צמחונית, ובמשך הטיול אכלתי במשך שבועיים בעיקר לחם וגבינה, אז שמחתי.

באזורים שבהם טיילנו האוכל היה לרוב מסורתי, כלומר בעיקר בשר ותבשילי בשר. זאת, בשילוב העובדה שאין כמעט זרים, מותירים לצמחונים (ולילדים) תפריט מאתגר. למרבה המזל, אפשר למצוא לעיתים קרובות יחסית מסעדות איטלקיות. באזור מוראביה הפחות מתויר היה קשה יותר למצוא אוכל לטעמנו, ובעל הפנסיון שבו ישנו סיפר שיש אפילו בעיה של אכילה לא בריאה וצריכת אלכוהול גבוהה שהממשלה מנסה להתמודד איתה. כמו ביתר הנושאים, גם בעניין האוכל יש רצון להתקדם ולהשתנות, אבל זה קורה לאט.

חוויית אכילה ושתייה מיוחדת אפשר למצוא בכפר פטרוב (Petrov): כ-20 יקבים קטנים ועתיקים (ראשיתם במאה ה-15) נמצאים מתחת לאדמה. בכל יקב שולחן ארוך וספסלים, ובעלי היקבים מציעים טעימות יין ומנות קטנות ומסורתיות לצדן. באזור גם מוזיאון פתוח המציג בקתות ובתים מלפני 400 שנה, ויש בסביבה אתר קמפינג ובו בריכה.

אפרופו בריכה - גל חום כבד בן יומיים גרם לנו לוותר על כל האטרקציות לטובת קצת מים קרירים, וכך זכינו לחוויית רטרו נהדרת. בריכה כמו בקיבוצים של פעם - דשא, ארטיק וניל-פטל, צ'יפס מטוגן יותר מדי ובריכה צבועה בתכלת. אין דרך אחרת לתאר זאת - בריכה קומוניסטית. סביב לבריכה קבינות, תאי הלבשה אישיים, ואני נזכרת בסבא, שהייתה לו קבינה דומה לזאת בחוף הכרמל. תא הלבשה עם כיסא ועם וו תלייה בודד. קשה לתאר עד כמה תא שכזה יכול להיות מרגש, כשאת ילדה, וכשאת אישה שנזכרת.

מידע מעשי

יש מעט מאוד מידע באינטרנט בעברית על צ'כיה מחוץ לפראג ומרבית האתרים הצ'כיים נותנים מידע מצומצם באנגלית. לשמחתי, גיליתי בפייסבוק את "צ'כולנדיה" (czecholandia) המציע תכנון טיול, ייעוץ והזמנת כרטיסים לרפטינג ולאטרקציות (זה עניין חשוב, כי כמעט ואין מידע כזה באנגלית) בבעלותה של אוליה זייקין, ישראלית שחיה בצ'כיה. olga_zaikin@yahoo.co.uk

המלצות לינה: באזור שמורת הטבע שומאבה - מלון מצוין, המשמש גם כמסעדה המגישה אוכל צ'כי מודרני מעולה - Hotel Kristian.

בכפר Kubova Hut: www.kristian1000.cz/en/home/

בצ'כיה יש הרבה מקומות שנקראים באותו השם, ונמצאים באזורים שונים לחלוטין במדינה.

אפשר להתמודד עם זה על-ידי ידיעה מראש מהו האזור שאליו נוסעים ואילו נקודות יש בדרך.

518 327 420 862, 420 777 270 179

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר