גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פינוי-בינוי: חלק מהרשויות מתחילות להאמין בפוטנציאל

אם בעבר היה קושי לאשר פרויקט פינוי-בינוי מחשש לפגיעה בצביונן של ערים, הרי שכיום יש מי שרואים במיזמים אלה בשורה ■ "הפרויקטים מושכים אוכלוסייה חדשה, מסייעים להקמת מבני ציבור לקהילה, וכל זאת מבלי לגרום לצפיפות שתפגע באיכות החיים"

פינוי בינוי הרשויות כבר לא חוששות משינוי באופי העיר /   צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
פינוי בינוי הרשויות כבר לא חוששות משינוי באופי העיר / צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

*** הכתבה בשיתוף CPSL

להבדיל מתמ"א 38 אשר הוויכוח האם להגדירה כהתחדשות עירונית ממשיך לספק מסקנות לא החלטיות, באשר לפינוי-בינוי קיים קונצנזוס רחב, שכן מדובר בהתחדשות עירונית פר אקסלנס. האדריכל אסף שאול מבעלי משרד האדריכלים CPSL, האמון על תכנון של מספר רב של פרויקטי פינוי-בינוי, מספר על תמורה חיובית שחלה בקו המחשבה של רשויות ומסוימות שלדבריו כבר אינן חוששות מכך שפרויקטים של פינוי-בינוי ישנו את האופי הקיים של העיר.

"בעבר היה קושי ברשויות לאשר פרויקטים של התחדשות עירונית, לאו דווקא בשל ההשלכות הכלכליות, אלא בעיקר בשל אופי הבינוי שלא תאם את קונספט המגורים בעיר. כך באשר לגובה הדירות, הצפיפות במונחים של יח"ד לדונם ונפח הפרויקט שלא חפפו את הקיים בערים. כיום, בעידודה של המועצה המחוזית, הרשויות המקומיות מבינות שיש להתיישר עם הביקוש בשוק ועם אינטרסים לאומיים ולשם כך יש לאשר פרויקטים המביאים בשורה חדשה לערים. כאלה שיש באפשרותם למשוך קהלים חדשים, לתת פתרונות באשר למבני ציבור לא רק לתושבי המתחם המוקם אלא גם לסביבה, וכל זאת מבלי שתוספת הצפיפות תפגום באיכות החיים".

 

כדוגמה מספר שאול על השלכות פרויקטים של פינוי-בינוי בשכונת נווה שרת בתל-אביב. "מדובר היה באחד האזורים הפחות טובים מבחינה סוציו אקונומית של העיר, בו מבני רכבת ישנים ומתפוררים ומחסור חמור במבני ציבור ראויים. הפינוי-בינוי שינה את השכונה במאה שמונים מעלות - מנחשלת לכזו המושכת קהלים חדשים וחזקים. זאת כיוון שהתכנון המודרני הן של המגדלים והן של מבני הציבור, הגינות והתשתיות, מבליטים את יתרונותיה של השכונה - שמלכתחילה ממוקמת במיקום קורץ בצפון תל-אביב.

לדברי שאול, גם ערים שבעבר נחשבו לכאלה שמקשות על פעילות ההתחדשות העירונית כדוגמת גבעתיים, מבינות אט אט את חשיבות הפינוי-בינוי: "מדובר על עיר עם צפיפות רבה וחוסר בשירותים קהילתיים, בתי ספר וגנים, אשר קברניטיה הבינו שעל מנת לשפר תשתיות, להכניס כסף מאגרות והיטלים ולגוון את האוכלוסייה, יש לאשר בה פרויקטים נרחבים. כאלה המשלבים לצד בינוי מודרני לגובה גם תמהיל מסחרי מושך עסקים, גם אם אלה אינם מתיישרים עם קונספט הבינוי של העיר". בהקשר זה נציין כי רק לאחרונה אישרה הוועדה המחוזית פרויקט פינוי-בינוי רחב היקף במתחם ההסתדרות בעיר להקמת 4 מגדלים בני 25 קומות.

אדריכל אסף שאול בעלים ושותף במשרד CPSL/ צילום: דרור סיטהכל - זוג הפקות

תופעה דומה מתרחשת אצל שכנה אחרת של תל-אביב, הפעם מכיוון צפון. "בשנות השבעים אושרה תב"ע ברמת השרון אשר צופפה את מרכז העיר ויצרה מחסור במבני ציבור. והנה, לאחר שנים רבות בהן חששו פרנסי העיר כי תאבד את צביונה כמושבה כפרית בפאתי תל-אביב, הבינו אלה שפרויקטים של התחדשות עירונית בכלל ופינוי-בינוי בפרט יהוו פתרון לבעיית הצפיפות, וכי שינוי אפיונה של העיר אינו מאיים על רוב תושביה", אומר שאול.

יצויין כי במזרח העיר, בשכונת מורשה, צצו בשנים האחרונות מספר פרויקטים של פינוי-בינוי, הזוכים לביקוש ער מצד אוכלוסייה צעירה. בזכות אלה חל שיפור מהותי בתמהיל הדמוגרפי של השכונה, בשירותים לסביבה וכן בהגדלת ההיצע המאפשר לזוגות צעירים לרכוש דירות בעיר היקרה במחיר שפוי.

אך עדיין ישנן רשויות במרכז הארץ, בהן קשה להוציא לפועל פרויקטים של התחדשות עירונית, בדגש על פרויקטים של פינוי-בינוי. זאת מאחר והן אינן מאפשרות לאשר בוועדות פרויקטים עם בנייה לגובה. מדובר בתנאי הכרחי, כיוון שידוע שעל מנת שפרויקט של פינוי-בינוי יזכה להצדקה כלכלית, עליו להכיל מספר רב של דירות (מכפיל ראוי המגלם את היחס שבין הדירות החדשות לדירות המקור). "ישנן ערים, באזורי ביקוש, במיוחד בשרון ובשפלה, אשר קשה להם להתנתק מהקונספט הקיים של התכנון העירוני ומכאן שבעייתי עבורן לאשר פרויקטים רבי קומות עם ציפוף, כאלה בעלי מאפיינים דומים למיזמי פינוי-בינוי, וחבל", מסביר שאול, אך יחד עם זאת, הוא מאמין כי לבסוף רוח השינוי התכנוני תחלחל גם אליהן.

"מבחינה תכנונית, קל יותר להצדיק פרויקטים של פינוי-בינוי על פני פרויקטים של תמ"א 38, שכן האחרונים מציגים פתרון נקודתי בלבד לדיירי הבניין, ואילו פינוי-בינוי מציע פתרון מאקרו כולל גם לסביבה", מסכם שאול. "יחד עם זאת, מאחר ומדובר בפרויקטים גדולים שמשנים את פני העיר, לרשויות מסוימות קשה לאשר אותם. אבל בסופו של יום מדובר על פתרון נכון שאינו נקודתי, וככל שחולף הזמן מבינים את חיוניותו והתאמתו לסביבת המגורים של ישראל".

אסף שאול הוא בעלי משרד אדריכלים CPSL, הפועל בתחום ההתחדשות העירונית.

לאתר החברה הקליקו כאן

עוד כתבות

יירוטים באשקלון מהתקיפה האיראנית / צילום: Reuters, Amir Cohen

המתקפה האיראנית ייקרה את עלויות גיוס החוב של ישראל

בתחילת החודש עמדה התשואה על אג"ח ממשלתי של ישראל לתקופה של עשר שנים על 140 נקודות אחוז מעל התשואה של אג"ח אמריקאי מקביל ● בעקבות ההתלקחות, זינקה התשואה על אגרות החוב של ישראל לפער של כ-180 נקודות בסיס מעל ארה"ב ● בהמשך השבוע נרגעה מעט ה"הסלמה" בתשואות האג"ח הישראלי

הפגנה של פרו-פלסטינים נגד גוגל, 2022 / צילום: ap, Eric Risberg

הפגנות ומעצרים: פרויקט נימבוס הישראלי מעורר סערה בארה"ב

מספר עובדי גוגל פתחו בשביתת מחאה נגד העבודה של החברה עם ממשלת ישראל במסגרת פרויקט נימבוס להעברת המחשוב הממשלתי לענן ● באתר Wired דווח כי עשרות עובדים התבצרו במשרדי החברה בניו יורק ובקליפורניה, ואחרי מספר שעות, האבטחה של גוגל האשימה אותם ב"הסגת גבול"

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר, אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר משופרסל התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת-הלב של רשות ניירות ערך?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחותם של הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● על פי דיווח הוול סטריט ג'ורנל, ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 צלל ב-1.7%

ת"א 35 ירד ב-1% ● ישראייר חזרה לגודל צי מטוסים שהיה זמין לפני המלחמה ●  קרן המטבע חתכה את תחזית הצמיחה של ישראל ● בעקבות האג"ח האמריקאי, תשואת האג"ח הממשלתית הארוכה בישראל בשיא של 12 שנים ● ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" ● יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה, זה לוקח יותר זמן משחשבנו"

בנייה חדשה. האם ההצעה תשפיע על המחסור בפועלי בניין? / צילום: טלי בוגדנובסקי

הממשלה מתכננת: הבאת עובדים זרים לישראל ישירות ולא דרך חברות כוח אדם. לא כולם מרוצים

הממשלה דנה באופן מפתיע בסעיף שלא היה על סדר יומה שיכול להקל על הבאת פועלי בניין מחו"ל לארץ ● לפי ההצעה, קבלנים יוכלו להביא עובדים מחו"ל באופן זמני בהעסקה ישירה על ידם, בכפוף להבאת מינימום של 50 עובדים על ידי אותו מעסיק ● שר הבינוי והשיכון: "מייתרת את המשרד מכלל הליכי קבלת החלטות"

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

המדינה מאפשרת יבוא הולך וגובר של חומרי מחצבה ממחצבות פלסטיניות / צילום: Shutterstock

"סכנה של ממש": מה נחשף בתביעה של מפעילת מחצבה ישראלית?

תביעה של מפעילת מחצבה באזור בית שאן חשפה כי היקף חומרי המחצבה שנכנסו לישראל דרך מעבר ג'למה שבצפון זינק בשנתיים האחרונות ● על פי ההערכות, 15% מכלל החצץ המשמש בישראל מגיע מהרשות - שיעור שצפוי עוד לגדול

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בבורסה המקומית; ת"א בנקים 5 מטפס ב-1.6%

ת"א 35 עולה ב-0.6% ות"א 90 מוסיף לערכו 0.2% ● הדולר בשיא של חמישה חודשים מול השקל ● בגוגל פיטרו כ-30 עובדים שמחאו נגד מתן שירותים של החברה לישראל ● בבלקרוק אופטימיים לגבי עונת הדוחות בארה"ב ומעריכים צמיחה ברווחיות גם מחוץ לסקטור הטכנולוגיה

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים