גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעת אורח: אחרי הראלי בארה"ב - השוק הישראלי זול

לאחר שנים של ביצועי יתר משמעותיים בשוק האמריקאי, המצב משתנה ■ 5 סיבות להגדלת החשיפה מחוץ לארה"ב, כולל ישראל

וול סטריט / צילום: רויטרס
וול סטריט / צילום: רויטרס

הפסיכולוגיה של רוב המשקיעים נוטה להסתכל אחורה ומניחה שמה שהיה הוא שיהיה. אם מניה עשתה טוב, היא תמשיך לעלות; אם מדד מניות הניב תשואות גבוהות בעבר, סביר שכך יהיה גם בהמשך; ואם חברת השקעות הצטיינה בשנה שעברה, היא באמת טובה מכל האחרות.

הטיה פסיכולוגית זו אמנם שכיחה, אך היא לרוב הגורם לבחירת השקעות פחות מוצלחות. אמנם כל משקיע מכיר את המשפט ש"אין בתשואות העבר להעיד על תשואות העתיד", אולם רבים נוטים לא לייחס לו משקל גבוה בשיקולי בחירת ההשקעות.

מתי מתהפכת התמונה? בעיקר כשהתנאים משתנים משמעותית, אך אנחנו או מנהל ההשקעות לא מבחינים בשינוי וממשיכים בגישה שהצליחה בעבר, שכבר לא מתאימה למצב הנוכחי ולזה העתידי.

אחד המקרים האלה הוא ההגמוניה של שוק המניות האמריקאי, שלטעמנו הגיעה לסיומה. בשנים האחרונות שוק המניות האמריקאי היה ההשקעה הטובה ביותר בעולם ובפערים משמעותיים. בחמש השנים האחרונות עלה S&P 500 מעל 70%, פי שלושה ממדד ת"א 125, שעלה ב-25% בלבד, פי 2 ממדד יורוסטוקס 50 האירופי, שעלה ב-35%, ופי שישה ממדד השווקים המתעוררים של MSCI, שעלה ב-11%.

מי שהשקיע במניות ארה"ב, עשה בחכמה רבה והיו לכך הרבה סיבות. בין היתר, נתוני מאקרו מצויינים שהעידו על התאוששות הכלכלה מהמשבר של 2007-2008 בקצב המהיר בעולם, מבנה הכלכלה האמריקאית שאפשר לשינוים האלה לבוא מהר יותר לידי ביטוי (למשל היכולת להתייעל מהר יותר, גם בתחום כוח האדם), ריבית נמוכה ויציבה לצד מדיניות מוניטרית אגרסיבית וחדשנית לאותו זמן ורכישה עצמית (BuyBack) של מניות בהיקפים של עשרות מיליארדי דולרים.

האם מה שהיה הוא שיהיה? להערכתנו התמונה השתנתה והמצב החדש מחייב קבלת החלטות השקעה אחרות. כיום נראה שעבור משקיע ישראלי יש הגיון להפחית את משקל המניות בארה"ב ולפנות לשווקים אטרקטיביים יותר כדוגמת אירופה, שווקים מתעוררים וכמובן - ישראל. הנה 5 סיבות להגיד תודה ארה"ב וברוכה הבאה ישראל:

1. ישראל זולה יותר

המניות בישראל זולות מארה"ב. השוואת מכפילי רווח ומכפילי הון מלמדת כי בממוצע שוק המניות הישראלי אטרקטיבי יותר מהשוק האמריקאי. במכפילי הרווח החזויים הפערים גדולים - 18.8 למדד S&P500, לעומת 13.1 בלבד למדד ת"א 125.

לנוכח ההטיה של השוק הישראלי לחברות הפארמה, מעניין לבחון את ההבדלים בין מכפילי הרווח גם ברמה הסקטוריאלית וגם כאן ניכרים ההבדלים. כך למשל, סקטור הפיננסים שהינו הזול ביותר במדד ה-S&P500 עם מכפיל 14, בעוד שמכפיל הרווח הממוצע בענף הפיננסים בישראל נמוך עוד יותר ועומד על 10. המכפיל של חברות מוצרי הצריכה במדד האמריקאי הוא כמעט 20 (מהיקרים במדד), לעומת 13 בלבד בישראל.

מאחר שהגורם המשפיע ביותר על התשואה העתידית של המשקיע, הוא המחיר שבו נרכשו המניות, בהיבט הזה ניתן להגיד שהמניות בישראל נרכשות כיום "בהנחה" לעומת מניות ארה"ב.

2. היעדר אלטרנטיבות בסביבת ריבית נמוכה

הריבית בישראל נמוכה כיום מבארה"ב משמעותית - מה שלא צפוי להשתנות בשנים הקרובות. בעוד שהריבית בישראל עומדת על 0.1% ולא צפויה לעלות עד לפחות סוף 2018, בארה"ב היא כבר מעל 1% וצפויה להמשיך לעלות בקצב מתון.

הנגזרת של הריבית הגבוהה בארה"ב גורמת למצב בו התשואה על אג"ח ארה"ב (ממשלתיות וקונצרניות) גבוהה מאג"ח של ממשלת ישראל ואיגרות חוב קונצרניות שקליות. התשואה הנמוכה בשוק האג"ח בישראל אמנם מציבה אתגרים למשקיעים הסולידיים, אולם היא גורמת לחלופה המנייתית בישראל להפוך למעניינת יותר.

גם מבחינת חלופות השקעה מקומיות, נראה כי ישראל מובילה. שוק הנדל"ן בישראל, למשל - אחת מחלופות ההשקעה המרכזיות של השנים האחרונות עבור רבים - נמצא בשיא, והמדינה עושה הרבה צעדים שונים במטרה להרחיק את המשקיעים (מיסוי, מחיר למשתכן, מגבלות בנטילת משכנתא ואי ודאות רגולטורית). מנגד, שוק הנדל"ן האמריקאי אמנם חווה בשנים האחרונות התאוששות הדרגתית מאז התפוצצות הבועה ב-2007, אך שוק האשראי למשקיעים מפשיר רק בצורה מתונה ועדין לא נמצא בפעילות מלאה.

3. עלויות מימון נמוכות יותר לפירמות

מעבר לריבית הקצרה הנמוכה, גם עלויות הגיוס של הפירמות, כפי שהן באות לידי ביטוי בשוק האג"ח הקונצרני, נמוכות יותר בישראל מאשר בארה"ב. העלויות הנמוכות מאוד של החברות האמריקאיות בשנים הראשונות לשוק השורי, סייעו להן בהקטנת הוצאות והיו אחד הזרזים לגאות בשוק ההנפקות של השנים האחרונות.

תשואות האג"ח הנמוכות בישראל לא טובות למשקיעי האג"ח בארץ ולכן הם צפויים לחפש פתרונות נוספים, כדוגמת הסטת כספים לאג"ח חו"ל וכמובן מניות. אך התשואות הנמוכות בישראל הן דווקא חדשות מצוינות לחברות (לא סתם מגיעות לכאן חברות נדל"ן אמריקאיות, המצליחות לגייס בשוק המקומי בריבית שעליהן הן יכולות רק לחלום בשוק האמריקאי). המשמעות היא שעלויות מימון נמוכות בישראל יתרמו לפעילות העסקית של החברות כאן.

כך למשל, אג"ח לפדיון בשנת 2025 של חברת סלקום (בדירוג מקומי A) נסחרת בתשואה של 1.8% לא צמודה, לעומת אג"ח דומה של חברת AT&T (דירוג עולמי A-), שנסחרת בתשואה של 2.5% דולרית. כשבבנקים אפשר למצוא תשואות גבוהות פי 3 באג"ח הדולריות מאשר אג"ח קונצרניות שקליות, גם מזה ניתן להסיק לגבי פוטנציאל השיפור של הוצאות המימון של החברות בישראל.

סביבת ההשקעה בישראל נוחה מאשר בארהב

4. סטיית התקן בארץ זהה ל-S&P 500

מבדיקה שערכנו נראה שבשנה האחרונה סטיית התקן של השוק המניות המקומי עומדת על כ-8%, שיעור זהה למדד ה-S&P500, מדד הידוע בסטיות תקן נמוכות יחסית. סטיית התקן של השוק המקומי נמוכה משמעותית מסטיית התקן של מדד הנאסד"ק.

גם כשבודקים את סטיית התקן בשנתיים האחרונות ובשלוש השנים האחרונות, מקבלים נתונים דומים לגבי ישראל וארה"ב, מה שתומך בשוק המקומי מאחר שאינו תנודתי יותר מהאמריקאי למרות שהוא קטן יותר וניתן היה להניח שהוא חשוף לתנודתיות של חברות גלובליות הנסחרות בו ולמשקל גדול של סקטורים מסוימים.

5. גם בארה"ב כבר אין יציבות פוליטית

שיטת הממשל בארה"ב (משטר נשיאותי) יצרה ודאות גבוהה למשקיעים לאורך השנים. כיום, עם בחירתו של טראמפ נראה שהממשל מהווה פקטור מרכזי כגורם שמחולל יותר תנודתיות ואי ודאות מאשר גורם מייצב. כלומר, אחד היתרונות המרכזיים שהיה למשקיעים בארה"ב, יצא מהמשוואה. ניתן ללמוד על כך מאוסף הקשיים שבהם נתקל הממשל לאחרונה, כולל הכישלון בהעברת השינויים בתחום הבריאות, הקושי בהעברת הרפורמה במס שהיתה גולת הכותרת בתוכנית של טראמפ ועד להסדר שאליו הגיע בימים האחרונים עם הדמוקרטים כדי לדחות את העלאת תקרת החוב ב-3 חודשים - למרות שיש לו רוב בקונגרס.

■ הכותב הוא מנכ"ל הראל פיא קרנות נאמנות. הכותב ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסים המצוינים בכתבה זו. אין לראות בכתבה משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכיו האישיים והמיוחדים של כל משקיע.

S&P500 מול תא 125 בעשור האחרון

עוד כתבות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייפגע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח

שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא ● פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● בלבנון דיווחו על עשרות מטרות שהותקפו בבת אחת בדרום המדינה ● צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח ● עדכונים שוטפים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי