גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעת אורח: אם הרובוטים ישלטו בנו - אז למה לא להשקיע בהם

מעבר למדדי המניות המוכרים, ישנם מדדים למשקיעים שמעוניינים בגישה לנישות השקעה דוגמת אנרגיה מתחדשת, רובוטיקה וענן

 בוול סטריט/ צילום: רויטרס
בוול סטריט/ צילום: רויטרס

כל מי שמשקיע במדדי מניות, מכיר באופן טבעי את מדדי הבנצ'מרק העולמיים, דוגמת MSCI ו-FTSE, מדדים אזוריים בולטים כמו STOXX Europe 600 ומדדים מקומיים בשווקים המרכזיים: S&P 500 בארה"ב ודקס בגרמניה.

לצד מדדים אלו, שמהווים לרוב את ליבת ההשקעה בתיק, נהוג לשלב מדדים ענפיים על סקטורים בולטים בכלכלה: פיננסים, טכנולוגיה, צריכה וכו'.

יחד עם זאת, עם התפתחות תעשיית מוצרי המדד בעולם בשנים האחרונות, התווספה שכבה נוספת של מדדים שמצד אחד מייצגים שוק מוגדר מראש או אפיק השקעה מסוים, ומצד שני אינם שייכים לעולם מדדי ה"סמארט בטא" שצמח ליד מדדי השוק הגנריים.

מדדים אלו מכונים מדדי השקעה "נושאיים" (בלעז: Thematic). כלומר, מדובר במדדים שמתמקדים בנישת השקעה מסוימת. למשל, סל של חברות מתחום הרכב או התעופה, מדד שמתמחה בחברות משחקי וידאו, מותגי יוקרה או אנרגיה מתחדשת. הרעיון המרכזי מאחורי מדדים אלו הוא מכנה משותף של נכסי הבסיס, קרי המניות שנכללות במדד.

שלטון הרובוטים

נישת השקעה מעניינת שאפשר למצוא כיום בעולם המדדים, היא אוטומציה ורובוטיקה. רק לפני כמה עשורים, רעיונות כמו עוזר אישי רובוטי לכל אדם, מערכת אוטומטית למניעת תאונות דרכים (שלא לדבר על רכב אוטונומי) או שליטה על מכשירי החשמל בבית דרך הטלפון הנייד, היו בגדר מדע בדיוני. מיותר לציין שכיום כל האפשרויות הטכנולוגיות האלו קיימות בהישג יד ובמחיר סביר לכל אדם בעולם המערבי.

כשחושבים על הדרך בה ביצענו פעולות יומיומיות רק לפני 10 שנים, אפשר להבין את קצב ההתקדמות הזה. פעולה פשוטה כמו ניווט ליעד לא מוכר דרשה מאתנו להדפיס את מפת האזור מראש, לתכנן מסלול, ולבדוק את המפה תוך כדי הנסיעה. היום אין פעולה פשוטה יותר - כל מה שצריך זו אפליקציה אחת שתכוון אותנו ליעד ואפילו תחסוך לנו זמן עמידה בפקקים.

העולם סביבנו נע במהירות מסחררת, וחברות רבות משקיעות משאבים אדירים בפיתוח טכנולוגיות חדשות המחליפות את "הצעקה האחרונה" של אתמול. את החדשנות הזו ניתן לראות לא רק בענפי הטכנולוגיה, אלא גם בענפי הרפואה, המזון, התעשייה והפיננסים. לכן היה זה רק צעד מתבקש שייווצר מדד שיאפשר למשקיעים גישה לתחום זה.

שני מדדים שמתמקדים בדיוק בנישה זו, הם מדד Global Robotics & Artificial Intelligence של חברת Indxx (אין קשר לאינדקס הישראלית) ומדד Robotics & Automation של חברת ROBO Global. שני המדדים נוצרו במיוחד כדי לשרת את הצורך של המשקיעים הפסיביים בחשיפה לתחומים החמים הללו, וכוללים כמה עשרות חברות המפיקות הכנסות מתחומים אלה, או אלו המפתחות את הטכנולוגיה של המחר.

מוצר המדד הראשון על מניות אוטומציה ורובוטיקה שהגיע לשוק וקיבל את הסימול המתבקש ROBO, זוכה עד כה לביקוש מכובד בקרב המשקיעים ומרכז כיום בארה"ב נכסים בשווי מעל מיליארד דולר, נוסף על כמה מאות מיליונים נוספים המוחזקים דרך קרן הסל התאומה שלו הנסחרת באירופה. מוצר זה, שמכיל 93 מניות ממגוון מדינות, בראשן ארה"ב, יפן, גרמניה, קנדה ואפילו ישראל, הניב תשואה של כ-28% מתחילת השנה, לעומת כ-11% בלבד ב-S&P 500.

המדד השני בתחום הושק בדצמבר 2016 ורכב על גלי ההצלחה של ROBO. לראיה, קרן הסל העוקבת אחרי מדד הרובוטיקה והבינה המלאכותית של Indxx (סימול: BOTZ) מנהלת כיום קרוב לחצי מיליארד דולר תוך פחות משנה מאז השקתו. מדד זה מכיל רק 29 מניות, אך הסלקטיביות השתלמה עד כה למשקיעים בקרן, שהניבה להם כמעט 40% מתחילת השנה.

האינטרנט ידו בכל: למה לא להשקיע בו?

נישה נוספת שהתפתחה בשנים האחרונות, והפכה למילת המפתח עבור כל חברת טכנולוגיה המכבדת את עצמה, היא ה"אינטרנט של הדברים". הכוונה היא לחיבור מכשירי חשמל ביתיים, מכוניות ואפילו התריסים והתאורה בבית לרשת האינטרנט, במטרה לגרום לסינרגיה בין מכשירי החשמל, הבית עצמו ודיירי הבית. לדוגמה, המקררים של המחר יידעו איזה מוצרים אנו קונים באופן קבוע, יזהו מתי אחד המוצרים מתקרב לסיום או פג תוקף ויעדכנו לנו את רשימת הקניות שנמצאת בענן ומסונכרנת לנו בטלפון הנייד. בהמשך, ייתכן אפילו שהמקרר יבצע את ההזמנה מהסופר וידאג למשלוח הביתה, כל זאת ללא התערבות אנושית!

אבל עד שזה יקרה, ניתן כבר היום להשקיע בחברות המפתחות את הטכנולוגיות האלו באמצעות מדד "האינטרנט של הדברים" של חברת Global X. המדד כולל חברות שעשויות להרוויח מהשילוב הגובר של האינטרנט בחיים שלנו מחוץ למחשב הביתי. הכוונה בעיקר לחברות המפתחות שבבים ומוליכים למחצה, מכשירי חשמל משולבים ורשתות תקשורת התומכות בבתים חכמים.

המדד מכיל 44 חברות מארה"ב, שווייץ, ישראל ועוד מספר רב של מדינות. מכיוון שיש קווי דמיון רבים בין הנישה של רובוטיקה לאינטרנט של הדברים, אין זה מפתיע שישנה חפיפה בין המניות הנכללות במדד זה למדדים שהוצגו למעלה. קרן הסל העוקבת אחר מדד זה (סימול: SNSR) מנהלת כיום 51 מיליון דולר, והניבה עד כה כ-19% מתחילת השנה.

פוטנציאל בעננים

מגמה נוספת הצוברת לאחרונה תאוצה היא הטמעת טכנולוגיית ענן בכל ענף טכנולוגי, החל משירותי מידע ועד לתשתיות סייבר. הרעיון פשוט - למה להשקיע בשרתים ענקיים לאחסון כל המידע שהולך ונצבר בארגון, אם אפשר לאחסנו במקום שאינו פיזי?

באופן זה כל המידע נגיש לכל עובדי החברה (וגם ספקים ולקוחות במידת הצורך) מכל מקום בעולם, אבל גם מאובטח ברמה הגבוהה ביותר. החברות הפעילות בתחום זה זכו לאחרונה לפרמיה מהמשקיעים בוול סטריט, שכן תחום זה נחשב למנוע צמיחה משמעותי.

הדוגמה הבולטת היא חברת אמזון, הידועה כקמעונאית מקוונת מכל דבר אחר. אבל בשנה שעברה חשפה אמזון לראשונה את יכולות הענן שלה, אותו היא מעמידה לשימושי חברות אחרות תמורת תשלום. מאז ועד היום הוסיפה מניית אמזון לערכה עשרות אחוזים, הרבה בזכות אותה חשיפה. גם מיקרוסופט שמה את פעילות הענן שלה - הממותגת תחת Azure - כמרכזית במפת מוצריה.

מכיוון שמדובר בתחום חדש יחסית, נכון להיום קיימת רק קרן סל אחת משמעותית המתמקדת בתחום: First Trust Cloud Computing (סימול: SKYY), המנהלת קרוב למיליארד דולר.

מתחילת השנה הניבה הקרן כ-19% ובסך הכל כ-100% בחמש השנים האחרונות. המדד אחריו עוקבת קרן הסל מכיל 30 מניות העוסקות בפיתוח טכנולוגיית ענן או כאלה המשתמשות בטכנולוגיה זו במוצריה ובשירותיה. כאן תמצאו שמות מוכרים רבים, כמו נטפליקס, אמזון, אפל ומיקרוסופט, שפרצו לתחום החם הזה ועומדות בחזית הטכנולוגית של העתיד.

* הכותב הוא מייסד ומנכ"ל אינדקס מחקר ופיתוח מדדים בע"מ, המתמחה במחקר ופיתוח, חישוב ועריכת מדדי ניירות ערך למגוון צרכי השקעה. לכותב יש אינטרס אישי באמור לעיל וכן, יובהר כי חלק מהמוצרים המצוינים לעיל מנוהלים על-ידי לקוחות החברה.

** אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואין באמור משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירת ני"ע או מוצר פיננסי כלשהו.

קרנות סל שעוקבות אחר נישות השקעה ייחודיות

עוד כתבות

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים