גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאקרי עושה קצת סדר

בצומת בין ראש ממשלת ישראל לנשיא ארגנטינה

נתניהו ומאקרי. ראש הממשלה הישראלי המכהן הראשון מאז ומעולם באמריקה הלטינית / צילום: רויטרס
נתניהו ומאקרי. ראש הממשלה הישראלי המכהן הראשון מאז ומעולם באמריקה הלטינית / צילום: רויטרס

אין כנראה עניין טבעי יותר בשביל בנימין נתניהו מאשר להתייצב בפני מיקרופונים בארץ זרה, לצד נשיא או ראש ממשלה. אין עוד פוליטיקאי ישראלי אחד, המיטיב ממנו, או מגיע אל שיעורו.

הופעתו אתמול בארמון הנשיאות בבואנוס איירס, לצד הנשיא מאוריסיו מאקרי, התברכה בכל איפיון שארץ קטנה, או אפילו גדולה, הייתה שמחה למצוא אצל דובריה בשער העמים. הוא דיבר בטון של שיחה, בקלות נעימה, בענייניות של בעל דבר, מבלי להשתהות ומבלי לגמגם, במידה המעוררת השראה, סיפוק וקנאה.

בצל הימים האיומים האחרונים שלו בירושלים ערב מסעו, אין קושי לנחש שראש הממשלה נהנה מכל רגע מדרום לקו המשווה. ארמנות הנשיאים המצפים לו בקולומביה ובמקסיקו (מצפון), וכמובן ארמון הזכוכית בניו יורק, יחלצו אותו מן הקרתנות הקנטרנית של הארץ הקטנה ההיא בשוליים המרוחקים של הים התיכון.

ברוח הקנטרנות הקרתנית אפשר להגיד עליו, כי הכהונה של ראש ממשלה לענייני מדיניות חוץ ודיפלומטיה הייתה הולמת אותו להפליא, וגם פוטרת אותו מכמה מכאובים.

עוד מעט 70 שנה

כך או כך, מדהימה היא העובדה שנתניהו הוא ראש הממשלה הישראלי המכהן הראשון מאז ומעולם באמריקה הלטינית. סוף סוף, אמל"ט אינה סין, או הודו, או רוסיה, שיחסיהן עם ישראל היו רצופים תקלות והפסקות. לרוב ארצותיה היו יחסים לבביים, או לפחות קורקטיים עם ישראל מאז ייסודה. בעצם עוד לפני ייסודה, כאשר שליחים ציוניים יצאו לגייס קולות להצבעת החלוקה בעצרת האו"ם, שעוד מעט ימלאו לה 70 שנה.

את ירח הדבש הארוך עם אמריקה הלטינית ציינו שמות הרחובות והגנים הציבוריים, אפילו שמותיהם של יערות הקק"ל על חורבות כפרים ערביים נטושים. אני נולדתי וגדלתי בשכונה שבה חנות המכולת הקרובה ביותר הייתה ברחוב פבריגאט (על שם שגריר אורוגוואי באו"ם, חבר ועדת החקירה שהמליצה על החלוקה ב-1947), והספרייה הקרובה ביותר הייתה ברחוב גרנדוס (על שם שגריר גוואטמלה, אף הוא חבר בוועדת החלוקה, לימים השגריר הזר הראשון בירושלים).

מדוע נדרשו כמעט 70 שנה לביקור עבודה של ראש ממשלה? סוף סוף, יש באמריקה הלטינית הרבה יותר יהודים מאשר באסיה ובאפריקה גם יחד. פזורה לטינו-אמריקאית טבעה חותם ניכר על חיי ישראל. מנהיגים לטינו-אמריקאיים ביקרו מפעם לפעם בארץ: נשיאים מברזיל, ממקסיקו, מגוואטמלה" את ההסבר אולי צריך לחפש במרחק הגיאוגרפי - ובריחוק הדעת.

ארץ הסטארט-אפים

ישראל לא התעמקה במיוחד בענייני אמריקה הלטינית. היא מצאה את עצמה במרוצת השנים מסתבכת במלחמות אזרחים באמריקה המרכזית, ושליחיה הישירים והעקיפים התקרבו קצת יותר מדי אל רודנים ואל אוליגרכים. בזיכרונה של ארגנטינה חקוקה בהחלט הזוועה האיראנית-חיזבאללית של 1994, שעליה דיבר ראש הממשלה; אבל יש כמה ארגנטינים, הזוכרים את הסיוע הצבאי של ישראל למשטר הגנרלים (1976-1983) שסיפק הרבה יותר זוועות בשבע שנותיו.

הרושם שישגר מסעו של ראש הממשלה לשלוש בירות חשובות באמריקה הלטינית לא יהיה שלם. אמנם ישראל מיטיבה לשווק את עוצמתה הטכנולוגית, ונתניהו היטיב להטעים את התועלת שתצמח לארגנטינה, ובהמשך גם לקולומביה ולמקסיקו, משיתוף הפעולה עם ארץ הסטארט-אפים.

אבל השמאל הלטיני, שיש לו השפעה ניכרת, עוין יותר ממה שהיה. שתי הנציגות המובהקות שלו, ונצואלה ובוליביה, ניתקו את היחסים עם ישראל לאחר סיבוב הלחימה האחרון בעזה, ב-2012. ניקרגואה מיהרה לתפוס טרמפ, אבל היא ניתקה את היחסים עוד בעבר. המנותקת הוותיקה ביותר היא קובה, 1973.

הניתוקים לא התפתחו לגל בסגנון אפריקה, 1973; או מזרח אירופה, 1967. ברזיל ואקוודור, עם ממשלות סוציאליסטיות, לא הצטרפו. במקסיקו, תחנתו האחרונה של נתניהו, יהיו בחירות בשנה הבאה, והרוח שם נושבת בכיוון שמאלי-פופוליסטי, אבל אין להניח שנובעת מזה סכנה לעצם הקשרים עם ישראל.

בשבחי ה"ליברליזציה"

הטור הזה נפתח בשבחים להופעתו של ראש הממשלה בבואנוס איירס. הוא גמר את ההלל על הרפורמות הכלכליות של הנשיא מאקרי, השווה אותן לרפורמות שלו, והטעים את הצורך ב"ליברליזציה" כללית.

ראש הממשלה מתפתה לא פעם לתת ביטוי להעדפותיו הפוליטיות כשהוא מבקר בארצות זרות. בפסגת בודפשט שלו, בחודש יולי, הוא התייצב לצד מארחיו ההונגריים ואורחיהם מפולין ומסלובקיה, נגד עמדת אירופה בשאלת ההגירה. אירופה, הוא הכריז, "רוצה להצטמק ולמות".

בבואנוס איירס לא עמדה השאלה של הצטמקות ומוות, אבל אורחים זרים נמנעים בדרך כלל מלהתערב במחלוקות פנימיות בארצות המארחות אותם. ארגנטינה מפולגת ומקוטבת בשאלת הרפורמות של מאקרי. הממשלה הפופוליסטית שקדמה לו דחפה את ארגנטינה אל עברי פי פחת, והרפורמות היו מחויבות המציאות. אבל סיבוב בחירות מקדימות לסנאט, בחודש שעבר, הראה שוויון כמעט מלא בין תומכי הנשיא למתנגדיו.

אהדתו הטבעית של נתניהו למתקנים ליברליים אינה מוכרחה לקבל ביטוי פומבי, בוודאי לא כאשר היא מעמידה את ראש ממשלת ישראל לצד מפלגה אחת בעיצומה של מערכת בחירות (ההצבעה הסופית תהיה ב-22 באוקטובר).

קיטוב בארגנטינה נקשר בביקור ראש הממשלה, כאשר חתן פרס נובל לשלום, הארגנטיני אדולפו פרס אסקיוול, ביקר את מאקרי בחריפות רבה על עצם ההזמנה. הוא קשר אותה באדישותו הכללית של מאקרי לגורלם של נרדפים: 30,000 הארגנטינים, שנעלמו תחת המשטר הצבאי - והפלסטינים.

מאקרי נגד הפופוליסטים

מאקרי מציין עכשיו שנתיים לנשיאותו. נשיאים לא-פרוניסטים (ממשיכי הדמגוג הפופוליסטי חואן דומינגו פרון) משלו רק ארבע מתוך 28 השנה האחרונות.

מאקרי קיבל לידיו כלכלה שחדלה לתפקד באופן רציונלי. משקיעים זרים נמלטו, מקורות אשראי הסתתמו, החוב הבינלאומי הורד למדרגת "זבל", המטבע נשחק, והקיץ הקץ על הסובסידיה מוונצואלה העשירה והמתרוששת.

מאקרי הביא אתו סדר בפנקסים, החזיר לארגנטינה את דירוג האשראי הנחוץ לעשות עסקים, התחיל הפרטה, ותקע מדיניות צנע והידוק חגורה בגרונם של הארגנטינים. זה משהו שהם לא התנסו בו מאז ימי הכת הצבאית, כאשר גנרלים היו מפקידים פרופסורים מחמירים על ניהול הכלכלה.

הבחירות של אמצע הקדנציה הניבו עד כה תוצאות לא רעות בשביל מאקרי. למפלגתו לא יהיה רוב בקונגרס, אבל היא תהיה כנראה הגדולה ביותר. הפרוניסטים מפולגים ומסוכסכים, והם עומדים להתכווץ - אף כי הנשיאה לשעבר כריסטינה פרננדס, קודמתו של מאקרי, הצליחה להיבחר לסנאט בהפרש לא משכנע של שתי עשיריות האחוז.

ניצחונו של מאקרי לפני שנתיים בשום פנים לא היה מובן מאליו. בעיני תומכיו, עלייתו הייתה סימן שהגל הפופוליסטי בדרום אמריקה שוכך, מקץ עשרים שנה. אולי. מותר אפילו לקוות. אבל אין זה מעניינה של ישראל לבחור מנצחים. דיסקרטיות יאה גם לדיפלומטים מזהירים.

■ רשימות קודמות ב-yoavkarny.com. ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"