גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להחליף את סיסמאות העבר

נגמרו מזמן ימי "צבא העם" וכנראה אף פעם לא באמת היו, רק היה נוח ונעים לומר את זה

1. הרמטכ"ל מסתכל באומץ על המציאות ומסמן את העתיד. צבא ההגנה וההכרעה החדש לא יקום בקדנציה שלו, אפשר שגם לא אצל מי שיחליף אותו, את שר הביטחון ואת ראש הממשלה בקדנציה הבאה והבאה אחריה. רב-אלוף איזנקוט עושה עוד צעד לדרך הצפויה הברורה והבהירה.

2. המציאות: נגמרו, מזמן, ימי "צבא העם". ככל הנראה אף פעם לא באמת היו, רק היה נוח ונעים לומר את זה. הסיסמה "גיוס חובה לכל" לא מתקיימת מזמן, גם לא התקיימה, אפילו לא בשנות החמישים והששים הכאילו-הרואיות וחלוציות.

הצבא לא אמור להוביל "משימות התיישבות לאומיות" כמו הקמת גרעיני נח"ל. צה"ל גם לא יכול להמשיך להחליף את המדינה ומשרדי הממשלה ולהיות אחראי על "ביעור הבערות והנחלת השפה העברית" - מה שהיה פעם "נערי רפול" וממשיך היום בצורת גיוס, חינוך והדרכת צעירים ועולים שמתקשים להשתלב בחברה או שלא הגיעו להשכלת מינימום. המשימה הזו חשובה וקריטית - אבל לא תפקיד הצבא לבצע אותה. בשביל זה יש ממשלה.

עוד דבר: גם היום אין לצבא מה לעשות עם המוני חיילים וחיילות בסדיר, הוא מבצע שחרורים של גיוסים ולפעמים עושה בהם שימוש בעבודות יזומות ומיותרות.

3. המציאות: אחוז המתייצבים לשירות חובה סדיר הולך ופוחת, ועומד היום על כ-60% משנתוני הגיוס. עשרות אלפי אזרחי ישראל צעירים, חרדים וחרדיות, דתיים ודתיות, ערבים וערביות, מתחזים ומתחזות, דוגמנים ודוגמניות, אמנים, ספורטאים, רקדנים, אנשי הטיעונים הנפשיים-רגשיים, וגם מנצלי האפיק הנוח של "שירות לאומי" - לא מתגייסים. משתמטים בהמוניהם. בחסות החוק, בחסות הצבא שלא רוצה להתקשקש בכגון אלה, או בחסות הפוליטיקאים שעושים חישובי בחירות.

4. המציאות: חלקם של הלא-מתגייסים ילך ויגדל. הצבא לא אמור לשחק בשוטרים וגנבים ולשלוח חוקרים לבדוק אם הנערה נוסעת בשבת או אם "החרד" באמת חרד ולא רק לעצמו. הצבא גם לא צריך להעסיק כוח אדם כבד כדי לבדוק מתחזים, אלה שמביאים "פתק מרופא", או מצהירים על קושי נפשי. צבא זה לא עובדים סוציאליים. צבא הוא מגן, לוחם ומכריע. אגב, מאז מלחמת יום הכיפורים, שכחנו כולנו, גם מובילי הצבא שכחו, מהמילה "מכריע". כמה עשרות שנים שלא מדברים כאן על הכרעת מלחמה אלא רק על "המבצע יביא שקט לכמה שנים". גם התודעה הזו חייבת להשתנות.

5. המציאות הנוכחית יקרה מאוד. היא מביאה לבזבוז מיליארדים רבים של שקלים בכל שנה על טיפול, תשלום, החזקה ואימון אלפים רבים מאוד של אלה שאין מה לעשות איתם, שלעולם לא יהיה להם תפקיד במשימות המרכזיות. הוצאה שגם היא גורמת לכך שהצבא מצמצם את נתח התקציב המיועד ל"התעצמות" - שירד בשנים האחרונות אל מתחת ל-15% מתקציב הביטחון, הכולל גם את מט"ח הסיוע האמריקאי. היא גורמת להתנפחות הצבא לממדים בלתי נסבלים - שמכבידים עליו. ועיקר העיקרים: להתגברות תחושת הניצול והמרירות אצל המתגייסים הטובים. למה אנחנו הולכים להשקיע בעם ובמדינה 3 שנים קשות - והאחרים פונים בינתיים לאוניברסיטאות, לישיבות, לעבודה, בילויים, נסיעות, צבירת חסכונות או צבירת ותק. מה שמגדיל את אי ההתייצבות.

6. הגיע הזמן לשינוי הגדול. להתבגרות. לתעוזה לראות את העתיד, במקום לשמר את סיסמאות העבר. להביא להעדפה לאומית ברורה של המשרתים בצה"ל. של הראויים לשרת בצה"ל.

כך זה ייראה: כל המגיעים לגיל גיוס יהיו מחויבים להתייצב. הצבא יבחר את מי שהוא צריך ורוצה לגייס - ואת מי לפטור. על פי צרכיו המגוונים, המקצועיים, על פי המוטיבציה, מבחנים כאלה ואחרים. לוחמים, תומכי לחימה, מקצועות משרד, תחזוקה, רפואה, הנדסה, טבחות, שמירה, מזכירות, טיפול בפרט ועוד ועוד ועוד. הצבא יבחן את צרכיו ויגייס על פי צרכיו. חלק מהאנשים יתבקשו להתגייס למשטרה הכחולה, או הירוקה, כמו שמתקיים כבר שנים. כל מי שמערכת הביטחון תוותר על שירותו - יקבל הודעת שחרור.

כל מי שהצבא יבחר בו לשירות סדיר יקבל שכר, משכורת חודשית, או למי שזקוק למילים יפות - מענק, בונוס או צ'ופר. השכר יהיה לפי חודשי השירות ומדרגות שכר שייקבעו. דוגמה: שכר לוחמים יהיה מעל השכר הממוצע במשק. תומכי לחימה שכר ממוצע, ג'ובניקים שכר מינימום. מובן שלוחם שעובר לשמש בתפקיד משרדי יקבל שכר כעובד משרדי. מדובר רק בצבא סדיר, שכן לקבע יש קריטריונים משלהם. השכר יהיה לכל חודש שירות - כלומר לא התחייבות לאורך שנות הסדיר.

7. מאיפה יבוא הכסף? "הרי מדובר במיליארדים", זועקים המתנגדים. התשובה היא: הכסף הזה ישנו. מונח. אבל מחולק באופן בזבזני, לא יעיל ולא ראוי.

המקורות: קודם כל כספי ההוצאה המיותרת בעבור המוני מגויסים אוטומטיים שאין מה לעשות איתם, ההוצאה המכבידה על משחקי חתול ועכבר עם המשתמטים לפני ובמהלך השירות, גם עבור תקנים מיותרים שחוששים היום לחסל - כי אז לקצין הקבע לא תהיה עבודה.

חיסכון בהוצאות הנוכחיות על אימונים, נשק, מדים, אוכל, דמי כיס, רפואה, נשק, תחבורה ציבורית, קורסים, מגורים, חופשות ועוד ועוד.

מקור שני: ביטול כל ההטבות והמענקים, הישירים והעקיפים שמקבלים יוצאי צבא. כולם. לכולם. לא רק לאלה שנהנים היום מסדרת הטבות למרות שהם משרתים כמה חודשים ספורים, גם לא סדרת ההטבות המפליגה שממנה נהנים ונהנות אנשי "השירות הלאומי" שמשמשים שנה או שנתיים בלבד. לא עוד מענקי שחרור, לא מסלול חינם לפסיכומטרי, לא הטבות ברכישת מגרש או דירה, לא הטבות ללימודים באוניברסיטאות אחרי השחרור. בקיצור: ביטול כל ההטבות מכל משרדי הממשלה ונספחיהם באשר הם.

8. חיילי סדיר יקבלו שכר. מלא. הוגן. מכבד. מעריך. המוטיבציה תעלה כי הרי רק הטובים ייכנסו, תחושת ה"פראיירים" תיעלם. המשק ירוויח, החברה תרוויח ומערכת הביטחון תיכנס לתחשיבים כלכליים אמיתיים.

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב