גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מגדלי הבקר מנסים לרתום האוצר לשמירה על תכנון משק החלב

משלחת שבדקה את השלכות ביטול התכנון באירופה: "בצרפת זה חיסל את הענף" ■ אקסלנס ברוקראז' בתגובה לפרסום ב"גלובס": "הביטול יכול להביא להוזלת החלב הגולמי עקב יציאה של רפתות לא יעילות, אך בהמשך תיתכן קונסולידציה בין מחלבות קטנות"

רפת / צלם: תמר מצפי
רפת / צלם: תמר מצפי

בתגובה לפרסום "גלובס" כי משרד החקלאות פועל לשינוי המכסות במשק החלב, טוען היום (ה') יאיר דותן, מנכ"ל התאחדות מגדלי בקר לחלב, כי הרפתנים ומשרד החקלאות נמצאים בתהליך עבודה על מנת להגיע להסכמות, ובימים אלה מנסים הרפתנים מנסים לרתום את האוצר לפעול לשמירה על תכנון משק החלב. "אנחנו נמצאים בהליך הסכמות על העקרונות שהצבנו, שכוללים משטר תכנון, מנגנון מחיר מטרה, הסכם ארוך-טווח ורגולציה. מהבוקר אנו עסוקים בלשכנע את האוצר לקבל הסכם יזום של משרד החקלאות ושלנו בעת הנוכחית".

היום שבה ארצה מאירופה משלחת עבודה של הגורמים המעורבים, בהם מנכ"ל משרד החקלאות ונציגי הרפתנים, מועצת החלב והאוצר, כחלק מלימוד השוק האירופי לאחר ביטול התכנון של משק החלב שם. הרפתנים מקדמים ניסיון להגיע להבנות שייתנו ודאות לרפתנים ולמעגלים הנושקים להם, מחשש לפגיעה אפשרית בענף אם ייכנס למצב של חוסר ודאות.

חוק החלב, שנחקק ב-2011, מעגן את הקריטריונים לקביעת מחיר המטרה, כלומר הנוסחה שלפיה משלמות המחלבות ליצרני החלב, כדי להבטיח את רווחיות היצרנים. בנוסף, מעגן החוק את ניהול הענף באמצעות מועצת החלב המורכבת מנציגי היצרנים, המחלבות והממשלה. לשר יש סמכות בחוק לקבוע את חלוקת מכסות לרפתות חדשות.

ב-2019 אמור להסתיים מתווה לוקר באופן רשמי, וחוק החלב מגדיר את 2019 כשנה שבה צריך לדון במנגנון מחיר המטרה. בממשלה ירצו כמובן להוריד את מחיר המטרה ובכך להוריד גם את המחיר לצרכן, והחקלאים צפויים להיאבק להעלות אותו כדי לא להגיע למצב של מכירה במחיר הפסד, כפי שלדבריו קרה באירופה.

המטרה המרכזית של הנסיעה הייתה לשקף למשרדים השונים את השלכות ביטול תכנון שוק החלב באירופה, ולדברי דותן להיווכח "במשבר חסר התקדים שהם נמצאים בו, שהביא למחיר חלב גולמי נמוך, שגרם לרפתנים למכור במחיר הפסד, ולסגירת אלפי רפתות של משקים משפחתיים מול המחיר לצרכן שעומד במקומו". לדברי דותן, בסיכום הסיור הביעו נציגי משרד החקלאות נכונות להסכים על העקרונות המרכזיים שהציגו הרפתנים, והם מקווים לשכנע בהסכמות הללות גם את משרד האוצר.

הנסיעה הייתה פרק מסכם של עבודה של משרד החקלאות וענף החלב לבדיקת הרפתות באירופה לאחר ביטול התכנון. עוד קודם לכן נעשתה עבודה כלכלית על ידי יאיר סבן, מומחה לכלכלה חקלאית, על הרפתות בצרפת. בנסיעה הנוכחית התקיימו פגישות עם גורמים בבנקים צרפתיים, ספקים מקומיים של ענף החלב, בחינה של רפתות גדולות ורפתות קטנות, וניתוח סוגיית הסובסידיות לביטול התכנון.

"אנחנו רואים בתכנון כלי לאומי שמחזק התיישבות, וגם כלי כלכלי לשמירת ענף החלב", אומר דותן. "המטרה הייתה לראות את הרפתות ולבחון את הסוביסידיות לביטול התכנון. הרבה רפתות נסגרו. הענף באירופה נמצא במשבר, והמצב הוא שמאוד קשה לקבל הלוואות ולקיים משקים משפחתיים. ההוכחה בצרפת היא שזה מחסל את הענף".

"אין במנגנון היגיון הכלכלי"

עו"ד אריאל ארליך ממכון המחקר פורום קהלת, שמתנגד לתכנון, מבקש לערער על החלוקה בין סוגי ההתאגדות השונים, הקיבוצי והמושבי, ולהבין מה ההיגיון הכלכלי שלה. לדבריו, "כל נושא התכנון הוא נושא שמחייב בחינה מעמיקה לאור הביקורת שישראל סופגת מה-OECD על מנגנונים מעוותי סחר שיש במשק החקלאי בישראל לאור המגמות בעולם של הפסקת מדיניות התכנון".

הוא מוסיף כי "אין במנגנון הנוכחי היגיון הכלכלי. מתברר שהמנגנון הנוכחי משקף בסך הכול פשרות פוליטיות בין גופים פוליטיים שמייצגים מגזרים שונים בחקלאות, וברור שמצב כזה פוגע בצרכן הישראלי".

המכתב של פורום קהלת למנכ"ל משרד החקלאות עורר סימני שאלה סביב המשך קיום התכנון במשק. שינוי בחלוקת המכסות ב-2018 עשוי להיות שלב ראשון בדרך לביטול התכנון במשק החלב.

אם בשנים קודמות השרים והמנכ"לים של המשרד החקלאות היו שייכים לתנועה הקיבוצית או לתנועת המושבים, בקדנציה הקודמת והנוכחית ההנהגה לא הגיעה מהמגזר החקלאי והיא מאפשרת לשחוט פרות קדושות שפוגעות בחקלאות ובאזרחי ישראל. גורמים בענף נוהגים להגדיר את המשרד כפי שהיה אז 'משרד החקלאים', ואת הקדנציות הנוכחיות כ'משרד החקלאות', שמעדיף הסתכלות שאינה מעמידה בראש ובראשונה את הטובה של הקיבוצים והמושבים, אלא מנסה לקדם מהלכים להוזלת החלב לאזרחי ישראל.

"הממשלה תצטרך לדאוג לחוסרים"

מיכל אלשיך, אנליסטית בכירה באקסלנס ברוקראז', התייחסה אף היא לפרסום ב"גלובס" בניתוח שערכה. לדבריה, "ביטול התכנון במשק החלב יכול להביא להוזלת החלב הגולמי עקב יציאה של רפתות לא יעילות וגידול בתחרות.

עם זאת, בהמשך תיתכן קונסולידציה בין מחלבות קטנות ויותר ריכוזיות. לפיכך - אם המהלך ייצא לדרך הממשלה תצטרך לדאוג במקביל לכך שלא יהיו חוסרים בענף (שבו קיימות מכסות על יבוא, כולל יבוא אבקת חלב), שבטווח הארוך המהלך לא יביא לעליית מחירים (בעקבות ריכוזיות) וכן שמאות הרפתות שאינן יעילות ימצאו לעובדיהם מקומות עבודה חלופיים".

אלשיך מוסיפה כי "בינתיים הממשלה מדברת על ביטול מכסות ופיקוח, אך המהלך לא מדבר עדיין על פתיחת השוק ליבוא. נזכיר כי שוק החלב הוא אחד השווקים הבודדים בישראל שעדיין סגורים ליבוא במרבית המוצרים.

"בשנים האחרונות נפתחו מכסות בהיקפים נמוכים במוצרים ספציפיים, לדוגמה בגבינות קשות, דבר שלהערכתנו הוביל לירידה במחירים עבור הצרכן במוצרים אלו".

אלשיך מעריכה כי "סביר שהמהלך לא ייצא לדרך בשלמותו עקב התנגדות צפויה מצד הרפתנים והלובי החקלאי, שיטענו לפרנסת הרפתנים וכן לביטחון המדינה בכל הקשור למזון".

ביחס לחברת שטראוס, אלשיך מעריכה כי "ההשפעה של המהלך של משרד החקלאות עליה בינתיים נמוכה. עבור המחלבות, ובהן שטראוס, המהלך עשוי ליצור תנודתיות גבוהה יותר ברכישת חומרי גלם, עקב תנודתיות גבוהה יותר במחירים.

"עם זאת, כל עוד השוק נותר סגור ברובו ליבוא אנו לא צופים פגיעה מהותית בתוצאות, שכן חלב גולמי הוא חומר הגלם של המחלבות.

"אם המהלך יגרור בעתיד בשלב השני גם פתיחה מלאה של משק החלב ליבוא עשויה להיות פגיעה, אך אנו רואים תרחיש זה בינתיים בסבירות מאוד נמוכה בשל כוחות השוק. אנו ממשיכים להמליץ על שטראוס בתשואת שוק במחיר יעד של 66 שקל, בדומה למחיר המניה בשוק", מסכמת אלשיך.

ההמלצות

■ הכנסת שחקנים חדשים לחלוקת המכסות

■ שינוי החומה הסינית בחלוקת המכסות לפי 50% לקיבוצים ו-50% למושבים

■ חלוקת המכסות ב-2018 תהיה רק למשק המשפחתי כדי לחזק את הרפתות הקטנות ולהעדיף את החקלאי הבודד על פני הכלל

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמודה: ישראל לא לחצה מספיק על חמאס ולכן אין עסקת חטופים

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות