גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהנדסת העיר רמת-גן: תם עידן הבלגן התכנוני אצלנו

עליזה זיידלר גרנות מבטיחה שהעירייה תמשיך לעודד התחדשות עירונית, בהסתייגות: "בעבר עשו את זה ביוזמות פרטיות. היום אנחנו יוזמים"

זיידלר גרנות. "גם בבנייני מגורים אנחנו לא מאפשרים יותר מחניה אחת לדירה" / צילום: איל יצהר
זיידלר גרנות. "גם בבנייני מגורים אנחנו לא מאפשרים יותר מחניה אחת לדירה" / צילום: איל יצהר

בפאזה השלטונית הקודמת, רמת-גן נודעה כגן עדן ליזמים. כזכור, ראש העירייה צבי בר נאלץ לפרוש מתפקידו עקב שורה של מעשי שחיתות בענייני נדל"ן (והוא מרצה כעת שלוש שנות מאסר), וקשה לומר שהבלגן בתחום התכנון לא ניכר לעין: ציר ז'בוטינסקי הוא רחוב קשה ומוזנח ואינו מאפשר הליכה, אין ברמת-גן שבילי אופניים, ובאמצע המרקם הוותיק של מרכז העיר תקועים מגדלי ענק. המחיר של העידוד חסר הרסן של מיזמי תמ"א 38 הוא שהנוף העירוני נראה תזזיתי ולא מנוהל.

מהנדסת העיר, עליזה זיידלר גרנות, מאמינה בהתחדשות אבל גם בתכנון מסודר. בשבוע שעבר היא הציגה לוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מסמכי תוכניות המדיניות לשכונות העיר, שאותם היא מקדמת עם יו"ר הוועדה המקומית, עו"ד אביבית מאור נמרודי. זו הזדמנות מצוינת לשוחח איתה על החזון התכנוני החדש לעיר.

"יותר מעניין מלתכנן עוד בניין או עוד וילה"

זיידלר גרנות היא אדריכלית. למגזר הציבורי הגיעה כי הרגישה "שזה יותר מעניין מאשר לתכנן עוד בניין או עוד וילה". לפני כשלוש שנים היא התמנתה לתפקיד מהנדסת עיריית רמת-גן, לאחר שהחליפה את חיים כהן שפרש לגמלאות.

- רמת-גן עברה הרבה טלטלות מאז שהגעת לעבוד פה, בשלוש השנים האחרונות.

"שינינו את צורת העבודה. רמת-גן למשל ממשיכה לעודד התחדשות עירונית, אבל אם בעבר עשו את זה בדרך של יוזמות פרטיות, שהגיעו מהשטח, היום אנחנו, הדרג המקצועי והנהלת העיר, יוזמים ומתכננים באופן שההתחדשות נעשית בצורה מבוקרת. התכנון פעם היה נקודתי, ללא הבנה מה הן ההשלכות של זה".

- מהו החזון לרמת-גן? היא תמשיך להיות פרבר, או שתתחרה בתל-אביב?

"הכנו, בסיוע ד"ר רונית מרטון דווידוביץ', תוכנית אסטרטגית שכוללת את החזון העירוני. זו בעצם התורה של מה שמלווה אותנו בכל העשייה שנעשית בעיר, ולא רק בתחומי התכנון. זו עיר מאוד מגוונת שיש בה מאפיינים שונים לכל אזור ואזור. זה לא ת"א ולא גבעתיים. אנחנו מתכננים את מסמכי המדיניות לשכונות (לעת עתה, רק 14 מתוך 25 שכונות. כרגע מאושרות ע"י הוועדה המקומית, רמת שקמה, שיכון ותיקים ורמת עמידר), וברור לנו שלכל שכונה יש מאפיינים מובהקים, כולל חיי קהילה. יש שונות רבה בין השכונות ואנחנו ניסינו לחזק את המאפיינים הייחודיים לכל שכונה".

- מה המשמעות של מסמכי המדיניות לשכונות?

"מסמכי המדיניות הוא אמצעי ללימוד אזור או שכונה ולהגדרת כלים תכנוניים לתכנון עתידי. בשיכון ותיקים, שממוקם בצפון רמת-גן, שכונה אמידה שברובה מאופיינת בבנייה צמודת קרקע, עשינו כמה וכמה מפגשי תושבים עם קבוצות מיקוד שונות והבנו שהתושבים מעוניינים להישאר בבתיהם ושיש חשש מהשינויים. בסופו של דבר התכנון שומר על שלד השכונה והמרקם הקיים: רחוב רוקח מתוכנן לגובה בינוני של 6, 5 או 7 קומות ולאורך רחוב אבא הלל איפשרנו בנייה גבוהה יותר, אבל לא מגדלים, כדי שלא ייצרו עודף צל על השכונה. בכניסות לשכונה יצרנו מעין שערים, כלומר מבנים יותר גבוהים. כמובן שדאגנו לשיפור התשתיות. אפשרנו להתחדש, אבל לא מעבר למה שנדרש.

"מנגד, בשכונת רמת השקמה, בדרום העיר, יש מאפיינים אחרים לגמרי. זו השכונה הכי מגוונת מבחינת הכלים שבהם השתמשנו להתחדשות עירונית. יש כאן מקומות שמצאנו שראוי להרוס ולבנות במקומם מגדלים של 20 קומות, לעומת זאת יש מקומות (מבני השמיניות) שהדירות גן-גג מקסימות ומתחדשות מעצמן, והאנשים רוצים להישאר בהם, ולכן החלטנו להשאיר אותם. לעומת זאת למבנים של 3 קומות איפשרנו להתחדש עם תמ"א 38 ולהגיע לגובה של 9 קומות".

זיידלר גרנות מבקשת להדגיש שהעירייה מתנגדת ליוזמה טוטאלית של פינוי-בינוי: "אנחנו רואים שערכי הקרקע, עקב הרצון שלנו לעשות תכנון מושכל בשכונה, רק עלו. כבר עכשיו מכפילי הבנייה יותר נמוכים ממה שהיה בעבר".

"זה חלק מחוסר מדיניות תכנונית"

- ומה קורה עם מרכז העיר?

"הבניינים שאתה רואה ברחוב ביאליק (מגדל אורדע-שולי, סביון טאוור ברחוב מבוא נתן) במרכז העיר הם חלק מחוסר מדיניות תכנונית. היום זה לא קיים. הכנו תוכנית מדיניות של בנייה לגובה. את מרכז העיר אנחנו תופסים כמרכז האזרחי של רמת-גן. כאן יש את שירותי הציבור, מבנה העירייה, קופות חולים ועוד. המרקם הקיים חייב להישאר. השטחה של אזורים ומגדלים לא יהיה כאן. הרחובות ביאליק והרצל הם מהרחובות הטובים ביותר בארץ ואנחנו רוצים לשמור עליהם".

- את העיר רמת-גן חוצים רחובות שהם צירים מטרופוליניים, בהם ז'בוטינסקי ואבא הלל. מי שעובר בהם כיום מתרשם שהעיר מוזנחת מאוד. מה אתם מתכננים לעשות לאזורים האלה?

"אנחנו מכירים בכך שרמת-גן נמצאת במרכז המטרופולין והיא עיר מעבר. הרבה אנשים מזהים את רמת-גן עם ציר ז'בוטינסקי, למרות שהוא לא מאפיין שלה. אנחנו חושבים שהצירים האלה הם דפנות אינטנסיביות של שכונות אינטימיות וקהילתיות. מבחינתנו אנחנו מחזקים את האינטנסיביות הזאת, מעודדים בנייה גבוהה בשוליים ע"י איחוד מגרשים. בקומות הקרקע יש מסחר ומשרדים ובקומות העליונות מגורים. רק לאחרונה אישרנו לפי סעיף 77-78 את מתחם הדר (תוכנית שמקודמת על ידי אדריכל אילן פיבקו, במתחם שממוקם צפון-מזרחית לרחוב ביאליק) שמאפשר התחדשות עירונית למבנים הישנים ולרחוב. המבנים החדשים מציעים תוספת של מסחר ותעסוקה".

זיידלר-גרנות מבקשת להדגיש שבמסגרת התכנון של הקו האדום של הרכבת הקלה, העובר בתת הקרקע, יש נסיון להפוך את ציר ז'בוטינסקי לרחוב ע"י הסדרת שבילי אופניים, מדרכות, נטיעת עצים וריהוט רחוב.

- איך אתם מתמודדים עם מתחם הבורסה, שהוא כעין מובלעת, לא ממש סימפטית ומנותקת מהעיר?

"כנראה שלא היית שם מזמן. לבורסה יש מינהלת חדשה, כי הבנו שבמקום הזה נדרשת התייחסות נפרדת. אנחנו רוצים להוסיף ל-700 אלף המטרים הרבועים הבנויים עוד מליון מ"ר של שטחי תעסוקה ומסחר. אנחנו רואים הרבה תוספות על מבנים קיימים, כך בית גיבור ספורט, ומגדל הראל. ב-2014 הוקם באמצע מתחם הבורסה מלון אינדיגו, מקום שהיה מלטשה, הוסיפו לו קומות והפך למלון מקסים. התוכנית שלנו היא להכניס לשוליים של מתחם הבורסה מגורים בהיקף מינימלי, כך שברחובות יהיו חיים במשך כל שעות היממה. אישרנו לאחרונה מבנה חדש של מגורי סטודנטים, קידמנו לאחרונה תוכנית של דירה להשכיר, שכוללת תוספת מבני תעסוקה ומגורים וסטודנטים.

"מחשבות על שאטלים לשכונות"

"מצד שני, חשוב לנו שכמות המגורים בבורסה תהיה מבוקרת. אנחנו לא רוצים לבנות בבורסה בתי ספר וגני ילדים. אנחנו חושבים שזה מקום שצריך להיות בעל מאפיינים אחרים מאשר עוד שכונה.

- רמת-גן פקוקה כולה, איך אתם מתכוננים להתמודד עם זה?

"רמת-גן היא עיר מעבר, ולכן אין שליטה על התנועה העוברת. עידן הוויז משבש את הנתיבים המסורתיים וזה מקטין את יכולת השליטה שלנו על העיר ועל הפקקים. ברור לי שאנחנו צריכים לשנות כיוון ולחשוב יותר על עידוד התחבורה הציבורית. אנחנו מקטינים את תקני החניה. כך למשל, במגדלי התעסוקה לאורך ז'בוטינסקי תקני החניה הם חניה אחת ל-250 מ"ר.

"רוב העובדים יגיעו בתחבורה ציבורית. גם בבנייני מגורים אנחנו לא מאפשרים יותר מחניה אחת לדירה אחת. באזור הבורסה יש מגדלים שנבנים ללא תוספת חניות בכלל. יעברו כאן הקו האדום והקו הסגול ויש לנו מחשבות על שאטלים לשכונות. אנחנו מקדמים מגוון שבילי אופניים מטרופוליניים ונופיים ושכונתיים. בנוסף, העירייה מקדמת תוספת חניונים ציבוריים במרכז העיר בכיכר רמב"ם ורחוב שועלי שמשון".

- לעיר רמת-גן יש מוניטין בעייתי עם ענייני שחיתות הנוגעת לקידום תהליכי תכנון ובנייה. באיזה אופן זה נוגע בכם כעת?

"ההאשמות כלפי ראש העיר הנוכחי אינן נוגעות לענייני תכנון ובנייה. עו"ד אביבית מאור נמרודי, סגנית ראש העיר, היא זאת האחראית על מענה לבקשות ופגישות עם יזמים".

שימור הגנים הוותיקים: איך הם נראים ומה רואים מהם

"בסקר השימור של רמת-גן הוכרזו 600 מבנים ומתחמים לשימור, ועכשיו אנחנו מכינים תוכנית סטטוטורית", מספרת זיידלר גרנות.

"הכנת התוכנית הזו ממושכת משום שאנחנו לומדים כל מתחם ומתחם בפינצטה. המבנים מובאים לוועדת שימור, שבה יושבים נציגי המועצה לשימור אתרים. בפאזה הקודמת לא שמרו ברמת-גן כלום. מחלוקות על מבנים לשימור הגיעו לוועדה המחוזית".

- מה קורה עם הגנים ההיסטוריים שהיוו את השלד הירוק של העיר? בזמנו הייתה טענה שעיריית רמת-גן לא יודעת לשמור עליהם.

"אנו עובדים על הכנת תוכניות לשיקום הגנים - גן אברהם, גן שאול (הקופים) וגן הבנים. הכנת תוכנית של כל גן כזה עוברת בוועדת שימור ומלווה באדריכל שימור ובמפקח שבקי בנושא ומומחה בתחום.

"אנחנו מדברים על הנראות שלהם ועל הנראות מהם. במסמכי ההתחדשות של השכונות, למשל שכונת הר אבטליון, אנחנו קובעים את גבהי הבניינים לפי קונוס הנראות של הפארק על ההר, כך גם בהר הבנים. כל בקשה להיתר באזורים האלה נבחנת לפי הנצפות מהגנים ואליהם".

עליזה זיידלר גרנות

גיל: 51 (נשואה+2)

תפקיד: מהנדסת העיר רמת-גן

לימודים: אדריכלות בטכניון

מגורים: נס-ציונה

תפקידי עבר: התחילה בעיריית יבנה כמנהלת רישוי ופיתוח, עברה לעיריית רמת-גן באותו תפקיד, משם עברה לוועדה המרחבית זמורה, שם הייתה מהנדסת הוועדה, אח"כ עבדה כמהנדסת העיר הוד השרון, ואז חזרה לרמת-גן

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח

חשד לפיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על נצח יהודה • בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה  ● כל העדכונים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים