גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא תאמינו מהם שיעורי הרווחיות של סנו

נתונים בלעדיים שמסר האוצר מראים שהחברות הגדולות בענף הטואלטיקה מגיעות לשיעורי רווחיות של עד 15%-16% ■ והמסקנה? הכוח והאפשרות "להעניש" הוא בידי הצרכנים

1. אחת הבעיות הגדולות בניתוח של מחירי מוצרים היא השקיפות, או נכון יותר לומר, חוסר השקיפות. כל עוד הדוחות ציבוריים והמספרים שקופים, והם מתפרסמים מדי רבעון, אפשר ללמוד מהם עולם ומלואו: מהי רמת ההכנסות והרווחיות לפי תחומי פעילות, מהם שיעורי הרווחיות והיכן החברה ממוקמת ביחס למתחרות, בתנאי שגם הן ציבוריות. כך, לאורך זמן, יש מספיק אינדיקציות כדי להבחין בשיעורי רווחיות הנחשבים חריגים בתעשייה וכדי להסיק באופן טבעי ומתבקש שהחברה גובה מחירים גבוהים יחסית על מוצריה.

מה זה "מחיר גבוה יחסית"? זו שאלה טובה שאין עליה תשובה מובהקת. לפעמים אפשר לזהות יוקר יחסי באמצעות השוואות למתחרות, לפעמים אפשר להסיק זאת מהמבנה המונופוליסטי של השוק, משליטת החברה בו או מהסכמים "שקטים" שיש לה עם המתחרים (קרטלים בשפת ההגבלים, כפי שקרה, בערך, בשוק החלב עם הקוטג' או בשוק הסלולר עם מחירי השיחות). יש גם מקרים שבהם צרכנים משלמים במודע או בתת-מודע מחירים גבוהים על שם טוב (מותג), לדוגמה האייפון של אפל או להבדיל במבה של אסם, אף שיש בשווקים שלהם מוצרים זולים יותר.

2. שוק הטואלטיקה, בדומה לשוק יבוא המזון, הוא אגוז קשה מאוד לפיצוח מהבחינה הזאת. רוב החברות (יבואני המותגים המובילים) הן פרטיות ומעדיפות להישאר כאלה, ולכן אין מידע אמין כדי לבחון את רמת הרווחיות שלהן. לעזרתנו בא משרד האוצר כשפרסם באפריל 2016 מחקר על שיעורי הרווחיות של יצרני ויבואני הטואלטיקה בשנים 2003-2013 על בסיס מאגרי המידע של רשות המסים, הכוללים דיווחים על רמת רווחיות ועל שכר המעסיקים.

שיעור הרווח חושב כיחס בין הרווח לפני מס (זו למעשה רווחיות תפעולית, לפני השפעת הוצאות או הכנסות מימון), לאחר "החזרת" משכורת המנהלים (שהינם בעלי מניות) לחברה, לבין מחזור המכירות. כלומר, האוצר לקח את דמי הניהול שנמשכים מהחברות הפרטיות לטובת בעלי המניות שלהן והוסיף את הנתון לרווחיות לפני מס. כמובן, "החזרת" דמי הניהול והשכר מעלה את רמת הרווחיות והיא משתנה מאוד מחברה לחברה.

כיוון שהחברות הן פרטיות, האוצר לא פירסם את שמות החברות, ובוודאי לא את שיעור הרווחיות לפי חברה, אלא שיעור רווחיות ממוצע בלבד, אבל לפי הערכות, מדובר ביבואנים הבאים: חוגלה-קימברלי, יוניליוור, שסטוביץ, דיפלומט, לוריאל ישראל, ואליהם מצטרף יצרן ישראלי בולט ומוכר - סנו.

באותו מחקר, מצא האוצר שהרווח המצרפי של יצרני ויבואני הטואלטיקה עמד בשנת 2012 על כחצי מיליארד שקל, המשקף שיעור רווחיות לפני מס של 6.8%. שיעור זה, ציין אז האוצר, גבוה באופן משמעותי משיעורי הרווחיות בענף הסיטונאי וגבוה כמעט כפליים בהשוואה לשיעור הרווחיות של אותן חברות טואלטיקה בשנת 2003. עוד נתון מעניין: מאז 2009, עת הגיע לשיאו שיעור הרווחיות בענף (כ-9%), נמצא שיעור זה במגמת ירידה, בעיקר בגלל יבוא מקביל בקטגוריה אחת מובילה.

3. על רקע העימות המתוקשר בין שר הכלכלה אלי כהן לכמה מהיבואנים של מוצרי טואלטיקה, פניתי למשרד האוצר בבקשה לקבל נתונים מעודכנים על רווחיות השחקנים בשוק, והנה התוצאות (ראו גרפים): אחרי שבשנים 2009-2012 נרשמה ירידה ברווחיות החברות, היא שבה לעלות בשנים 2013-2014 (לרמה של כ-9%). בשנת 2015 נרשמה ירידה מסוימת, אך עדיין מדובר בגידול משמעותי לעומת 2012.

האוצר ציין, בתגובה לפנייתי, שרוב הירידה ב-2015 מתרכזת בקטגוריה מסוימת שבשנים האחרונות נחשפה לפרקי זמן מסוימים לתחרות מצד יבוא מקביל. האוצר צירף גם את רווחיות שלוש החברות הגדולות בענף, ומהגרף רואים בבירור את הקפיצה בשיעור הרווחיות של שלוש הגדולות - עד לרמה של כ-15%-16%. באילו חברות מדובר? להערכתי בשלוש מתוך הארבע הבאות: יוניליוור, דיפלומט, שסטוביץ וסנו.

שיעור הרווחיות של יצרנים

4. סנו היא חברה ציבורית ולכן קל מאוד לבחון את שיעורי הרווחיות שלה. שימו לב מה קורה שם מתחת לרדאר של כולנו: שיעורי הרווחיות של מוצרי הטואלטיקה והקוסמטיקה שלה הגיעו בשנת 2016 ל-16.5% בהשוואה ל-15.4% בשנת 2015.

זאת ואף זאת, מוצרי הניקוי ואחזקת הבית של סנו, המוכרים בכל בית כמעט, הגיעו בשנת 2016 לשיעור רווחיות גבוה מהטואלטיקה והקוסמטיקה (!) - לרמה של 18.4%, בהשוואה ל-13.8% בשנת 2015. אלו נתונים פשוט מדהימים, משום שמשרד הכלכלה ואיתו רשות ההגבלים העסקיים מפנים את האש ליבואנים ודווקא מי שמוביל את הענף בשיעורי הרווחיות שלו הוא לא אחר מאשר יצרן מקומי, ועוד יצרן כמו סנו, שאין כמעט משק בית שאינו משתמש במוצריו ונתוניו גלויים לכול!

בסנו יגידו ודאי "אנחנו רוצים להיות בחברת הטובים ביותר, לדוגמה פרוקטר אנד גמבל העולמית שהגיעה בשנה האחרונה לרווחיות תפעולית ממוצעת של כ-21%". אבל יש הבדל קטן אחד: לפרוקטר אנד גמבל יש מותגים דומיננטיים כמו ג'ילט עם נתחי שוק גדולים. לסנו יש אמנם מותג חזק, אבל שפע מתחרים זולים ממנה, ובכל זאת היא מייצרת שיעורי רווחיות יפים מאוד.

5. המסקנה היא אותה מסקנה שנכתבה כאן בעבר: הכוח הוא בידיים שלנו, הצרכנים. בידיים של הצרכנים נמצאת האפשרות "להעניש" חברות שגובות מחירים שנראים להם גבוהים, בין שמדובר ביצרנים מקומיים ובין שמדובר ביבואנים בלעדיים. לצרכנים יש אפשרות לבחור מוצרים זולים יותר הנמצאים על המדף או להזמין אותם מחו"ל ולנצל את הפטור ממע"מ עד 75 דולר (יש כאלה שמפצלים את הקנייה לכמה חבילות כדי לא להגיע לרף). מי שרוצה לקנות ביוקר, בבקשה, שיקנה ביוקר. אבל אי-אפשר לקטר על יוקר המחיה ובמקביל להמשיך להיות פראייר מרצון.

6. ויש מסקנה נוספת, משמעותית הרבה יותר: מעבודות האוצר על יבואני המזון ויבואני הטואלטיקה, מתברר שהרווחיות של החברות הפועלות בתחום עלתה פלאים במהלך השנים האחרונות אבל שכר עובדיהן קפא ובחלק מהמקרים אף נשחק ריאלית (בתחום הטואלטיקה, למשל). וזו בדיוק אחת הבעיות המרכזיות של המשק הישראלי: השכר התקוע של העובדים, שנותר תקוע למרות שיפור די דרמטי בשיעור הרווחיות של החברות. זה הסיפור של הפערים החברתיים.

טואלטיקה

eli@globes.co.il

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל