גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניהול בטיחות באתר בנייה: ממש כמו מבצע צבאי

איתי נאור, מנהל פרויקט בכיר בשיכון ובינוי-סולל בונה, מעניק מבט מבפנים על האופן בו מיושמת מדיניות הבטיחות בפרויקט הענק של בניית משרדי הממשלה בירושלים: "זהו מאבק סיזיפי יומיומי, אנחנו מקיימים מדיניות של אפס סבלנות כלפי מי שפוגע בבטיחות"

ניהול בטיחות באתר בנייה: ממש כמו מבצע צבאי /   צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
ניהול בטיחות באתר בנייה: ממש כמו מבצע צבאי / צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

*** הכתבה בשיתוף אתר עובדים בטוח

זה אולי נשמע כמו קלישאה, אבל בכל ערב כשהמהנדס הבכיר, איתי נאור, חוזר הביתה, הוא מרגיש ניצחון קטן על המציאות המורכבת בה הוטל עליו לקדם את הפרויקט הענק עליו הופקד - בניית משרדי הממשלה במתחם ג'נרי שבירושלים. כל זאת מבלי שאף אחד ממאות עובדי הפרויקט נפגע במהלך העבודות.

זהו דבר שכלל אינו מובן מאליו. על פי נתוני "קו לעובד", 25 עובדים נהרגו באתרי בנייה בישראל מתחילת שנת 2017, 161 נפצעו קשה ובינוני. מבין תאונות העבודה, תאונות הבניין הן השכיחות ביותר. לפי הדוח השנתי של משרד העבודה והרווחה והביטוח הלאומי שיצא ביולי השנה ומתייחס לשנים 2012-2016, מספר הפצועים בענף הבנייה עומד על 7.71 בממוצע לכל אלף עובדים. בממוצע לשנה בשנים אלה נהרגו 12.36 איש מתוך כל 100 אלף עובדים בבניין.

נאור, מהנדס בכיר בחברת "שיכון ובינוי-סולל בונה", מנהל את פרויקט "ג'נרי 2" המבוצע על ידי החברה. הפרויקט שהחל בזכייה במכרז שערכה המדינה לתכנון, ביצוע ותפעול למשך 20 שנה של מתחמי משרדי הממשלה החדשים בקריית הלאום שבירושלים, נראה על פניו כמיזם סטנדרטי למדי של בניית משרדים על שטח של 60 אלף מ"ר. אבל נקבע לו לוח זמנים שאפתני. כך הוא הפך למגה פרויקט בתקציב הקמה של יותר מחצי מיליארד שקל.

פרויקט בנייה. הבטיחות מחייבת כניסה לעבודה באתר רק לאחר הדרכה / צילום: גלעד קבלרצ'יק

לדברי נאור, עוד לפני שהכלי הראשון עלה לשטח מדובר היה בפרויקט מורכב. בכדי לנהל היטב את נושא הבטיחות בו גובשה לפני הכניסה לעבודות באתר תוכנית בטיחות רציפה. זאת בהמשך ישיר למדיניות "שיכון ובינוי" לאמץ את התקן הישראלי 18001 לניהול הבטיחות והבריאות בתעסוקת עובדים, המבוסס על התקן הבריטי OHSAS 18001. "התוכנית מיושמת מהיום הראשון של הפרויקט", הוא אומר, "במסגרת הכנתה בוצע סקר מקיף לצורך ניהול סיכונים בכל העבודות שיש בפרויקט לצד אומדן כספי בהשקעה בבטיחות בו".

"תוכנית הבטיחות אף יורדת לרזולוציות של כל קומה והסיכונים הייחודיים לה כמו מרפסות וגגות. עבור כל משטח באתר חושב מהו העומס המירבי הבטוח שניתן להעמיס עליו. כל אחד מהעובדים מחזיק בידיו שרטוט ובו העומסים המקסימליים על מנת למנוע מצב של עומס יתר והתמוטטות", מעדכן נאור.

לתכנון הבטיחות המוקדם היו השלכות מעשיות עוד בטרם יצא לדרך. כך למשל, ערכה החברה שלושה קורסי אתתים (מי שמעבירים מהקרקע הוראות לעגורנאי שבשחקים בקשר להרמת המטען וכיוונו) ל-30 עובדים באתר. על פי החוק, עגורן איננו יכול לפעול ללא אתת ובכדי למנוע מצב של עיכובים בעבודה עקב מחסור באתתים אצל קבלני המשנה, הוכשרו כאלה מתוך צוות עובדי האתר. כמו כן, ערכה מחלקת הבטיחות של סולל בונה יום עיון מיוחד בנושא הנפות, בו קיבלו כל העובדים בפרויקט, העוסקים בהנפת משקלים באמצעות עגורנים וכננות, הדרכה לגבי שיטות ואביזרי הרמה בהם מותר להשתמש וכיצד להימנע ממקרים של נפילת מטענים כבדים.

איתי נאור/ צילום: רמי זרנגר

עובדים בטוח

נאור מספר כי מהיום הראשון בפעילות הפך האתר כולו ליעד מבוצר. צי של מצלמות הותקן לאורכו ולרוחבו על מנת להתריע מפני מפגעים מסוכנים וכדי לדאוג שנהלי הבטיחות מיושמים כולם ובאופן מלא בתחומו. על כל עגורן הותקנה מערכת התראה מפני רוחות; הכניסה למתחם אפשרית רק דרך שני מעברים ובכל אחד מהם מוצבים שני שומרים. כל עובד וקבלן שמעוניין לעבור דרכם חייב להציג תעודת בטיחות המעידה על כך שקיבל הדרכת בטיחות וכי היא בתוקף. החל מהפעם הראשונה בה עובד נכנס לאתר עליו להציג אישור עבודה בגובה, הדבר חל על כולם - החל מהרצף, דרך המנקה ועד למנהל.

"בכדי להבין עד כמה מורכב העניין, שימו לב למספר האנשים שמסתובבים כל יום בממוצע בתוך אתר הפרויקט - 500. לכך יש להוסיף את העובדה שהפרויקט מתנהל על צומת רחובות ראשיים במרכז העיר ירושלים, בצמוד למשרדי ממשלה פעילים ושגם אין די מקום לצרכי התארגנות", מסביר נאור.

כאמור, כל אחד מאותם 500 עובדים יכול להיכנס לאתר רק לאחר שהונפק לו כרטיס פלסטיק עם תמונתו ולאחר שנבדק תוקף ההדרכה לעבודות בגובה שעבר (תוקף ההסמכה עד שנתיים). כדי לוודא ששיטת הפיקוח ההדוקה הזו מיושמת ושכל האנשים באתר עובדים בבטיחות, נערכים מבצעי אכיפה אחת לכמה שבועות. במקרה בו נמצא עובד של קבלן שאיננו מחזיק בהכשרות בתוקף, הוא ננזף, והעובד אם יימצא כשיר לעבודה, יעבור הדרכה ספציפית לפי הסוג העבודה שהוא מיועד לבצע. עם שינוי שלבי הביצוע והשתנות המשימות, נדרשים העובדים והמנהלים לעבור הכשרות מקצועיות והדרכות בטיחות נוספות בהתאם לצורך.

נאור אומר כי "כל עובד באתר יודע עד כמה חשוב נושא הבטיחות ושיתוגמל עבור הקפדה עליה, אך גם ברור לו כי הוא עלול להיענש אם יזלזל בה. עבירות בטיחות מסתיימות באזהרה לעובד, בהטלת קנס עליו, או על הקבלן ואף בפיטורין. לעובדים ידוע שאנחנו מקיימים מדיניות של אפס סבלנות כלפי מי שפוגע בבטיחות. עם זאת, החברה מעניקה אחת לתקופה אות למצטייני הבטיחות באתר המלווה בפרס".

פרויקט בנייה. הבטיחות מחייבת כניסה לעבודה באתר רק לאחר הדרכה / צילום: גלעד קבלרצ'יק

עובדים נכון: איך להתנהל בבטיחות באתרי בנייה

מענה מיידי לכל בעיה

לא רק על הכשרת העובדים יש להקפיד, כי אם גם על הבטיחות הפיזית באתר עצמו. לאתר מונה ממונה על בטיחות במשרה מלאה. מדובר במנהל עבודה מנוסה שאחראי אך ורק על תחום הבטיחות, הוא אינו ממלא כל משימה נוספת מלבד דאגה לבטיחות בפרויקט. עם צוות עובדים משלו, המבצע סיורים באתר, נותן ממונה הבטיחות מענה מיידי לכל בעיה שנתקלים בה וכן לתלונות שהתקבלו. זאת ועוד, כדי לתת מענה למפגעים בתחום החשמל, הנפוצים בעבודות בנייה, נמצא באתר בכל עת חשמלאי מומחה. בנוסף, כסף רב מתקציב הבנייה מוצא על הסדר והניקיון באתר על מנת להפכו לבטוח. בכל לילה מפונה פסולת וציוד ממעברים ומהשטח מסולקים מפגעים אפשריים.

נאור גם מספר כי הדרישות של החברה מעצמה תקפות במלואן גם עבור חמשת קבלני המשנה הגדולים שעובדים בפרויקט. כל אחד מהם מחויב בממונה בטיחות משלו שמגיע לסיור באתר; לפחות אחת לשבוע עליו להציג דוח בטיחות פנימי מטעם החברה שלו למנהלי האתר ופעם בחודש להציג בפני פורום ממוני הבטיחות של הפרויקט תוכנית עבודה חודשית להדרכות אותן יבצע לעובדיו בחודש הבא.

בנוסף, על כל קבלן לוודא שאנשיו עובדים בטוח ולהעביר אותם הדרכת בטיחות פנימית מדי שבוע, בכל פעם בנושא בטיחות שונה (במות הרמה, סולמות, הנפות וכו'). הוא אף מחויב להציג בפני החברה את שמות וחתימות העובדים שהשתתפו בהדרכות.

בשורה התחתונה, עבור נאור וחבריו לעבודה נושא הבטיחות הוא פרויקט בפני עצמו בתוך המגה פרויקט של הקמת המבנה המורכב בלוח הזמנים ובאיכות עליהם התחייבה החברה. בכל יום הם נושאים על גבם אחריות רבה. "כל הזמן, בכל דבר, בכל פורום ובכל מקום והזדמנות נושא הבטיחות עולה", אומר נאור. "זהו מאבק סיזיפי יומיומי. אנחנו מקפידים כל העת על משמעת, משמעת ועוד משמעת. הלוואי שזה היה קל וזול, אבל אין כאן שום התלבטות - הבטיחות של כל מי שבא בשערי האתר עומדת מעל לכל".

למידע נוסף וכללי בטיחות בבנייה היכנסו לאתר עובדים בטוח

עובדים נכון: איך להתנהל בבטיחות באתרי בנייה

עוד כתבות

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

100 דולר לחבית? כך עלולה סגירת הורמוז לשנות את שוק הנפט העולמי

התקיפה הובילה לצניחה של 70% בתנועת המיכליות בעורק התחבורה הראשי, ולעלייה של 50% בפרמיות הביטוח ● המומחים מעריכים כי השוק כבר תמחר את רוב הסיכונים, בעוד אופ"ק מגדילה התפוקה כדי למתן את המחיר ● כעת - כל העיניים נשואות לפתיחת המסחר

מייסדי חברת גלואט / צילום: gloat

הסטארט-אפ הישראלי שמפטר 20% מעובדיו

חברת ה־HR Tech הישראלית גלואט מבצעת קיצוצים בכוח אדם בחברה ובמקביל מתמקדת בפיתוח כיוון חדש, סביב הטמעת בינה מלאכותית בארגונים ● זאת בין היתר, לאחר שחלק מלקוחות מוצר הדגל לא חידשו חוזים

מעבר גבול טאבה / צילום: שלומי יוסף

למה ארקיע מפעילה טיסות לטאבה - ואל על וישראייר לא?

אזהרת המסע של המל"ל מונעת מחברות ישראליות להפעיל קווים למצרים, אך חלקן מצאו דרך לעקוף זאת ● כך ארקיע מנהלת מבצע חילוץ באמצעות רכישת שירותים מחברת תעופה זרה - בזמן שאל על בוחרת להמתין בשלב זה לאפשרות לחלץ נוסעים דרך נתב"ג

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

קנס מלחמה: קונים ליד הבית ומשלמים עוד 30%. וגם: המוצר שהביקוש אליו זינק

כמו במערכה האיראנית הקודמת, גם הפעם ביג היו הראשונים להודיע על הקלות, מליסרון והכשרת היישוב הצטרפו, אך בעזריאלי טרם התקבלה החלטה ● ברשת הסטוק מדווחים על עלייה ברכישת מוצרים לבית, ובעולם הקולנוע והחשמל על ביקושים למסכי טלוויזיה קטנים

המומחים מסבירים - כך חיסול חמינאי ישנה את המציאות / צילום: Shutterstock

"תם עידן באיראן": המומחים מעריכים - כך המשטר יקרוס

החיסול ההיסטורי של המנהיג העליון עלי חמינאי דוחף את איראן לצומת של הכרעות ● מי יהיה היורש, איך מדיניות החוץ האיראנית תשתנה - ומה יקרה למנגנון הדיכוי הפנימי? ● המומחים מנתחים את ההתפתחויות ומעריכים: בלי השינויים האלה, המשטר האיראני יקרוס ● גלובס עושה סדר

בורסת כווית / צילום: Reuters, Anadolu

איך תשפיע המלחמה על הורדות הריבית? התשובה של ליאו ליידרמן

בעוד שהבורסה המקומית והשקל מגיבים בזינוק לשינוי המאזן האסטרטגי מול איראן, שוקי העולם נצבעים אדום בצל קפיצת מחירי הנפט ● המשקיעים חוששים מחסימת מצרי הורמוז ומשיבוש שרשראות האספקה, לצד דאגה שהתייקרות האנרגיה תביא לעלייה באינפלציה

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המבצע באיראן יפגוש את השווקים: מה צפוי היום במסחר?

המבצע הצבאי נגד איראן יעמוד במרכז תשומת לבם של המשקיעים ● הכלכלנים מעריכים: הבורסה תחווה תנודתיות בטווח הזמן הקצר, ותזכה לזריקת עידוד בטווח היותר ארוך ● המערכה מול איראן תופסת את וול סטריט בנקודה רגישה במיוחד ● וגם: תנועת הספינות במיצרי הורמוז נחתכה בחדות, ומה עלול לקרות למחיר הנפט? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

מטוס חיל האוויר בדרך לתקיפה באיראן / צילום: דובר צה''ל

המשקיעים האופטימיים בעולם? מאחורי היום הבלתי נתפס בבורסת תל אביב

הבורסה המקומית עשתה היסטוריה ביום המסחר הראשון מאז שנפתחה המלחמה עם איראן: בניגוד לשוקי המניות כמעט בכל מדינה בעולם, תל אביב הפגינה אופוריה של ממש עם עליות חדות ושיא חדש ● מה מוביל לאופטימיות החריגה בארץ, ואיזה מניות זינקו יותר מכולן

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

אנשי מערכת הביטחון לשרי הקבינט: "בסוף המבצע לא יושמד האיום הבליסטי"

דיווח: איחוד האמירויות וקטאר ביקשו סיוע מבנות הברית שלהן בהדיפת המתקפות האיראניות ● שר ההגנה האמריקאי: לא תוחמים בזמן את המבצע ● ארה"ב תקפה את אתר הגרעין באספהאן ● מפקד הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי בלבנון חוסל בתקיפת צה"ל ● קטאר: הפלנו מטוסי קרב איראניים ● קפריסין: הכטב"ם בבסיס הבריטי שוגר ע"י חיזבאללה ● עדכונים שוטפים

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

למרות העליות: חלק מהמשקיעים היו מעדיפים לשכוח את היום הזה

הבורסה בת"א זינקו ביותר מ-4%, שיא עליות ליום בודד מאז הקורונה ● הפער מול המשקיעים ב-S&P 500 מגיע היום ל-6.5%, בגלל הזינוק בשקל והירידות בוול סטריט ובאירופה ● מדובר על יותר מ-250 מיליארד שקל שלא יזכו ליהנות מהתשואה הזו

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

ענקית התעופה שמתגברת טיסות חילוץ לישראלים

ברקע השעיית הטיסות הישירות לישראל והגבלות המרחב האווירי, ויזאייר מוסיפה כמעט 30 טיסות שבועיות לשארם א-שייח' כנתיב חלופי דרך סיני ● גם בלו בירד, טוס וארקיע מתגברות פעילות במצרים, בעוד שאל על נמנעת בשל אזהרת המסע

כותרות העיתונים בעולם

פרטים חדשים נחשפים: כך גילתה ארה"ב היכן נמצא חמינאי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ה-CIA עדכן במיקומו של חמינאי וישראל שינה תזמון ותקפה, המתקפה האיראנית על מדינות המפרץ גורמת לשיבושים באלפי טיסות והמדינה המפתיעה שהתקיימה בה עצרת תמיכה בחמינאי • כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

שרת התחבורה: השמיים בישראל לא יפתחו לפני שבוע הבא, בינתיים ניתן להגיע דרך טאבה

בתום הערכת מצב בנתב"ג הבהירה השרה כי פתיחת המרחב האווירי לא צפויה לפני השבוע הבא ותתבצע בהדרגה ובתיאום ביטחוני ● עד אז, המעבר היבשתי בטאבה ממשיך לשמש חלופה מרכזית לשבים ארצה

פטריק דרהי / צילום: Reuters, Daniel Pier

רשות התחרות נגד פטריק דרהי: הצעד שמרחיק את רכישת רשת 13

לגלובס נודע כי ברשת 13 פנו לרשות התחרות בבקשה לקבל אישור להזרמת ביניים של מימון ע"י פטריק דרהי עד לקבלת האישורים הרגולטוריים הנדרשים, אך הרשות דחתה את הבקשה ● בתוך כך, גם הרשות השנייה מעמידה קשיים בפני העסקה, ובינתיים קבוצת ההיייטקיסטים בראשות אסף רפפורט משפרת את הצעתה

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

מתי תיגמר המלחמה? זה ההימור המוביל

פלטפורמת ההימורים פולימרקט, שמבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, מציירת תמונה ברורה: הפסקת אש לפני אפריל - לא סבירה ● נפילת המשטר עד יוני - 42% ● ומה לגבי חסימת מיצרי הורמוז?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; פלנטיר זינקה בכ-6%, אנבידיה בכ-3%

הנאסד"ק התאושש מירידה חדה ועולה בכ-0.3% ● משמרות המהפכה הודיעו כי מיצרי הורמוז סגורים וכי ספינות שינסו לחצות באזור יותקפו, מחירי הנפט זינקו ● הביטקוין התאושש גם הוא והתקרב לרף ה-70 אלף דולר ● תשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות קפצו ● מדד הפחד בוול סטריט עלה לרמתו הגבוהה מאז נובמבר 2025 ● מחיר הזהב עלה, מחיר הכסף צנח ● הדולר התחזק בעולם

ההודעה שמתחזה לדואר ישראל

לא ללחוץ על הקישור: הסמס שקיבלתם הוא לא באמת מדואר ישראל

בימים האחרונים רץ קמפיין פישינג שנשלח בהודעות SMS ומנסה להשתלט על חשבונות בנק וחשבונות תשלום דיגיטלי ● בדואר ישראל מבהירים כי זו לא הודעה מטעמם ● כך תדעו לזהות את הנורות האדומות

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

גם ניצן אלון מכר מניות במיליונים: ההנפקה של יצרנית הכוונות מקיבוץ יגור

יצרנית הכוונות סמארט שוטר השלימה גיוס של 200 מיליון שקל, כחלק מהנפקה ראשונית של מניותיה ● במסגרת המהלך, בעלי המניות הזרים והמייסדים מכרו מניות בהיקף של כ-60 מיליון שקל ● וגם, עם כמה כסף נפגש האלוף במילואים ניצן אלון?

פעילי חיזבאללה / צילום: ap, Hussein Malla

למה חיזבאללה הצטרפו למערכה, אבל החות'ים לא?

למרות המהלומות שספג בשנה האחרונה ומאמצי השיקום הרבים, חיזבאללה בחר להצטרף למערכה הנוכחית ● לפי פרשנים, ההחלטה לא נובעת משיקולים צבאיים אלא מעיקרון דתי שמחייב נאמנות מלאה למשטר האיראני ● ולמה החות'ים לא הצטרפו למערכה?

יונית לוי-חדשות 12, מגי טביבי-חדשות 14, דוריה למפל-חדשות 13 / צילום: מתוך אתרי הערוצים

גם באמצע מלחמה: עם רייטינג מצרפי של מעל 50%, הקמפיינים נשארו על המסך

בניגוד לסבבים קודמים, במבצע "שאגת הארי" שיעור הרייטינג הגבוה של הערוצים המסחריים תורגם גם לנוכחות בהפסקת הפרסומות ● מי רשם את הזינוק הגדול ביותר בשיעור הצפייה, מי עלה ראשון בקמפיין מלחמה, ומה יקרה עם העונה החדשה של "האח הגדול" במוצ"ש