גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קידום וקוץ בו

"קידום מיוחל" – מה הוא צפוי להביא עמו, ואיך אפשר להיערך לכך?

טיפוס בעבודה/ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
טיפוס בעבודה/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

מקובל לחשוב על קידום בעבודה כעל פרס, משהו שכולם שואפים לקבל, אולם כמו בכל דבר - גם כאן יש שני צדדים למטבע, וכדאי לבדוק מבעוד מועד: אילו השלכות יש לקידום אפשרי מבחינת העובד, והאם הוא מוכן להתמודד עמן?

איך הבריאות?

ראשית, מסתבר כי לקידום בעבודה יש השלכות על המצב הבריאותי של העובד המקודם. מחקר אורך שנערך בשנים 2014-2008 באוניברסיטת שטוקהולם הראה, למשל, כי אנשים שקודמו בשנתיים שקדמו לתחילת המחקר מדווחים על ירידה ברמת הבריאות שלהם ביחס למצבם לפני הקידום.

החוקרים סבורים שקידום מעלה את הסיכוי לסבול מדיכאון תוך ארבע שנים בממוצע מיום הקידום, וההנחה היא שהדבר נובע מריבוי שעות עבודה ומנשיאה באחריות רבה יותר. החוקרים אף טוענים כי לאור זאת לא לכל אחד מתאים לקבל קידום, וכי פגיעים יותר מבחינה נפשית ופיזית ייטיבו עם עצמם אם יוותרו כליל על האפשרות.

כמה אתם אוהבים את התפקיד הנוכחי שלכם?

שנית, פעמים רבות קורה שעובד נהנה במקום שבו הוא נמצא בקריירה שלו - ואז מוצע לו קידום. ולקידום, כצפוי, קשה להגיד "לא". יש בכך יוקרה, בדרך כלל שכר גבוה יותר, וככלל, כאמור, הרי מדובר בפרס שכולם אמורים לרצות בו.

הבעיה היא שברוב המקרים לאחר שנוטלים אחריות רבה יותר - קשה להתחרט ולוותר עליה, מחשש שהדבר ייתפס ככישלון בעיני הסביבה. ומה יעלה בגורלו של עובד שעם עזיבת התפקיד הנוכחי, שממנו הוא מרוצה, יידרש לחבוש כובע שיגלה שאינו נהנה לחבוש? איך יישא את תחושת החרטה - סוג הרגש שמחקרים רבים הגדירו כקשה ביותר לאדם?

האם אתם חשים ראויים לקידום?

מקרה אחר שעלול להיות לקושי בעבור המועמד לקידום הוא מצב שבו העובד עצמו אינו חש שהוא באמת ראוי להצעת הקידום שקיבל.

פעמים רבות קורה, למשל, שמנהלים מקדמים עובדים מהסיבות הלא-נכונות, בנסיבות פוליטיות שונות. בדרך כלל במקרים כאלה אנחנו שואלים את עצמנו איך מרגישים העובדים האחרים, שצופים בתרחיש הזה קורה מול עיניהם- כאשר קולגה שלהם זוכה לקידום בזמן שהם וכולם סביב יודעים שאינו ראוי לכך. אולם בדיון הזה הגיע הזמן לחשוב גם על מה שעובר על העובד המקודם בעצמו.

עובד שמרגיש שקידומו נובע מהצלחה שאינה לו - לדוגמה, אם הצליח בעיקר "לעבוד על המערכת" ולספק את הסחורה באמצעים שאינם כשרים (למשל בדרך של גניבת קרדיט מאחרים) - צפוי להיות אומלל למדי ברגע האמת. שהרי אם אינו ראוי לקידום על ידע ויכולות שהם באמת מנת חלקו, איך יתפקד כאשר אחריות כבדה יותר תוטל על כתפיו? האם ידע לפתור בעיות אמתיות בזמן אמת, כנדרש, בלי הכלים שעמדו לרשותו קודם לכן?

מוכנים להקריב?

קידום מביא עמו פעמים רבות גם עלייה במאמץ המצופה מהעובד. למשל - עליו לעבוד שעות רבות יותר, להיות זמין לאורך היום, לטפל בבעיות שונות שקודם לכן לא נשאל לגביהן, ולשאת ניכור אפשרי משאר הקולגות (אלה שלא קודמו, למרות רצונם בכך, או אלה שהיו קודם חברים לצוות וכעת יהיו כפופים לחברם).

פעמים רבות קורה גם שעובד נעתר להצעת קידום, ובמהרה, לאחר הכניסה לתפקיד, מגיעות ההשלכות בגזרה המשפחתית, משום שזו לא הייתה מוכנה לכך גם מצידה. למשל, לשעות היעדרותו הרבות, להיותו מחובר לעבודה גם בשעות הפנאי, או למצב רוחו הטרוד.

כך, הלחץ המוטל על העובד הוא לחץ משולש: הן מצד הממונים שקידמו אותו ומצפים לראות תוצאות; הן מצד הכפופים לו בתפקידו החדש, שבעבורם הוא מהווה כתובת לבעיות ולבקשות שונות; הן מצד משפחתו, שחבריה לא תמיד מבינים את מידת האחריות והלחץ שהוא חווה באופן ריאלי, לא תמיד מסוגלים להכיל את ההשלכות שיש לכך מבחינתם, וממשיכים לצפות מבן המשפחה שימשיך להתנהל בחיקה כרגיל, כבמצב שהיה לפני הקידום.

הולכים על זה?


- בדקו - כמה אתם אוהבים את תפקידכם הנוכחי: כמה אתם נהנים לבצעו? כמה אתם מרגישים שאתם מגשימים את עצמכם? ומה מוצע לכם כעת - האם תפקיד בעל אופי אחר לגמרי, שלא מכיל כלל את הגורמים שמהווים בעבורכם סיפוק והנאה כפי שתפקידכם הנוכחי מכיל? אולי, למשל, יהיה עליכם לנהל אנשים, בעוד שאינכם נמשכים לכך, ואפילו נרתעים מהמחשבה על ניהול?

- היזהרו - לא לברוח אוטומטית למוכר והידוע: לעתים מה שמוגדר "אהוב ומהנה" נחווה כך רק מפני שהוא מוכר וידוע, ומספק תחושת שליטה, אולם יתכן מאוד שאחרי תקופת הכשרה והסתגלות לתפקיד אחר, תרגישו תחושה דומה. לכן, אינכם צריכים לוותר על הצעת הקידום. לעתים תספיק גם אפשרות ביניים: שמירה על חלקים שמסבים לכם סיפוק מתוך תפקידכם הנוכחי, והוספת חלקים חדשים במסגרת התפקיד החדש.
 
- ודאו עם עצמכם - האם אתם ראויים לקידום? האם יש לכם סיכוי להוכיח את עצמכם בתפקיד המוצע לכם, ולעמוד בציפיות כלפיכם?. אם לא - עדיף שתמשיכו להצליח בדרכים עקיפות בתפקידכם הנוכחי, מאשר להיכשל בתפקיד חדש.

- מדדו - כמה נוח לכם? למשל, כמה נוחות שעות העבודה שלכם? כמה אתם נהנים מהיעדר אחריות רבה ומכבידה? כמה אתם מסופקים מהיחסים הנעימים עם חבריכם לעבודה? לאחר מכן, חשבו: האם אתם מוכנים לוותר על נוחות זו? האם יש לכם בסיס משפחתי יציב מספיק, שיקבל את השינוי הצפוי, ויאפשר לכם ליישמו ברמה הפרקטית (לדוגמה להיעדר מביתכם הרבה יותר מאשר בעבר)? והאם אתם באמת מוכנים לוותר על היחסים הנעימים עם חבריכם לצוות (במקרה שתידרשו לנהל אותם במסגרת תפקידכם החדש)?

- חשבו קדימה: האם בטווח הארוך, בהסתכלות על התמונה הכוללת של הקריירה המתפתחת שלכם, הצעד הזה טוב לכם?

■ יעל מהודר היא יועצת ארגונית וכותבת הספר "המועמד הנבחר". המאמר מיועד להעשרה, אינו תחליף לייעוץ מקצועי ואישי המתאים למידותיו של כל אדם ואדם, ואין להתייחס אליו ככזה. אפשר ליצור קשר עם יעל בפייסבוק או באתר.

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

צה"ל השתלט על מעבר רפיח בצידו הפלסטיני; שני חיילים נהרגו במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן, אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

מגמה מעורבת באסיה; מדד ניקיי עולה ב-1.4%


מדד הקוספי הדרום קוריאני מזנק בכ-2%, לאחר 10 ימים של עליות, הנג סנג יורד ב-0.5% ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

5 דברים לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת ויושפע מההתפתחויות הבטחוניות ● השקל התחזק מול הדולר, 3.71 שקלים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ב-5% ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20