גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדדי אג'יו בספטמבר: השווקים המשיכו לעלות למרות הכול

רבים מהלקוחות וממנהלי ההשקעות מרוצים מהתשואה שנצברה בתיקי ההשקעות בתשעת החודשים הראשונים של השנה, במיוחד על רקע הציפיות הנמוכות בתחילתה ■ רבים היו מוכנים לצאת עתה מהשוק ולהמתין להתפתחויות, אך הדבר כמובן לא מעשי

אחרי רבעון קטסטרופלי: התאוששות בשוק ההנפקות הראשוניות בוול סטריט ברבעון השני / צילום: רויטרס
אחרי רבעון קטסטרופלי: התאוששות בשוק ההנפקות הראשוניות בוול סטריט ברבעון השני / צילום: רויטרס

מדדי אג'יו לתיקים המנוהלים מצביעים על חודש חיובי נוסף בספטמבר, למרות רוחות המלחמה ותהליך ההסלמה הגיאופוליטי של ארה"ב מול יריבות רבות בעולם. למרות כל אלה, ולמרות חששות מפני עליית הריבית בעולם, שוקי המניות ברחבי העולם המשיכו לעלות. גם שוק האג"ח האמריקאי לא נסוג משמעותית, למרות תוכנית המס החדשה המתוכננת להתפרסם בקרוב, שאליה עוד נשוב בהמשך.

בתוך כך, תיקי ההשקעות של הציבור הרחב, פרטיים וגופים המנהלים כספיהם בתיקי ההשקעות, עלו בספטמבר בכל פרופילי ההשקעה, החל מתיק האג"ח - אשר עלה בשיעור נמוך של 0.04% - ועד תיק המניות, אשר עלה בשיעור של 0.92%. תיקי הביניים עלו גם כן, ותיק המכיל 20% מניות והשאר באג"ח עלה בשיעור של 0.21%. תיק המכיל 30% מניות, אשר מקובל יותר ויותר במקומותינו, עלה בספטמבר בשיעור של 0.3%.

בפרספקטיבה של שלושת הרבעים הראשונים של השנה, תיקי האג"ח עלו בשיעור גבוה יותר מאשר תיקי המניות, 3.3% לעומת 2.47%. תיקי ה-20% מניות עלו השנה עד ספטמבר בשיעור של 3.18% ותיקי ה-30% מניות עלו בשיעור של 3.06%.

מדדי אג'יו מבוססים על נתונים מבתי השקעות שונים רבים ומגוונים, בהם פסגות, פעילים, מגדל שוקי הון, אקסלנס, אי.בי.אי, מיטב דש, הראל, אלטשולר שחם, תפנית דיסקונט, UNIQUE, הלמן אלדובי, אלומות ואנליסט. המדדים מתקבלים מהגופים המנהלים מעל 80% מתיקי ההשקעות של הציבור, פרטיים, קיבוצים, מוסדות וארגונים. המדדים הנבנים מנתונים אלה עוקבים אחר "תיק ההשקעות המצרפי" של הציבור, והתשואות המחושבות מהוות מדדי השוואה לביצועי תיקים בעלי פרופיל דומה.

המשקיעים לא מתרגשים מטראמפ

בפועל, יציאה בהיקף משמעותי של תיקי ההשקעות אינה מהלך מעשי, אך גם צמצום בסיכונים לא נראה באופק. שוקי ההון, כך נראה, לא מתרשמים מאיומים. לא מאיומים של טילים נושאי ראשי נפץ של אטום או מימן, לא מתוכניות מיסוי העלולות להשפיע על שוקי האג"ח ולא מטלטלות גיאופוליטיות המערערות את יציבותה של אירופה.

המשקיעים למדו בכמעט 10 השנים האחרונות, כי משברים באים וחולפים, וכי לאחריהם שוקי המניות מתאוששים ועולים. גם שוקי האג"ח לא חשים מאוימים מהריבית הנמוכה, אשר כבר החלה לעלות בחלק ממדינות המערב. בהתאם לכך, גם שוק המניות בישראל שב ועלה בספטמבר, תוך שמניית טבע מחזירה למשקיעים בחודש זה חלק קטן מההפסדים העצומים שגרמה להם בשנה החולפת. מדדי המניות בישראל עלו בשיעור של 1.66% על פי הרכבם במדדי התיקים המנוהלים של אג'יו, ואילו מדדי המניות בחו"ל - על פי הרכבם במדדים - עלו בשיעור מתון של 0.25% בלבד, זאת עקב שחיקה בשיעור של כ-1.8%, שנגרמה שוב מהתחזקות של השקל ביחס למטבעות המוחזקים בתיקים. שחיקה זו קיבלה ביטוי דומה ואף משמעותי יותר של כמעט 2% במרכיבי האג"ח המושקעים בחו"ל על פי הרכבם במדדי אג'יו, כך שבפועל הייסוף מחק את התשואה החיובית, שלאחריה תרומתם למדדי התיקים הייתה שלילית, 1.88%.

אחד הביטויים לרגיעת המשקיעים ברחבי העולם היא היעדר הריצה אל הדולר, אשר אפיינה את המשקיעים בעבר. למרות לחץ שהיה בשווקים, כפי שהתבטא בעלייה במחיר הזהב והנפט, משקיעים לא תרגמו את הריצה אל חוף המבטחים גם במישור המטבעי, כלומר, הם לא נהרו אל הדולר, אלא דווקא לאירו.

נראה כי הסיבה לכך היא תובנה לא מגובשת דיה לגבי אופי המשבר שיכול להתפתח בעניין קוריאה, בנוגע לשאלה האם ארה"ב תיפגע מכך או לא. בנוגע לישראל, אין כל חדש, ומרכיבי האג"ח נהגו כמנהגם. ראשית, האג"ח הממשליות. אלה רשמו הפסדי הון וירידת מחירים בטווחים הארוכים, כהשפעה של עליית עקום הריביות בארה"ב. עם זאת, באפיק הקונצרני נמשכה הנהירה, והאג"ח עלו בשיעור של 0.52% בשקליות ו-0.28% בצמודות המדד. עליות השערים דחקו את התשואות כלפי מטה, למרווח ממוצע צר של כ-1% בממוצע ביחס לאג"ח הממשליות בלבד, דבר המלמד, שוב, על נטייה חיובית מאוד של המשקיעים כלפי הסיכונים.

זעזועים קטנים מול שינוי מערכתי

הדעה הרווחת היא כי נטייה זו מתחילה להיראות מוגזמת, אולם חשוב לציין כי גם תיאבון הסיכון של המשקיעים - וגם הסיכונים - אינם חדשים. זה תקופה ארוכה שהמשקיעים בשווקים השונים לא מתחשבים בסיכון המערכתי, זה הקשור לתמונה הגדולה, ומעריכים כי קיימים רק סיכונים 'קטנים', כאלה שהשווקים מתגברים עליהם בקלות יחסית.

למען האמת, זה נראה נכון. כאמור, זה עשור השווקים עולים לאחר שהתגברו על טלטלה גדולה ביותר, דבר שהעלה עוד את ביטחון המשקיעים כי השווקים חסינים. נוסף על כך, התחושה היא כי הריבית תמשיך להיות נמוכה, או לעלות באיטיות שאינה מסכנת את מחירי הנכסים המסוכנים.

על רקע זה, גם האיתות ששיגרה במהלך ספטמבר הנגידה האמריקאית ילן, כי הריבית תמשיך בתוואי העלייה למרות "תעלומת האינפלציה" - כלומר המצב שבו יש תעסוקה מלאה יחד עם אינפלציה נמוכה - לא הטריד את המשקיעים יתר על המידה.

המשקיעים אינם מוטרדים די הצורך גם מהתוכנית הפיסקאלית החדשה של הנשיא טראמפ, שעלולה לזעזע את השווקים. אמנם עקומי התשואה עלו מעט לאור שני הגורמים הללו, אולם אין זה שינוי עמוק אלא תיקון קל בתשואות.

נראה כי חיבור של שני הגורמים הנ"ל - מדיניות ה'פד' יחד עם התוכנית להורדת המסים של טראמפ - עלול להביא לעלייה משמעותית יותר בריבית ולזעזוע בשווקים, לשינוי מערכתי בהתייחסות לסיכונים ולמחירים הגבוהים של הנכסים השונים בעשור האחרון. לפי שעה, המשקיעים אינם ממצמצים ואינם "לוקחים את הכסף ובורחים", ולפי היציבות בשווקים ולפי התשואות שנצברו, נראה שהם צודקים. עם זאת, מה שבטוח הוא שהשווקים אינם מוכנים כלל וכלל לזעזוע רחב ומערכתי.

■ הכותב הוא מנכ"ל חברת אג'יו ניהול סיכונים והחלטות פיננסיות בע"מ, העוסקת בניהול עושר משפחתי, ליווי ועדות השקעה ופיקוח על הנכסים הפיננסיים והריאליים של חברות, ארגונים וקיבוצים.ליועץ ו/או לחברה אין עניין אישי ואין לראות בסקירה ובאמור בה תחליף לייעוץ השקעות כהגדרתו בחוק. 

מדדי אגיו לתיקים המנוהלים קח את הכסף וברח

עוד כתבות

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

מתי תיגמר המלחמה? זה ההימור המוביל

פלטפורמת ההימורים פולימרקט, שמבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, מציירת תמונה ברורה: הפסקת אש לפני אפריל - לא סבירה ● נפילת המשטר עד יוני - 42% ● ומה לגבי חסימת מיצרי הורמוז?

ההודעה שמתחזה לדואר ישראל

לא ללחוץ על הקישור: הסמס שקיבלתם הוא לא באמת מדואר ישראל

בימים האחרונים רץ קמפיין פישינג שנשלח בהודעות SMS ומנסה להשתלט על חשבונות בנק וחשבונות תשלום דיגיטלי ● בדואר ישראל מבהירים כי זו לא הודעה מטעמם ● כך תדעו לזהות את הנורות האדומות

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

הנאום המפתיע של הקנצלר הגרמני: "לא הזמן לדבר על החוק הבינ"ל"

בניגוד לדברים הזהירים של ראש ממשלת בריטניה, הקנצלר הגרמני פרידריך מרץ התייצב באופן גורף לצידה של ישראל: "זה לא הזמן להרצות לשותפינו ולבעלי הברית שלנו" ● הוא אף שיבח את ישראל וארה"ב על "שהחליטו לפעול באופן עצמאי למרות הסיכונים" ● עם זאת, שר החוץ הגרמני הבהיר: "לא תהיה כל מעורבות צבאית גרמנית במלחמה"

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המבצע באיראן יפגוש את השווקים: מה צפוי היום במסחר?

המבצע הצבאי נגד איראן יעמוד במרכז תשומת לבם של המשקיעים ● הכלכלנים מעריכים: הבורסה תחווה תנודתיות בטווח הזמן הקצר, ותזכה לזריקת עידוד בטווח היותר ארוך ● המערכה מול איראן תופסת את וול סטריט בנקודה רגישה במיוחד ● וגם: תנועת הספינות במיצרי הורמוז נחתכה בחדות, ומה עלול לקרות למחיר הנפט? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

המומחים מסבירים - כך חיסול חמינאי ישנה את המציאות / צילום: Shutterstock

"תם עידן באיראן": המומחים מעריכים - כך המשטר יקרוס

החיסול ההיסטורי של המנהיג העליון עלי חמינאי דוחף את איראן לצומת של הכרעות ● מי יהיה היורש, איך מדיניות החוץ האיראנית תשתנה - ומה יקרה למנגנון הדיכוי הפנימי? ● המומחים מנתחים את ההתפתחויות ומעריכים: בלי השינויים האלה, המשטר האיראני יקרוס ● גלובס עושה סדר

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטבות הבנקים במלחמה: דחיית תשלומים, הלוואות ללא ריבית ותוספת גלישה לתקועים בחו"ל

הגופים הפיננסיים מציעים הקלות לאוכלוסיות השונות ● בנק לאומי מציע הקפאת משכנתא לשלושה חודשים; בנק הפועלים מציע חבילת גלישה והגדלת מסגרות בכרטיסי אשראי לשוהים בחו"ל; וישראכרט מציעה מוקד ייעודי לשוהים בחו"ל ודחיית הלוואות

מה לעשות עם תיק ההשקעות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

"הזדמנות קנייה לא נורמלית"? המומחים חלוקים מה לעשות עם תיק ההשקעות

לקראת פתיחת המסחר בת"א, המלצות מנהלי השקעות נעות בין "לא להגדיל סיכון" ו"להימנע ממכירת חיסול", לבין "חשיפה גבוהה להשקעות בשוק הישראלי" ו"צמצום של רכיבי המט"ח בתיק (השקל־דולר בדרך לקידומת 2)" ● ומה ניתן ללמוד מהתנהגות השוק במבצע "עם כלביא"

מטוס חיל האוויר בדרך לתקיפה באיראן / צילום: דובר צה''ל

המשקיעים האופטימיים בעולם? מאחורי היום הבלתי נתפס בבורסת תל אביב

הבורסה המקומית עשתה היסטוריה ביום המסחר הראשון מאז שנפתחה המלחמה עם איראן: בניגוד לשוקי המניות כמעט בכל מדינה בעולם, תל אביב הפגינה אופוריה של ממש עם עליות חדות ושיא חדש ● מה מוביל לאופטימיות החריגה בארץ, ואיזה מניות זינקו יותר מכולן

חלון הראווה של חנות iBags שנופץ / צילום: אורון גנץ

המילואימניק גילה: העסק נפגע מהדף מטיל ואז נבזז

בעלי רשת חנויות iBags ראה דרך מצלמות האבטחה שחלונות הראווה של הסניף התל אביבי שלו נופצו מההדף של אחד הטילים האיראנים - ולהפתעתו גילה כי לאחר מכן שלושה אנשים נכנסו לחנות הפרוצה ובזזו אותה

ראש ממשלת בריטניה כאשר ביקר בעבר בבסיס חיל האוויר הבריטי ארקוטירי שבקפריסין / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

כטב"ם מתאבד התפוצץ בבסיס בריטי בקפריסין, ועדיין לונדון מנסה להתרחק מהמלחמה

בסיס חיל אוויר בריטי בקפריסין, הותקף על ידי כטב"ם שנשלח מאיראן או חיזבאללה ● למרות האירוע התקדימי, ראש ממשלת בריטניה הבהיר כי מדינתו "לא תהיה מעורבת במתקפה על איראן"

תקיפה משותפת לארה''ב וישראל בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

המרוץ נגד השעון: ארה"ב מנסה להכריע את איראן לפני שתיגמר התחמושת

בפנטגון חוששים שקצב השימוש בתחמושת גבוה מיכולת הייצור ● בעוד ארה"ב וישראל מנסות לשתק את מערכי הטילים של טהרן, המחסור במיירטי THAAD וחץ 3 מעמיד את המזה"ת בסיכון ● האם המלאים המיועדים להרתעת סין וצפון קוריאה ייפתחו לטובת המערכה באיראן?

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

אנשי מערכת הביטחון לשרי הקבינט: "בסוף המבצע לא יושמד האיום הבליסטי"

דיווח: איחוד האמירויות וקטאר ביקשו סיוע מבנות הברית שלהן בהדיפת המתקפות האיראניות ● שר ההגנה האמריקאי: לא תוחמים בזמן את המבצע ● ארה"ב תקפה את אתר הגרעין באספהאן ● מפקד הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי בלבנון חוסל בתקיפת צה"ל ● קטאר: הפלנו מטוסי קרב איראניים ● קפריסין: הכטב"ם בבסיס הבריטי שוגר ע"י חיזבאללה ● עדכונים שוטפים

רונן גינזבורג, מנכ''ל דניה / צילום: רני חכם

הדוחות שהרסו למניה הזו את החגיגה בבורסת ת"א

בעוד שמדד הנדל"ן זינק במעל 6% בתל אביב, מניית דניה סיבוס היא בין המניות הבודדות בסקטור שנסחרה היום בירידות, בעקבות דוחות כספיים מעורבים שפרסמה ● בעוד שהחברה דיווחה על שיא בצבר ההזמנות, בגובה 22 מיליארד שקל, הרווח הנקי של החברה רשם ירידה של 3%

האם העליות בבורסה מוגזמות? / צילום: Shutterstock

האם העליות בבורסה מוגזמות? שאלנו את המומחים

פתיחת שבוע המסחר בעולם כשברקע המלחמה באיראן זעזעה את הבורסות ברחבי העולם, אך בתל אביב בניגוד למגמה נרשמו עליות חדות במיוחד ● מומחים מנתחים את הקפיצה הגבוהה היום בבורסה

פטריק דרהי / צילום: Reuters, Daniel Pier

רשות התחרות נגד פטריק דרהי: הצעד שמרחיק את רכישת רשת 13

לגלובס נודע כי ברשת 13 פנו לרשות התחרות בבקשה לקבל אישור להזרמת ביניים של מימון ע"י פטריק דרהי עד לקבלת האישורים הרגולטוריים הנדרשים, אך הרשות דחתה את הבקשה ● בתוך כך, גם הרשות השנייה מעמידה קשיים בפני העסקה, ובינתיים קבוצת ההיייטקיסטים בראשות אסף רפפורט משפרת את הצעתה

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

ענקית התעופה שמתגברת טיסות חילוץ לישראלים

ברקע השעיית הטיסות הישירות לישראל והגבלות המרחב האווירי, ויזאייר מוסיפה כמעט 30 טיסות שבועיות לשארם א-שייח' כנתיב חלופי דרך סיני ● גם בלו בירד, טוס וארקיע מתגברות פעילות במצרים, בעוד שאל על נמנעת בשל אזהרת המסע

מטוס U-2 ממריא מעל בסיס אקרוטירי בקפריסין / צילום: Reuters

המדינה שמצאה את עצמה בלב מלחמה: מה קורה בקפריסין?

לאחר שנים שבהן הצהירה על ניטרליות, קפריסין נקלעת כעת בעל כורחה לעימות המתרחב במזרח התיכון, עם שיגורי טילים לעבר האי, פינוי אזורים סמוכים לבסיסים הבריטיים וביטול אירועים מדיניים, כשהחשש בשלטונות הוא מהפיכתה לזירה פעילה במאבק מול איראן

משרד האוצר בירושלים / צילום: Shutterstock

שר האוצר: מתווה פיצוי לעסקים יפורסם בימים הקרובים

בתום פגישה עם בכירי רשות המסים ונשיאות המגזר העסקי, הודיע שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כי מתווה הפיצויים לעסקים שנפגעו במבצע "שאגת הארי" יתבסס על המודל שיושם ב"עם כלביא" ● באוצר העריכו תחילה כי לא יהיה צורך בפיצוי אם הלחימה תהיה קצרה, אך במגזר העסקי דרשו ודאות

פעילי חיזבאללה / צילום: ap, Hussein Malla

למה חיזבאללה הצטרפו למערכה, אבל החות'ים לא?

למרות המהלומות שספג בשנה האחרונה ומאמצי השיקום הרבים, חיזבאללה בחר להצטרף למערכה הנוכחית ● לפי פרשנים, ההחלטה לא נובעת משיקולים צבאיים אלא מעיקרון דתי שמחייב נאמנות מלאה למשטר האיראני ● ולמה החות'ים לא הצטרפו למערכה?

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● כל מה שקרה השבוע בתעשיות הביטחוניות עוד לפני שפרצה מלחמה