גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי אוהב אותך יותר ממני?

מה מיוחד כל-כך באפליקציה של הסטארט-אפ TBH?

מארק צוקרברג / צילום: רויטרס
מארק צוקרברג / צילום: רויטרס

זהו סיפור שצריך לקרוא מספר פעמים כדי להשתכנע באמינותו. בקיץ האחרון הוקמה חברת סטארט-אפ בעמק הסיליקון, עוד מיזם בקטגוריית הרשתות החברתיות, שמטרתו היא לאפשר שיתוף של מסרים אנונימיים בין בני נוער. יזמי הסטארט-אפ הזה, TBH שמו (ראשי התיבות של 'להיות כנה' - To Be Honest), החליטו להתמקד במסרים חיוביים בלבד, הבאים לידי ביטוי בסקרים קצרים עליהם עונים המשתמשים. הם למדו מהניסיון המר של אפליקציות כמו 'סיקרט' הידועה לשמצה, שהפכו בן לילה לפלטפורמות של השמצות והכפשות שמשתמשיהן נהנו מחיסיון האלמוניות ובשל כך גם הגיעו די מהר - ובצדק - אל סוף דרכן המסחרית. ב-TBH החליטו שלא לאפשר טקסט חופשי במסרים, כי זהו פתח להידרדרות. ולכן, מי שמורידים את האפליקציה לסמארטפון שלהם, נחשפים לרשימת שאלות מפרגנות וכל שעליהם לעשות הוא לבחור מי מאנשי הקשר שלהם הכי מתאימים למחמאה התורנית.

"את מי הכי כדאי להביא אתך למסיבה?", שאלה האפליקציה וגרמה כבר לשמחה בקרב מליוני בני נוער שזכו להיכלל על ידי חבריהם האנונימיים ברביעייה הפותחת. "מי יהיה משורר?", "מיהו הנחוש ביותר מבין כולם", "מיהו הגיבור שלך?" ומסתבר שככל שרשימת השאלות מפרגנת יותר ומחמיאה כך גם היענות קהל המשתמשים היא גדולה יותר ואפילו נלהבת.

ועכשיו אתם בטח שואלים, בצדק, מה מיוחד כל-כך באפליקציה הזו, שמן הסתם לקח לא יותר ממספר שבועות לקדד אותה ולהשיק אותה ושגילה הוא פחות מחמישה חודשים? מדוע אנחנו מקדישים לה כאן איזכור של יותר משורה וחצי? הנה התשובה: חברת פייסבוק הודיעה שלשום (ב') של רכישתו של הסטארט-אפ הצעיר TBH בעסקה שמוערכת בכמה עשרות מליוני דולרים.

להגביל את החשיפה

מגזין הטכנולוגיה המקוון טקראנץ' מציין ש-TBH הגיעה ל-5 מיליון הורדות תוך שבועות בודדים מיום השקתה. האסטרטגיה של היזמים הייתה להגביל את חשיפת האפליקציה בשלבים הראשונים למספר מדינות בארצות-הברית ובכך לאפשר לעצמם לימוד מבוקר של דפוסי השימוש וכמובן גם לבקר את איכות המוצר מבלי לפגוע יותר מדי בתדמיתם, אחרי שהוציאו לשוק מוצר צעיר, מוגבל מאוד בתכונותיו וגם לא אפוי עד הסוף. אבל, תוכניות לחוד ומציאות לחוד.

בראיון לטקראנץ' סיפר אחד מארבעת היזמים - ניקיטה ביאר - שבבית הספר הראשון אליו פנו במדינת גו'רג'יה הורידו 40% מבני הנוער את האפליקציה. למחרת כבר חדרה האפליקציה לעוד שלושה בתי ספר. עוד יום עבר והנתונים לימדו על הורדות ב-300 בתי ספר נוספים. תוך שבועות ספורים הפכה האפליקציה ללהיט. 2.5 מיליון משתמשים יומיים פיזרו למעלה ממיליארד מחמאות לחברים שלהם והוכיחו דרך זאת שבני הנוער אוהבים מאוד לפרגן. בשבועות מסוימים עברה כמות ההורדות של TBH את זו של סנאפצ'ט, יוטיוב ואינסטגרם.

מה הלקחים שניתן להפיק מהסיפור הכמעט מוזר הזה? בעיקר, שקשה להסיק מסקנות. הנה כמה תובנות, בכל זאת.

פייסבוק רכשה את TBH כי ראתה בה ככל הנראה את הסממנים שזיהתה בסנאפצ'ט בתחילת דרכה.

גם היא הייתה אפליקציה צעירה שתפשה אחיזה מהירה מאוד, כאש בשדה קוצים, בקרב בני הנוער בארצות-הברית. וכשפייסבוק זיהתה זאת היא ניסתה לרכוש את סנאפצ'ט, אז חברה בת פחות משנתיים שהעסיקה 8 עובדים, בשלושה מיליארד דולר. סכום דמיוני למדי, שנתקל בסירוב מוחלט מצד היזמים שהחליטו להמשיך לגדל אותה למה שהיא היום: חברת המסרונים הפופולרית ביותר בקרב בני נוער, ששוויה - למרות הקשיים הרבים שבדרך - גדול פי 6 מהצעת הרכש ההיא ושנתפסת כאיום על פייסבוק בפלח השוק הספציפי בו היא שולטת: בני הנוער.

מעניין גם, שפייסבוק לא טרחה להתחרות ב-TBH. עם כל הכבוד למוצר הצעיר ולכמה מיליוני משתמשים, הרי לפייסבוק יש אין סוף משאבים, וביניהם גם מיטב המוחות היצירתיים וכוחות הפיתוח רבי העוצמה. והיא יכלה בקלות, במאמץ של כמה שבועות, להעתיק ולשפר את המוצר של הסטארט-אפ הצעיר.

אבל, כנראה שכשיש לך מיליארדי דולרים במזומן ואתה נלחם בחירוף נפש על כל פלח שוק רלוונטי (ושוק היעד שלך הוא בעצם כל אוכלוסיית העולם) ובנוסף לזה קוראים לך מארק צוקרברג, וכבר קנית פעם חברה בשם אינסטגרם במיליארד דולר בזמן ארוחת צהרים עם היזם שלה, כשכל אלה מתחברים יחד, ההחלטה לקנות את TBH בכמה עשרות מיליוני דולרים נראית פתאום קלילה והגיונית ביותר.

אבל יש כאן גם לקח לא פחות חשוב עבור המיליונים שמפתחים אפליקציות ברחבי העולם, אלפים רבים מתוכם כאן אצלנו, בישראל. הלקח הוא חשוב גם עבור מי שמשקיעים בהם. בסופו של דבר אפליקציה איננה נמדדת על פי רמת התחכום שלה, אוסף התכונות המרשים שלה והטכנולוגיה העמוקה עליה היא מתבססת. למרות שכל אלה הם דברים חשובים למדי, המדדים הקריטיים והכמעט בלעדיים, שבונים את ערך החברה המפתחת אפליקציה, הם דפוסי השימוש של המשתמשים והנאמנות שלהם לאורך זמן. האפליקציות שכבשו את העולם בעשור האחרון הן דווקא הפשוטות ביותר לשימוש, בעלות התכונות המועטות מאוד אבל עם הצמיחה המהירה ביותר בכמות המשתמשים שלהן. כל דבר אחר, כולל ההכנסות שלהן (אם בכלל), היה הרבה פחות חשוב בדרך להצלחתן.

תפרגנו למישהו

האם תחת כנפיה העוצמתיות של פייסבוק תהפוך TBH להיות הסנאפצ'ט, האינסטגרם או הוואטסאפ הבאה? מוקדם עדיין להגיד. אבל כבר עכשיו עוסקים מיליוני המשתמשים הצעירים שלה בהענקה נדיבה של פירגון ומיליארדי מחמאות למיליונים אחרים. ואולי תסכימו איתי, שזה כבר הישג משמח וחשוב בפני עצמו.

אז מי הוא הגיבור שלכם? מי מאנשי הקשר שלכם הוא החבר הכי נאמן לחבריו? למי הייתם רוצים לפרגן, סתם כי מגיע לה? ואולי תעשו את זה כבר - תפרגנו למישהו, גם אם במקרה אין בידיכם אפליקציה שמאפשרת לכם לחלק מחמאות אנונימיות למי שמגיע להם?

■ יזהר שי הוא שותף מנהל בקיינן פרטנרס ישראל. 

עוד כתבות

מיצרי הורמוז / צילום: Reuters, Stringer

איראן שלפה את הנשק החזק ביותר שברשותה, ומאיימת על העולם בגל אינפלציוני חדש

חסימת מצר הורמוז על ידי משטר האייתוללות הציתה זינוק במחירי האנרגיה ● החשש בשווקים: מחיר הנפט עלול לנסוק ל־100 דולר ויותר לחבית ● כלכלנים מזהירים: הלחצים האינפלציוניים מתעוררים, והסוחרים כבר מתמחרים פחות הורדת ריבית בארה"ב עד סוף השנה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מנכ״ל רשות שדות התעופה: תוך שבוע עד עשרה ימים נוכל להחזיר את כל הישראלים שתקועים בחו"ל

לאחר הערכת מצב עם גורמי מקצוע, המרחב האווירי יפתח בלילה שבין רביעי לחמישי, כך אמרה מירי רגב במסיבת עיתונאים הערב ● יותר מ־100 אלף ישראלים ממתינים בחו״ל, והחברות נערכות למבצע השבה רחב, אך בקצב מוגבל ותחת מגבלות ביטחוניות

כותרות העיתונים בעולם

מבוכה לסין: מערכת ההגנה לא הצליחה להגן על חמינאי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: טילים במיליוני דולרים משמשים לנטרל רחפנים איראניים זולים, מערכת ההגנה הסינית שנפרסה על פי דיווחים באיראן נכשלה במשימה, וחיזבאללה הצטרף למערכה נגד ישראל וישלם על כך ביוקר • כותרות העיתונים בעולם

מיצרי הורמז / צילום: ap, Kamran Jebreili

העולם יכול להתמודד עם הצעד הזה של משמרות המהפכה ל״שבוע, שבועיים״

האיראנים הודיעו אמש על סגירת מיצרי הורמוז, צעד שנחשב קיצוני ובעל השלכות כלכליות רבות ● המשמעות, ההשלכות וממה המומחים מוטרדים? גלובס עושה סדר

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

ענקית התעופה שמתגברת טיסות חילוץ לישראלים

ברקע השעיית הטיסות הישירות לישראל והגבלות המרחב האווירי, ויזאייר מוסיפה כמעט 30 טיסות שבועיות לשארם א-שייח' כנתיב חלופי דרך סיני ● גם בלו בירד, טוס וארקיע מתגברות פעילות במצרים, בעוד שאל על נמנעת בשל אזהרת המסע

אייפון 17e החדש / צילום: אתר החברה

אפל חושפת דגם אייפון מוזל ומשדרגת את האייפד אייר

החברה חורגת מאירועי ההשקה המסורתיים שלה ומציגה אייפון 17e מוזל עם יכולות Apple Intelligence והבטחות לחיי סוללה ארוכים, ואייפד אייר עם תמיכה ב-Wi-Fi 7 ● השבבים במכשירים פותחו בין היתר גם במרכז הפיתוח הישראלי ● המחיר ההתחלתי: 599 דולר

אהרון פרנקל, חיים כצמן ויאיר המבורגר / צילום: עידן חסון, אריק סולטן, גבע טלמור

חיים כצמן, אהרן פרנקל ומשפחות האצולה של שוק הביטוח: שלושת המרוויחים הגדולים של היום בת"א

הזינוק במחיר המניות בת"א הקפיץ את שווי החזקותיהם של בעלי השליטה בשורת חברות בעשרות ולעתים אף מאות מיליוני שקלים ● בין המרוויחים: חיים כצמן שחוזר לחייך אחרי תקופה ארוכה של ירידות במניה, אהרון פרנקל שגורף רווחים על ההשקעה המחודשת בתמר פטרוליום, והטייקונים של שוק הביטוח שהחגיגה במניותיהן מסרבת לגווע

המוצרים החדשים של אפל / צילום: אפל

אפל חושפת את הדור הבא של המקבוקים לצד מעבדים חדשים – ויש חיבור לישראל

במוצרים החדשים שהשיקה אפל היום ישנם כמה רכיבים מרכזיים בהם השבבים M5 Pro, M5 Max ו-N1, שפותחו על ידי צוותי הסיליקון בישראל ● כל מה שצריך לדעת על המקבוקים והמעבדים החדשים של אפל

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת על יום המסחר בשווקים

היום לא יתקיים מסחר בתל אביב לרגל חג הפורים ● הבורסה המקומית הציגה את עוצמתה לנוכח המלחמה עם איראן וסיכמה את היום החזק ביותר שלה מזה שש שנים ● ירידות חדות בבורסות אסיה, מחירי הנפט ממשיכים לזנק ● וול סטריט ננעלה במגמה מעורבת, סקטור הטכנולוגיה התאושש ● וגם: אנליסטים מעריכים מדוע הבורסה בניו יורק נותרה ללא פגע, בניגוד לרוב השווקים בעולם ● גלובס עושה סדר לקראת יום המסחר

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

אנשי מערכת הביטחון לשרי הקבינט: "בסוף המבצע לא יושמד האיום הבליסטי"

דיווח: איחוד האמירויות וקטאר ביקשו סיוע מבנות הברית שלהן בהדיפת המתקפות האיראניות ● שר ההגנה האמריקאי: לא תוחמים בזמן את המבצע ● ארה"ב תקפה את אתר הגרעין באספהאן ● מפקד הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי בלבנון חוסל בתקיפת צה"ל ● קטאר: הפלנו מטוסי קרב איראניים ● קפריסין: הכטב"ם בבסיס הבריטי שוגר ע"י חיזבאללה ● עדכונים שוטפים

טראמפ בבית הלבן, השבוע / צילום: Reuters, Kyle Mazza

טראמפ פתח במלחמה עם איראן. עכשיו הוא חושב איך לסיים אותה

בין הקדנציה הראשונה לשניה, טראמפ עבר ממדיניות אי התערבות ללכידת מדורו בוונצואלה והפצצה באיראן ● מומחים מסבירים על הלך הרוח בארה"ב לתקיפה, הצורך של טראמפ להוכיח אמינות וגם: תאריך הסיום שהגדיר טראמפ כדי להרגיע את הביקורת

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

תרחיש יום הדין של הכלכלה: מיצרי הורמוז נסגרים, מחיר הנפט מזנק

איום של משמרות המהפכה על חופש השיט בעורק הימי המרכזי של מדינות המפרץ מזניק את מחירי הנפט: ברנט קופץ ב-9% לכ-80 דולר ● אנליסטים מזהירים מתרחיש שידחוף את המחיר מעל 100 דולר לחבית

עסקים שנפגעו בעקבות הנפילה בקרית אונו / צילום: פרטי

המלחמה תוכר ככוח עליון? האותיות הקטנות בחוזים שכדאי להכיר

מחירי הנפט מטפסים, השמיים נסגרים והמשק שוב בפלונטר חוזי ● אחרי שהשנה האחרונה סדקה את המוסכמה לפיה מלחמה אינה "כוח עליון", המומחים מסבירים מתי ניתן להשתמש בטיעון זה ● מי זכאי להשבה כספית על ביטולים וכיצד הפכה חובת תום הלב למגן האחרון של החוזים?

רמי לוי / צילום: יונתן בלום

ביהמ"ש אישר לנהל ייצוגית נגד רמי לוי על טעות בדוחות

התביעה הוגשה על ידי בעל מניות ברמי לוי שיווק השקמה, בשל נזק שספגו המשקיעים לאחר שהחברה דיווחה על טעות שהגדילה את הרווח שלה ב-44 מיליון שקל ● רשות ני"ע הטילה קנס אישי על לוי בפרשה ● החברה: "אוחזים בטענות הגנה טובות"

אנשים במקלט בעת התקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

לא נתנו לכם להיכנס למקלט? מדובר בעבירה פלילית

סירבו להכניס אתכם למקלט בזמן אזעקה? מעבר לאי הנעימות, יש לכך גם השלכות משפטיות ● מה קובע החוק, מה הדין לגבי חיות מחמד ואיך נכון לפעול בזמן אמת? ● גלובס עושה סדר

ישראלים מוצאים מקלט בחניונים תת־קרקעיים / צילום: Reuters, Oren Ziv

מחקרים מגלים: על מה לא כדאי לדבר עם השכנים במקלט

כשהטילים משבשים את החיים ומפלס המתח והחרדה בעלייה, חזרנו למחקרים שיעזרו לנו לקבל החלטות תחת לחץ ועייפות, להתמודד עם החרדה של הילדים ולהתנהל ברוגע מול אנשים שחושבים אחרת מאיתנו במקלט או בממ"ד

מיכלית גז נוזלי (LNG) בנמל קטאר / צילום: ap

בשל חסימת מיצרי הורמוז והמתקפות של איראן: קטאר עוצרת ייצור גז, דשנים וכימיקלים

על פי סוכנות הידיעות הקטארית, חברת האנרגיה הלאומית QatarEnergy הודיעה שהיא עוצרת את הייצור של חלק מהכימיקלים והמוצרים התעשייתיים המיוצרים במדינה ● קטאר היא יצואנית הגז השלישית בגודלה בעולם אחרי ארה"ב ורוסיה

קלוד / צילום: Shutterstock

יתרונות ה-AI: הציוץ שהפתיע את פירמות עורכי הדין הגדולות בעולם

עו"ד ז'אק שפירו, המנהל משרד עורכי דין אמריקאי שמעסיק שני עובדים, הדגים בציוץ ברשת X איך באמצעות בינה מלאכותית גם משרד קטן יכול להתחרות בהצלחה במשרדים גדולים ● "פירמה קטנה שבנתה את עצמה סביב AI תצליח לא רק להתחרות בפירמות ענק - אלא גם לעקוף אותן בסיבוב"

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

האם החגיגה בבורסת ת"א תימשך גם מחר?

האם המשקיעים בת"א הגיבו באופטימיות יתר? תשובה לשאלה הזו צפויה להתקבל עם שובו של המסחר בבורסה מחר ● "ת"א נסחרה אמש בבועת אופטימיות, כשהמשקיעים מתמחרים את ההישג האסטרטגי ואת אשרור מעמדה של ישראל כמעצמה אזורית" ● "העליות המקומיות יצרו פער ארביטראז' משמעותי מול המגמה השלילית בעולם"

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מי זכאי לפיצויים ואילו מסלולים כבר נפתחו? עשינו סדר

בשלושת הימים הראשונים של המבצע הוגש מספר נמוך יחסית של תביעות לרשות המסים ● מי זכאי לפיצוי, מהו ה"מסלול המהיר" ומה אם הדירה השכורה נפגעה? ● גלובס עושה סדר