גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להתאהב באוגנדה: המסע אל הענקים העדינים

ארץ של אנשים מופלאים וטבע בתולי, של מגוון בעלי חיים ובעיקר הקופים וקופי-העל ■ רועי גליץ, צלם ומדריך טיולים למדינה המזרח-אפריקאית, מסביר מדוע הוא חוזר אליה שוב ושוב

גורילת ההרים בשמורת בווינדי / צילום: רועי גליץ
גורילת ההרים בשמורת בווינדי / צילום: רועי גליץ

עדיין לא פגשתי ולו ישראלי אחד שהתייחס באדישות ובשוויון נפש לרעיון של נסיעה לאוגנדה. האסוציאציה הראשונה שעלתה בי כשנפלה לחיקי ההזדמנות לצאת למסע לאוגנדה היא כמובן תוכנית אוגנדה המפורסמת, שכמעט ושיכנה את כולנו בלב של אפריקה. האסוציאציה השנייה הייתה מיד אחר כך, כשהבנתי שנוחתים בנמל התעופה של אנטבה. תמונות מהמבצע של סיירת מטכ"ל קפצו לראשי. אדישות ליעד? לא כאן, בבקשה.

סיר ווינסטון צ'רצ'יל כינה את אוגנדה ב-1909 "הפנינה של אפריקה" ואחרי שביקרתי וחקרתי את אוגנדה, יותר ממאה שנים אחריו, ברור לי לגמרי מדוע חשב כך. בגבולה הדרומי של אוגנדה, מאגם ויקטוריה העצום, זורם הנילוס כעורק ראשי דרך נופים אגדיים. הרים עצומים מכסים את גבולה המערבי עם קונגו ומישורים עצומים את גבולה הצפוני עם דרום סודן. נופים עוצרי נשימה לכל אורך הדרך.

אם נחזור לרגע, ברשותכם, לתוכנית אוגנדה - אז אזכיר שהבריטים העלו ב-1903 את האפשרות שנגיע להתיישב כאן. הרצל וחברי הקונגרס הציוני שקלו ברצינות את הרעיון להתיישב באזור בגודל של כ-13,000 קמ"ר שהוא בעצם במערב קניה. לא בדיוק אוגנדה של היום, אבל אפשר לומר די בוודאות שחברי הקונגרס הציוני קיבלו את ההחלטה הנכונה כשוויתרו על ההתיישבות כאן.

העם באוגנדה עבר תלאות לאורך השנים. כולנו מכירים את שלטונו האכזרי של הדיקטטור אידי אמין, אשר עלה בחייהם של כ-300,000 מתושבי אוגנדה שלא הסכימו איתו. גם התקופות שאחריו עברו עם לא מעט חיכוכים ובעיות, לרבות התפרצות מחלת האבולה. אך מאז שנת 1986 הסדר חזר באמצעות שלטונו של הנשיא מוסבני, שהצליח לשקם את המדינה, ומאז היא נחשבת לאחת המדינות הבטוחות באפריקה. הכפריים מאוד אדיבים ושמחים לפגוש תיירים מערביים והאנשים נראים מאושרים בחייהם.

בדרך אל השימפנזים

בצפון אוגנדה נמצאת אחת השמורות המופלאות במדינה, שמורת מורצ'יסון (Murchison). השמורה נמצאת סביב הנילוס האדיר, אשר בנקודת השיא עובר דרך נקיק ברוחב של שבעה מטרים בסך הכול, ונזרק אל מפלים מלאי אנרגיה - אלו הם מפלי מורצ'יסון שעל שמם נקראת השמורה כולה. כמות בעלי החיים בשמורה הזו פשוט מדהימה. בביקור כאן ראינו ג'ירפות רבות, פילים, אריות וכמובן הרבה מאוד אוכלי עשב.

הנילוס הוא אכן עורק החיים, כמו שהאגדות מספרות עליו, וכשיצאנו לשייט עליו בין מאות היפופוטמים ותנינים הרגשנו כמו חוקרי אפריקה הוותיקים מהסיפורים, כשמאחורי כל פינה מחכה הפתעה.

ביער בוגונדי שבדרום מורצ'יסון נמצאת אחת הנקודות הטובות באוגנדה לצפות בשימפנזים. השימפנזים, קרובי המשפחה הקרובים אלינו ביותר בעולם הטבע, מרתקים לצפייה ולצילום. יצאנו להליכה ביער בליווי מדריכים מקומיים מומחים לשימפנזים. החיפוש מתחיל קודם כול באוזניים - אנחנו הולכים לאזור שבו השימפנזים נראו לאחרונה ומקשיבים לקולות התקשורת שלהם שממלאים את היער.

ברגע שמצאנו אותם, התחלנו להתקרב לאט ובשקט, כשאנחנו מתבוננים אל צמרות העצים ומחפשים. לפתע זוג עיניים מלאות תבונה מתגלות אליי מבין הענפים. הוא מסתכל עליי ואני עליו במשך שניות ארוכות, ואז, בקפיצה אחת החל לעבור מענף לענף ונעלם לו ביער. מצאנו כמה פרטים נוספים של צעירים ובוגרים בין העצים וכמובן שזו חוויה נהדרת לעמוד מטרים ספורים מהם.

יצאנו משמורת מורצ'יסון בדרך דרומה אל העיר הקרובה - מסינדי. כאן הובלתי את הקבוצה לעבר השוק המקומי, שכן לפי השוק הכי קל להכיר את האוכלוסייה המקומית. שווקים אפריקאים נראים שונה ממה שאנחנו כמערביים רגילים אליו. בעיקר זכורות לי הבעות הפנים של הצמחוניים שבחבורה כשנכנסנו לאזור הדוכנים. מאחר שאין קירור לבשר, בעלי החיים נשמרים כשהם בחיים, אבל בתנאים נוראיים. כשמישהו קונה בשר, המוכרים הורגים את החיה מול עיניו וחותכים לו נתח. התרנגולות הן בעלות מזל ומסתובבות חופשי, צבועות בשלל צבעי הקשת: אדום, צהוב, ירוק וכו' - כדי שיידעו מי הבעלים של כל תרנגולת והיא לא תיגנב חס וחלילה.

עזבנו מהר את האזור הבשרי והמשכנו לדוכני הירקות והפירות שנראו עמוסים בכל טוב ובמחירים של אגורות בודדות ליחידה. באזור הבגדים מצאנו חבר'ה שהכינו סנדלי הליכה מצמיגים של מכוניות ויצרו צעצועים מפסולת, יצירתיות נהדרת. ביציאה מהשוק גילינו ילדים שמכרו שקי פחם לבישול, שהרי כך כמובן מבשלים שם את האוכל ולא על-ידי גז. בתור הלבנים היחידים שהסתובבו בשוק המקומי, הרגשנו שכולם מסתכלים עלינו במבט מופתע ומעט חשדני, אך הרגשנו בטוחים ומוזמנים.

קרובינו שבהרי הירח

הנסיעה דרומה ממשיכה ממסינדי לכיוון הרי הירח, אזור למרגלות רכס וירונגה שעל גבול קונגו. אזור זה של מכתשים מלאי מים כאגמים קטנים, מהווה בית למגוון מיני קופים וכמובן לבעלי חיים רבים נוספים. רכס הרי וירונגה מגלה פסגות הרים עצומות שחלקן אף מושלגות, הפתעה משמעותית באזור משווני זה.

בשמורת בווינדי (Bwindi) בדרום-מערב אוגנדה, נמצא רכס הרים גבוה שמהווה בית סודי ונסתר לאחד מאוצרות עולם החי - גורילת ההרים. אלה כמעט ונכחדו לחלוטין לפני כעשרים שנה עקב ציד ואובדן שטחי מחיה. כיום, אוכלוסיית הגורילות משתקמת לאיטה, אך עדיין נותרו פחות מאלף גורילות הרים בכל העולם. אחד הדברים המפתיעים ביותר שגיליתי בנוגע לגורילות ההרים הוא שמן. חנון הספן, יורד ים קרתגי נודע, שכבר במאה החמישית לפני הספירה ערך מסע חקר בחופי מערב אפריקה, דיווח על מפגש עם שבט פראי ושעיר במיוחד. הוא כינה אותם גורילות, שזה בפיניקית "שבט הנשים השעירות". כאשר מגלים אירופאים במאה ה-19 נתקלו לראשונה בגורילות, הם נתנו לקופים אותו שם, בהנחה שמדובר באותם "אנשים פראיים".

בגובה של 2,200 מטרים התחיל הטרק שלנו אל עבר משפחת הגורילות. אי הוודאות מורגשת באוויר, מאחר שלא ניתן לדעת אם נזכה לראות את קוף האדם המלכותי והחמקמק הזה, או שנחזור בסוף יום שלם של חיפושים, תשושים ומאוכזבים. ההליכה בג'ונגל אינה קלה כלל וכלל, ואנו חוצים קו רכס אחרי קו רכס במשך שעות רבות. מתנשפים ומזיעים, אף שהאוויר אינו חם וסבלים מיומנים מבני המקום סוחבים את ציוד הצילום הכבד שלנו.

לאחר כארבע שעות הליכה, אנחנו יורדים מהשבילים הצרים ומתחילים לפלס דרך בסבך העבות בסכין מצ'טה גדולה, עד שפוגשים את הגשש שהלך לפנינו על מנת לאתר את משפחת הגורילות. בלחישות עדינות הגשש הורה לנו להניח את התיקים בצד, יחד עם מקלות ההליכה, ולהתקדם בדממה לעבר קולות שבירת הענפים שלפנינו. שומר עם רובה קלצ'ניקוב מאבטח את החבורה הקטנה שלנו, למקרה שחס וחלילה אחד הזכרים יהיה תוקפני - ואז סכנת חיים תרבוץ על ראשינו.

כמה צעדים נוספים, ואני רואה צל עובר לפניי, בין שני שיחים. זהו גור גורילה אשר כנראה בדק אותנו מקרוב בלי שהרגשנו. כמה צעדים נוספים, ומצד ימין במלוא הדרו - סוף-סוף, זכר האלפא כסוף הגב, יושב שם בנוחות כ"בעל הבית". אנחנו כאן האורחים והוא הבוס הגדול, אשר הכול ייעשה כדברו. כל זה העביר לנו במבט אחד עמוק, בעודו לועס עלים מזינים. עם חשש-מה, התכופפנו קדימה והתקרבנו לאט-לאט, עוצרים מדי פעם, כדי שיבין שאנחנו לא מאיימים עליו. לפתע עצר הזכר מאכילתו, נשען קדימה וטפח בקול רועם על חזהו. כנראה שהתקרבנו יותר מדי, מעבר לאזור הנוחות שלו. הורדנו פרופיל, השפלנו מבט והמשכנו לצלם בעדינות, מבלי לעצבן את הענק הזועם.

שעה אחת - זה כל מה שמוקצב לנו עם הענקים האחרונים האלו, כדי לא להפריע יותר מדי לשגרת היום שלהם. שמונה אנשים - זה גודל הקבוצה המרבי המותר, כדי שהגורילות לא ירגישו מוקפות ומותקפות. קבוצה אחת ביום לכל משפחת גורילות - כדי שמהלך החיים שלהם ימשיך כטבעו. הצעדים האלו מקשים מאוד להשיג רישיונות כניסה לשמורה, אך מאפשרים את השיקום המופלא של הענקים העדינים אשר כמעט ונעלמו מהעולם. לעולם לא אשכח את הרגעים הקסומים האלו עם קרובי המשפחה הרחוקים שלנו, שאיתם אנו חולקים 98.6% מהגנים שלנו. הם 98.6% אנושיים.

כוחה של דרשה

בדרך חזרה לאנטבה, גילינו כי זה יום ראשון והאוכלוסייה הנוצרית האדוקה מגיעה לכנסיות. ביקשתי מהמדריך שלנו, צ'ארלס, שימצא לנו כנסייה קטנה ואותנטית באחד הכפרים הנידחים בדרך. ירדנו מהדרך הראשית ונסענו בדרכי עפר, עד שהגענו לכפר קטן ומקסים ולכנסייה שנותנת הרגשה כאילו היא עדיין בתהליכי בנייה כבר עשרות שנים. גשם כבד החל לרדת בזמן שחנינו ונכנסנו במהירות לכנסייה. שם גילינו את המקומיים במיטב מחלצותיהם, בעיצומה של דרשת יום ראשון.

כשהם גילו שאנחנו מישראל, הם התרגשו עד שעיניהם נצצו מדמעות. הם לומדים על בני ישראל בתנ"ך ובברית החדשה כל חייהם, אך זוהי הפעם הראשונה שהם באמת פוגשים את בני "העם הנבחר על-ידי אלוהים". כומר הקהילה ביקש שאברך את קהל המאמינים ובהתחלה קצת התביישתי, אך כשהבנתי את חשיבות הדבר עבורם - נאלצתי לאלתר.

נעמדתי עם המיקרופון ובעזרת מתורגמן התחלתי לברך אותם באותה אינטונציה של המטיף הקהילתי: "אני רועי, הגעתי אליכם מהארץ המובטחת ישראל, ואני בן העם היהודי, הצאצאים של אברהם, יצחק ויעקב. הגעתי כדי לברך אתכם בחיים ארוכים של בריאות, אושר ומעשים טובים. ואתם, הילדים הקטנים של הקהילה, התנהגו בכבוד למבוגרים, השקיעו בלימודים שלכם ותהיו האנשים הכי טובים שאתם יכולים להיות. אני מברך אתכם בשמי, בשם הקבוצה שאני מוביל כאן ובשם העם היהודי, מכל הלב". מעולם לא הבנתי את כוחה של דרשה בליבם של אנשים, עד שכאן ראיתי את המבוגרים מתחילים לדמוע מאושר ואת הילדים שחיבקו אותם עם חיוך. זה היה אחד הרגעים המרגשים ביותר שחוויתי.

כל אלה יכולים אולי להסביר עד כמה ולמה אני מאוהב באוגנדה. ארץ של אנשים מופלאים וטבע בתולי ומגוון. בעלי החיים של אוגנדה ובעיקר הקופים וקופי-העל של אוגנדה הם לבדם חוויית חיים. רבים חוששים לטייל במדינה המזרח-אפריקאית הזו, אבל לדעתי, שלא בצדק. כבר חזרתי לאוגנדה מאז, ואין לי ספק שעד כמה שזה תלוי בי, עוד אחזור פעמים רבות בעתיד.

אוגנדה / מידע מעשי

■ ההגעה לאוגנדה כוללת בדרך כלל טיסה עם את'יופיאן איירליינס דרך אדיס אבבה והעלות היא פחות או יותר סביב אלף דולר. לכך תצטרכו להוסיף עוד 100 דולר אשרת כניסה למדינה, שמשולמת בשדה התעופה עם הכניסה והחתמת הדרכון. רישיון לצפייה בגורילות עולה 600 דולר לאדם (לא כולל הדרכה, לינה וכיו"ב).

■ רועי גליץ מוציא סיורים לאוגנדה (חברת פוטוטבע - מסעות בעולם) בדגש על טיולי צילום ועל חוויה אותנטית בתרבויות, בטבע ועם הגורילות במחיר של 4,790 דולר ל-9 ימים.

■ חברות נוספות שמציעות טיול למדינה: אקו טיולי שטח מוציאה טיול לאוגנדה ולרואנדה (הטיול הקרוב בסוף החודש) מהנילוס הלבן לגורילות ההרים; החברה הגיאוגרפית מוציאה שני סיורים, אחד סמינר מטייל בדגש היסטורי על תוכנית אוגנדה ואחד בדגש טבע בעקבות גורילות ההרים; חברת איילה גיאוגרפית מוציאה טיול ספארי וטיול ג'יפים וכך גם חברת עולם אחר. כל הטיולים הם בין 9 ל-14 יום.

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים