גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא כל השקוף זהב

שקיפות בארגון היא ערך פופולרי ורב-יתרונות, אבל היא ממש לא רעיון שכולו טוב

קריירה / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
קריירה / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

מצב שנשמע אידיאלי: המידע מישיבות המנהלים חשוף במכוון לעיני העובדים, העובדים יודעים בדיוק מה עתיד לקרות במקום העבודה שלהם, במה הם צפויים לעסוק במהלך כל יום ובעתיד, איך משתלבות משימותיהם בתמונה הארגונית הכוללת, מה עליהם לעשות כדי להצליח בהן. או במילים אחרות - "שקיפות ארגונית", ערך מאוד פופולארי בניהול ובעסקים. מצב שבו כוונות הארגון ופעולותיו פתוחות, ברורות, ונתונות לדיון ולביקורת.

למשל, כשביצועי כל אחד מחברי הצוות מפורסמים אונליין לעיני כול באופן תדיר, וכולם רואים לנגד עיניהם כיצד השפיעו על השורה התחתונה, או מה עליהם לעשות כדי להתקדם ולהעפיל על עמיתיהם.

שקיפות כזו - יתרונותיה ידועים. היא מגבירה את תחושת האמון, המעורבות והאחריות בקרב העובדים, מייעלת את עבודתם, ולא מאפשרת להם להתחמק ולטאטא מתחת לשטיח היעדר השקעה וביצועים ירודים. ארגון שקוף מסוגל גם לשמר את העובדים המשקיעים והטובים באמת. ובכל זאת, ובכל זאת, אין מדובר במטבע בעל צד אחד בלבד, וישנם גם סיכונים לשקיפות הארגונית.

אין אנונימיות - אין סיכונים

חוקרים הראו כי התנהלות תוך כדי שקיפות מעוררת פחד להיכשל, בשל כך גורמת להימנעות יתרה מנטילת סיכונים. לפי המחקר הזה, אם זהירות רבה היא ערך קריטי בארגון, השקיפות יכולה להועיל בו, אך בתחומים שמחייבים את הצוות להתנסות ולטעות, וליטול סיכונים כדי להתקדם ולצמוח, השקיפות עלולה לפגוע בביצועי העובדים, ויתכן כי תידרש להם מידה רבה יותר של עבודה במסגרת חירות האנונימיות.

נוסף על כך, עובדים שמודעים יתר על המידה לעובדה שכל משימה שהם מבצעים היא בעלת השפעה ומשמעות לתמונה הכוללת עשויים לחשוש מפעולה, ולהרבות במחשבה על כל צעד שברצונם לבצע.

לא לכולם זה מתאים

אין זה מחייב כי שקיפות תתאים לכולם ולכל סוגיה ועניין. תמיד יהיו מנהלים ועובדים מוכשרים שירגישו לא בנוח עם שקיפות רבה.

לא כולם, למשל, מעוניינים שהכול ידעו בפרוטרוט על מניותיהם בחברה. הלא עקרונית, שקיפות שכר יכולה לייצר מוטיבציה להשקעה ("כולם יודעים כמה אני מרוויח, אז כדאי שאוכיח על פני השטח שאני ראוי לכל שקל"), ותחושה של אמון בקרב העובדים, שיודעים בדיוק כיצד נקבע שכרם והיכן הם ממוקמים על סקאלת ההוגנות. אולם לא תמיד הדבר מיטיב עם הארגון עצמו, למשל במקרה של דלות תקציב: חברה המתקשה להשוות את מדיניות השכר שלה לזו של המתחרות מסתכנת בכך שעובדיה ירעו בשדות זרים.

יתרה מזו, לא מן הנמנע שבארגון עצמו יהיו פערים בין משכורותיהם של בעלי תפקידים שונים, ושקיפות במצב זה צפויה להוביל לתסכול, למתח, לתחושה של היעדר הערכה בקרב העובדים ה"מופסדים" באופן יחסי, וכמובן לקונפליקטים בצוות.

בזבוז משאבים

חיסרון נוסף של השקיפות הארגונית נוגע לעובדה כי פעמים רבות עובדים מוצאים את עצמם מבזבזים משאבים לא מבוטלים על ניהול רושם כלפי חוץ או על הסתרת צעדים ופעולות שלהם במהלך העבודה. הם עושים זאת מתוך אמונה כי מנהליהם ועמיתיהם, כמשקיפים חיצוניים לפועלם, לא יבינו את מעשיהם כראוי (אלא אם כן יעצרו כדי להסביר להם על כך - מה שמוביל לבזבוז משאבים מסוג אחר). דפוס זה נבדק על ידי חוקרים מאוניברסיטת הרווארד, שהניחו כי גם מעשים שנולדים מכוונות טובות לחלוטין עלולים להיתפס באופן מעוות על ידי הסביבה, וכי בשל כך מעדיפים עובדים רבים פשוט להסתירם.

מצב זה שבו העובדים מתאמצים כדי לשמור על מה שהם עושים תחת עטיפה, גם אם אין להם שום דבר רע להסתיר, עלול לגרום גם למנהלים לבזבז משאבים יקרים במקרה שהם קולטים סימנים של פעילות סמויה. אז, באופן טבעי ומובן, הם מתחילים לפקח על התנהגות עובדיהם ביתר שאת, והעניינים מסתבכים.

כשהשקיפות מובילה לשטחיות

אפשר לראות כביטוי לשקיפות בארגון גם את ההחלטה לעצב משרד בסגנון פתוח, "אופן ספייס". סגנון שבמסגרתו לאף אחד אין מה להסתיר, הכול גלוי ושקוף לכול.

ואכן, גם כאן לא הכול ורוד. מחקרים מראים כי העובדים במרחבים הפתוחים כל כך מודעים לאופן שבו הם עלולים להישמע לאחרים, עד כי הם בוחרים - במודע או לא במודע - בדיונים שטחיים הרבה יותר מכפי שהיו בוחרים בסביבת עבודה אחרת. בפועל, בארגון המסודר בצורת מרחב פתוח יש הרבה פחות אינטראקציות לא רשמיות בין העובדים.

נראה כי לכל הפחות צריכים אנשים להרגיש ביטחון לשוחח מבלי להישמע בכל עבר, ומבלי שיוכל כל אחד לראות עם מי הם משוחחים ומתי. וכשהשקיפות נוגסת בפרטיות, היא מונעת מהעובדים לשלוט בגישתם של האחרים אליו. היא מונעת מהם לבחור אם ומתי לקיים אינטראקציה. ובכך, היא בהכרח מייצרת מתח, ומעודדת הימנעות מקשר יותר מאשר חתירה אליו, וזאת הלא בניגוד לכוונה המקורית שבמסגרתה נוצרה השקיפות מלכתחילה. בשל כך, גם במסגרת טרנד המרחב הפתוח חשוב לשלב גבולות פיזיים בצורת וילונות, דלפקים וחללים המאפשרים את זכות הבחירה בפרטיות.

ואחרי כל זאת, עוד לא דיברתי על נכונות הארגון לשלם את המשאבים הדרושים לצורך חיזוק ושימור של התנהגויות שקופות, ואת יכולת המנהלים להתנהג בעצמם בדרך שבה הם מחנכים את עובדיהם - בשקיפות. אז אם ארגונכם בדרך להטמעת ערך זה, חשבו היטב אם אתם מוכנים לשאת במחירים הדרושים לצור התנהלות שקופה אמיתית, ואם כן - לכו על זה, ובמידה.

■ יעל מהודר היא יועצת ארגונית וכותבת הספר "המועמד הנבחר". המאמר מיועד להעשרה, אינו תחליף לייעוץ מקצועי ואישי המתאים למידותיו של כל אדם ואדם, ואין להתייחס אליו ככזה. אפשר ליצור קשר עם יעל בפייסבוק או באתר.

עוד כתבות

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: יח''צ

כמעט 100 מיליון שקל בשנה: זה שיאן השכר החדש בבורסת ת"א

עלות שכרו של מנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס בשנת 2023 עמדה על כ-26 מיליון דולר, רוב הסכום ניתן כתגמול הוני ● פרנסיס עקף בכך את ברק עילם, מנכ"ל נייס והפך לשיאן השכר בבורסה המקומית ● בשנה שעברה הביעו בעלי המניות של טבע מחאה על התגמולים הגבוהים לעומת ביצועי המניה באותה עת ● בתוך כך, טבע קיבלה אישור FDA לתרופת ביוסימילר

המדינה מאפשרת יבוא הולך וגובר של חומרי מחצבה ממחצבות פלסטיניות / צילום: Shutterstock

"סכנה של ממש": מה נחשף בתביעה של מפעילת מחצבה ישראלית?

תביעה של מפעילת מחצבה באזור בית שאן חשפה כי היקף חומרי המחצבה שנכנסו לישראל דרך מעבר ג'למה שבצפון זינק בשנתיים האחרונות ● על פי ההערכות, 15% מכלל החצץ המשמש בישראל מגיע מהרשות - שיעור שצפוי עוד לגדול

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

מדפי חלב בסופרמרקט / צילום: גלובס

האם ישראל תחזור לייבא חלב? תלוי את מי שואלים ומתי

העלייה הצפויה במחירי החלב הניגר מעלה את השאלה האם המנגנון שקובע מכסים ומחירים מפוקחים לא מיותר ● כיצד ייראה השוק אם התחרות תיפתח, ואיך כדאי לפתור מחסור בפעם הבאה?

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחותם של הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● על פי דיווח הוול סטריט ג'ורנל, ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

בארה"ב מדווחים: ישראל לא תתקוף באיראן לפני פסח


דיווח: ביידן אישר לישראל לפעול קרקעית ברפיח - תמורת צמצום התקיפה באיראן ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק • מנהיגי הארגון הכלכלי הבין-לאומי (G7) גינו את המתקפה האיראנית על ישראל • במהלך הלילה והבוקר נשמעו אזעקות באזור מטולה • האיחוד האירופי צפוי להטיל סנקציות על איראן • עדכונים שוטפים 

שירי הייסר ואסף גריס, מנכ''לים משותפים בראובני-פרידן

תקציב הפרסום של ישראכרט, בהיקף 25 מיליון שקל, עובר לראובני-פרידן

ב-12 השנים האחרונות טופל תקציב ישראכרט בקבוצת פובליסיס ● זהו התקציב הראשון בעידן המנכ"לים החדשים בראובני-פרידן, שירי הייסר ואסף גריס

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

חנן מור / צילום: אייל טואג

חנן מור מכר מניות ב-2 מיליון שקל, המניה נפלה ב-37%

המשקיעים של חברת הנדל"ן שנמצאת בהסדר חוב הרימו גבה כשראו את בעל השליטה לשעבר מוכר מניות, בהיקף של 78% ממחזור המסחר ביומיים, מה שהפיל את המניה ● ניתן להניח שמור היה מוכר עוד לולא עו"ד גינדס שביקש שיעצור

בנייה חדשה. האם ההצעה תשפיע על המחסור בפועלי בניין? / צילום: טלי בוגדנובסקי

הממשלה מתכננת: הבאת עובדים זרים לישראל ישירות ולא דרך חברות כוח אדם. לא כולם מרוצים

הממשלה דנה באופן מפתיע בסעיף שלא היה על סדר יומה שיכול להקל על הבאת פועלי בניין מחו"ל לארץ ● לפי ההצעה, קבלנים יוכלו להביא עובדים מחו"ל באופן זמני בהעסקה ישירה על ידם, בכפוף להבאת מינימום של 50 עובדים על ידי אותו מעסיק ● שר הבינוי והשיכון: "מייתרת את המשרד מכלל הליכי קבלת החלטות"

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

יירוטים באשקלון מהתקיפה האיראנית / צילום: Reuters, Amir Cohen

המתקפה האיראנית ייקרה את עלויות גיוס החוב של ישראל

בתחילת החודש עמדה התשואה על אג"ח ממשלתי של ישראל לתקופה של עשר שנים על 140 נקודות אחוז מעל התשואה של אג"ח אמריקאי מקביל ● בעקבות ההתלקחות, זינקה התשואה על אגרות החוב של ישראל לפער של כ-180 נקודות בסיס מעל ארה"ב ● בהמשך השבוע נרגעה מעט ה"הסלמה" בתשואות האג"ח הישראלי

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר, אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר משופרסל התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת-הלב של רשות ניירות ערך?

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

קניות אונליין / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין