גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המדיניות של משה אשר פופוליסטית - בלי תכנון ארוך-טווח"

מומחי המיסוי שהשתתפו ב"פורום DUN'S 100 למיסוי" היו תמימי-דעים כי ההכנסות של 4.5 מיליארד שקל - שנכנסו לקופת המדינה בעקבות מבצע המס המופחת על דיבידינד בחברות ארנק - מזכות את מנהל רשות המסים ב"שאפו ענק" ■ אולם, רובם גם מתחו ביקורת על "חוסר היציבות והיעדר התכנון" במדיניותו

משה אשר / צילום : אוריה תדמור
משה אשר / צילום : אוריה תדמור

עולם המס שוקק ורועש בימים אלה סביב המחלוקת שנתגלעה בין הדרג המקצועי במשרד האוצר למנהל רשות המסים, משה אשר. זאת, בעקבות מבצע גביית המס על דיבידנדים שהסתיים בחודש שעבר. המבצע נערך בעקבות הוראת שעה שיזמה רשות המסים, במסגרתה היא איפשרה לבעלי שליטה בחברות ארנק| (וחברות מעטים) למשוך דיבידנדים מהחברה במס מופחת של 25% - וזאת במקום מס של 33%.

בעקבות המבצע רשמה המדינה הכנסות שיא בהיקף של כ-4.5 מיליארד שקל. זאת, לאחר שחברות ארנק חילקו דיבידנדים בהיקף כולל של למעלה מ-40 מיליארד שקל מתחילת השנה. כספים אלה יצאו מהחברות והועברו לחשבונות פרטיים של בעלי השליטה בהן. הודות למבצע עודף הגבייה של המסים השנה עומד על כ-10 מיליארד שקל.

כפי שנחשף ב"גלובס", נתוני הגבייה האלה "הדהימו" את האוצר, וגורמים באוצר אף טענו כי את יוזמת הפחתת המס קידם משה אשר מול התנגדות חריפה של אגף התקציבים באוצר. באגף סברו כי מדובר בהטבה ממנה ייהנו בעיקר בעלי חברות הארנק המשתייכים לעשירון העליון של בעלי ההכנסות במשק.

עם זאת, למרות הביקורת של הדרג המקצועי באוצר, שר האוצר כחלון כבר מתכנן מה לעשות עם כל הכסף העודף שהשתלשל לו באלגנטיות לקופת המדינה (כ-10 מיליארד שקל) והכריז כי בכוונתו להפחית מסים.

גביית מסים בישראל

מבצע גביית המס על הדיבידנד הוא חלק מרפורמה כוללת שנערכה ב"חברות הארנק". בתום שנת 2017 נחקק במסגרת חוק ההסדרים תיקון לפקודת מס הכנסה, שמטרתו להילחם בהיבטים שונים של "חברות הארנק" ובתכנוני המס המבוצעים באמצעותן. זאת, בשל פרצה בחוק שאיפשרה הקמת חברה שלמעשה משמשת כ"ארנק" המחזיק בנכסים מבלי שלחברה יש פעילות. רפורמה זו וההתנהלות של כחלון - שמצד אחד מבקר את המבצע שהוביל משה אשר, ומצד שני כבר מתכנן מה לעשות עם הכסף שהושג במבצע - עמדו במוקד דיון סוער שנערך שלשום (ב') בהשתתפות 20 מומחי מיסוי מובילים, במסגרת "פורום DUN'S 100 למיסוי" של דן אנד ברדסטריט.

מומחי מס משבחים את משה אשר על מבצע גביית המס על דיבידנדים / צילום: איל יצהר

"גאונות של כחלון"

"הביקורת של כחלון על 10 המיליארד שקלים שנגבו במבצע המס על הדיבידנד, היא לא פחות מגאונות פוליטית של שר האוצר", אמר מומחה המס, עו"ד אריה ליבוביץ'. "אותי לימדו שאין קל יותר מארנק כבד. מחד כחלון קיבל מס של 10 מיליארד שקל, ומאידך הוא מותח ביקורת קשה על רשות המסים שהביאה לו את הכסף.

"מה שמצחיק הוא שיש פה שיטה של דיקטטורים - להעיף אותך מהבית, ואז לתת לך את המרפסת, ואתה מבסוט שיש לך מרפסת ושוכח שהיה לך בית מלכתחילה. משה אשר נכנס לבעלי השליטה לחברה והתערב להם בשיקולי חלוקת הכסף והשקעתו, ואז נתן להם את שיעורי המס המיטיבים כאילו לתקופה קצרה. בפועל, אין פה מבצע גדול לטובת בעלי השליטה, אלא הצלחה ניהולית של משה אשר".

רו"ח יגאל רופא, מנהל מחלקת מסים בפירמת פאהן-קנה-Grant Thornton Israel, חיזק את דבריו של עו"ד ליבוביץ': "מגיע למשה אשר 'שאפו' ענק על המשחק הפסיכולוגי מול הנישומים במבצע המס של הדיבידנד. מה קרה פה? בעבר המס על הדיבידנד היה 25% גם לבעלי שליטה, ואז הוא עלה ל-30%, ובדלת האחורית העלו גם את מס היסף בעוד 3% - ואז יצא ששיעור המס על דיבידנדים לבעלי שליטה הוא 33%. במבצע של רשות המסים באו ואמרו: 'ניתן לכם הטבה, תחלקו במס של 25%, וכולם קפצו על 'המציאה' וחילקו בהתלהבות.

"אם היו שואלים אותנו לפני שלוש-ארבע שנים אם מס של 25% על דיבידנד הוא מס נמוך, אני לא בטוח שמישהו מאיתנו היה חושב שזה נמוך. מכרו לנו הטבה בדמות שיעור מס של 25%. למשה אשר והצוות שלו מגיע 'שאפו', כי נתנו לנו להרגיש כאילו זה משהו שלא יכולנו לקבל קודם. לפחות במשחק הזה הם מנצחים".

"אנשים מפחדים להיכנס"

עו"ד ליבוביץ' סיכם בפרגון למבצע הדיבידנדים של רשות המסים, ואמר כי "הרשות גבתה כסף לטובת אוצר המדינה - וזה טוב, אפילו שברור שיש חוסר בתכנון". אולם, האמירה האגבית הזו - על ה"חוסר בתכנון", הציתה סערה בפאנל, והובילה את המשתתפים לדיון בעניי שורשי ודרמטי בעולם המס: מדיניות המס במדינת ישראל - או אם לדייק, היעדר המדיניות.

לדברי עו"ד ליבוביץ', "אנחנו חיים במדינה עם מאות תיקונים בכל חקיקת המס האפשרית, ובעקבות זאת משקיעים לא נכנסים לארץ, כי אי-אפשר לדעת איך תצא. אבל יש במדינה המון כסף שרוצה להיכנס, ואנשים שמפחדים להיכנס. אם יהיה יותר סדר ברשות המסים, ובמדינה - ייכנסו הרבה מאוד כספים לארץ".

עו"ד טל עצמון, ראש מחלקת מסים במשרד גולדפרב זליגמן, הסכים עם הדברים. "יש חוסר תכנון של רשות המסים ומשרד האוצר", אמר. "איך החוק הנוגע לשיעור המס המופחת על הדיבידנד עבר? כמו ככל חקיקת המס. בא מנהל רשות המסים, ערב חוק ההסדרים, עם רעיון ושם 'בלו פרינט', ואז מתחיל מו"מ על הפרטים של החוק בשעת לילה מאוחרת - על ההשלכות על התקציב ומשרד האוצר - ובסופו נולד רעיון הדיבידנד המוטב. אין כאן מחשבה סדורה של 'בואו נצמיח התעשייה על-ידי הורדת מסים' או אפילו מחשבה על העלאת המס. אין תכנון. הדיבידנד המוטב עלה בדקה האחרונה של החקיקה, והוא שונה לחלוטין מהגרסה הראשונה שלו".

"הבעיה", הוסיף עו"ד מאורי עמפלי, מייסד בוטיק המס, "מאורי עמפלי", "היא שאין הפרדה בין הגוף שגובה את הכסף לגוף שמתכנן. צריך גוף שיסתכל מלמעלה. שרשות המסים תגבה את הכסף, ומישהו אחר יתכנן את המדיניות. משה אשר ברוך כישרונות, אבל הוא מתבלבל, כי הוא חושב שרשות המסים היא חזות הכול. המדיניות שלה פופוליסטית, כל יום יש כותרת חדשה בעיתון, עד כדי כך ששמות עצורים מפורסמים בעיתונות, גם מבלי שהחקירה הסתיימה או אפילו הניבה חשדות מבוססים.

"מה שחשוב זה שהיה פרסום. אין פה תכנון. אין מדיניות לטווח ארוך. יש רק עניין של גבייה-גבייה-גבייה והרבה פופוליזם. אילו היתה מדיניות דיווח ברורה וחובת דיווח כללית (היינו שכל האזרחים ידווחו לרשות על הונם והכנסותיהם - א' ל"ו), אז הדברים היו מתיישרים, והרבה כספים היו מגיעים. את זה צריך לקבוע מישהו מלמעלה, שמסתכל על המכלול ומאזן בין יתרון לבין חסרון".

על כך הוסיף עו"ד גלעד ברון, כי חוסר התכנון משפיע גם עבודת עורכי-הדין והייעוץ שהם נותנים ללקוח - שלפעמים נותר עם סימני שאלה. לדבריו, "ביומיום, כשאנחנו יושבים עם לקוחות קבועים או מזדמנים, ולא רק התאגידים הגדולים אלא אנשים פשוטים שמחזיקים מספר נכסי נדל"ן בתא המשפחתי, והם שואלים איך לתכנן מס נכון - האם להשקיע בדירות מגורים, האם יש פטור וכדומה? - אנחנו לא תמיד יודעים מה לומר להם. חלקם עוד לא התרגלו לרעיון שאין את הפטור ממס על מכירת דירת מגורים כל ארבע שנים; אז היום כשהם באים לשאול איפה להשקיע את הכסף, אני לא יודע לפעמים איזה משטר מס יחול עליהם. הם לא יודעים אם להעביר דירות לילדים, אם לקנות דירה ומה לעשות.

"ולנו, כמומחי מס, יש חוסר אונים במתן תשובות לשאלות שנראות פשוטות, כי היום יש מס בשיעור אחד, ומחר לך תדע מה יהיה שיעור המס. ברשות המסים חייבים לתכנן לטווח ארוך וליצור וודאות - זה ישפיע גם על הציבור הרחב וגם על התאגידים הגדולים, כי כרגע החלטות מתקבלות על בסיס חוסר יציבות".

"חשיבה על גבייה"

עו"ד יוסי אלישע לא הסכים עם ה"עליהום" על רשות המסים. "עד היום החקיקה שהובאה לכנסת בשנתיים האחרונות, עמדה מאחוריה תכנית סדורה של גביית מס עתידית. אני לא מבין את הטענה לחוסר תכנון. הנושא של גילוי עמדות ותכנוני מס שחייבים בדיווח, שנכנס לחקיקה, בא במטרה להרתיע ולגבות את המס. חוק חברות הארנק אומר שאין יותר משיכות בעלים, וגם התאגדות ללא מהות של חברות הארנק מפסיקה, ומהיום משולם מס. אז איך אפשר להגיד שיש חוסר תכנון ברשות המסים?

"יש תכנון, ויש מטרות ברורות, שמושגות. הנושא של תכנון לעתיד קיים; ואנחנו לא מדברים על גביית מס חד-פעמית מבעלי חברות ארנק, כי זו נגמרה וסגרה את כל הרווחים שנצברו בחברות אלה עד היום. מהיום והלאה החקיקה, כפי שעברה, נועדה לאפשר למדינה לקבל הרבה יותר כסף משקיבלה עד היום, ולכן התכנית החדשה שעברה היא תוכנית סדורה עם כספים קבועים".

עו"ד דניאל פסרמן ממשרד גורניצקי לא הצטרף לדעתו של עו"ד אלישע והבהיר: "אכן יש תוכנית, אבל החשיבה היא רק על גבייה, והיא אנטי-תכנונית ואגרסיבית. זו לא מדיניות. אין לרשות גוף מחקרי כמו לבנק ישראל, למשל. אם אנחנו רוצים שהספינה תפליג, צריך לחשוב לאן רוצים להגיע ולחשוב על החקיקה, ואיך מערכת המס בישראל תיראה - ולא לחשוב רק על גבייה".

בפאנל שהתקיים במשרדי דן אנד ברדסטריט, השתתפו בנוסף עו"ד אלדר בן-רובי ממשרד מיתר-ליקוורניק-גבע-לשם-טל ושות'; עו"ד גלעד ברון; עו"ד זיו שרון; עו"ד ירון מהולל, ממשרד איתן, מהולל & שדות; עו"ד ליאור נוימן ממשרד ש. הורוביץ; פרופ' דן ביין; עו"ד אפרת רוסינסקי ממשרד מאיר מזרחי; עו"ד משה מזרחי ממשרד משה מזרחי-נח קריגל; רו"ח קובי שטיינמץ מפירמת שטיינמץ-עמינח; ועו"ד שירי מלכה.

רשות המסים: "מקדמים מהלכים"

מרשות המסים נמסר בתגובה: "הנהלת רשות המסים מקדמת באופן מתמיד מהלכים התורמים להשקעות וקידום הצמיחה במשק, בין אם בשינויי חקיקה ובין אם בהנחיות ובהחלטות מיסוי.

"כל מהלכי החקיקה המקודמים על-ידי הרשות נבחנים בשיתוף-פעולה עם הלשכות המקצועיות ובאישור הדרג הבכיר של משרד האוצר, כאשר החקיקה בעניין חברות הארנק מהווה דוגמה לכך.

"לרשות המסים כגוף הנמצא גם בשטח ומתמודד עם יישום חקיקת המס יש את היכולת להמליץ על שינויי החקיקה הדרושים לצורך סגירת פרצות מס מחד ולמתן הקלות שיתרמו לצמיחת המשק מאידך.

"דיוני השומה ברשות המסים נערכים באופן מקצועי וענייני, מתוך שאיפה להגיע לתוצאה של תשלום מס אמת. אנו דוחים על הסף את הטענה כי נעשה שימוש באיום להליך פלילי בכדי לקדם הסכמים. פרסום מעצרים של חשודים נעשה על-ידי הרשות בהתאם לחוק ובהתבסס על פומביות הליכים משפטיים".

רשת המס מתרחבת: "חילופי המידע עם ארה"ב ואירופה יביאו לארץ מיליארדים מכספים ששכבו בחו"ל והרשות לא ידעה עליהם"

במסגרת "פורום DUN'S 100 למיסוי" של דן אנד ברדסטריט שנערך שלשום, עסקו מומחי המס בבעיות נוספות בעולם המס, ובאחת הבעיות המעניינות יותר את הציבור הישראלי כיום: נטל המס במדינה, והתחושה הקולקטיבית כי הוא גבוה מדי. התוכניות של שר האוצר, משה כחלון, להפחית כעת את נטל המס על בסיס עודפי הגבייה שנויות במחלוקת - לא רק בינו לבין נגידת בנק ישראל,שסבורה כי אין להפחית מסים - אלה גם בין חברי הפאנל.

לדברי עו"ד אפרת רוסינסקי, "הנטל בישראל אכן גבוה, והיציבות במערכת המס הכי חסרה בישראל. משנה לשנה ומחקיקה לחקיקה משפיעים השינויים על האזרחים הפשוטים שלא יכולים לתכנן. השינויים הדרסטיים פוגעים בשוק. מה יהיה בעוד שנתיים, כשלא יהיו עודפי גביית מס בעקבות מבצע כזה או אחר? מאיפה יממנו את הפחתות המיסוי?".

אולם, עו"ד ירון מהולל, ציין בתגובה כי ספק אם לא יהיה מקור חדש לגביית מסים חריגה, דוגמת גביית המס בחברות הארנק. "כל שנה-שנתיים-שלוש נולד מקור אחר לגבייה חריגה. בהתחלה זה היה גילוי מרצון, בהמשך זה יהיה חילופי המידע עם ארה"ב במסגרת ה'פטק"א' ועם אירופה במסגרת ה-'CRS' (הסכמי חילופי המידע עם רשויות המס בארה"ב ובאירופה) שיביאו מיליארדים מכספים ששכבו בחו"ל, ורשות המסים לא ידעה עליהם.

"המבצע הנוכחי של הדיביבנד ועסקת מובילאיי היו גדולות והכניסו הרבה מאוד כסף השנה לקופת המדינה, אבל יש להניח שיהיו עסקאות נוספות בעתיד, ויש מקורות נוספים. החקיקה בתחום חברות הארנק, ובמיוחד בהפעלת סעיף 77 לפקודת מס הכנסה, יכולה להיות מקור לגבייה עצומה של עשרות או מאות מיליארדים שלא חולקו ומצויים בחברות 20 שנה אחורה".

חברת ארנק

חברה ללא פעילות כלכלית המוקמת על-ידי שכיר/עוסק כדי להפחית את נטל המס על הכנסתו. החברה מספקת את אותו שירות שהיה בעליה מספק לו היה שכיר ועוסק, אך כחברה נהנית משיעור מס נמוך יותר על רווחיה

מה לעשות עם עודפי הגבייה? הפחתת שיעורי המס על יחידים, עידוד ההיי-טק וטיפול בשוק ההון

מומחי המס שהשתתפו ב"פורום DUN'S 100 למיסוי" של דן אנד ברדסטריט שנערך שלשום, נתנו גם עצות לשר האוצר, משה כחלון, בנוגע לשאלה מה צריכים לעשות עם עודפי גביית המס שיש לו כיום.

רו"ח יגאל רופא אמר כי לדעתו שיעור מס החברות בארץ הוא לא גבוה, במיוחד אם לוקחים בחשבון את כל ההטבות שניתנו במסגרת החוק לעידוד השקעות הון, שמפחיתות את שיעור המס ל-24%, 16% ו-6%. לכן, צריך לטפל במס על היחידים, ששם שיעורי המס הם גבוהים ומגיעים היום לשיעור של 50%, שהוא גבוה. עוד הייתי בוחן אפשרות להשתמש בעודף הגבייה כדי לטפל בשוק ההון, כי אני לא חושב שיש כזה שוק היום - אין מסחר בבורסה".

עו"ד בן רובי התייחס גם הוא לכך שצריך להשקיע בהיי-טק, בשוק ההון ובעידוד המשק. "מדי שבוע יש משקיעים שונים שלא יכולים להשקיע פה. הזחיחות והשנינות ברשות המסים ובקרב מקבלי החלטות אחרים, כאילו הכסף שופע ולכן אפשר לדחוק החוצה את המשקיעים - עשויות להיות בכייה לדורות".

בהקשר זה ציין עו"ד איל שנהב כי המצב בארץ טוב, אך קרא להמשיך לעודד את תעשיית ההיי-טק. "אל תשכחו שהמצב שלנו מצוין. לטעמי, אנו מלקים את עצמנו יותר מדי - אנחנו במקום 11 מתוך 30 במדד של ה-oecd. אנחנו 'סטארט-אפ ניישן', והקטר פה זה ההיי-טק. תעשיית ההיי-טק נוגעת בכל תחום ולא מעודדת רק את אנשי ההיי-טק, אלא את כל המשק. לכן מערכת המס צריכה להירתם לעודד את מערכת ההיי-טק. בתוך ההיי-טק יש גם את המוסדיים הישראלים שרוצים להשקיע בהיי-טק, אך מערכת המס חוסמת את זה - רשות המסים צריכה לפתוח את החסם".

עם זאת, לדברי שנהב, בסופו של דבר המקום המשמעותי ביותר שצריך לשים עליו את הדגש הוא האזרח הפרטי ממעמד הביניים, הקורס תחת נטל המס. "איפה מערכת המס לוקה? הבעיה היום היא במעמד הביניים, שכירים שמרוויחים בין 15-20 אלף שקל, אבל משלמים המון מס, שמגיע עד 50%, ועם ביטוח לאומי זה מגיע למס של 60%. אומרים תמיד שהמס השולי בישראל הוא 50% לעומת ארה"ב שבה זה 40%, אבל בארה"ב מגיעים למדרגה הזו רק אחרי 270 אלף דולר. מדרגות המס מעוותות פה לגמרי, ולכן תיקון עיוותים יהיה שימוש מצוין לכספים שנגבו בעודף.

עו"ד יובל נבות, שותף מחלקת מיסוי במשרד הרצוג, פוקס, נאמן ושות', אמר: "רשות המסים עשתה מהלכים דרמטיים בשנה האחרונה לטובת תעשיית ההיי-טק, ובכללם: הקלה נרחבת באפשרות לבצע מיזוגים או פיצולים ושינויי מבנה אחרים בפטור ממס הכנסה, הנחיות מקלות בדבר מיסוי הוני של יזמים הכפופים למנגנוני שימור בידי משקיעים או רוכשי החברה שלהם - שהסירו עננה כבדה שרבצה בשנים האחרונות על תעשיית ההיי-טק, ומעל וחשוב מכל - חקיקת משטר מיסוי מיטיב של 6 עד 12 אחוז לחברות בעלות קניין רוחני בישראל.

"אין ספק כי מדובר בשינוי אקלים רגולטורי דרמטי בשנה האחרונה. זהו משטר מס אטרקטיבי מאו,ד וחברות בינלאומיות רבות הביעו בו התעניינות ואף נוקטות צעדים מעשיים להעביר פעילות לישראל. יחד עם זאת, קיימת מדיניות חדשה יחסית, נוקשה מאוד, ושאין לה בסיס חוקי לטעמי, ואף אין לה אח ורע בעולם, של שלילת פטור ממשקעים תושבי חוץ המעסיקים בישראל משרד או סקאוטרים לאיתור השקעות בחברות היי-טק. הפטור ממס ניתן לקרנות הון סיכון סטנדרטיות, אך משום מה הוחלט לא לתת פטור לקרנות פרטיות של חברות רב-לאומיות, קרנות של מדינות או גופים ממשלתיים או של יחידים או משפחות עתירות ממון.

"יש אצלנו במשרד מאות מיליוני דולרים כספי משקיעים 'על המדף' שלא זורמים לישראל רק בגלל מדיניות זו והיעדר תיאבון להיכנס לדיונים עם רשות המסים. אם ייצא משהו אחד מהפורום הזה, זו קריאה נרגשת להסיר חסם זה. לשם השוואה - בארה"ב קיים פטור מוחלט וגורף למשקיעי חוץ, וכך גם ברוב המדינות המערביות". 

עוד כתבות

תקלה מסתורית בוואטסאפ תקפה מספר רב של משתמשי אייפון בארץ / צילום: Shutterstock, Wachiwit

תקלה בוואטסאפ: האפליקציה קורסת למשתמשי אייפון

באג מסתורי גורם לכך שאפליקציית וואטסאפ באייפון קורסת בכל הפעלה ואינה נטענת ● לא ברור מה גרם לתקלה והאם יש קשר לעדכון שיצא השבוע למערכת ההפעלה של האייפון, ה-iOS 18 ● מניטור האתר downdetector, עולה כי התקלה מתרחשת בעיקר בישראל

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

דיווח: קוואלקום הביעה עניין ברכישת אינטל

בוול סטריט ג'ורנל דווח שמדובר בעסקת ענק שבאה בזמן קשה ליצרנית השבבים ● החברות כבר שוחחו על האפשרות בעבר אך השיחות לא התקדמו ● "הרכישה יכולה לתת לקוואלקום דריסת רגל בשוק המחשבים", אומר אוראל לוי, מנהל השקעות במור קרנות נאמנות

בניין אינטל / צילום: Shutterstock

ישראל החליטה לבדוק כמה היא תלויה באינטל ואז גנזה את הדוח

לפני חמש שנים החלו באוצר לחקור את ההשלכות של סיטואציה שנראתה אז היפותטית למדי, בה אינטל תקפיא את השקעותיה בישראל ● אותו מחקר אמנם נגנז, אך התרחיש קרוב היום מתמיד, כשחברת השבבים מצויה במשבר ועשויה לחזור בה מתוכנית הפיתוח למפעל החדש בקרית גת ● כעת, הבכירים שגיבשו במהלך השנים את מדיניות המענקים וההטבות מודים בצורך בשינוי, ומחשבים את הסיכונים: "השוק הישראלי ייפגע"

עוד מכה על נוטלי המשכנאות / איור: גיל ג'יבלי

לא רק הריבית הגבוהה: המכות שנוחתות על נוטלי המשכנתאות בזו אחר זו

הריבית בישראל, בניגוד לעולם, אינה צפויה לרדת בקרוב ● כשמוסיפים לכך את האינפלציה שמרימה ראש ואת פרמיית הסיכון באג"ח הממשלתיות, מקבלים נוסחה שמייקרת את ההחזר החודשי במאות שקלים ● החדשות הרעות: זה לא צפוי להשתפר בקרוב

המאצ'י צרוב עם אגס מוחמץ / צילום: אסף קרלה

האיזאקאיה התל אביבית גייג'ין: מינימליזם יפני מסורתי עם טוויסט עכשווי

טיפול מוקפד וניצוץ של חדשנות יוצרים בר אוכל יפני בועט ומלא שיק ● כדי לשבוע מהמנות המדויקות תצטרכו להזמין הרבה מהן

קבוצת NSO / צילום: Shutterstock

הסיבה המפתיעה בגללה אפל משכה את התביעה נגד NSO

אפל הגישה לפני כשלוש שנים תביעה בסן פרנסיסקו נגד חברת הסייבר ההתקפי הישראלית NSO, שהפכה לסמל למאבק בתוכנות הפריצה והמעקב לטלפונים סלולריים ● השבוע החליטה ענקית הטכנולוגיה למשוך את התביעה ● למה? בין היתר, כי גורמי ממשל ישראליים החרימו מסמכים מ-NSO וביקשו שהמידע הרגיש לא יגיע לידיים אמריקאיות

אזור הפגיעה בביירות שצה''ל תקף, בניסיון החיסול של אברהים עקיל / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

צה"ל מאשר: אברהים עקיל חוסל ביחד עם שרשרת הפיקוד של כוח רדואן

התקיפה הממוקדת של צה"ל: 9 הרוגים ו-59 פצועים, בהם 8 במצב קשה ● דיווח בעזה: 13 נהרגו בתקיפה ישראלית של שני מבנים ברפיח ● דיווח בערוץ הסעודי אל-חדת': ההרוג בתקיפה בדמשק - "דמות בכירה" בגדודי חיזבאללה עיראק • ההנחיה לתושבי הצפון להישאר סמוך למרחבים מוגנים - הוסרה • חיל האוויר תקף עשרות מטרות בלבנון: כ-1,000 קני שיגור הושמדו • עדכונים בולטים

נתב''ג, השבוע / צילום: טלי בוגדנובסקי

ביטולי הטיסות מטלטלים את ענף התעופה, אבל המכה הגדולה לנוסעים היא האי-ודאות

החברות הבינלאומיות ממשיכות להתנדנד, וחוסר היציבות הפך לנורמה בענף התעופה הישראלי ● את הוואקום ממלאות השחקניות המקומיות, ובראשן אל על, שנותרו כאלטרנטיבה מרכזית עבור לקוחות שדורשים ודאות ● התוצאה: הישראלים משלמים ביוקר על ההיצע הנמוך

מתקפת הביפרים: בעיתונות הבריטית מדווחים על "סצינות שלקוחות מסרט אימה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: חשש שארה"ב תגביל יצוא נשק לישראל, הפיצוצים בלבנון בכותרות הראשיות בבריטניה והחלטת האו"ם שמסמלת את ירידת כוחה של ארה"ב  ● כותרות העיתונים בעולם 

Theodor by Brown Hotels / צילום: אסף פינצ'וק

ישראל קנדה תרכוש את רשת מלונות בראון בכ-100 מיליון שקל

חברת הנדל"ן חתמה על מזכר הבנות לרכישת פעילות ובתי המלון של רשת בראון ● בנוסף מנוהל מו"מ למיזוג פעילות זו לשלד בורסאי של רוזן וטוכמאייר שיהפוך לחברה-בת בתחום המלונאות ● ראובן אלקס, שותף ומנכ"ל ישראל קנדה מלונות: "האסטרטגיה העתידית שלנו היא להתרחב מעבר לים"

זירת פיצוץ בחנות טלפונים בלבנון / צילום: Reuters, Hassan Hankir

בנורבגיה מופתעים לגלות שהקשר לזימוניות המתפוצצות של חיזבאללה עובר באוסלו

המשטרה הנורבגית חוקרת את מעורבות של חברה בשם "נורטה גלובל" בגל פיצוצי הזימוניות בקרב חברי חיזבאללה השבוע ● הבעלים והמנהל של החברה הוא אזרח נורבגי בשם רינזן הוז, שלפי מסמכיה מתגורר באוסלו ● במדינה הופתעו לגלות על הקשר האפשרי, והפרשה תופסת את הכותרות הראשיות

ארוחת בוקר בארץ קדם / צילום: גליה בן חיים

בייגל ירושלמי וגבינות מהמשק: ארוחת בוקר מפנקת במקום לא צפוי

יקב משפחתי שמגיש קברנה בחצר הבית, פסל נודע שמושך מבקרים מהעולם, מסלול בין פריחת חצבים וגן אירועים שהוא גם מסעדה ● יום בעגור וגבעת ישעיהו ● חגית אברון תופרת יום

צילומים: AP-Susan Walsh, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

״המשבר האנושי הגדול ביותר של זמננו״, ואין ג׳אנק פוד לפני 9

"גזענות" היא הסיבה להתעלמות מסודאן, "המשבר האנושי הגדול ביותר של זמננו" ● הבנק המרכזי האמריקאי הביס את האינפלציה ● בבחירות בארה"ב קמלה האריס מובילה בסקרים ובשוקי ההימורים ● אש אוקראינית עולה לשמיים ● ובבריטניה אין שומן או סוכר לפני 21:00 בערב ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

היועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

היועמ"שית אישרה לנתניהו ייצוג נפרד בעתירות להקמת ועדת חקירה ממלכתית

היועצת המשפטית לממשלה כתבה לנתניהו, כי ועדה ממלכתית היא הכלי הייעודי והייחודי ההולם לחקר ה-7 באוקטובר ● במקביל הודיעה היועמ"שית לבג"ץ כי היא מתנגדת לבקשת בן גביר לייצוג נפרד בעתירה נגד קידום רפ"ק מאיר סויסה

תקיפת צה''ל בלבנון / צילום: ap, HUSSEIN MALLA

אחרי המטח למטולה: דיווחים על עשרות תקיפות בלבנון

7 נפילות במטולה: בתים ניזוקו, דיווח על פגיעה ישירה בתחנת מד"א • רס"ן במיל' נאיל פוארסה וסמל תומר קרן נפלו בלחימה בצפון • גלנט: רצף הפעולות שלנו יימשך • מפקד משמרות המהפכה: תגובת "הציר" לישראל תהיה קשה • נסראללה בנאום: "ישראל חצתה את כל הקווים האדומים והתנהלה באופן לא מוסרי. האם זו הכרזת מלחמה?" • כוחות צה"ל פעלו בג'נין וניהלו חילופי אש עם מחבלים • במקביל לנאום נסראללה: צה"ל תקף בשמי ביירות ● עדכונים בולטים

שטרות של 200 שקל / צילום: Shutterstock

שבועיים לאחר הפרסום בגלובס: רה"מ הנחה לבחון ביטול שטרות 200 שקל

לפי גורמים המעורים בנושא, ישנה תמיכה נרחבת של גורמי המקצוע במהלך, שעשוי לסייע למלחמה בהון השחור ולגביית מסים נוספת של מעל 20 מיליארד שקל בשנה ● לצד תמיכת גורמי המקצוע, ישנה גם ביקורת - בין היתר, סביב האפשרות של פגיעה בפרטיות שהכסף המזומן מאפשר

מערכת הלייזר OW5-A50 / צילום: CHINA DEFENCE

לסין יש מערכת יירוט חדשה בלייזר, והיא רוצה למכור אותה במזרח התיכון

רוסיה משקיעה סכומים חסרי־תקדים של עשרות מיליארדי דולרים במלחמה נגד אוקראינה ● ארמניה במסע רכש של טילים ורכיבים למטוסים מהודו ● סין רוצה למכור את מערכת נשק הלייזר שלה ברחבי העולם ● וגם: הצוללת הנורבגית הבלתי־מאוישת שהשלימה בחינה פורצת דרך ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

משבר הדיור מעמיק: התחלות הבנייה ברבעון השני צנחו לשפל של ארבע שנים

ברבעון השני החלה בנייתן של כ־12,900 דירות בלבד • נתוני הלמ"ס מציגים ירידה של כ־24% בהיקפי גמר הבנייה • מספר הדירות בבנייה פעילה נותר גם הוא גבוה, על אף שירד ביחס לפרסום הקודם

יותר ממחצית האוכלוסייה מדווחת כי התפקוד בעבודה נפגע בעקבות המלחמה / צילום: Shutterstock

כך השפיעה המלחמה על תפקוד הישראלים בעבודה

יותר ממחצית האוכלוסייה מדווחת כי התפקוד בעבודה נפגע בעקבות אירועי השנה החולפת ● כ־5,000 איש צפויים להשתתף במרוץ השנתי של מועדון "חבר", שייצא ביום שישי הבא (27.9) מהספורטק בת"א ● ארגון בני ברית ועמותת האמנים מציגים את התערוכה של הציירת פני בלאושטיין באולם בני ברית ברחובות ● גוגל פותחת מחזור חדש באקסלרטור ה-AI האירופי שלה, שבו יקחו חלק 15 סטארט-אפים, מהם שלושה ישראלים ● אירועים ומינויים

מתוך קמפיין מזרחי טפחות / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

כמעט שנה למלחמה: שתי הפרסומות הזכורות ביותר עוסקות בתמיכה בנפגעיה

הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי־טפחות, שקורא לתמוך בבעלי עסקים קטנים, ואחריה בנק דיסקונט עם קרן התמיכה בילדים - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת האהובה ביותר עלתה כבר לפני חצי שנה, ושייכת לביטוח 9