גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יש הטרדות מיניות נגד גברים מצד גברים בעמדות כוח"

הכוריאוגרפית והרקדנית יסמין גודר קוראת להתחיל את החינוך למחול כבר בסל התרבות, ומאירה את קמפיין ME TOO מזווית קצת אחרת, של רקדנים גברים שמוטרדים מינית ■ ראיון

יסמין גודר / צילום: כפיר זיו
יסמין גודר / צילום: כפיר זיו

קמפיין "ME TOO" שרץ ברשתות החברתיות, והביא בין היתר את החזקות ואת המצליחות בשחקניות ובדוגמניות בעולם לחשוף את ההטרדות המיניות שהן חוו בחייהן, לא הפתיע את הכוריאוגרפית והרקדנית, יסמין גודר. אמנות כמו ריקוד, שבה יש כל-כך הרבה מגע פיזי במינימום לבוש ובמקסימום תנועה, היא כר פורה להשלטת טרור מיני, אפילו שבעולם המחול הנושא לרוב מושתק.

גודר, שנחתה בלילה שלפני הראיון מעוד הופעה בחו"ל ויושבת מולי בקפה במכנסיים קצרים, סוודר דק ופנים מנומשות ונקיות מאיפור, אומרת שחוותה הטרדה מינית, אומנם לא כרקדנית, "אבל אני יודעת שיש לא מעט הטרדות מיניות גם אצלנו. רקדנית אחת שיתפה בפייסבוק שאחרי אירוע טראומטי מקצועי שעברה, היא בחרה שלא לעבוד יותר עם גברים מסוימים כיוון שהרגישה שהתייחסו אליה כמו אל אובייקט".

המסלול שעשית שונה מזה של רוב הרקדניות. מהתחלה ניהלת את העניינים. אולי בגלל זה היית יותר מוגנת ממטרידים.

"זה נכון שהיה לי מסע מאוד עצמאי במובן שזו אני שיצרתי לעצמי את המציאות. מגיל צעיר אני יוצרת, ובתחילת הדרך גם הייתי הרקדנית של עצמי ומי שעובד איתי הוא קולגה. יכול להיות שזו בחירה מודעת ותת מודעת. ועדיין, אני מאוד מזדהה עם הקמפיין הזה: בתחום המחול יש הטרדות מיניות שמכוונות לגברים מצד גברים בעמדות כוח".

יש נשים שנחשפות להטרדה של גברים ולא עושות מספיק כדי לעצור אותה?

"משחק הכוח הזה מתנהל בכל מיני פורמטים. המיניות היא חלק מהעשייה, כמו בתיאטרון ובמשחק. אבל כמו שאנחנו יכולים להיות טוטאליים, יש לנו גבולות ברורים וצריך לדבר עליהם. ריקוד זה לא כמו להגיד טקסט או לתת נשיקה. מיניות נמצאת שם בתוך כולנו מעצם היותנו בני אדם, אבל צריך לבנות מערכת יחסים עם אמון ומספיק פתיחות, כשיש משהו שהוא לא נוח או לא מתאים.

"המרחב האישי מאוד חשוב לי גם בעבודה עם נשים. הרבה שנים לא יצרתי דואטים של גברים ונשים כי זה שעמם אותי. ב-2010 העליתי את 'אוהבים אש' שבו התעסקתי בסיטואציה של סטריאוטיפים בין נשים לגברים והיה שם הרבה יותר מגע. יוצא שמצד אחד אנחנו כלואים בתפקידים מגדריים ומצד שני אנחנו חברים וקולגות. בגלל זה בדיוק אני אוהבת את המחול. הוא נוגע בדברים נפיצים בצורה יומיומית ומעמיק בהם".

אגב עומק, בתחילת נובמבר תעלה "GUT GIFT" שלך בפסטיבל המחול היהודי עכשווי "שמיים וארץ", שמבצעת רקדנית איטלקייה.

"בשם פרנצ'סקה פוסקריני, רקדנית איטלקית מוכשרת שזכתה בפרס יוקרתי בפסטיבל נחשב ברומא כמבצעת הטובה ביותר. הפרס שלה היה לבחור כוריאוגרף שיכתוב עבורה יצירה והיא בחרה בי".

קומפלימנט אדיר. מתי זה קרה?

"ב-2015. העבודה רצה כבר שנתיים ברחבי אירופה ובדרום אמריקה, וזו הפעם הראשונה שבה היא תוצג בארץ. הייתה לי חוויה כזו גם לפני שנתיים, כששתי רקדניות מגרמניה פנו אליי ודאגו לי לכל הממד הכלכלי-הפקתי ואני רק באתי עם היצירה עצמה, שזה פינוק אדיר בשבילי. זה נדיר שזה קורה מול רקדנים, כי בדרך כלל להקות שוכרות כוריאוגרפיים, או להיפך. יש היררכיה מובנית. הכוריאוגרף בוחר את הרקדן וזה שנשים יוצרות לעצמן את המציאות, זה בכלל מרגש, כי הרקדניות האלה בשנות ה-30 לחייהן והן לוקחות את האחריות הכלכלית על עצמן".

את בדרך כלל נמצאת בפוזיציה ההפוכה.

"אני עובדת עם רקדנים כיוצרת, כבוס ומעסיקה, שזה חלק בלתי נפרד מלהיות כוריאוגרפית. אין אפשרות להתנתק מזה, אלא אם כן את עובדת, נגיד, עם האופרה של ליון, ואת בורג בתוך מערכת - וזה לא בדיוק משהו שהייתי רוצה להיות חלק ממנו".

מה הקשר בין פרנצ'סקה האיטלקייה לפסטיבל מחול יהודי עכשווי?

"הפסטיבל השנה עוסק בהעברה דורית כנקודת מוצא. את הסולו הזה יצרתי כחלק ממחקר שעשיתי עם הרקדנית דליה חיימסקי ביצירה 'בסוף סופה בו'. פרנצ'סקה פגשה את דליה ועבדה איתה בלעדיי, כך שיש פה אלמנט של העברה פיזית, העברה של מידע וחקר, גם מגוף אחד לאחר וגם בריאה מחדש של היצירה דרך הגוף שלה. זה לא היה 'בואי תלמדי משהו', אלא תלמדי מהרקדנית המקורית של זה וקחי את זה לממד הבא שלך".

לא קשה להפקיד את היצירות שלך בידיים זרות ולא לרקוד אותן בעצמך, דבר שאת ממעטת לעשות בשנים האחרונות?

"בטח. זאת הסיבה שאני חוששת להעביר עבודות שלי ללהקות גדולות שכל הזמן קונות עבודות, כי יש תחושה שמתקתקים אותה ואז הכול נראה דומה אחד לשני".

מה עם הפרנסה?

"הלהקה היא הפרנסה. אני מוכרת עבודות, אנחנו מופיעים בחו"ל, אין רווח, אבל הרקדנים ואני משולמים. עד גיל 30 מימנתי את העשייה שלי ואז התחלתי להתייצב, מה שדורש כל הזמן תחזוק, חשיבה ועבודת ניירת".

אם היית חיה בחו"ל, מצבך הכלכלי היה טוב יותר?

"תלוי איפה. בצרפת, בגרמניה, בשוויץ ובהולנד אולי כן. כשאני מגיעה לליון ורואה את המרכז של עמנואל גת, ישראלי שחי שם, אני רוצה גם. יש לו מפיק, מפיק-בפועל, תיאטרון שמתחזק אותו, האופרה נותנת הזדמנות לכוריאוגרפים לעבוד איתה, יש לאן לגדול".

אז למה את עדיין כאן?

"כי זה הבית שלי. בן הזוג שלי, איציק ג'ולי, המנהל של פסטיבל ישראל שהוא גם הדרמטורג ביצירות שלי, עובד כאן והבת שלנו נולדה פה".

אפילו שגדלת בניו יורק וגם שם למדת מחול.

"גם המשפחה שלי שם. יש בארץ גם דברים טובים, אני לא רוצה להתמקד רק ברע".

כמו קריסתה של עמותת הכוריאוגרפים.

"שהרבה כסף שלי כלוא בה ונאלצתי לפתוח עמותה עצמאית. חלק גדול מהעשייה שלי בחו"ל, אבל בניתי פה משהו שלא קל לעזוב. מה שהכי מפריע לי זה לא שאין לנו כמעט תקצוב, אלא שאין פה חזון. כשאתה צריך להתחנן לתמיכה של שנה כל פעם, אי אפשר לתכנן קדימה. צריך לעשות חשיבה מחדש על איך לקחת את מה שיש פה, ויש פה כוחות רעננים עם אמירה, ולפתוח הזדמנויות".

זה מגיע מתפיסה שמחול מעניין קהל מצומצם יחסית.

"זה עניין של חשיפה וחינוך למחול מגיל צעיר. אנשים מסתובבים במוזיאון עם אוזניות, כי הם רוצים ללמוד איך צורכים אמנות. צריך לנהל שיח עם הקהל לפני המופע, להכניס מופעי מחול לסל התרבות בבית הספר, לחשוף אליו את המורים".

בשביל זה צריך אסטרטגיה וכסף, ואת שניהם אין כאן בשפע, בטח בתרבות.

"השאלה לאן את מכוונת את הכסף".

ומה התכנון האסטרטגי שלך?

"יש לי הופעות עתידיות מתוכננות עד 2019, כי באירופה קובעים דברים מראש, ואני מנסה לתמרן בין זה לבין תרבות הרגע האחרון של ישראל".

יסמין גודר

אישי: 44, נשואה 1, מתגוררת בתל אביב

אקטואלי: ביום שלישי ה-7.11 תעלה בבכורה ישראלית היצירה GUT GIFT מאת גודר ובביצועה של הרקדנית האיטלקייה פרנצ'סקה פוסקריני. ההופעה תיערך במרכז ג'ראר בכר בירושלים, במסגרת פסטיבל "בין שמיים לארץ" שיערך בין ה-2.11 ל-9.11

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה