גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חלון ההזדמנויות של יו"רית הרשות לקידום מעמד האישה

אוה מדז'יבוז היא יושבת-הראש הטרייה של הרשות לקידום מעמד האישה ■ הרשות היא אולי בעלת מעמד סטטוטורי מחייב, אולם נטולת תקציב עצמאי ומוזנחת מעין כמוה ■ פרשנות

אווה מדז'יבוז' / צילום: ענבל מרמרי
אווה מדז'יבוז' / צילום: ענבל מרמרי

כ-100 נשים וכמה גברים הצטופפו ביום שני האחרון בוועדה לשוויון מגדרי. ביומו הראשון של כנס החורף, היה חדר ועדת חוק הלאום בראשות ח"כ אמיר אוחנה (הליכוד) עמוס במיוחד; חדר הדיון בתקציב קק"ל שנערך בוועדת הכספים בראשות ח"כ משה גפני (יהדות התורה) היה מפוצץ; אך לא פחות גדוש היה חדר הוועדה לשוויון מגדרי, שלא תמיד משמשת מוקד משיכה.

לחדר נכנסו שתיים - יו"ר הוועדה, ח"כ עאידה תומא-סלימאן (חד"ש, המשותפת), ואוה מדז'יבוז, יושבת-הראש הטרייה של הרשות לקידום מעמד האישה. מאז פברואר 2016 הוזנחה הרשות החשובה הזו שהוקמה מכוח חוק, והיא למעשה יצור כלאיים: מצד אחד, היא בעלת מעמד סטטוטורי מחייב; מצד שני, נטולת תקציב עצמאי שתלויה בחסדי המשרד הממשלתי שאליו היא כפופה. עד כמה ההזנחה של הרשות לקידום מעמד האישה צורמת? אתר האינטרנט של הרשות מונח באוויר הווירטואלי בפינת החדר עם קורי עכביש. תקוע אי-שם בשנת 2014, מרוקן. גם ערך הויקיפדיה של הרשות שייך לעבר. הרשות לקידום מעמד האישה ננטשה על ידי ממשלת ישראל ה-33, לאחר שבשלהי הממשלה הקודמת עזבה יושבת-הראש, ורד סוויד, את התפקיד. סוויד הייתה כפופה למשרד ראש הממשלה והעסקתה הסתיימה בטונים צורמים. היא סיפרה בתוכנית "עובדה", שבמסגרת כפיפותה המינהלית ללשכת רה"מ ביקשו ממנה לגייס את ארגוני הנשים בנושא מני נפתלי."ברור שלא עסקתי בגיוס ולא פעלתי מעולם במשימות מהסוג הזה", אמרה אז בשידור.

ביום שנכנסה השרה לשוויון חברתי, גילה גמליאל, לתפקידה, היא דרשה להעביר את הרשות תחת סמכותה. אבל גמליאל בזבזה זמן רב במאבק בירוקרטי ואישי בנציבות שירות המדינה. היא רצתה למנות לתפקיד היו"ר את רינת דנון, בעלת כישורים והשכלה ראויים, וגם חברה אישית שלה. בנציבות חסמו את החלטתה. רק בקיץ האחרון הרימה גמליאל ידיים והביאה את מינויה של אוה מדז'יבוז לאשרור, והשבוע כאמור, היא החלה בתפקידה.

מיד בראשית הדברים הציגה תומא-סלימאן את היו"רית החדשה. "הרבה זמן חיכינו לרגע הזה שנוכל לחנוך יו"רית חדשה. אוה מדז'יבוז, אמרתי את שם משפחתך נכון?", שאלה. מדז'יבוז חייכה אליה והשיבה: "זה בסדר, אף אחד לא מסוגל להגיד את שם משפחתי, אני רגילה". במקום מדז'יבוז, אמרו אם כן אוה, ונסתדר עם זה גם כאן. שם נדיר שלא רק שקשה להגות אותו, גם לכתוב אותו באיות תקין זה אתגר.

אוה פתחה את דבריה תוך שהיא כורכת ידיה סביב אישה צעירה שישבה לצידה. "זו לירון אלמוג, אתם רואים? היא כל מה שיש היום ברשות לקידום מעמד האישה. לירון - היא כל הרשות כולה". אוה המחישה לנוכחות שאין לה צוות מקצועי, שאין ברשות תוכנית עבודה ושאין יעדים. אפילו מזכיר/ה אין.

אין מהלכים ואין יוזמות

הבעיה המרכזית של הרשות הזו היא שתקציבה ופועלה תלויים ברצונה הטוב של השרה. השליטה התקציבית בידיה (וקודם לכן בידיו של ראש הממשלה), ובלי תקצוב צבוע וממוקד - אין מהלכים ואין יזמות. תקציב המשרד לשוויון חברתי (המוקצה גם לקידום מיעוטים, פרויקטים לאוכלוסיות גמלאים, צעירים, ישראל דיגטילית ועוד) עמד על 750 מיליון שקל ב-2017 ו-800 מיליון שקל מיועדים לשנת 2018.

אוה נחשבת לקרייריסטית בענף התקשורת. היא מילאה מספר רב של תפקידי ניהול, החל ממנכ"לית מעריב, מנכ"לית רדיו 102, סמנכ"לית קשת ועד ליו"ר הרשות השנייה. עכשיו עברה לתחום שהוא עולם ומלואו. זירה מורכבת, מלאה במאות ארגונים ועם מאבקי אגו לא פשוטים. ואי-אפשר להתעלם מכך שבפעם הראשונה הרשות זוכה למינוי מלמעלה ולא של עובדת ציבור הצומחת מלמטה.

במובן הזה מדובר בבשורה. אוה הגיעה לתפקיד למודת קרבות. בשיחות סגורות בעבר סיפרה על כיפופי הידיים בנושא שמירת ערוץ 10 באוויר ביום האחרון של 2014, בשיאו של קמפיין הבחירות. היועמ"ש יהודה ויינשטין, סיפר בראיונות לתקשורת על השיח שהתנהל באותו היום בינו לבין נתניהו ואוה, אז בתפקיד יו"ר הרשות השנייה.

השבוע, בפני אורחות הוועדה לשוויון מגדרי, ציינה אוה שהיא אינה מזוהה עם אף צד פוליטי של המפה, שהיא לא מינוי פוליטי (אירוע נדיר בפני עצמו), ושהיא לא חייבת דין וחשבון לאף אחד מן הפוליטיקאים, כולל לא לשרה הממונה. אבל זהו עצם העניין: הרשות לקידום מעמד האישה תלויה בתקציב המוחזק על-ידי פוליטיקאית. הרשות אמורה להיות עצמאית, ובכל זאת כפופה למשרד ממשלתי. מן הצד השני, אוה קיבלה הזדמנות פז. למן הרגע שהוצאה הרשות מתוך משרד רה"מ, היא כמי ששוחררה לחופשי. למרות שהיא חרשה את השטח והופיעה בפני פורומים רבים - ידיה של סוויד היו כבולות והיא לא באמת יכלה להניע מהלכים גדולים.

ויש היבט נוסף להזדמנות שהונחה לפתחה של אוה. בכנסת ה-20 התקבצו באופן נדיר 33 ח"כיות, כמעט כולן פמיניסטיות מחויבות. למרות הפערים הפוליטיים, הן מרבות לשתף פעולה בנושאים מגדריים. כמה זמן נותר להן עוד לעבוד ביחד עד שתפוזר הכנסת הזו? אם אוה תשכיל להיות אסרטיבית וחזקה, היא תוכל להירתם עבורן ולרתום אותן אליה.

החדשנות של ח"כ סבטלובה

ליפסטיק אדום משוח על השפתיים הוא שפתון. בהשלכה, שפה קטנה. המילים שבחרה ח"כ קסניה סבטלובה לכתוב על שמשת הרכב הקדמית של ח"כ לאה פדידה היו קטנות. דרך לא נאה לערוך קבלת פנים לעמיתה לסיעה. אבל לפחות היה משהו חדשני בשחרור אגרסיות באמצעות שפתון.

כאשר ארגוני נשים החלו לדרוש ייצוג שוויוני בוועדות, במועצות ובדירקטוריונים, היו גברים בוטים שטענו נגד המינויים של נשים בטענה שהן "לא מוצלחות" מספיק. כאילו שכל הגברים בתפקידים הציבוריים מושלמים; כאילו שרק הנשים חייבות להיות מצטיינות, מוקפדות, מושלמות בכל עשייתן. אבל האמת היא שיש משהו מנחם ונורמלי כשגם נשים הופכות לבוטות יותר ועומדות על שלהן.

עוד כתבות

קיר סטארמר, רה''מ בריטניה, ועמנואל מקרון, נשיא צרפת / צילום: Kin Cheung, Tschaen Eric/Pool/ABACA

אירופה פוחדת להיכנס למלחמה, ומתרכזת במסרים פייסניים ובחילוץ אזרחים

מדינות אירופה הבליגו על התקפות איראניות על כוחותיהם הפרושים במפרץ ובמזרח התיכון ● הן קראו ל"הרגעת הרוחות" על ידי "כל הצדדים" ואף שיגרו שורת מסרים מתונים המנסים להבהיר לאיראן כי לא יתערבו ● אם לא תשתנה, ההשלכות של מדיניות הפייסנות האירופית עשויות להיות רחבות

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן במיצרי הורמוז / צילום: ap, Zachary Pearson

בזו אחר זו: חברות הספנות הגדולות עוצרות את הפעילות במיצרי הורמוז

חברות כמו מארסק והפג-לויד, כמו גם MSC ו-CMA CGM, הורו לספינותיהם להישאר במים בטוחים ולא להתקרב לאזור המלחמה הפעיל של המפרץ הפרסי ● עפ"י דיווחים, ישנן כרגע 170 ספינות שתקועות במפרץ ● כיצד יושפעו מחירי הנפט?

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

אופוריה בת"א: הבורסה סיכמה את היום החזק ביותר שלה מזה שש שנים

מדד ת"א 35 זינק בכ-4.6% ● מדד הביטוח הוביל את העליות והתחזק במעל 8% ●  ● המשקיעים ברחו לנכסי חוף מבטחים - מחירי הנפט והזהב מזנקים ● הדולר התחזק בעולם, אך נחלש מול השקל ● מיטב: שוק האג"ח בעולם עבר לתפקד כמגן מפני עלייה בסיכון ● סיגמא-קלאריטי: יש מקום רב לאופטימיות ביום שאחרי ● מחר לא יתקיים מסחר בת"א

צילומים: AP-Vahid Salemi, Evan Vucci, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מומחים מעריכים: וול סטריט תרוויח מהמלחמה. בתנאי אחד

וול סטריט צפויה להיפתח בירידות בעקבות המלחמה עם איראן והמתיחות הגיאו-פוליטית, אך אם המערכה תהיה קצרה היא עוד עשויה להרוויח ● כיצד יושפעו מניות ענפי התעופה, האנרגיה והחברות הביטחוניות בוול סטריט ● וגם: אילו מניות ישראליות שנסחרות מעבר לים עשויות להרוויח מכך

ראש ממשלת בריטניה כאשר ביקר בעבר בבסיס חיל האוויר הבריטי ארקוטירי שבקפריסין / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

כטב"ם מתאבד התפוצץ בבסיס בריטי בקפריסין, ועדיין לונדון מנסה להתרחק מהמלחמה

בסיס חיל אוויר בריטי בקפריסין, הותקף על ידי כטב"ם שנשלח מאיראן או חיזבאללה ● למרות האירוע התקדימי, ראש ממשלת בריטניה הבהיר כי מדינתו "לא תהיה מעורבת במתקפה על איראן"

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

גם ניצן אלון מכר מניות במיליונים: ההנפקה של יצרנית הכוונות מקיבוץ יגור

יצרנית הכוונות סמארט שוטר השלימה גיוס של 200 מיליון שקל, כחלק מהנפקה ראשונית של מניותיה ● במסגרת המהלך, בעלי המניות הזרים והמייסדים מכרו מניות בהיקף של כ-60 מיליון שקל ● וגם, עם כמה כסף נפגש האלוף במילואים ניצן אלון?

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

הנאום המפתיע של הקנצלר הגרמני: "לא הזמן לדבר על החוק הבינ"ל"

בניגוד לדברים הזהירים של ראש ממשלת בריטניה, הקנצלר הגרמני פרידריך מרץ התייצב באופן גורף לצידה של ישראל: "זה לא הזמן להרצות לשותפינו ולבעלי הברית שלנו" ● הוא אף שיבח את ישראל וארה"ב על "שהחליטו לפעול באופן עצמאי למרות הסיכונים" ● עם זאת, שר החוץ הגרמני הבהיר: "לא תהיה כל מעורבות צבאית גרמנית במלחמה"

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המבצע באיראן יפגוש את השווקים: מה צפוי היום במסחר?

המבצע הצבאי נגד איראן יעמוד במרכז תשומת לבם של המשקיעים ● הכלכלנים מעריכים: הבורסה תחווה תנודתיות בטווח הזמן הקצר, ותזכה לזריקת עידוד בטווח היותר ארוך ● המערכה מול איראן תופסת את וול סטריט בנקודה רגישה במיוחד ● וגם: תנועת הספינות במיצרי הורמוז נחתכה בחדות, ומה עלול לקרות למחיר הנפט? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

ריבאונד בוול סטריט: הירידות מתמתנות, הנאסד"ק עבר לעלייה

הנאסד"ק התאושש מירידה חדה ועולה כעת בכ-0.3% ● אנבידיה מטפסת בכ-3% ● מחירי הנפט מזנקים במעל 7% ● הביטקוין מתאושש גם הוא ומתקרב לרף ה-70 אלף דולר ● תשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות קופצות ● מדד הפחד בוול סטריט עלה לרמתו הגבוהה מאז נובמבר 2025 ● מחיר הזהב עולה, מחיר הכסף צונח ● הדולר מתחזק מול המטבעות בעולם

מיכלית גז נוזלי (LNG) בנמל קטאר / צילום: ap

מחיר הגז והנפט מזנק, אלו הישראליות שמרוויחות

מחירי הגז והנפט מזנקים בעקבות המתקפות האיראניות על נסיכויות המפרץ והחסימה החלקית של מיצרי הורמוז ● הזינוק במחירים הקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות, שחלקן נהנות גם מהחוזים ארוכי הטווח על הגז המקומי

ספינות במיצרי הורמוז (ארכיון) / צילום: ap, Jon Gambrell

פתוחים או סגורים? האירוע שמבלבל את פלטפורמת פולימרקט

הימורים של כ-5 מיליון דולר הצטברו בפלטפורמת הימורים, המבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, בשאלה מתי איראן תסגור את מיצרי הורמוז ● עם זאת, התברר שלשאלה יש יותר מתשובה אפשרית אחת, והרוחות בפולימרקט סוערות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ אסר שימוש בקלוד, אך הוא כיכב במתקפה על איראן

שעות לאחר שהנשיא הורה להפסיק את ההתקשרויות עם החברה ולהגדירה כסיכון בשרשרת האספקה, נעשה שימוש במודל קלוד בתקיפה באיראן ● במקביל חתמה OpenAI על הסכם חדש עם הפנטגון, בצל ביטול החוזים עם אנתרופיק

טילים הערב בירושלים / צילום: Mahmoud Illean

שיגורים לרחבי הארץ; מצב החירום בעורף הוארך עד 12 במרץ

חיל האוויר השלים יותר מ-30 תקיפות נגד מערך הטילים הבליסטיים של המשטר האיראני ● שרי הממשלה מאשרים במשאל טלפוני את הארכת מצב החירום המיוחד בעורף לעוד 12 יום ● 9 הרוגים ועשרות פצועים בפגיעה ישירה באזור בית שמש ● צה"ל בגל הפצצות בטהרן; נתניהו: "התקיפות רק יתגברו" ● כ-100 אלף משרתי מילואים גויסו ● "טראמפ: הטבענו 9 ספינות איראניות" ● עדכונים שוטפים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

צה"ל ניסה לחסל בכיר בחיזבאללה בדאחיה; גל תקיפות באיראן

ארה"ב תקפה את אתר הגרעין באספהאן ● שר ההגנה האמריקאי: לא תוחמים בזמן את המבצע ● מפקד הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי בלבנון חוסל בתקיפת צה"ל ● קטאר: הפלנו מטוסי קרב איראניים ● רגב: נערכים לפתיחת השמיים באופן מדורג בשבוע הבא ● פצוע בינוני ופצועים קל בנפילה בב"ש ● קפריסין: הכטב"ם בבסיס הבריטי שוגר ע"י חיזבאללה ● ר"מ לבנון: אוסרים על חיזבאללה לפעול צבאית במדינה ● עדכונים שוטפים

פגיעה של טיל איראני בבניין בתל אביב / צילום: כב''ה

הבית שלכם נפגע במלחמה? זה הדבר הראשון שאתם צריכים לעשות

אנשים שביתם נפגע בעם כלביא נותנים טיפים לנפגעים החדשים ● מה כדאי לדעת לפני שמטפלים בבית שנפגע מטיל איראני ומה אומרים המומחים? ● גלובס עושה סדר

אזור הפגיעה הישירה בבית שמש / צילום: דוברות מד''א

הפגיעה הישירה במקלט בבית שמש: "תרחיש נדיר אבל אפשרי"

המהנדס הראשי של פיקוד העורף לשעבר: "בשימוש בטילים מהסוג שראינו לאחרונה, פגיעה ישירה הופכת לשאלה של 'מי ישב איפה ובאיזו תנוחה'"

ההודעה שמתחזה לדואר ישראל

לא ללחוץ על הקישור: הסמס שקיבלתם הוא לא באמת מדואר ישראל

בימים האחרונים רץ קמפיין פישינג שנשלח בהודעות SMS ומנסה להשתלט על חשבונות בנק וחשבונות תשלום דיגיטלי ● בדואר ישראל מבהירים כי זו לא הודעה מטעמם ● כך תדעו לזהות את הנורות האדומות

אייפון 17e החדש / צילום: אתר החברה

אפל חושפת דגם אייפון מוזל ומשדרגת את האייפד אייר

החברה חורגת מאירועי ההשקה המסורתיים שלה ומציגה אייפון 17e מוזל עם יכולות Apple Intelligence והבטחות לחיי סוללה ארוכים, ואייפד אייר עם תמיכה ב-Wi-Fi 7 ● השבבים במכשירים פותחו בין היתר גם במרכז הפיתוח הישראלי ● המחיר ההתחלתי: 599 דולר

משרד האוצר בירושלים / צילום: Shutterstock

שר האוצר: מתווה פיצוי לעסקים יפורסם בימים הקרובים

בתום פגישה עם בכירי רשות המסים ונשיאות המגזר העסקי, הודיע שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כי מתווה הפיצויים לעסקים שנפגעו במבצע "שאגת הארי" יתבסס על המודל שיושם ב"עם כלביא" ● באוצר העריכו תחילה כי לא יהיה צורך בפיצוי אם הלחימה תהיה קצרה, אך במגזר העסקי דרשו ודאות

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

מועדים חדשים בארקיע, והיעדים של אל על: איך אפשר לחזור לישראל?

בחברות התעופה הישראליות נערכים לקראת מבצעי חילוץ ישראלים מחו"ל לנתב"ג ● על פי ההערכות, מדובר בלמעלה מ-100 אלף ישראלים שיזדקקו לחילוץ ● באל על ובישראייר נערכים קודם כל לחילוץ לקוחות החברה ללא עלות ● בארקיע מפרסמים מועדים חדשים לטיסות חילוץ