גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איש התוהו בוהו

דונלד טראמפ, נשיא ארה"ב, איבד את השליטה על סדר יומו

דונלד טראמפ / צילום: רויטרס
דונלד טראמפ / צילום: רויטרס

המידה שבה דונלד טראמפ איבד את השליטה על סדר יומו מתחוורת זה זמן מה. לרועץ עומד לו החיסרון שבו דובר חודשים רבים: חוסר המשמעת. יריביו קראו לו "איש התוהו בוהו".

הוא השכיל להפוך את התוהו ובוהו לכלי נשק אלקטורלי מן המעלה הראשונה. באמצעותו הוא קטל 15 יריבים רפובליקאיים, לפני שהתפנה אל המנצחת הוודאית בשלב הגמר. אבל לא הרי מערכת בחירות כהרי ניהול ממשלה.

השבוע נכנסה נשיאותו של טראמפ אל החודש העשירי שלה, והיא מתייחדת ביבול דל של חקיקה בענייני פנים. בשלב הזה של נשיאותם, כמעט כל קודמיו של טראמפ במאה השנה האחרונות כבר התברכו בהישג כלשהו בענייני חקיקה, בייחוד אם למפלגותיהם היה רוב בשני בתי הקונגרס.

הוא הבטיח עיסקאות

כמובן אין זו אשמתו של הנשיא טראמפ, שלרפובליקאים יש רוב קטן מאוד בסנאט. בשיטה האמריקאית אין משמעת מפלגתית, וכל חבר קונגרס הוא אוטונומי. רוב קטנטן שקול לפעמים כנגד היעדר רוב, מפני שתמיד נמצאים שניים או שלושה סנאטורים המושכים בכיוונים מנוגדים. צריך כישרון הנהגה ויכולת שכנוע, כדי לשמור על נאמנותם של נציגי המפלגה בקונגרס, קל וחומר לזכות בתמיכה כלשהי מצד האופוזיציה.

טראמפ הבטיח לבוחריו לא רק הרים וגבעות, אלא גם חקיקות ורפורמות. סוף-סוף, הוא "אמן העסקאות". זה היה שם הספר שהקנה לו מוניטין מעבר לשוק הנדל"ן של מנהטן. הוא טען שהוא יודע איך לשאת ולתת עם חברי אסיפות מחוקקות. הלוא כל הקריירה שלו כקבלן הייתה מיוסדת על מגעיו עם חברי מועצת העיר של ניו-יורק, שהיא בית נבחרים לכל דבר.

זה לא קרה. זה אולי לא היה קורה תחת שום נשיא, מפני שהקיטוב הפוליטי בוושינגטון משבש כמעט כל יכולת להגיע להסכמה רחבה. אמנות העיסקה תלויה קודם כול בנכונותם של הצדדים להסכים. אין עיסקאות, כאשר חלק מן הנפשות הפועלות אינן רוצות לשחק, ומעדיפות לשבור את הכלים.

שמיעה מצוינת ועור עבה?

הנשיא יכול לעזור לבעלי בריתו באמצעות השפעה על דעת הקהל. לתכלית הזו נחוצה משמעת. הנשיא צריך לדבוק במה שמקצועני הפוליטיקה קוראים "המסר". הוא אינו צריך לבזבז את זמנו על הסחות דעת ועל גירויים. הוא צריך שמיעה מצוינת ועור עבה. דונלד ג'ון טראמפ אינו מבורך בתכונות האלה.

צאו וראו מה הייתה תוכניתו השבוע. הזרקורים עמדו להתמקד בשני עניינים עיקריים: רפורמות המס שלו, "הגדולות ביותר מאז ומעולם", הוא הכריז.

העניין השני הוא זה הנובע מכוח המינויים של הנשיא. השבוע הוא עומד, ממש או-טו-טו, אולי היום, אולי עוד לפני שהרשימה הזו תגיע אל קוראיה, לנקוב בשמו של היו"ר הבא של הבנק המרכזי ("פדרל ריזרב"), כהונה המתוארת ללא הפרזה כשנייה בכוחה רק לנשיאות עצמה.

תחת זאת, תשומת לבה של התקשורת השנואה על טראמפ מוקדשת להסתעפות הדרמטית של חקירת קשריו האפשריים עם המודיעין הרוסי. בדיוק השבוע, כאשר אמריקה חוגגת את "האלווין", הפרודיה הפאגאנית על רוחות הרפאים, החוקר המיוחד לענייני טראמפ-רוסיה הגיש את כתבי האישום שלו נגד שניים מאנשי מטה הבחירות של טראמפ. אחד היה יושב ראש המטה, פול מנפורט. הוא כופר באישום. השני, זוטר בהרבה, היה יועץ "בהתנדבות", איש בן 30, ג'ורג' פפדופולוס.

האם ג'ורג' הקליט שיחות?

לפי שעה מנפורט מואשם רק בעבירות כספים ומס, שהתרחשו לפני הצטרפותו אל טראמפ. הוא יעץ אז למטה הבחירות של ויקטור ינוקוביץ', פוליטיקאי אוקראיני פרו-רוסי, שנבחר לנשיא ב-2010. הוא ואחד משותפיו מואשמים שהעלימו הכנסות של 75 מיליון דולר מעבודתם באוקראינה. זה חמור מאוד, מתואר בכתב האישום כ"קנוניה נגד ארה"ב", ויכול להוביל את האיש אל המחבוש למשך שנים ארוכות - אבל זה כשלעצמו עדיין אינו נוגע במישרים לטראמפ.

פפדופולוס הוא עניין אחר. זוטר כאשר יהיה, הוא ישב במועצות טראמפ, שמע והשמיע, ואף עמד בקשר עם שליחים רוסיים. יתר על כן, הוא נתפס בשקר לחוקרי הבולשת הפדרלית. רעיון רע מאוד הוא לשקר לאף.בי.איי, מפני שגם אם השקרן היה חף מכל פשע בעניין שעליו נחקר, השקר הופך אותו יעד לחקירה פלילית נפרדת - ומעניק כלי עצום של לחץ ושל הפחדה לחוקריו. תוצאה רגילה של מצב עניינים כזה הוא הסכמה של הנחקר לשתף פעולה.

ג'ורג' הצעיר הפך אפוא לעד מדינה. עדי מדינה משמשים את המדינה בכל מיני אופנים, כולל טמינת פחים לחשודים אחרים, למשל באמצעות הקלטה סמויה של שיחות. איננו יודעים מה עשה פפדופולוס בשבועות האחרונים, אבל חרדה כלשהי תוקפת הרבה אנשים שעמדו אתו בקשר.

השגיאה הגדולה ביותר

כאשר מנפורט הובל תחילה אל מטה האף.בי.איי, ואחר כך אל בית המשפט המחוזי בוושינגטון, ביום ב' בבוקר, הנשיא צפה בעצבנות ניכרת בשידורים החיים על מרקעי הטלוויזיה הענקיים באגף המגורים בבית הלבן. על פי הדיווחים, הוא היה סר וזעף, ולא סר אפילו אל משרדו.

פרשנים, גם מן הימין, הזכירו לו שכל זה לא היה קורה, אלמלא הדיח בחודש מאי את מנהל האף.בי.איי, ג'יימס קומי, ואילץ בזה את משרד המשפטים למנות חוקר מיוחד. נאמנו הקולני של טראמפ, סטיב באנון, אומר שפיטורי המנהל היו "השגיאה הגדולה ביותר בהיסטוריה הפוליטית", לא פחות.

לשון ההפלגה הזו עדיין רחוקה מאימות. אבל אם תוסיף החקירה ותסתעף, והנשיא יוסיף ויאבד את עשתונותיו, הוא ימצא את עצמו במצוקה חמורה. למשל, אם הוא יתפתה לפטר גם את החוקר המיוחד.

כך או כך, אנחנו עומדים על סף שנת בחירות לקונגרס, ועכשיו ברור בהחלט שצילה של החקירה יתארך הרחק אל תוך השנה הבאה. חקירה נגד ביל קלינטון, כמעט לפני 25 שנה, תרמה לתבוסת מפלגתו בבחירות לקונגרס של 1994.

רוצים שינוי - לא תוהו ובוהו

סקר של מכון גאלופ הראה השבוע, כי שיעור האמריקאים הסומכים את ידיהם על התנהלות טראמפ פחת עד 33%. זה שיעור נמוך באופן היסטורי בשביל איזשהו נשיא. בדרך כלל הוא מבשר תבוסה פוליטית.

באותה השעה המצב הכלכלי עומד בסימן שיפור, מדד אמון הצרכן גבוה עכשיו ממה שהיה זה 17 שנה, וזו בשורה יוצאת מן הכלל לקראת עונת החגים של סוף השנה. אז מה בכל זאת קורה? הנשיא קורה, ורוב האמריקאים פשוט מאסו באופן התנהלותו. גם שוחרי השינויים שבהם אינם רוצים תוהו ובוהו בבית הלבן.

אם ההיסטוריה תחזור, הנשיא יגיע עד מהרה אל ברירת המחדל הטבעית שלו: בדידות מזהרת - ומלחמה בלתי פוסקת נגד סביבתו. זה אולי מתכון של הצלחה אלקטורלית בשנת 2020, אבל אין זה מתכון של משילות מוצלחת. בפוליטיקה אי אפשר שיהיו רק יריבים. צריך גם בעלי ברית.

טבלואיד ניו יורקי

■ רשימות קודמות ב-yoavkarny.com. ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

דיווח בארה״ב: הנהגת חמאס שוקלת לעזוב את קטאר לטובת המדינה הזו

על פי הוול סטריט ג׳ורנל ברקע המו״מ השברירי לעסקת חטופים והלחץ שמופעל עליהם, בכירים בהנהגה המדינית של חמאס פנו לשתי מדינות באזור ובהן עומאן

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

 

אחרי שבוע על המדף: בכמה נמכרה וילת יוקרה בהוד השרון?

בשכונת הדר בהוד השרון נמכרה וילת יוקרה בשטח בנוי של 280 מ"ר לאחר שעמדה כשבוע בלבד על המדף, תמורת 11 מיליון שקל ● "שוק היוקרה במצב קשה כרגע - הקונים מאוד בררנים כי יש להם היצע גדול" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים