גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איש התוהו בוהו

דונלד טראמפ, נשיא ארה"ב, איבד את השליטה על סדר יומו

דונלד טראמפ / צילום: רויטרס
דונלד טראמפ / צילום: רויטרס

המידה שבה דונלד טראמפ איבד את השליטה על סדר יומו מתחוורת זה זמן מה. לרועץ עומד לו החיסרון שבו דובר חודשים רבים: חוסר המשמעת. יריביו קראו לו "איש התוהו בוהו".

הוא השכיל להפוך את התוהו ובוהו לכלי נשק אלקטורלי מן המעלה הראשונה. באמצעותו הוא קטל 15 יריבים רפובליקאיים, לפני שהתפנה אל המנצחת הוודאית בשלב הגמר. אבל לא הרי מערכת בחירות כהרי ניהול ממשלה.

השבוע נכנסה נשיאותו של טראמפ אל החודש העשירי שלה, והיא מתייחדת ביבול דל של חקיקה בענייני פנים. בשלב הזה של נשיאותם, כמעט כל קודמיו של טראמפ במאה השנה האחרונות כבר התברכו בהישג כלשהו בענייני חקיקה, בייחוד אם למפלגותיהם היה רוב בשני בתי הקונגרס.

הוא הבטיח עיסקאות

כמובן אין זו אשמתו של הנשיא טראמפ, שלרפובליקאים יש רוב קטן מאוד בסנאט. בשיטה האמריקאית אין משמעת מפלגתית, וכל חבר קונגרס הוא אוטונומי. רוב קטנטן שקול לפעמים כנגד היעדר רוב, מפני שתמיד נמצאים שניים או שלושה סנאטורים המושכים בכיוונים מנוגדים. צריך כישרון הנהגה ויכולת שכנוע, כדי לשמור על נאמנותם של נציגי המפלגה בקונגרס, קל וחומר לזכות בתמיכה כלשהי מצד האופוזיציה.

טראמפ הבטיח לבוחריו לא רק הרים וגבעות, אלא גם חקיקות ורפורמות. סוף-סוף, הוא "אמן העסקאות". זה היה שם הספר שהקנה לו מוניטין מעבר לשוק הנדל"ן של מנהטן. הוא טען שהוא יודע איך לשאת ולתת עם חברי אסיפות מחוקקות. הלוא כל הקריירה שלו כקבלן הייתה מיוסדת על מגעיו עם חברי מועצת העיר של ניו-יורק, שהיא בית נבחרים לכל דבר.

זה לא קרה. זה אולי לא היה קורה תחת שום נשיא, מפני שהקיטוב הפוליטי בוושינגטון משבש כמעט כל יכולת להגיע להסכמה רחבה. אמנות העיסקה תלויה קודם כול בנכונותם של הצדדים להסכים. אין עיסקאות, כאשר חלק מן הנפשות הפועלות אינן רוצות לשחק, ומעדיפות לשבור את הכלים.

שמיעה מצוינת ועור עבה?

הנשיא יכול לעזור לבעלי בריתו באמצעות השפעה על דעת הקהל. לתכלית הזו נחוצה משמעת. הנשיא צריך לדבוק במה שמקצועני הפוליטיקה קוראים "המסר". הוא אינו צריך לבזבז את זמנו על הסחות דעת ועל גירויים. הוא צריך שמיעה מצוינת ועור עבה. דונלד ג'ון טראמפ אינו מבורך בתכונות האלה.

צאו וראו מה הייתה תוכניתו השבוע. הזרקורים עמדו להתמקד בשני עניינים עיקריים: רפורמות המס שלו, "הגדולות ביותר מאז ומעולם", הוא הכריז.

העניין השני הוא זה הנובע מכוח המינויים של הנשיא. השבוע הוא עומד, ממש או-טו-טו, אולי היום, אולי עוד לפני שהרשימה הזו תגיע אל קוראיה, לנקוב בשמו של היו"ר הבא של הבנק המרכזי ("פדרל ריזרב"), כהונה המתוארת ללא הפרזה כשנייה בכוחה רק לנשיאות עצמה.

תחת זאת, תשומת לבה של התקשורת השנואה על טראמפ מוקדשת להסתעפות הדרמטית של חקירת קשריו האפשריים עם המודיעין הרוסי. בדיוק השבוע, כאשר אמריקה חוגגת את "האלווין", הפרודיה הפאגאנית על רוחות הרפאים, החוקר המיוחד לענייני טראמפ-רוסיה הגיש את כתבי האישום שלו נגד שניים מאנשי מטה הבחירות של טראמפ. אחד היה יושב ראש המטה, פול מנפורט. הוא כופר באישום. השני, זוטר בהרבה, היה יועץ "בהתנדבות", איש בן 30, ג'ורג' פפדופולוס.

האם ג'ורג' הקליט שיחות?

לפי שעה מנפורט מואשם רק בעבירות כספים ומס, שהתרחשו לפני הצטרפותו אל טראמפ. הוא יעץ אז למטה הבחירות של ויקטור ינוקוביץ', פוליטיקאי אוקראיני פרו-רוסי, שנבחר לנשיא ב-2010. הוא ואחד משותפיו מואשמים שהעלימו הכנסות של 75 מיליון דולר מעבודתם באוקראינה. זה חמור מאוד, מתואר בכתב האישום כ"קנוניה נגד ארה"ב", ויכול להוביל את האיש אל המחבוש למשך שנים ארוכות - אבל זה כשלעצמו עדיין אינו נוגע במישרים לטראמפ.

פפדופולוס הוא עניין אחר. זוטר כאשר יהיה, הוא ישב במועצות טראמפ, שמע והשמיע, ואף עמד בקשר עם שליחים רוסיים. יתר על כן, הוא נתפס בשקר לחוקרי הבולשת הפדרלית. רעיון רע מאוד הוא לשקר לאף.בי.איי, מפני שגם אם השקרן היה חף מכל פשע בעניין שעליו נחקר, השקר הופך אותו יעד לחקירה פלילית נפרדת - ומעניק כלי עצום של לחץ ושל הפחדה לחוקריו. תוצאה רגילה של מצב עניינים כזה הוא הסכמה של הנחקר לשתף פעולה.

ג'ורג' הצעיר הפך אפוא לעד מדינה. עדי מדינה משמשים את המדינה בכל מיני אופנים, כולל טמינת פחים לחשודים אחרים, למשל באמצעות הקלטה סמויה של שיחות. איננו יודעים מה עשה פפדופולוס בשבועות האחרונים, אבל חרדה כלשהי תוקפת הרבה אנשים שעמדו אתו בקשר.

השגיאה הגדולה ביותר

כאשר מנפורט הובל תחילה אל מטה האף.בי.איי, ואחר כך אל בית המשפט המחוזי בוושינגטון, ביום ב' בבוקר, הנשיא צפה בעצבנות ניכרת בשידורים החיים על מרקעי הטלוויזיה הענקיים באגף המגורים בבית הלבן. על פי הדיווחים, הוא היה סר וזעף, ולא סר אפילו אל משרדו.

פרשנים, גם מן הימין, הזכירו לו שכל זה לא היה קורה, אלמלא הדיח בחודש מאי את מנהל האף.בי.איי, ג'יימס קומי, ואילץ בזה את משרד המשפטים למנות חוקר מיוחד. נאמנו הקולני של טראמפ, סטיב באנון, אומר שפיטורי המנהל היו "השגיאה הגדולה ביותר בהיסטוריה הפוליטית", לא פחות.

לשון ההפלגה הזו עדיין רחוקה מאימות. אבל אם תוסיף החקירה ותסתעף, והנשיא יוסיף ויאבד את עשתונותיו, הוא ימצא את עצמו במצוקה חמורה. למשל, אם הוא יתפתה לפטר גם את החוקר המיוחד.

כך או כך, אנחנו עומדים על סף שנת בחירות לקונגרס, ועכשיו ברור בהחלט שצילה של החקירה יתארך הרחק אל תוך השנה הבאה. חקירה נגד ביל קלינטון, כמעט לפני 25 שנה, תרמה לתבוסת מפלגתו בבחירות לקונגרס של 1994.

רוצים שינוי - לא תוהו ובוהו

סקר של מכון גאלופ הראה השבוע, כי שיעור האמריקאים הסומכים את ידיהם על התנהלות טראמפ פחת עד 33%. זה שיעור נמוך באופן היסטורי בשביל איזשהו נשיא. בדרך כלל הוא מבשר תבוסה פוליטית.

באותה השעה המצב הכלכלי עומד בסימן שיפור, מדד אמון הצרכן גבוה עכשיו ממה שהיה זה 17 שנה, וזו בשורה יוצאת מן הכלל לקראת עונת החגים של סוף השנה. אז מה בכל זאת קורה? הנשיא קורה, ורוב האמריקאים פשוט מאסו באופן התנהלותו. גם שוחרי השינויים שבהם אינם רוצים תוהו ובוהו בבית הלבן.

אם ההיסטוריה תחזור, הנשיא יגיע עד מהרה אל ברירת המחדל הטבעית שלו: בדידות מזהרת - ומלחמה בלתי פוסקת נגד סביבתו. זה אולי מתכון של הצלחה אלקטורלית בשנת 2020, אבל אין זה מתכון של משילות מוצלחת. בפוליטיקה אי אפשר שיהיו רק יריבים. צריך גם בעלי ברית.

טבלואיד ניו יורקי

■ רשימות קודמות ב-yoavkarny.com. ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הרש גולדברג פולין

דיווח ב-CNN: בממשל ביידן קיבלו את הסרטון של החטוף גולדברג-פולין כבר ביום שני

פרסומים זרים: הוידאו הועבר ע"י הקטארים עקב לחץ אמריקני לקבלת אות חיים מהרש ומחטופים אמריקנים נוספים • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • משפחות חטופים חסמו את משאיות הסיוע לרצועה: "רק עצירת הסיוע לחמאס תמנע ממנו לשלוט ברצועה" • סנטקום: הפלנו טיל בליסטי וכטב"מים ששיגרו החות'ים • עדכונים בולטים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל