גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זניט לבג"ץ: "ללא התערבותכם ייפגע רכש המדיה"

4 שנים חלפו מאז אימצה הרשות השנייה את המלצות ועדת שחם ■ זניט, חברת המדיה של פובליסיס, מבקשת להורות לרשות לאכוף את החלטתה או לחשוף את יישומה

עדי כהן, מנכ"ל זניט / צילום: איל יצהר
עדי כהן, מנכ"ל זניט / צילום: איל יצהר

חברת המדיה זניט ממשיכה לפעול למזעור כוחן של חברות המדיה הגדולות ולהגברת התחרות בשוק, גם בעידן שלאחר פיצול ערוץ 2. ל"גלובס" נודע כי זניט עתרה לבג"ץ בסוף יוני בבקשה לחייב את הרשות השנייה להסביר מדוע אינה מיישמת את החלטתה להגביל את היקף המכירה המקסימלי של זמן פרסום לחברות רכש מדיה ל-25%.

בספטמבר השיבה הרשות כי נמצאו ליקויים, וכי היא מטפלת בעניין, ודרשה להסיר את העתירה בטענה כי מדובר בעתירה תיאורטית מאחר שהרשות פעלה במסגרת זמן סביר. אך זניט החליטה להשאיר את העתירה על כנה וכעת היא מקבלת חיזוק מעמותת הצלחה, שביקשה להצטרף כצד בתביעה.

שוק המדיה נחשב לשוק ריכוזי עם מספר שחקנים מצומצם. במשך שנים מי שקבע בו את הטון היא חברת המדיה יוניברסל מקאן, שהחזיקה בחלקים משמעותיים מהפרסום בטלוויזיה בכלל והפרסום בפריים-טיים בפרט. גודלה ועוצמתה של מקאן הביאו לתגובת שרשרת של שחקנים אחרים בשוק שהקימו שיתופי פעולה כדי להתחרות במאסה שלה, בפועל אף חברה לא הצליחה לעשות זאת, והשוק נגרר במשך שנים למלחמות מחירים ששחקו את הרווחיות בענף הפרסום ופגעו גם ברווחי זכייניות הטלוויזיה, שנאלצו להתמודד עם המחירים ההולכים ויורדים שניתנו במכרזי מדיה.

בסופו של דבר ב-2003 משחקי הכוח בשוק המדיה הביאו לבדיקה של שתי רשויות: הממונה על ההגבלים העסקיים וועדת שחם, שמינתה מועצת הרשות השנייה. הממונה בחן את השוק כחלק מבקשת פטור מהסדר כובל שהגישה יוניברסל מקאן במטרה להאריך את שיתוף פעולה שלה עם משרד הפרסום גליקמן שמיר סמסונוב. הוא בדק את השוק בפריזמה של תחרות בין חברות המדיה והכוח שנוצר אל מול הזכייניות וקבע שקיים כשל שוק ושבידי מקאן קיים כוח ויתרון על פני המתחרים ולכן החליט לאשר את השת"פ, אך קבע כי יוניברסל לא תוכל להחזיק יותר מ-25% מכלל הרייטינג בפריים-טיים.

ועדת שחם, לעומת זאת, בחנה את הדברים בפריזמה של הזכייניות ורווחיותן, ולכן הרף שקבעה היה מחמיר בהרבה: מגבלה של 25% לזכיין על פני כל היום. המשמעות בשורה התחתונה הייתה שאף חברת מדיה לא תוכל להחזיק יותר מ-25% מכלל הרייטינג המסחרי.

מאחר שעבירה על חוק ההגבלים העסקיים היא פלילית פעלו ביוניברסל לקיים את צו הממונה ופעלו לרדת מנתח של יותר מ-30% שהיה להם בפריים-טיים ל-25%. לעומת זאת, למסקנות ועדת שחם, שקיבלו תוקף של החלטת מועצה ב-2014, לא התייחסו בשוק ברצינות רבה. ההחלטות נתפסו כ"חוק בלי שיניים" שכן לא פורסם מה יהיו הסנקציות שיוטלו על זכיין שלא יעמוד בהן. הזכייניות, שחברות המדיה הגדולות נתפסות אצלן כבנות ברית, התנגדו למגבלות וגם כשהרשות ניסתה לגרום להן לדווח על נתחי הפרסום של כל חברה לא מיהרו לשתף פעולה.

עמותת הצלחה ביקשה להצטרף

לפני כשנה וחצי רכשה קבוצת פובליסיס העולמית מניות של משרד הפרסום גליקמן שמיר סמסונוב, והשת"פ בין גליקמן ומקאן הסתיים, ומתוקף כך גם המגבלה שהוטלה על יוניברסל מקאן. ואולם, יוניברסל עדיין גדולה משמעותית מחברות אחרות בשוק.

במסגרת ניסיונותיה של זניט, חברת המדיה של קבוצת פובליסיס בישראל, הכוללת את משרדי הפרסום באומן בר ריבנאי, גליקמן שמיר סמסונוב וליאו ברנט, לגדול נכנסה החברה לכמה מלחמות מתוקשרות שבהן לא היססה להשתמש באמצעים משפטיים, כמו תלונה לממונה על ההגבלים העסקיים נגד קשת.

במשך תקופה ארוכה פעלו מנהלי זניט מול הרשות השנייה כדי לקבל מהם הסברים על האופן שבו הם אוכפים את החלטות שחם - אך ללא הועיל. גם עמותת הצלחה כשלה בניסיונותיה לקבל על פי חוק חופש המידע פירוט מהרשות לגבי פעולותיה בנושא זה. בסופו של דבר פנתה זניט לבג"ץ ביוני, והרשות השנייה ענתה בספטמבר.

הרשות השנייה טענה בתשובתה לבית המשפט כי התנהלה בדיקה לגבי 2015, "לאחר שהושלמו קבלת הנתונים, הצלבתם ועריכת החישובים הנדרשים נמצא כי המורשים לשידורים רשת, קשת וערוץ 10 חרגו לכאורה, כל אחד במידה אחרת, מהמגבלה שנקבעה. לפיכך נשלחו אליהם בספטמבר 2016 מכתבים לגבי החריגות שנמצאו והנדרש בקשר לכך וניתנה להם הזדמנות למסור את התייחסותם. יצוין כי הרשות ממשיכה בבדיקותיה לגבי עמידת המורשים לשידורים במגבלה ב-2016 ונשלחו אל המורשים לשידורים בקשות להעברת הנתונים".

ברשות סירבו לצרף את התכתובת או את סכומי הסנקציה שנקבעו שכן יש בהם פרטים מסחריים שלא ניתן לחשוף. הרשות טענה כי מדובר בעתירה תיאורטית מאחר שהיא פעלה במסגרת זמן סביר.

בזניט לא השתכנעו מהדברים והודיעו לבית המשפט על עמידתה של העתירה תוך בקשה לקביעת מועד לדיון. "המגבלות", כך נכתב בתשובה, "אינן עוסקות בשאלה שולית או אזוטרית. מגבלות אלו הוטלו לפני ארבע שנים תמימות בניסיון לתקן כשל תחרותי אקוטי בשוק רכש המדיה - כשל המשפיע בסופו של דבר על כל הצרכנים בישראל".

לטענתם, הרגולטור שמתיר שנים לגורמים מפוקחים להפר ברגל גסה את הוראותיו, מתחמק בתשובתו מלפרט ולו ברמה הבסיסית ביותר מהן הפעולות שהוא עושה כדי למנוע הפרה זו. לטענת זניט, ההתחמקויות מעלות חשש כי לא נעשה דבר כדי למנוע את ההפרות ומבלי שהרשות תפרט מה החריגות שנמצאו ומה סכומי העיצומים שהטילה בגינן לא ניתן כלל לדעת אם ההחלטה מיושמת ואם מדובר יישום אפקטיבי או יישום למראית עין.

בזניט חידדו בתשובתם כי "הפיצול הצפוי של ערוץ 2 לשני ערוצים עצמאיים תחת המשיבה מוסיף חשיבות רבה לממד הזמן בטיפול בריכוזיות בשוק המדיה מפאת חשש אמיתי שללא התערבות בית המשפט הערוצים החדשים ימשיכו להתנהל באותה צורה לקויה שמתנהלים הערוצים הקיימים וזאת בניגוד מוחלט להחלטה ובאופן הפוגע בשוק רכש המדיה ובמשק בכללותו".

נראה שלפחות בכל הנוגע לבהילות הדיון בית המשפט לא השתכנע והוא נקבע ליוני 2018, וכעת הצלחה מבקשת להצטרף כצד בתביעה. זניט צפויה להגיש בקשה להקדימו.

עוד כתבות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-120 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מניות השבבים עולות ●  IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה