גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סותמים למני מזוז את הפה

מה באמת קרה השבוע בבית המשפט העליון ■ יודע ח"ן

מני מזוז / צלם: איל יצהר
מני מזוז / צלם: איל יצהר

1. השבוע פורסם כי "אסון גדול" התרחש לא מזמן באולמו של שופט בית המשפט העליון, מני מזוז. השופט הבכיר - לשעבר היועץ המשפטי לממשלה, האדם שהיה מופקד על קביעת המדיניות המשפטית של ישראל, אחראי להעמדה לדין (אם צריך) של נבחרי ציבור, ולהכרעות משפטיות הרות-גורל - הרהיב עוז לומר לעו"ד טלי גוטליב, שהתפרצה לדבריו והפריעה לדיון להתנהל, לסתום את הפה.

מזוז, יש לדייק, לא הסתפק באמירה לעורכת הדין שתסתום את הפה, אלא הקדים לה את הביטוי "גבירתי, תסתום את הפה". מעניין, אם מישהו מאיתנו אמר פעם לפלוני "אדוני, תסתום את הפה". הפנייה בתואר "אדון" או "גברתי" אל האדם שברצונך להשתיקו היא מאוד מנומסת ובשפה כה גבוהה, שהיא כמעט מבטלת את העלבון הטמון באמירה החדה "תסתום את הפה".

עם זאת, כמנהג הימים האלה, עו"ד גוטליב הפגועה עד עמקי נשמתה מיהרה לעשות שיימינג (ביוש) לשופט הסורר, שהעז, שומו שמיים, להשתיק אותה. היא העלתה לרשת צילום של ציטוט הדברים מפרוטוקול הדיון, וכתבה: "שופט בית המשפט העליון, מר מני מזוז, תתבייש! ואם אדוני השופט לא יתבייש, אני אעשה זאת עבורך".

מזוז הצטנף בפינה מבויש ונאלץ להוציא הודעת התנצלות, שבה כתב כי הוא "מצר על ההתבטאות החריגה והמיותרת". מזוז הסביר כי "הדברים אכן נאמרו", אך "לאחר התפרצויות חוזרות ונשנות של עורכת הדין לדברי השופט ולדברי באת-כוח המדינה, תוך התנהלות בחוצפה ובחוסר כבוד כלפי בית המשפט. עורכת הדין אף התבקשה מספר פעמים לדבר רק בתורה ולפי רשות בית המשפט".

והנה, לאחר שהשופט העליון התקפל והתנצל, עדיין לא בא לציון גואל. גוטליב הלוחמנית לא הסתפקה בליטרת הבשר שקיבלה. נראה כי היא רצתה עוד קצת דם לקינוח, התייצבה באולפני הטלוויזיה כדי לדחות בשאט-נפש את ההתנצלות של מזוז. לדבריה, "התגובה של מזוז, אני אומרת את זה בחיל ורעדה, היא חוסר יושר. יש לי בוז גדול לאנשים שחושבים שהם מורמים מעם. שופטים אמורים לנהוג בכבוד למתדיינים ועורכי דין", נזפה גוטליב במזוז מעל המרקע. כנראה, היא שכחה שזה הדדי - ושגם עורכי דין, ראוי ורצוי שינהגו בכבוד בשופטים".

בסופו של דבר, עדיין נותרנו עם השאלה - מה יקרה כאשר בפעם הבאה עורך דין באולמו של השופט מזוז יתפרץ לדברים, יפריע לדיון ויתנהג כלפיו בחוצפה? לא לנו להשאיר את השופט מזוז, שכנראה יקרא את דברינו, במבוי סתום וללא נשק מילולי בצידתו.

אז כבוד השופט מזוז, בפעם הבאה שעורכת דין או עורך דין חצוף מתפרץ בחוסר נימוס באולמך ומפריע לדיון, אתה יכול לומר לו: "אדוני, נא דמם, החריש, החשה, מלא פיך מים, אנא בלום פיך, אל תוציא הגה, אלם דום, השקט". העיקר שיסתום כבר את הפה ויאפשר לדיון להתנהל.

נשים בצמרת המשפט? הפרחים לשיטת הסניוריטי

2. אחרי טקס השבעת השופטים החדשים השבוע בבית המשפט העליון, יוסף אלרון ויעל וילנר, צייצה שרת המשפטים, איילת שקד, בטוויטר: "שמנו לב שבארה"ב הגדולה עוד לא הייתה נשיאה מעולם, ואצלנו בישראל יש כבר 3!".

הגאווה של שקד בהובלה הנשית של מערכת המשפט היא מוצדקת. אבל מה ששקד שכחה כנראה, זה שאחת הסיבות המרכזיות, אם לא המרכזית מכולן, לכך ששופטות נשים מונו לנשיאות בית המשפט העליון, היא שיטת הסניוריטי. שיטה שלה שקד מתנגדת, ושלאחרונה היא עצמה יזמה דיון בכנסת בשאלת נחיצותה.

למרבה הצער, ניסיון העבר, והשוואה של הייצוג הנשי בבית המשפט העליון לייצוג הנשי במוסדות השלטון האחרים בארץ ובמשרות בכירות בכלל, מלמדים כי לולא השיטה שמחייבת את מינוי השופט הוותיק ביותר לנשיא (הסניוריטי), לא היו ממונות 3 נשים לנשיאות בעשור האחרון. 

אם הייצוג הנשי בראשות בית המשפט העליון אכן כל-כך חשוב לשקד, אולי כדאי לה לשקול שוב את הרעיון שלה לבטל את שיטת הסניוריטי.

פסק הדין שעשוי לסייע לפעיל האקטיביסטי ברק כהן

3. לפני כחצי שנה סערה הרשת מסרטון המתקפה המילולית החריפה של עו"ד ברק כהן על שרת התרבות מירי רגב. כהן, פעיל חברתי פרובוקטיבי ומייסד תנועת המחאה "באים לבנקאים", נתקל ברגב שצעדה ברחוב דיזנגוף בתל-אביב עם בעלה ובתה, וצילם את עצמו תוך כדי שהוא מטיח בה טענות ומגדף אותה; והעלה לרשת את הסרטון שצילם.

רגב התלוננה במשטרה נגד כהן, והפרקליטות החליטה לפתוח בחקירה פלילית נגד כהן, בחשד לביצוע עבירה של העלבת עובד ציבור.

בזמן שהחקירה נגד כהן נמשכת, פרסם היום (ה') בית המשפט העליון, בהרכב מורחב של 9 שופטים, פסק דין חשוב שדן בגבולות העבירה של העלבת עובד ציבור. השופטים זיכו את הרב אליצור סגל מהרשעה בעבירה של העלבת עובד הציבור. סגל כינה את הרב הצבאי לשעבר, ישראל וייס, "רב מטעם המלכות" ואף תקף אותו מילולית.

במסגרת פסק הדין צמצם העליון עד מאוד את גבולות העבירה. השופטים קבעו, בין היתר, כי מקום שהביטוי המעליב הוא ביטוי פוליטי, העבירה לא תחול ברובם המכריע של המקרים אם לא בכולם, וכי הפתח שיש להותיר בהקשר זה לתחולתה של עבירת ההעלבה הוא צר ביותר ושמור למקרים "נדירים שבנדירים".

עכשיו הפרקליטות תצטרך לקבוע אם ההעלבות שהטיח כהן ברגב היו על רקע פוליטי, ואזי כמעט בטוח שהוא לא יועמד לדין - או שדבריו היו במנותק מביקורת פוליטית, ואזי כהן ימצא עצמו שוב על ספסל הנאשמים.

העבירה של העלבת עובד ציבור הפכה ל"אות מתה" במדינות מערביות. ואכן, בית המשפט העליון הזכיר בפסק דינו היום כי באירופה יש מגמה לבטלן. המדינה האחרונה שנקטה חלקית בדרך זו היא גרמניה, שביטלה השנה את האיסור על העלבת מנהיג זר. זאת, בעקבות הפרסום הסאטירי שהיה שם נגד נשיא טורקיה ארדואן ודרישתו להעמיד לדין את האחראים לפרסום המעליב.

עוד כתבות

מיצרי הורמוז / עיבוד: Shutterstock

המומחה שמסביר מדוע סגירת מיצרי הורמוז עלולה להעלות את מחיר הנפט ל-100 דולר

"להכרזה על סגירת מיצרי הורמוז יש יותר משמעות תודעתית מכל דבר אחר", כך אומר פרופ' יהושע קרסנה, מנהל הפורום לשת"פ אזורי במרכז דיין באוניברסיטת ת"א ● עוד מציין קרסנה, כי אם החסימה תימשך לאורך זמן, תהיה לה השפעה חמורה על השווקים "מחירי הנפט יזנקו, אולי אפילו ל-100 דולר"

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

ענקית התעופה שמתגברת טיסות חילוץ לישראלים

ברקע השעיית הטיסות הישירות לישראל והגבלות המרחב האווירי, ויזאייר מוסיפה כמעט 30 טיסות שבועיות לשארם א-שייח' כנתיב חלופי דרך סיני ● גם בלו בירד, טוס וארקיע מתגברות פעילות במצרים, בעוד שאל על נמנעת בשל אזהרת המסע

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת על יום המסחר בשווקים

היום לא יתקיים מסחר בתל אביב לרגל חג הפורים ● הבורסה המקומית הציגה את עוצמתה לנוכח המלחמה עם איראן וסיכמה את היום החזק ביותר שלה מזה שש שנים ● ירידות חדות בבורסות אסיה, מחירי הנפט ממשיכים לזנק ● וול סטריט ננעלה במגמה מעורבת, סקטור הטכנולוגיה התאושש ● וגם: אנליסטים מעריכים מדוע הבורסה בניו יורק נותרה ללא פגע, בניגוד לרוב השווקים בעולם ● גלובס עושה סדר לקראת יום המסחר

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

מתי תיגמר המלחמה? זה ההימור המוביל

פלטפורמת ההימורים פולימרקט, שמבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, מציירת תמונה ברורה: הפסקת אש לפני אפריל - לא סבירה ● נפילת המשטר עד יוני - 42% ● ומה לגבי חסימת מיצרי הורמוז?

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

אנשי מערכת הביטחון לשרי הקבינט: "בסוף המבצע לא יושמד האיום הבליסטי"

דיווח: איחוד האמירויות וקטאר ביקשו סיוע מבנות הברית שלהן בהדיפת המתקפות האיראניות ● שר ההגנה האמריקאי: לא תוחמים בזמן את המבצע ● ארה"ב תקפה את אתר הגרעין באספהאן ● מפקד הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי בלבנון חוסל בתקיפת צה"ל ● קטאר: הפלנו מטוסי קרב איראניים ● קפריסין: הכטב"ם בבסיס הבריטי שוגר ע"י חיזבאללה ● עדכונים שוטפים

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

גם ניצן אלון מכר מניות במיליונים: ההנפקה של יצרנית הכוונות מקיבוץ יגור

יצרנית הכוונות סמארט שוטר השלימה גיוס של 200 מיליון שקל, כחלק מהנפקה ראשונית של מניותיה ● במסגרת המהלך, בעלי המניות הזרים והמייסדים מכרו מניות בהיקף של כ-60 מיליון שקל ● וגם, עם כמה כסף נפגש האלוף במילואים ניצן אלון?

עסקים שנפגעו בעקבות הנפילה בקרית אונו / צילום: פרטי

המלחמה תוכר ככוח עליון? האותיות הקטנות בחוזים שכדאי להכיר

מחירי הנפט מטפסים, השמיים נסגרים והמשק שוב בפלונטר חוזי ● אחרי שהשנה האחרונה סדקה את המוסכמה לפיה מלחמה אינה "כוח עליון", המומחים מסבירים מתי ניתן להשתמש בטיעון זה ● מי זכאי להשבה כספית על ביטולים וכיצד הפכה חובת תום הלב למגן האחרון של החוזים?

בורסת כווית / צילום: Reuters, Anadolu

איך תשפיע המלחמה על הורדות הריבית? התשובה של ליאו ליידרמן

בעוד שהבורסה המקומית והשקל מגיבים בזינוק לשינוי המאזן האסטרטגי מול איראן, שוקי העולם נצבעים אדום בצל קפיצת מחירי הנפט ● המשקיעים חוששים מחסימת מצרי הורמוז ומשיבוש שרשראות האספקה, לצד דאגה שהתייקרות האנרגיה תביא לעלייה באינפלציה

מיכלית גז נוזלי (LNG) בנמל קטאר / צילום: ap

מחיר הגז והנפט מזנק, אלו הישראליות שמרוויחות

מחירי הגז והנפט מזנקים בעקבות המתקפות האיראניות על נסיכויות המפרץ והחסימה החלקית של מיצרי הורמוז ● הזינוק במחירים הקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות, שחלקן נהנות גם מהחוזים ארוכי הטווח על הגז המקומי

אייפון 17e החדש / צילום: אתר החברה

אפל חושפת דגם אייפון מוזל ומשדרגת את האייפד אייר

החברה חורגת מאירועי ההשקה המסורתיים שלה ומציגה אייפון 17e מוזל עם יכולות Apple Intelligence והבטחות לחיי סוללה ארוכים, ואייפד אייר עם תמיכה ב-Wi-Fi 7 ● השבבים במכשירים פותחו בין היתר גם במרכז הפיתוח הישראלי ● המחיר ההתחלתי: 599 דולר

תקיפה משותפת לארה''ב וישראל בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

המרוץ נגד השעון: ארה"ב מנסה להכריע את איראן לפני שתיגמר התחמושת

בפנטגון חוששים שקצב השימוש בתחמושת גבוה מיכולת הייצור ● בעוד ארה"ב וישראל מנסות לשתק את מערכי הטילים של טהרן, המחסור במיירטי THAAD וחץ 3 מעמיד את המזה"ת בסיכון ● האם המלאים המיועדים להרתעת סין וצפון קוריאה ייפתחו לטובת המערכה באיראן?

מטחים בגליל (ארכיון) / צילום: דוברות כבאות והצלה לישראל, מחוז צפון

פגיעת רסיסים בבית פרטי במרכז, ללא נפגעים; מוקדם יותר פגיעה ישירה בבית מגורים בגליל

לאחר האזעקות: דיווח על פגיעת רסיסים בבית פרטי, לא היו דיירים בבית ● פגיעה ישירה בבית מגורים ● צה"ל צפוי להרחיב את התקיפות נגד חיזבאללה, גם תמרון קרקעי על הפרק • דיווח: המוסד וכוחות מיוחדים של ישראל ביצעו פעולות קרקעיות באיראן • במקביל: דיווחים על פיצוצים בטהראן, באספאהן ובתבריז • עדכונים שוטפים

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת הדירוג S&P: "התרחיש מול איראן חמור, אבל ישראל הוכיחה חוסן היסטורי"

סוכנות הדירוג היא הראשונה שמתייחסת למלחמה עם איראן ● ישראל מקבלת הערכה טובה באופן יחסי לנקודת המוצא של המלחמה: "הכלכלה הישראלית הוכיחה חוסן היסטורי בזכות מגזר הטכנולוגיה העילית שלה"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; פלנטיר זינקה בכ-6%, אנבידיה בכ-3%

הנאסד"ק התאושש מירידה חדה ועולה בכ-0.3% ● משמרות המהפכה הודיעו כי מיצרי הורמוז סגורים וכי ספינות שינסו לחצות באזור יותקפו, מחירי הנפט זינקו ● הביטקוין התאושש גם הוא והתקרב לרף ה-70 אלף דולר ● תשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות קפצו ● מדד הפחד בוול סטריט עלה לרמתו הגבוהה מאז נובמבר 2025 ● מחיר הזהב עלה, מחיר הכסף צנח ● הדולר התחזק בעולם

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

הנאום המפתיע של הקנצלר הגרמני: "לא הזמן לדבר על החוק הבינ"ל"

בניגוד לדברים הזהירים של ראש ממשלת בריטניה, הקנצלר הגרמני פרידריך מרץ התייצב באופן גורף לצידה של ישראל: "זה לא הזמן להרצות לשותפינו ולבעלי הברית שלנו" ● הוא אף שיבח את ישראל וארה"ב על "שהחליטו לפעול באופן עצמאי למרות הסיכונים" ● עם זאת, שר החוץ הגרמני הבהיר: "לא תהיה כל מעורבות צבאית גרמנית במלחמה"

קיר סטארמר, רה''מ בריטניה, ועמנואל מקרון, נשיא צרפת / צילום: Kin Cheung, Tschaen Eric/Pool/ABACA

אירופה פוחדת להיכנס למלחמה, ומתרכזת במסרים פייסניים ובחילוץ אזרחים

מדינות אירופה הבליגו על התקפות איראניות על כוחותיהם הפרושים במפרץ ובמזרח התיכון ● הן קראו ל"הרגעת הרוחות" על ידי "כל הצדדים" ואף שיגרו שורת מסרים מתונים המנסים להבהיר לאיראן כי לא יתערבו ● אם לא תשתנה, ההשלכות של מדיניות הפייסנות האירופית עשויות להיות רחבות

מטה אמזון / צילום: Shutterstock

העדיפו את המפרציות על פני ישראל ומשלמות את המחיר

מדינות המפרץ הפכו בשנים האחרונות ליעד מועדף לחוות השרתים של ענקיות הטכנולוגיה בזכות אנרגיה זולה והטבות מס, בזמן שהאטרקטיביות של ישראל ירדה בשל המלחמה ● כעת, המתקפות על האמירויות, בחריין וסעודיה חושפות את הסיכון הביטחוני באזור, כאשר אמזון מדווחת על פגיעה בשירותי הענן

רונן גינזבורג, מנכ''ל דניה / צילום: רני חכם

הדוחות שהרסו למניה הזו את החגיגה בבורסת ת"א

בעוד שמדד הנדל"ן זינק במעל 6% בתל אביב, מניית דניה סיבוס היא בין המניות הבודדות בסקטור שנסחרה היום בירידות, בעקבות דוחות כספיים מעורבים שפרסמה ● בעוד שהחברה דיווחה על שיא בצבר ההזמנות, בגובה 22 מיליארד שקל, הרווח הנקי של החברה רשם ירידה של 3%

יונית לוי-חדשות 12, מגי טביבי-חדשות 14, דוריה למפל-חדשות 13 / צילום: מתוך אתרי הערוצים

גם באמצע מלחמה: עם רייטינג מצרפי של מעל 50%, הקמפיינים נשארו על המסך

בניגוד לסבבים קודמים, במבצע "שאגת הארי" שיעור הרייטינג הגבוה של הערוצים המסחריים תורגם גם לנוכחות בהפסקת הפרסומות ● מי רשם את הזינוק הגדול ביותר בשיעור הצפייה, מי עלה ראשון בקמפיין מלחמה, ומה יקרה עם העונה החדשה של "האח הגדול" במוצ"ש

פרסומים כוזבים / צילום: צילום מסך מרשת אקס, 02.23.26

האיראנים משקרים, והעולם מהדהד את זה

מאז תחילת מבצע "שאגת הארי", את הרשתות החברתיות שוטפים פרסומים כוזבים שמבקשים להאדיר את הישגי איראן ● אחד מהם אפילו הגיע אלינו ● המשרוקית של גלובס