גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוכנית עסקית לכל פועל

אם תסתכלו טוב, תראו שהכול מסביב מעודד אתכם לנסות יזמות ■ "ליידי גלובס", טור העורכת

1. נכנסתי לשיעור של חי בגלל האנרגיה המרוכזת שלו. אפילו לא יודעת להגדיר מה היה לו שם. מחול, יוגה, פילאטיס, הכול במין תערובת דינמית, שאחריה הרגשתי שנפתח לי חדר חדש בין הצלעות.

'אבל דבר אחד לא הבנתי', שאלתי אותו אחרי השיעור, 'למה אתה משנה תנועות כל-כך מהר? עוד לא התרגלתי לאחת, וכבר באה אחרת. בקושי מצליחה לעקוב'.

'אהה', הוא מחייך אליי. 'זה כדי שתשמרי על דריכות כל הזמן'.

אממ... דריכות, הבנתי.

וחשבתי כמה זה בדיוק מה שהעולם החדש מכריח אותנו, בטח בזירת העבודה: להיות כמו חץ שנדרך על קשת. תמו הימים שבהם תפסת ג'וב ונמנמת בשגרה מנחמת, מוכרת וצפויה. כי מה שעכשיו פה, תכף כבר לא.

עד שסוף סוף החיים התחילו להתפרמט, צריך לפרום ולהתחיל מהתחלה. תחשבו איזו בעיטה חוטפת הביוגרפיה שלנו. זה שלב שמפורז מהתוכנייה שקיבלנו בתחילת הדרך. הפסקנו לחיות עם סימני קריאה.

2. לא הבנתי למה היא מתעקשת להיפגש איתי. אמרו לי שהיא מחפשת עבודה. נו, אז? איך אני נכנסת לתמונה? אבל בסוף ישבתי איתה, הקשבתי לה ארוכות. ונדהמתי. כבר שנה וחצי היא לא מוצאת עבודה. שנה וחצי!

היא שלחה כל-כך הרבה קורות-חיים, הלכה לראיונות מתישים, התכוננה למכרזים, עברה דינמיקות קבוצתיות למכביר, אבל לא הצליחה להביא את הנעיצה.

על כל משרה גילתה לצדה כמות אדירה של קופצים. והראיונות הפכו מוזרים מאי-פעם. בחברת אינטרנט גדולה כל מה שעניין אותם זה לאילו חוגים הלכה כשהייתה ילדה.

היא התחילה להיבהל ממש כשהחודשים החלו להיערם והפרנסה נראתה רחוקה מאי-פעם. הלחץ הלך וסגר עליה, האופק הכלכלי כבר נראה מאיים וקדורני.

3. ההצפה במחפשי עבודה מערערת גם את הצד השני במשוואה. ידידה שלי מכהנת בתפקיד בכיר באחת ממעצמות האינטרנט. 'איך את?', אני שואלת אותה אחרי הריצה של שבת בבוקר. 'אחלה', היא עונה, 'מגייסת'.

'מה? הילדה עוד קטנה, לא?'.

'מגייסת לתפקיד מתחתיי', היא עונה, ונראה שזה הדבר היחיד שמעסיק אותה עכשיו. 'פרסמנו משרה וקיבלנו מאות פניות, כולם סופר מוכשרים, עם תואר שני, וממש קשה לקבל החלטה ולבחור'.

'ומה את מגלה בתהליך?', אני בודקת.

'שנשים כל-כך שונות מגברים בחיפוש עבודה. גבר, גם כשהנתונים שלו חלשים, חושב שהוא יכול להשיג משרה בכירה. נשים, אפילו כשיש להן ניסיון ומיומנויות מצוינות - לא יודעות לדרוש, הן לא חושבות שמגיע להן'.

4. מחפשי עבודה נקלעים למצב די פגיע, בדרך הם גם קצת מחפשים את עצמם. הם עוברים תהליך, בוחנים מחדש את החיים, את מי שהפכו להיות. שאלות שנדחקו עם השנים, או שמעולם לא נשאלו, מזדקרות פתאום: מה הייעוד שלי? אני עדיין נהנה? אני עושה את הדבר הנכון?

כשאתה עובר את המסע דברים מתחילים לצוף, גם תשובות. פתאום אתה עשוי לגלות שהפסגה שסימנת, ושגייסת לקראתה את כל האנרגיה, היא לא בהכרח המקום שנכון לך.

לפעמים צריך לעצור. ואם לא עצרת מיוזמתך, מישהו מבחוץ יכול להביא לך את הכאפה ולדאוג שתעצור. הפכו לך את הקרקע שאתה יושב עליה? זה אולי הדבר הכי טוב שיכול לקרות לך.

5. זירת העבודה עוברת שבר טקטוני. פעם התמסרת לתפקיד האחד שלך. אם היית איש שוק הון, נשארת שם כל החיים. היום? הקפיצות נועזות. תחומי העיסוק הופכים פלואידים, מה שאומר תנועה גדולה מתחום לתחום. אתה יכול להתחיל כאנליסט ובתוך כמה שנים להחליט שבעצם אתה רוצה לגעת בנפש ולהפוך למטפל בודהיסטי. בנקאית יכולה להפוך למעצבת פנים ועורכת דין לסטארט-אפיסטית. אנחנו פוגשים כל-כך הרבה טרנספורמציות.

6. ומה עלה בגורלה של מחפשת העבודה מתחילת סיפורנו? היא שאלה את עצמה: איך ייראה יום מוצלח שלה בעבודה? פתאום, כשדמיינה את זה, היא הבינה שהיא בכלל לא רוצה לצאת לעבודה. היא רוצה להזמין אליה הביתה, לארח אנשים, להעביר סדנאות. מהמקום הזה הרעיונות התחילו לעוף.

אחרי שעמדה מול קהלים גדולים פתאום מצאה שהיא נהנית לחזור לבמה, אבל הפעם מול קהלים קטנים בסדנאות אינטימיות שפיתחה. היא החליטה להפוך את הוורבאליות המעולה שלה למקור פרנסה. קודם, לפני המשבר, אפילו לא חשבה על זה כאופציה. היא הייתה מקובעת סביב העולמות שהכירה.

וזה אולי לקח לא רע. במקום למרר בבכי על ימיך האוזלים, קח את האלמנט החזק שלך ותעשה משהו, שפוטר אותך מהתלות ברצונם הטוב של מעסיקים. לפעמים אתה מתפקע מרוב כישרון שבתפקיד הנוכחי שלך אין על מי להרעיף אותו.

דווקא המציאות המשבשת שהיא נהדפה אליה הכריחה אותה לגלות מה היא באמת אוהבת. היא הפכה להיות יזמית.

7. והיא רק חלק מזרם גדל והולך של אנשים שהם אמני פיצוח הצופן. הם לוקחים את הרעיונות והרגשות שלהם, ומקדדים אותם לתפקיד שיוצר משהו חדש בעולם, משהו שאחרים צריכים, והם יודעים לתת.

דור חדש של יזמיות חותכות את חבל הטבור, מתנתקות מעולם השכירים, ומנופפות לשלום לבוס שהן לא צריכות מעליהן. הן משנות את המציאות, מעדכנות את התוכנה. הן לא חייבות לפתח אפליקציה מהפכנית במובייל, אבל יודעות להתחבר למי שכן. הן מצליחות לברוא לעצמן תפקיד שלא היה קיים קודם, תופרות אותו לפי מידה, המידה שלהן, והוא רשום על שמן בטאבו. חסם הכניסה לזירה הולך ויורד, הכלים הדיגיטליים זמינים לכולם. הכלכלה מתעצבת מחדש: סמארטפון בכל כיס, תוכנית עסקית לכל פועל.

אם תסתכלו טוב, תראו שהכול מסביב מעודד אתכם להביא את מה שאתם. יותר ויותר אנשים היום יכולים לנסות יזמות, להשיג צרכנים לסחורה שהם יודעים לייצר, למדוד על עצמם כמה דברים, ולבדוק מה עובד. ברור שבלי יצירתיות זה לא ילך, תצטרך לצאת מעורך כדי לעניין את האחר, לא נעים לגלות שהעולם מפהק מול הרעיון שלך.

לפני כשנה הייתי באוניברסיטת סינגולריטי בעמק הסיליקון, והמסר היה חד: אם אתה בעניין של להשפיע על פחות ממיליונים, אל תטרח להטריד אותנו בזה.

המפרט הטכני של החיים משתנה בקצבים לא אנושיים. לחלקנו יש קשיי נשימה בעולם שבו סוג החמצן הוחלף. מהר לכם מדי? זה רק ילך ויתגבר. אבל אין טעם להתעצב. כלומר, כן להתעצב, אבל מחדש. ארץ הפלאות הדיגיטלית פורשת את זרועותיה מולך. מי בא לאמא, היא קוראת. אז מה, לא נבוא?

vered-r@globes.co.il

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם