גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדד גלובס-פרומתאוס: חודש מאכזב לישראליות בוול סטריט

מדד נאסד"ק ביוטכנולוגיה צנח ב-5.8%, בשעה שתת-מדד מדעי החיים דווקא עלה ב-2.9%, אבל עדיין הרבה פחות ממדד ת"א ביומד, שזינק בחודש החולף ■ בלטו לטובה: טאואר ומזור

נאסד"ק / צילום: רויטרס
נאסד"ק / צילום: רויטרס

החברות הישראליות בוול סטריט נסחרו באוקטובר במגמה מעורבת והובילו את מדד גלובס-פרומתאוס, העוקב אחר החברות הישראליות שנסחרות בארה"ב, לירידה של 1%, בעוד מדדי ההשוואה רשמו עליות משמעותיות: מדד נאסד"ק עלה ב-3.6% ומדד ת"א 125 הוסיף לערכו 1.8%.

המניות הישראליות בלטו בשוק הביוטכנולוגיה, כאשר תת-מדד גלובס פרומתאוס מדעי החיים עלה ב-2.9%, עדיין הרבה פחות מת"א ביומד, שרשם עלייה חדה של 8.4%. בניגוד לעלייה המרשימה של מניות הישראליות, מדד נאסד"ק ביוטכנולוגיה צנח ב-5.8%. בלטה לטובה בתת המדד מניית מזור רובוטיקה, שעלתה ב-28% בחודש אוקטובר, במהלכו דיווחה על הכנסות שיא ברבעון השלישי ועדכנה את תחזיותיה לרבעון הרביעי. מנגד, מניית טבע  החבוטה איבדה בחודש אוקטובר 22%, על רקע מגוון אירועים שליליים הנוגעים לחברה, ובראשם אובדן הבלעדיות על קופקסון. נציין כי הנתונים האלה לא כוללים את הנפילה במניית החברה בתחילת נובמבר, עם פרסום דוחות הרבעון השלישי. במחלקת המחקר של פרומתאוס מציינים גם את חברת צ'ק קאפ  שנפלה ב-29%.

מניות הטכנולוגיה הישראליות בנאסד"ק המשיכו בראלי מתחילת השנה, כאשר תת-מדד גלובס פרומתאוס טכנולוגיה עלה ב-2.5%. תוצאות מרשימות עוד יותר הציגו מדד ת"א טכנולוגיה, שרשם עליה של 2.8%, ומדד נאסד"ק טכנולוגיה שקפץ ב-6.9%. חברת הטכנולוגיה הישראלית הבולטת ביותר במדד היא טאואר , אשר עלתה בחודש אוקטובר בכ-8%, בין היתר לאחר שהודיעה על הסכם שיתוף-פעולה לייצור חיישני תמונה מתקדמים במתקן חדש בסין.

אימפרבה תצעד לבד, בינתיים

אחת מחברות התוכנה הבולטות במדד היא אימפרבה (Imperva), שפרסמה נתונים ראשוניים מרשימים מדוחות הרבעון השלישי של 2017, עם עלייה חדה של כ-22% בהכנסות ביחס לדוחות הרבעון המקביל. לדברי אייל שבח, שותף מייסד וראש תחום הטכנולוגיה בפרומתאוס, "אימפרבה, הנסחרת לפי שווי שוק של יותר מ-1.4 מיליארד דולרים נכון לסוף אוקטובר, פועלת בתחום אבטחת הסייבר לעסקים, ונחשבת לשחקנית קטנה בשוק ביחס למתחרות כמו IBM ואורקל, אך מוצריה נתפסים כאיכותיים".

עם זאת, איכות המוצרים לא מתורגמת לשורת הרווח, והיא מציגה הפסדים ב-10 השנים האחרונות, הנובעים בעיקר מהוצאות שיווק ומכירה גבוהות ומתגמולים מבוססי מניות בהיקף של עשרות מיליוני דולרים בשנה לעובדי החברה.

שבח מציין כי בשנים האחרונות ההפסדים מושפעים גם משינויים בדפוסי הקנייה של לקוחות בתחום אבטחת הסייבר. "אם בעבר אופי ההתקשרויות היה לתקופה של שנה מראש, הרי שכיום ההתקשרות מול הלקוחות ואופן התשלום תלויים באבני דרך", הוא אומר.

לפי ניתוח שערכו כלכלני פרומתאוס, הירידה במכירות מקוזזת רק באופן חלקי אל מול הצמיחה האורגנית בתחום אבטחת הסייבר, ונראה שתקציבי הסייבר של הלקוחות בתחום גדלים בקצב נמוך ביחס לגידול בכמות המתחרים בשוק.

"לכן, לפני כשנה, נעשה ניסיון למצוא רוכש לחברה. האנליסטים צפו כי עסקה כזו תתבצע לפי מכפיל הכנסות חד-ספרתי הגבוה ממכפיל ההכנסות בו נסחרה החברה ואשר עמד על 4x באותו זמן", אומר שבח. "עם זאת, הצעות לרכישת החברה, אשר הגיעו מהחברות IBM וסיסקו לא הבשילו למשא ומתן. מסיבה זו, החליטה החברה להתמקד בתהליך רה-ארגון - ברמת ההכנסות והוצאות - במטרה להביא את החברה לשיעורי רווח גבוהים יותר".

שבח מוסיף כי התוכנית הצליחה, לפחות באופן חלקי, והחברה הצליחה להגדיל את הכנסותיה ולרשום רווח (אם כי בינתיים על בסיס Non-GAAP, הכולל ניטרולים של הוצאות שונות).

"הרה-ארגון הביא עימו מספר שינויים מהותיים בשנת 2017", מציין שבח. "בפברואר השנה הודיעה החברה על מכירת פעילות Skyfence מתחום שירותי הענן, בהפסד של 20 מיליון דולר, שנתיים בלבד לאחר הרכישה. בתחילת אוגוסט הודיעה על עזיבתו של נשיא ומנכ"ל החברה, וזמן קצר לאחר מכן הודיעה על עזיבתו המתוכננת של סמנכ"ל הכספים".

על פרשת דרכים

להערכת מחלקת המחקר של פרומתאוס, אימפרבה עומדת כיום בפני צומת דרכים, וההחלטות הניהוליות והתפעוליות שיתקבלו בחברה בחודשים הקרובים, צפויות להכריע לאן פניה. בשנת 2018 צפויים לחול שינויים ברגולציה בתחום אבטחת המידע באירופה, המזרח התיכון ואפריקה (EMEA), המייטיבים עם החברה וצפויים להביא לעלייה בביקוש מוצריה. שינוי זה, בשילוב עם השינויים שחלים באסטרטגיית המכירות, מצביעים על פוטנציאל צמיחה משמעותי. מצד שני, על אף השיפורים בתוצאות 2017, החברה טרם הציגה יציבות על-פני תקופה ארוכה מספיק, וייתכן כי חוסר היציבות ימנע ממנה לממש את פוטנציאל הצמיחה.

שבח מסכם ואומר כי כדי שהחברה תחל להיסחר במכפיל 10x (החברות המתחרות נסחרות במכפילים דו-ספרתיים) יהיה עליה להתגבר על מספר מכשולים ובראשם הצגת רווח תפעולי חיובי. "ייתכן שהיא תצטרך לוותר על חלק מהיצע המוצרים שלה ולהתמקד במוצרים המבוקשים דוגמת אינקפסולה. אולי הדחיפה הגדולה כלפי מעלה תבוא מכיוון הרגולציה המשתנה שתסייע לחברה לשפר את כושר מכירתה", מציין שבח.

■ המדד, שהורכב על ידי כלכלני פרומתאוס ייעוץ כלכלי, מייצג את כלל החברות הישראליות הנסחרות בבורסות המרכזיות בארה"ב - נאסד"ק ובורסת ניו-יורק - ובכלל זה חברות ישראליות אשר נרשמו ברישום כפול. חישוב המדד החל בתחילת 2015 ועמד על 1,000 נקודות ביום השקתו. משקל כל חברה נקבע בהתאם לשווי השוק שלה, אך לא יעלה על 10% מסך המדד. פרומתאוס ייעוץ כלכלי ומנהליה ביצעו בשנים האחרונות עבודות כלכליות לחברות הכלולות במדד. העבודה אינה מהווה ייעוץ, ואין לראות בה תחליף לייעוץ השקעות. 

גלובס-פרומתאוס אוקטובר 2017

עוד כתבות

המומחים מסבירים - כך חיסול חמינאי ישנה את המציאות / צילום: Shutterstock

"תם עידן באיראן": המומחים מעריכים - כך המשטר יקרוס

החיסול ההיסטורי של המנהיג העליון עלי חמינאי דוחף את איראן לצומת של הכרעות ● מי יהיה היורש, איך מדיניות החוץ האיראנית תשתנה - ומה יקרה למנגנון הדיכוי הפנימי? ● המומחים מנתחים את ההתפתחויות ומעריכים: בלי השינויים האלה, המשטר האיראני יקרוס ● גלובס עושה סדר

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המבצע באיראן יפגוש את השווקים: מה צפוי היום במסחר?

המבצע הצבאי נגד איראן יעמוד במרכז תשומת לבם של המשקיעים ● הכלכלנים מעריכים: הבורסה תחווה תנודתיות בטווח הזמן הקצר, ותזכה לזריקת עידוד בטווח היותר ארוך ● המערכה מול איראן תופסת את וול סטריט בנקודה רגישה במיוחד ● וגם: תנועת הספינות במיצרי הורמוז נחתכה בחדות, ומה עלול לקרות למחיר הנפט? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

גם ניצן אלון מכר מניות במיליונים: ההנפקה של יצרנית הכוונות מקיבוץ יגור

יצרנית הכוונות סמארט שוטר השלימה גיוס של 200 מיליון שקל, כחלק מהנפקה ראשונית של מניותיה ● במסגרת המהלך, בעלי המניות הזרים והמייסדים מכרו מניות בהיקף של כ-60 מיליון שקל ● וגם, עם כמה כסף נפגש האלוף במילואים ניצן אלון?

בורסת כווית / צילום: Reuters, Anadolu

איך תשפיע המלחמה על הורדות הריבית? התשובה של ליאו ליידרמן

בעוד שהבורסה המקומית והשקל מגיבים בזינוק לשינוי המאזן האסטרטגי מול איראן, שוקי העולם נצבעים אדום בצל קפיצת מחירי הנפט ● המשקיעים חוששים מחסימת מצרי הורמוז ומשיבוש שרשראות האספקה, לצד דאגה שהתייקרות האנרגיה תביא לעלייה באינפלציה

ההודעה שמתחזה לדואר ישראל

לא ללחוץ על הקישור: הסמס שקיבלתם הוא לא באמת מדואר ישראל

בימים האחרונים רץ קמפיין פישינג שנשלח בהודעות SMS ומנסה להשתלט על חשבונות בנק וחשבונות תשלום דיגיטלי ● בדואר ישראל מבהירים כי זו לא הודעה מטעמם ● כך תדעו לזהות את הנורות האדומות

ראש ממשלת בריטניה כאשר ביקר בעבר בבסיס חיל האוויר הבריטי ארקוטירי שבקפריסין / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

כטב"ם מתאבד התפוצץ בבסיס בריטי בקפריסין, ועדיין לונדון מנסה להתרחק מהמלחמה

בסיס חיל אוויר בריטי בקפריסין, הותקף על ידי כטב"ם שנשלח מאיראן או חיזבאללה ● למרות האירוע התקדימי, ראש ממשלת בריטניה הבהיר כי מדינתו "לא תהיה מעורבת במתקפה על איראן"

האם העליות בבורסה מוגזמות? / צילום: Shutterstock

האם העליות בבורסה מוגזמות? שאלנו את המומחים

פתיחת שבוע המסחר בעולם כשברקע המלחמה באיראן זעזעה את הבורסות ברחבי העולם, אך בתל אביב בניגוד למגמה נרשמו עליות חדות במיוחד ● מומחים מנתחים את הקפיצה הגבוהה היום בבורסה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; פלנטיר זינקה בכ-6%, אנבידיה בכ-3%

הנאסד"ק התאושש מירידה חדה ועולה בכ-0.3% ● משמרות המהפכה הודיעו כי מיצרי הורמוז סגורים וכי ספינות שינסו לחצות באזור יותקפו, מחירי הנפט זינקו ● הביטקוין התאושש גם הוא והתקרב לרף ה-70 אלף דולר ● תשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות קפצו ● מדד הפחד בוול סטריט עלה לרמתו הגבוהה מאז נובמבר 2025 ● מחיר הזהב עלה, מחיר הכסף צנח ● הדולר התחזק בעולם

קיר סטארמר, רה''מ בריטניה, ועמנואל מקרון, נשיא צרפת / צילום: Kin Cheung, Tschaen Eric/Pool/ABACA

אירופה פוחדת להיכנס למלחמה, ומתרכזת במסרים פייסניים ובחילוץ אזרחים

מדינות אירופה הבליגו על התקפות איראניות על כוחותיהם הפרושים במפרץ ובמזרח התיכון ● הן קראו ל"הרגעת הרוחות" על ידי "כל הצדדים" ואף שיגרו שורת מסרים מתונים המנסים להבהיר לאיראן כי לא יתערבו ● אם לא תשתנה, ההשלכות של מדיניות הפייסנות האירופית עשויות להיות רחבות

תקיפה משותפת לארה''ב וישראל בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

המרוץ נגד השעון: ארה"ב מנסה להכריע את איראן לפני שתיגמר התחמושת

בפנטגון חוששים שקצב השימוש בתחמושת גבוה מיכולת הייצור ● בעוד ארה"ב וישראל מנסות לשתק את מערכי הטילים של טהרן, המחסור במיירטי THAAD וחץ 3 מעמיד את המזה"ת בסיכון ● האם המלאים המיועדים להרתעת סין וצפון קוריאה ייפתחו לטובת המערכה באיראן?

טילים הערב בירושלים / צילום: Mahmoud Illean

שיגורים לרחבי הארץ; מצב החירום בעורף הוארך עד 12 במרץ

חיל האוויר השלים יותר מ-30 תקיפות נגד מערך הטילים הבליסטיים של המשטר האיראני ● שרי הממשלה מאשרים במשאל טלפוני את הארכת מצב החירום המיוחד בעורף לעוד 12 יום ● 9 הרוגים ועשרות פצועים בפגיעה ישירה באזור בית שמש ● צה"ל בגל הפצצות בטהרן; נתניהו: "התקיפות רק יתגברו" ● כ-100 אלף משרתי מילואים גויסו ● "טראמפ: הטבענו 9 ספינות איראניות" ● עדכונים שוטפים

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

אנשי מערכת הביטחון לשרי הקבינט: "בסוף המבצע לא יושמד האיום הבליסטי"

דיווח: איחוד האמירויות וקטאר ביקשו סיוע מבנות הברית שלהן בהדיפת המתקפות האיראניות ● שר ההגנה האמריקאי: לא תוחמים בזמן את המבצע ● ארה"ב תקפה את אתר הגרעין באספהאן ● מפקד הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי בלבנון חוסל בתקיפת צה"ל ● קטאר: הפלנו מטוסי קרב איראניים ● קפריסין: הכטב"ם בבסיס הבריטי שוגר ע"י חיזבאללה ● עדכונים שוטפים

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

הנאום המפתיע של הקנצלר הגרמני: "לא הזמן לדבר על החוק הבינ"ל"

בניגוד לדברים הזהירים של ראש ממשלת בריטניה, הקנצלר הגרמני פרידריך מרץ התייצב באופן גורף לצידה של ישראל: "זה לא הזמן להרצות לשותפינו ולבעלי הברית שלנו" ● הוא אף שיבח את ישראל וארה"ב על "שהחליטו לפעול באופן עצמאי למרות הסיכונים" ● עם זאת, שר החוץ הגרמני הבהיר: "לא תהיה כל מעורבות צבאית גרמנית במלחמה"

מטוס חיל האוויר בדרך לתקיפה באיראן / צילום: דובר צה''ל

המשקיעים האופטימיים בעולם? מאחורי היום הבלתי נתפס בבורסת תל אביב

הבורסה המקומית עשתה היסטוריה ביום המסחר הראשון מאז שנפתחה המלחמה עם איראן: בניגוד לשוקי המניות כמעט בכל מדינה בעולם, תל אביב הפגינה אופוריה של ממש עם עליות חדות ושיא חדש ● מה מוביל לאופטימיות החריגה בארץ, ואיזה מניות זינקו יותר מכולן

אזור הפגיעה הישירה בבית שמש / צילום: דוברות מד''א

הפגיעה הישירה במקלט בבית שמש: "תרחיש נדיר אבל אפשרי"

המהנדס הראשי של פיקוד העורף לשעבר: "בשימוש בטילים מהסוג שראינו לאחרונה, פגיעה ישירה הופכת לשאלה של 'מי ישב איפה ובאיזו תנוחה'"

מעבר גבול טאבה / צילום: שלומי יוסף

למה ארקיע מפעילה טיסות לטאבה - ואל על וישראייר לא?

אזהרת המסע של המל"ל מונעת מחברות ישראליות להפעיל קווים למצרים, אך חלקן מצאו דרך לעקוף זאת ● כך ארקיע מנהלת מבצע חילוץ באמצעות רכישת שירותים מחברת תעופה זרה - בזמן שאל על בוחרת להמתין בשלב זה לאפשרות לחלץ נוסעים דרך נתב"ג

אהרון פרנקל, חיים כצמן ויאיר המבורגר / צילום: עידן חסון, אריק סולטן, גבע טלמור

חיים כצמן, אהרן פרנקל ומשפחות האצולה של שוק הביטוח: שלושת המרוויחים הגדולים של היום בת"א

הזינוק במחיר המניות בת"א הקפיץ את שווי החזקותיהם של בעלי השליטה בשורת חברות בעשרות ולעתים אף מאות מיליוני שקלים ● בין המרוויחים: חיים כצמן שחוזר לחייך אחרי תקופה ארוכה של ירידות במניה, אהרון פרנקל שגורף רווחים על ההשקעה המחודשת בתמר פטרוליום, והטייקונים של שוק הביטוח שהחגיגה במניותיהן מסרבת לגווע

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

ענקית התעופה שמתגברת טיסות חילוץ לישראלים

ברקע השעיית הטיסות הישירות לישראל והגבלות המרחב האווירי, ויזאייר מוסיפה כמעט 30 טיסות שבועיות לשארם א-שייח' כנתיב חלופי דרך סיני ● גם בלו בירד, טוס וארקיע מתגברות פעילות במצרים, בעוד שאל על נמנעת בשל אזהרת המסע

נתב''ג / צילום: Shutterstock

שרת התחבורה: השמיים בישראל לא יפתחו לפני שבוע הבא, בינתיים ניתן להגיע דרך טאבה

בתום הערכת מצב בנתב"ג הבהירה השרה כי פתיחת המרחב האווירי לא צפויה לפני השבוע הבא ותתבצע בהדרגה ובתיאום ביטחוני ● עד אז, המעבר היבשתי בטאבה ממשיך לשמש חלופה מרכזית לשבים ארצה

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

אופוריה בת"א: הבורסה סיכמה את היום החזק ביותר שלה מזה שש שנים

מדד ת"א 35 זינק בכ-4.6% ● מדד הביטוח הוביל את העליות והתחזק במעל 8% ●  ● המשקיעים ברחו לנכסי חוף מבטחים - מחירי הנפט והזהב מזנקים ● הדולר התחזק בעולם, אך נחלש מול השקל ● מיטב: שוק האג"ח בעולם עבר לתפקד כמגן מפני עלייה בסיכון ● סיגמא-קלאריטי: יש מקום רב לאופטימיות ביום שאחרי ● מחר לא יתקיים מסחר בת"א