גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המושחתים הצליחו לחמוק עם הכסף

פרשת סימנס באה אל סופה כשהיא מותירה אחריה חורים שחורים עצומים

דן כהן / צילום: תמר מצפי
דן כהן / צילום: תמר מצפי

1. אחת מפרשות השחיתות הכבדות שידעה הארץ - נקברת היום (ב') קבורת חמור. חלק מהמושחתים תאוותני השוחד העלומים שחמקו מהרשת, או יורשיהם, צוחקים בהנאה: הם שוב הצליחו לחמוק, הפעם זה סופי. הכסף המלוכלך, לפחות 6.5 מיליון אירו, או משהו בסביבות 10 מיליון דולר (התחשיבים של הפרקליטות מתחלפים מדולר לאירו ובחזרה, ומכאן אי הוודאות) יישאר בחשבונותיהם, אי-שם בארץ או בעולם.

2. פרשת השוחד של סימנס הגרמנית החלה לפני כ-15 שנים בחקירה אמריקאית מקיפה של התובע הכללי ורשות ניירות ערך. סימנס הואשמה כמי שניהלה משך שנים רשת עולמית מאורגנת מסודרת ורשומה של תשלומי שוחד לקידום עסקיה. ב-2008, במסגרת החתימה על הסדר טיעון בארה"ב, הודתה סימנס בחלוקת שוחד בהיקף של 1.4 מיליארד דולר, ובעקבות זאת הוטל עליה קנס של 1.6 מיליארד דולר. החברה נתנה סדרת תצהירים ארוכה על פעילותה הפלילית בכל אחת מהארצות שבהן פילסה דרכה בשוחד. במסגרת זו, הצהירה כי בישראל מימנה שוחד בסך 20 מיליון דולר. יצוין: סימנס דיברה על ישראל - ולא ציינה אילו חברות ואילו אישים בישראל.

היום, 9 שנים אחרי הסדר הטיעון האמריקאי, נחתם הסדר טיעון גם בישראל, שבמסגרתו רושמים הפרקליטים יהודית תירוש שמלווה את התיק הזה כמעט עשור, ואבי ארוניס כי סימנס מודה במתן שוחד בגובה 9.5 מיליון דולר. מה שאומר שהפרקליטות מודה שסכום שוחד של 10.5 מיליון דולר - קבור אי-שם, שחיפשו ולא מצאו, או לא חיפשו בכל מקרה ומהיום גם לא מתכוונים לחפש. אגב, הפרקליטות נכנסה לחישובים של שערי דולר-אירו, וטענה כי באותה עת היה יתרון מובהק לאירו על פני הדולר, מה שאכן השתנה עם השנים. בתחשיב כזה גם בפרקליטות מודים שחסרים ברשימת השוחד 6.5 מיליון אירו.

3. בכיסים של כמה מבכירי חברת החשמל התגלו 4-3 מיליון דולר. כמה מנהלים בכירים קיבלו בזמנו, בגין אישורים לגנרטורים של סימנס ועסקאות אחרות בין החברה הישראלית לגרמנית, מנות כבדות של מאות אלפי דולרים, או אירו, כל אחד. הם הועברו לחשבונות בנק בארץ או בעולם, או במזומן בכספות. אליהם מתווסף דן כהן, לוקח השוחד הגדול, שהיה דירקטור בחברת החשמל, פעם שופט ועורך דין, שברח מהארץ, הוסגר ושוחרר מהכלא אחרי פחות ממחצית זמנו, בטענה של מחלה. באופן רשמי, על-פי כתב האישום שהוגש נגדו קיבל כהן שוחד בסך מיליון דולר, אבל ההנחה אומרת שמדובר בהרבה יותר, אפשר 3-4 מיליון דולר ויותר, שלא נחקרו (יש טענה שיתרת הסכומים התקבלה אחרי שכבר לא היה דירקטור בחברת החשמל).

מי אלה ש"זכו" ביתרת האתנן? לא ברור.

4. החקירה בישראל, שהתנהלה על-ידי מחלקת החקירות ברשות ניירות ערך, התחילה במקרה. ב-1993 נפתח משא ומתן בין חברת החשמל לתעשית רוגוזין ישראל לעניין רכישה של קרקע רוגוזין באשדוד בסכום של 18 מיליון דולר. זמן מה אחרי רכש איש העסקים עזרא הראל ז"ל את השליטה ברוגוזין. בשלב כלשהו סוכמה עסקת שוחד בין הראל לדן כהן, אז דירקטור בחברת החשמל. כהן דחף את ההנהלה והדירקטוריון לרכוש הקרקע, שאיכשהו קיבלה מחיר חדש: 62.5 מיליון דולר. בסוף 1995 הודיע מנכ"ל חברת החשמל דאז על סיכום: החברה תרכוש את הקרקע במחיר שנקבע כדי להוות רזרבה קרקעית הכרחית. (אגב, הקרקע הייתה אז ונותרה גם היום - ריקה).

בשלהי 2002 כשהחלו הליכי הפירוק של רוגוזין, ובעיקר אחרי פטירתו של בעל השליטה הראל, נחקרה גם עסקת המקרקעין - התגלה השוחד לכהן ועלו חשדות שהאיש היה מקבל שוחד סדרתי לא רק מרוגוזין אלא גם ממקורות אחרים. במשך שנים לא הצליחו, אפשר שלא ניסו, חוקרי הרשות להיכנס באמת לרישומי חברת החשמל. הם התרכזו בכהן שברח מהארץ (בהיעדר צו עיכוב יציאה מהארץ) אחרי חקירתו השנייה. הוא התגורר בפרו שאין לה הסכמי הסגרה כלכליים עם ישראל ושהה שם כשמונה שנים, עד שהוסגר לישראל בהסדר עם עורכי דינו.

במקביל, עוד מגבלה משמעותית לחקירה אמיתית היה הסכם עד מדינה תמוה שנחתם עם אורן אהרונסון שהיה נציג סימנס באותה עת. מסתבר שההסכם, בגינו קיבל אהרונסון חיסיון, התייחס רק לדן כהן. לא נדרשו ממנו הודאות מלאות על המידע הכולל שיש בידיו בעניינם של מקבלי שוחד אחרים. גורמים משפטיים שונים טענו לאורך שנים שהסכם החסינות היה מאוד בעייתי מלכתחילה, ותמהו על כך שהפרקליטות הגבילה את עצמה במו ידיה. לימים אמרו בפרקליטות שהייתה טעות בניסוח והלקח נלמד. בכל מקרה, במשך שנים שמר אהרונסון את סודות השוחד לעצמו והחקירה נתקעה בהמתנה לשובו של דן כהן. עם זאת, בהסכם שנחתם איתו בעת בקשת ההסגרה לא נכתב תנאי לפיו הוא נדרש לדווח על מלוא המידע שיש בידיו בעניין מקבלי שוחד אחרים. וכל אותו הזמן, בין ההמתנה לכהן והחיסיון לאהרונסון, לא חיפשו את יתרת הסכומים שהוצהרו בתצהיר האמריקאי. אפשר, וזה נאמר בשקט לא פעם, שבגלל מאבקי אגו נמנעה הרשות מלהכניס את גופי החקירה של המשטרה לעניין, במטרה שזו תבצע חקירה גם בחברת החשמל וגם בגופים ממשלתיים שאינם ציבוריים.

5. במשך שנים הייתה ממשלת ישראל לקוחה טובה ונאמנה של סימנס. החברה הגרמנית עבדה כאן, במכרזים או דמויי-מכרזים, גם מול חברות ממשלתיות גדולות שהשקיעו כסף ציבורי ענק ברכישות: חברת החשמל, רשות שדות התעופה ורכבת ישראל (כתבה מפורטת ב"גלובס", 3.5.16). אף על-פי שההערכה הייתה שיש לבדוק אירועים שבהם זכתה סימנס במכרזים גדולים בחברות הממשלתיות האחרות - זה לא קרה. ההנחה הייתה שבגלל שרשות שדות התעופה ורכבת ישראל אינן חברות ציבוריות - לא יכלה הרשות להיכנס ולבדוק, אבל חוקרי המשטרה כן יכלו להיכנס. רק שכאמור לא היה כל שיתוף פעולה בין הרשות לבין המשטרה. בשלב מסוים נטען כי לא היה צורך בשיתוף הפעולה, שכן רשות ניירות ערך קיבלה מפרקליט המדינה הסמכה, במסגרת חקירת חברת החשמל, להרחיב את החקירה בענייני השוחד. הסמכה נוספת קיבלה הרשות ב-2009 להיכנס לחברות לא ציבוריות, כשהחלה לחפש את יתרת הכספים בהתבסס על התצהיר בארצות הברית. בפועל, החקירה מעולם לא יצאה מגבולות חברת החשמל. למה? "סיבות מודיעיניות שונות", אמרו.

6. כך קורה שהפרשה מסתיימת היום כשהיא משאירה אחריה חורים שחורים עצומים. איך קרה שהסכם החיסיון עם נציג סימנס נחתם כפי שנחתם? איך קורה שעד מדינה לא מוסר את מלוא המידע שהתחייב אליו - וממשיך לקבל הגנה על-ידי הפרקליטות? מדוע לא התקיימה חקירה משולבת של המשטרה והרשות? איפה יתרת הכסף? מי עוד קיבל שוחד ואפשר שממשיך לעבוד עד היום ולקבל החלטות כבדות על חשבון הציבור?

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט