גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בג"ץ למדינה: בחנו מחדש את עמדתכם כלפי תאגיד השידור

(עדכון) - בסיום דיון בו מתחו ביקורת על המהלך לפיצול התאגיד והוצאת חטיבת החדשות מידי מנהליו הנוכחיים, הציעו השופטים למדינה לשקול מחדש את עמדתה ■ מזוז: "בשביל מה עשו את כל המהלך אם לא כדי להשפיע על זהות אנשי החדשות? אין שום תכלית אחרת"

מני מזוז / צלם: איל יצהר
מני מזוז / צלם: איל יצהר

"שמענו את כל הטיעונים, ומבלי לקבוע כרגע מסקנות כלשהן, אנו מבקשים מהמדינה לשקול בתוך שבועיים ימים אם יש איזשהו שינוי בעמדתה, לרבות הגשת הצעת חוק מתוקנת". במילים אלה נעל היום (ג') השופט חנן מלצר את הדיון בעתירות לבג"ץ שהוגשו בנוגע לתיקון מספר 8 בחוק השידור הציבורי.

דבריו החדים של ראש ההרכב, השופט מלצר, נעלו דיון שבו ביקרו השופטים שוב ושוב את התיקון השמיני לחוק השידור הציבורי, הקובע כי תחום החדשות והאקטואליה ייצא מידי תאגיד השידור "כאן", שמטפל בו כיום באמצעות חטיבת החדשות שלו, ויוצא לידיו של תאגיד נפרד, שאמור להיות מוקם בהמשך, בתוך 3 חודשים מיום כניסת החוק לתוקף.

במהלך הדיון ביקרו שישה מתוך שבעת חברי הרכב השופטים המורחב - חלקם כמעט בחמת-זעם - את התכליות המוצהרות של התיקונים שהוכנסו לחוק, והביעו ספקנות רבה כלפיהן וכלפי הסברי המדינה, כפי שהובאו באמצעות עו"ד נחי בן-אור.

עמדת המדינה היא שתכלית התיקון לחוק היא להגביר את המקצועיות של תחום החדשות ולאפשר קליטה של יותר עובדים מרשות השידור, אלא שלמעשה לכל הנוכחים באולם היה ברור כי בין הסיבות הללו לבין תיקון החקיקה שאישרה הכנסת במהלך מזורז - זמן קצר לפני עליית התאגיד לאוויר, כחלק מהסדר פוליטי בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לשר האוצר משה כחלון - אין כמעט דבר.

"אם אלה היו התכליות, אפשר היה להסתפק בתיקון של שליש עמוד, לא היה צריך את כל המהלך הגדול הזה", אמר השופט מני מזוז. "זה ברור שיש פער בין התכליות המוצהרות לבין החוק כפי שמנוח בפנינו. אין כל קשר (בין מה שנעשה) לבין התכליות המוצהרות, אי-אפשר עד כדי כך להתעלם". 

גם חמשת חברי ההרכב האחרים היו שותפים לעמדתו של מזוז, כשהשופט היחיד שלא ביטא עמדה ברורה ומיעט להתבטא במהלך הדיון היה נעם סולברג.

"הבה נעבור על שתי התכליות", ניסה השופט יצחק עמית להכניס סדר בדיון. "תכלית אחת היא קליטת יותר עובדים מרשות השידור, אבל זה בגדול כבר התמלא. זה מוכיח שאולי לא היה צריך כזה תיקון רחב. נשארנו עם תכלית ההתמקצעות. במה באה לידי ביטוי אותה התמקצעות? זה שאנחנו מוספים שני חברי מועצה שהם יותר בקיאים תחום האקטואליה? אז היה אפשר להוסיף פסיק בחוק. כל המהומה הזאת היא לגבי פסיק של פסיק? קשה לנו לקבל את זה".

ראש ההרכב, השופט מלצר, תקף גם הוא את המנגנון החדש שיוצר החוק: "אולי יש מדינות שיש בהן הסדרים כאלה, אבל הן לא מערביות ולא דמוקרטיות". הוא גם תקף ברמה הפרקטית את מנגנון התיאום בין שני התאגידים ואמר: "עד שמתקיים מנגנון התיאום הזה (במקרה של פריצה לשידור בשל אירוע חדשותי דחוף), נגיע כבר חס וחלילה לעוד אירוע. המנגנון תיאום הזה פשוט לא פרקטי ולא עובד. אפשר גם להמציא דברים לא פרקטיים".

לדברי השופט מזוז, "כשמדברים על תאגיד ציבורי, בכל מקום בעולם הצידוק היחיד זה להבטיח במה חופשית מאינטרסים כלכליים של בעלים ומפרסמים ולהבטיח חופש ביטוי. בשביל לשדר סרטי טבע לא צריך תאגיד ציבורי. תאגיד ציבורי זה חדשות, כל השאר זה השלמות. אתם בעצם, במקום לבטל את התאגיד כפי שרצו מלכתחילה, החלטתם סתם לרוקן אותו מתוכן".

ככל שהדיון התקדם המסכות הלכו והוסרו, וגם השופטים התבטאו בצורה ברורה יותר. "אין כאן שום תכלית, וכולנו יודעים את זה, זה הפיל שבחדר", אמר השופט עמית. מצד שני, עוד קודם לכן רמז עמית כי חוסר התכליתיות של החוק אינה מהווה בהכרח עילה לפסילתו: "גם אם החוק הזה הוא חסר תכלית, זה לא אומר שהוא לא חוקתי. אולי מותר לכנסת להיות קפריזית".

גם מזוז תקף בהמשך הדיון את החוק בצורה הישירה ביותר האפשרית: "ברגע שיש בוס חדש (מנהל תאגיד החדשות שימונה) - או שמתיישרים איתו או שעוזבים. בשביל מה עשו את כל המהלך הזה אם לא כדי להשפיע על אנשי החדשות והאקטואליה? זאת התכלית היחידה, ואין שום תכלית אחרת".

בהמשך נשמעו טיעוניהם של העותרים, ארגון העיתונאים שיוצג בידי עורכי הדין מורן סבוראי ואמיר בשה, והתאגיד עצמו, שיוצג בידי עו"ד אביגדור (דורי) קלגסבלד. עו"ד קלגסבלד, שגויס על-ידי התאגיד מהשוק הפרטי, זכה כך נראה ללא מעט הנהוני הסמכה מכיוון חברי ההרכב, ונראה היה שהם מתרשמים מטיעוניו.

"מדובר במקרה נדיר שבו הפוליטיקאים אומרים לכם את האמת והפרקליטים מתחבאים מאחורי כל מיני מונחים משפטיים כמו 'התמקצעות'. בדרך-כלל זה הפוך", אמר עו"ד קלגסבלד לשופטים. "הפוליטיקאים אמרו אמת, תאמינו להם".

קלגסבלד כיוון כמובן לאותו "פיל שבחדר" שהזכיר קודם לכן השופט עמית - והוא רצונו הלא מוסתר של ראש הממשלה נתניהו להביא לסגירת תאגיד השידור הציבורי או, למצער, להחליש אותו ככל האפשר.

ההרכב המורחב שדן בעתירות כלל את המשנה לנשיאת העליון, חנן מלצר, שעמד כאמור בראש ההרכב, ואת השופטים ניל הנדל, יצחק עמית, נעם סולברג, דפנה ברק־ארז, מני מזוז ואורי שהם.

כאמור, לאחר שמיעת הדיון ערכו השופטים התייעצות קצה בת דקות ספורות, ובסופה חזרו עם מה שנראה כמו "חצי-פצצה". כעת, במשך השבועיים הקרובים, יעבור הכדור לידי ראש הממשלה ואנשי משרד התקשורת, ואלה יצטרכו לבחון יחד משרד המשפטים והפרקליטות האם הם אכן מוכנים להכניס שינויים מהותיים בחוק. לאור עמדתו של נתניהו, וגם של שר התקשורת החדש יחסית איוב קרא, שהתבטא בחריפות נגד התאגיד - ספק אם הפתרון לפלונטר הזה יגיע מכיוונם.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מניית בית זיקוק אשדוד קופצת בכ-6%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב