גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

99 שנים לסוף המלחמה הגדולה

ב-6 השעות שלפני כניסת הפסקת האש נהרגו 18 אלף חיילים. אי-אפשר לתפוס את זה

99 שנים לסוף המלחמה
99 שנים לסוף המלחמה

א.אני קורא לזה: "מתקפת המספרים העגולים". בזמן האחרון, לאיפה שאני לא הולך - מספרים עגולים רודפים אחריי. 120 שנים לקונגרס הציוני הראשון, 100 שנים להצהרת בלפור, 100 שנים לכיבוש באר-שבע, 70 שנים להקמת המדינה, 50 שנים למלחמת ששת הימים. הכול כל-כך עגול ועם אפס בסוף - זה מעצבן אותי.

מה עמוקה הייתה איפה אנחת הרווחה שלי כשגיליתי תאריך חשוב שאיננו עגול. בשבת האחרונה, ה-11 בנובמבר, ציין העולם 99 שנים לסיומה של מלחמת העולם הראשונה. 99 זה מספר הרבה יותר טוב ממאה. יש לו איכויות אחרות; אף שהוא קטן ממאה, יש לו הרבה יותר נוכחות וביטחון עצמי, תוצאת היותו הגדול ביותר מסוגו, בעוד מאה (עם כל הכבוד, כן?) הוא הקטן מבני מינו. כך אני מרגיש גם כלפי 999, אגב. מעדיף אותו בהרבה על אלף.

הסכם שביתת האש נחתם בחמש בבוקר של ה-11 בנובמבר ונכנס לתוקפו באחת עשרה בבוקר. בשש השעות האלה מתו 18,000 חיילים. 3,000 כל שעה. טוראי הנרי גונטר מצבא ארה"ב מוכר ברשומות כחלל האחרון של המלחמה. מותו היה סתמי ולא מחויב המציאות כמו כל המלחמה הזאת. ב-10:59 הוא החליט להסתער משום מה על עמדת תותח גרמנית - אף שכולם ידעו שהמלחמה נגמרה. עזוב, אמרו לו חבריו, חכה שתי דקות ונלך הביתה. אפילו החיילים הגרמנים צעקו לו: מה אתה עושה, דביל! אבל גונטר אץ-רץ אל מותו המיותר.

המוות האחרון היה לא פחות סתמי מהמוות הראשון: רצח ארכידוכס אוסטריה, פרנץ פרדיננד. על שם האחרון, כלומר הראשון, עוד קראו להקה. אבל מי יקרא ללהקה על שם הנרי גונטר?

ב.אני קצת באובססיה כבר כמה זמן על מלחמת העולם הראשונה. אם היא רק לא הייתה מופע אדיר של כל מה שמפחיד ומבחיל באנושות, אפשר היה לומר שהיא מלחמת העולם החביבה עליי. מלחמת העולם השנייה והשואה על כל זוועותיה ומוראותיה הנוראיים זה סיפור אחר לגמרי, כמובן. אני מכיר אותו טוב, טוב מדי. עד לרמת הדי.אנ.אי. השואה הייתה סביבי מאז שאני זוכר את עצמי; אלה שניצלו ממנה ואלו שלא. בתוכנית הלימודים, בארוחות המשפחתיות, בתמונות הישנות, בהומור השחור, בתרבות - איפה לא. היא חלק ממני. הראשונה לא.

מאחר שהיא חלק ממני, את מלחמת העולם השנייה אני יכול איכשהו (אולי חייב?) להבין. זה אומנם היגיון גזעני, אכזרי ורצחני, אבל זה היגיון; יש שיטה. יש מטרה. יש חזון. את הראשונה - "הגדולה" - אני פשוט לא מצליח לתפוס. אני קורא על הקרבות הגדולים והמטורפים: הקרב על הסום, קרב פשנדל, קרב ורדן, קרבות איפר - פשוט לא להאמין. קרבות שנמשכו חודשים ארוכים ולא השיגו הרבה, מלבד מיליוני הרוגים על שום דבר. שדות קטל חסרי פשר. כתישה למען כתישה. בגז, בטנק, בתותח, ולבסוף גם בכידון. על קרב ורדן כתב קרל סנדברג שיר מנקודת מבטו של הדשא: "ערמו אותם גבוה בוורדן / כסו אותם באתי החפירה / ותנו לי לעבוד / אני המרבד הירוק. תנו לי לעבוד".

זו הייתה מלחמה שהציגה לעולם את הלם הקרב. ברבים מהתמונות ומהסרטונים הנוראיים מהמלחמה - תמיד בחורף, תמיד קר ורטוב ובוצי ומטונף ומסריח ממוות - אתה יכול לראות אחד או יותר מהחיילים שבשוחות פשוט מנותק, בוהה קדימה אל אופק לא ברור. חשבו שזה בגלל הרעש. לקח הרבה זמן להבין שזו הנפש המוכה, המתמרדת, הלא מבינה, הלא מוכנה לקבל - ואיך יכולה נפש של אדם אחד להבין את כל הזוועות האלה? איך?

גם היום, כשאתה מסתכל על מבול הפליטים והבורחים והנמלטים וקורבנות הירי המקרי - אתה מקבל את אותו המבט כמעט. מה זה, שואלות מיליוני עיניים קודחות, מה זה צריך להיות לעזאזל?!

ג.אני לא היסטוריון ולא בן של היסטוריון, הבנאדם לא יכול שלא לנסות לשרטט קווים בין אז להיום ולהפגיש אותם, פשטני ככל שזה יהיה. מאה שנה עברו ואנחנו שוב בהתחלפות המאות, מתקרבים אל סיום הרבע הראשון של מאה חדשה. העולם של אז התקרב לרתיחה, גם העולם שלנו - כל מה שהיה ברור, הפסיק להיות ברור כמעט באחת. העולם של אז עמד נוכח גילויים מדעיים והתקדמויות טכנולוגיות מרעישות, מהמטוס עד תורת היחסות, וכך גם העולם שלנו היום. מאבקי שליטה אז, מאבקי שליטה היום. שאיפות לאומיות ונדל"ניות. אימפריות קורסות שמנסות להשיב לעצמן כבוד ושטח אז, וגם היום. כן, זה פשטני. אבל עובד.

כמו אז, כן היום, התחושה היא שאנחנו עומדים כפסע מהתפרצות. או אולי יותר נכון, מעוד שבר טקטוני. הלוחות כבר חורקים, היורה כבר רותחת, מאיפה יבוא הניצוץ? מאסיה? אפריקה? אירופה? המזרח התיכון? אפילו מזג האוויר כאילו זועק - תנו לי דם! אתם חושבים שאנחנו חיים בעידן שבו זה לא יכול לקרות? גם אז חשבו ככה. אנשים אף פעם לא חושבים ככה.

בסוף - וזה לא רק בגלל שבקרוב מגיע לאקרנים "מלחמת הכוכבים" החדש - זו אותה מלחמה נצחית בין טוב לרע. לפעמים הרע מנצח, אבל לא תמיד. עובדה. הטוב והרע זה לא רק עניין של צדדים ובאיזה מהם אתה. לא, זו המלחמה האנושית הנצחית, אצל היחיד כמו אצל הכלל: לאיזה יצר תיכנע?

ד.המתעד הגדול של מלחמת העולם הראשונה והאיש שאחראי אולי יותר מכולם לעניין שלי הוא הסופר חתן פרס ישראל אביגדור המאירי ז"ל (1890-1970). זה ההמינגווי שלנו, אני אומר לכם - יותר טוב מהמינגוויי. שני הספרים שכתב ("השיגעון הגדול", "בגיהינום של מטה") על חוויותיו כחייל וקצין בצבא האוסטרו-הונגרי וכשבוי, הן יצירות מופת עולמיות. אתם חייבים. גם אורי צבי גרינברג, שאול טשרניחובסקי ואחרים שירתו וכתבו, אבל אין כמו המאירי. עברית עילאית ומרגשת כל-כך לא קראתי הרבה זמן.

"המלחמה", כותב המאירי (ב"השיגעון הגדול"), "היא פרדוקסון גדול (כך במקור): אנו חשבנו שהאדם הוא נזר הבריאה והלחם מהפכו למנוול. והנה באה המלחמה להראות לנו שלא על הלחם לבדו יחיה האדם, כי בעיקר על דם אויבי המולדת, שמצווה לעוקרם מן השורש". ובמקום אחר: "כמה זה נורא! אני מתגורר פה מזה שנתיים תחת פחד-מוות בלתי פוסק, בעמידתי, בישיבתי, בשוכבי, בשנתי, באכילתי ובעשני את הסיגאריה; בכל רגע יכול לבוא כדור, להיכנס בקודקודי ולקבור אותי בקבר אחים בלי הספד ותכריכין ואיש לא ידע אפילו את קבורתי* המוות היה כל-כך בטוח בשבילי, שרק רגש אחד היה חי בי - מתי?".

ובמקום אחר: "בתחילה פשטה הגבורה מעל עצמה את הלבוש הפטריוטי. איזו פטריוטיות, מה פטריוטיות, מי פטריוטיות פה! לא דובים ולא יער! באה הפקודה לזחול ולהתגנב אל אחורי החזית הרוסית - ובכן זוחלים; בפחד-רתת, על הגחון, בעיניים בולטות וממצמצות, מחביאים את הראש*".

המאירי כותב רבות על החוויה של להיות חייל יהודי במלחמה. הרי לא פחות ממיליון ורבע חיילים יהודים לקחו חלק בלחימה, בכל הצבאות - ועדיין סבלו מאנטישמיות. באחד מהקטעים החזקים בספר מתווכחים החיילים על מה עושה את היהודי ללוחם טוב כל-כך. זה אומר כך וזה אומר אחרת, עד שבא הקצין הגוי, אוברלויטננט סמ*ר*צ'אני, ונותן את ההסבר הנבואי הבא (קיצרתי טיפה): "האמת היחידה והפשוטה: היהודים הללו מתגעגעים מזה אלפיים שנה לחיי עם, לחיי גבורה, להרואיקה, לא*פ*ו*פ*יה, שתחזיר להם את יפעתם האנושית הראשונה. זה אלפיים שנה מתגעגעים הם למלכות באלפי צורות שונות: * והנה - כשנ*תנו להם להריח את ריח [המלכות] בצורת תלבושת הצבא פרצה מהם גם ההרואיקה הטבעית!".

הקצין שותק לרגע, ואז מוסיף: "הבה, נסו פעם לתת להם את ארצם לרגע ותראו איך 'הפחדנות היהודונית' תיהפך פתאום לגבורה יהודית!".

לא יודע אם הקצין צדק לגמרי, אבל הוא בטוח לא טעה לגמרי.

ה.אני מאוד מקווה שנעבור את שנת המאה למלחמת העולם הראשונה בלי מלחמת עולם שלישית, אבל יש מלחמת עולם אחת שלעולם לא תיפסק, המלחמה בטבע האדם (והאומה) בין הטוב והרע. בינתיים, למרות כל הזוועות, הטוב מנצח. קרב אחרי קרב, שוחה אחרי שוחה.

עוד כתבות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?