גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משרד האדריכלים המשפיע בעולם: עיצוב הוא לא רק לעשירים

תחנת כוח שהגג שלה משמש אתר סקי, ומקרר בסופרמרקט שמחמם את חדר האמבטיה שמעליו: ראיון עם קאי אווה ברגמן, שותף במשרד האדריכלים BIG, אחד המשרדים הגדולים בעולם

הביתן הדני באקספו 2010 / צילום: Iwan Baan
הביתן הדני באקספו 2010 / צילום: Iwan Baan

משרד האדריכלים BIG (ראשי תיבות Bjarke Ingels Group) הוקם רק בשנת 2005 והפך די מהר לאחד המשרדים הגדולים בעולם ולמותג נחשק. ל-BIG סניפים בקופנהגן ובניו-יורק שעובדים בהם למעלה מ-400 עובדים. הפרויקטים שהם מתכננים פזורים ב-25 מדינות וחלקם כבר הפכו לאתרי עלייה לרגל. המבנים של BIG תמיד בולטים ומשדרים תנועה, נועזות צורנית וחדשנות פונקציונלית ועיצובית, קצת כמו מסרט מדע בדיוני.

ב-The Mountain שבקופנהגן הם יצרו מבנה מגורים שבו הדירות שוכנות זו על גבי זו במבנה אלכסוני, כך שכל אחת מהן מצוידת במרפסת ובחצר שהיא הגג של הדירה בקומה התחתונה. על "ההר" ניתן לטפס בגרם מדרגות חיצוני וליהנות מהנוף הנשקף ממנו.

ב-8 House, אף הוא בקופנהגן, הבניין תוכנן בצורת הסיפרה שמונה. הבניין, שגודלו 61,000 מ"ר, מכיל טיפוסים שונים של מגורים, מסחר ותעסוקה. את הפונקציות השונות מאחד מעבר ברוחב 10 מטרים שמאפשר להגיע מהקרקע אל הקומה העשירית בהליכה וגם ברכיבה באופניים.

בבניין VIA Lambda; 57 West בניו-יורק, שגודלו 87,000 מ"ר וגובהו 142 מ', יצרו האדריכלים טיפולוגיה חדשה שאותה הם מכנים "Courtscraper", והיא שילוב של פירמידה, מגדל וחצר. בימים אלה מתכננים ב-BIG את בניין מס' 2 במרכז הסחר העולמי בניו-יורק. בארץ הם היו אחראים לתכנון קמפוס חברת טבע ברעננה, שבנייתו בוטלה.

האדריכל קאי אווה ברגמן, שותף ב-BIG ואחראי על הפיתוח העסקי ברחבי העולם, מגיע לארץ להרצות בכנס העשירי לבנייה ותשתיות שיתקיים השבוע בגני התערוכה. לא כל יום מגיע לכאן נציג של אחד ממותגי האדריכלות המובילים בעולם ולכן ניצלנו את ההזדמנות כדי לשוחח איתו קצת על אדריכלות בעידן של גלובליזציה.

- מייסד BIG, ביארק אינגלס, אמר ש"רוב האדריכלים מתכננים ע"פ המגבלות שלהם". איך היית מגדיר את הסגנון שלכם?

"אני לא חושב שאנחנו מדברים על העבודה שלנו במונחים של סגנון. הדרך שבה אנחנו עובדים היא לברר, או ללמוד את הנושאים ואת האתגרים שמאפיינים את התנאים ודרך העיצוב, אנחנו מתכננים את העתיד של איך אנחנו חיים, עובדים ונפגשים".

- אינגלס אמר פעם שאתם מתאימים את האדריכלות לקונטקסט במובנים של תרבות ואקלים. איך אתם מיישמים את זה ב-25 המדינות שאתם עובדים בהן, ביבשות שונות? 

"אנחנו נמצאים פיזית במקומות שאותם אנחנו מתכננים. הצוות שלנו מגיע מ-35 מדינות שונות. אנחנו נעזרים בניסיון שאנשי הצוות מביאים איתם ממקומות שונים, בנקודות המבט השונות. זה משמעותי מאוד באופן ההתמודדות שלנו עם אתרים שונים במקומות שונים ועם מצבי אקלים שונים. כמו כן, אנחנו מקדישים אנרגיה רבה לאיסוף מידע. העבודה שלנו משלבת את לימוד המידע והניסיון האישי הנאסף".

- אתם הייתם אחראים על תכנון קמפוס חברת טבע, שהיה אמור לקום באזור התעסוקה של רעננה. פרויקט שהוקפא בחודש פברואר השנה ולבסוף בוטל. המשרדים שלכם הם בניו-יורק ובקופנהגן. איך פועלת הדינמיקה של תכנון פרויקט מסוג זה?

"היה לנו משרד של עשרה אנשים שפעל בתל-אביב. בצוות היו אדריכלים שהגיעו מקופנהגן. שיתפנו פעולה עם אדריכלים מקומיים. אנחנו תמיד עובדים עם משרדי יועצים מקומיים".

- אתם נחשבים אדריכלים מתקדמים גם במובן הסביבתי. הייתי רוצה שתרחיב קצת על המושג "קיימות הדוניסטית" (Hedonistic Sustainability), שאתם מרבים להשתמש בו בתיאור הפרויקטים שלכם.

"אנחנו מאמינים שקיימות לא חייבת לגרום לסבל, כאב. זה לא אומר שצריך להתקלח במים קרים על מנת לחסוך באנרגיה, או לא לטוס בטיסות ארוכות על מנת להקטין את טביעת הרגל האקולוגית. זה גם לא אומר בהכרח לתכנן חלונות קטנים כדי לצמצם את בריחת החום וקירות עבים כדי לבודד. אנחנו מאמינים שאנחנו מסוגלים לייצר איכות חיים טובה יותר באמצעות יעול השימוש במקורות הטבעיים. אנחנו מסתכלים על הפרויקטים שלנו כעל הזדמנות לשפר את איכות החיים. הגישה שלנו לשאלת הקיימות איננה כעל דילמה מוסרית, אלא כעל אתגר עיצובי". 

- תוכל לתת דוגמאות לפרויקטים שלכם שעושים שימוש ברעיון של "קיימות הדוניסטית"?

"בוודאי. למשל בסופרמרקטים שבהם הבשר מאוחסן במקררים שפולטים חום. מרבית הסופרמרקטים אוספים את האוויר החם ופשוט מוציאים אותו החוצה. אנחנו מחפשים פתרון יותר אינטליגנטי ולכן הצענו לבנות מעל הסופרמרקט דירות ובאמצעות האוויר החם לחמם את רצפות חדרי האמבט בחורף. 

"דוגמה נוספת היא תחנת הכוח Amager Bakke בקופנהגן, המייצרת חשמל מאשפה. אף אחד לא רצה לגור בקירבת תחנת כוח, ואנחנו שינינו את המצב לחלוטין. הפכנו את תחנת הכוח למקום ציבורי שנהנים בו, כי גג המבנה, שגובהו 85 מטרים, תוכנן בשיפוע המשמש בחורף כאתר סקי וגם כקיר טיפוס".

- המבנים שלכם יוצאי דופן באדריכלות שלהם, מבחינת העיצוב הכללי ורמת הפירוט. האם הם יותר יקרים? אתם בונים רק לעשירים?

"לא הייתי אומר. אנחנו עובדים עם יזמים ומודעים מאוד לסוגיות של תקציב. בין היתר, תכננו בקופנהגן פרויקטים של דיור בר השגה (למשל, הפרויקט urban rigger המציע קונטיינרים צפים כמגורים לסטודנטים). בניו-יורק אנחנו מתכננים באותו זמן דיור בר השגה בהארלם וקונדומיניום במערב מנהטן (בפרויקט VIΛ 57 WES במערב מנהטן, שבו יש 709 דירות, עלות שכ"ד של דירת סטודיו קטנה מתחילה ב-3,600 דולר. אפילו בפרויקט כזה יש 36 יח"ד המוגדרות כ"בנות השגה", במחירים המתחילים ב-1,448 דולר - ג.נ). ברוח המסורת הסקנדינבית, אנחנו מאמינים שעיצוב צריך להיות נגיש לכל".

 קווה אווה ברגמן / צילום: Andrejs-Strokin

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון