גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סרט טבע בגרסת פטריק דרהי: המוטו של האיש העשיר בישראל

פטריק דרהי מתח את המאזנים של אלטיס NV עד הקצה, הפך אותה לחברת התקשורת מהממונפות בעולם, ושוק ההון מתחיל לפקפק ביכולת ההחזר שלו

פטריק דרהי/ צילום:אלון רון
פטריק דרהי/ צילום:אלון רון

1. בעלי שליטה בחברות מסוימות, וגם אנליסטים בשוק ההון שמסקרים את החברות האלה, מחבבים מאוד את המושג EBITDA. הם מרבים להשתמש בו בגיליונות האקסל שלהם ובגיליונות ההערכה לחברות, בתוך השוואות לחברות אחרות בענף ולממוצע הענפי. פירוש המושג הוא רווח לפני ריבית, מס, פחת והוצאות אחרות, כך שהמשתמשים בו יכולים השוות כביכול בין חברות בעלות רמות מינוף שונות.

אלא שיש מקרים שבהם משווקים לציבור את רווח ה-EBITDA פשוט כי אין לחברות דברים חכמים או טובים לספר על הרווח הנקי או האמיתי שלהן (הרווח הנקי שמופיע בדוחות הכספיים או הפרמטר הרלוונטי יותר, התזרים החופשי). לעתים המושג הזה מאפשר לחברות לספר לעצמן ולציבור המשקיעים סיפורי אלף לילה ולילה על רווח כלשהו בלי להרוויח באמת. בוול סטריט, סיפרנו כבר לא אחת, הסתובבה לפני זמן רב בדיחה ש-EBITDA זה בעצם ראשי תיבות של Earning Before I Tricked the Dumb Auditor, ובתרגום חופשי, "רווחים לפני ש'סידרתי' את מבקר הדוחות, רואה החשבון המטומטם". בכל מקרה, השימוש האינפלציוני במושג החשבונאי הזה השתכלל עם הזמן והוליד מוטציות מושגיות נוספות, שכולן ללא יוצא מן הכלל הופכות את כל מי שאינם מכירים את הז'רגון הזה למטומטמים, כאילו היו בורים שלא התקדמו עם השפה החשבונאית, האנליסטית או השוק-הונית. ובכן, אני ממליץ לכל מפתחי השפה החשבונאית להמציא מושג חדש לגמרי, המייצג רווח חדש לחלוטין: רווח ללא מס, ללא ריבית, ללא פחת, ללא הוצאות תפעוליות וללא הוצאות גולמיות. כלומר, הרווח הוא ההכנסות. כך אפשר להעלים כל זכר למילה המגונה "הפסד" ולהציג חברות בריאות לעולמי עד.

2. למרות שפע המושגים ושפע הג'יבריש החשבונאי, זה מאוד פשוט: עסק צריך להרוויח לאורך זמן, ולהרוויח חשבונאית פירושו להציג תזרים מזומנים חופשי חיובי לאורך זמן. לא מדובר בתזרים מזומנים מפעילות שוטפת, שחברות אוהבות להתהדר בו (טבע, למשל), אלא בתזרים לאחר פעולות השקעה ומימון, שמשקפות את תוספת המזומנים לקופת החברה. זה המדד הבולט לבריאות החברה, ולא כל המושגים שוברי השיניים. כמובן, חברה יכולה להשתמש באשראי כדי לצמוח, להשקיע במפעלים או בחברות אחרות, במטרה להגדיל את הרווחיות בטווח הארוך. אין בזה שום פסול. זה נעשה פסול כאשר לקיחת האשראי אינה במידה. אם חברה לוקחת אשראי מעבר למידותיה ומבצעת השקעות שגדולות עליה, היא תשתעבד לשירות חובותיה, תטבע בהחזר הריביות ובסופו של דבר תתקשה להחזיר את האשראי שנטלה. כמובן, בעידן הריביות האפסיות, הפיתוי לקחת אשראי הולך וגדל, בלי להביא בחשבון את כל הסיכונים. עד שהם מתממשים (ויש לסיכונים נטייה להתממש), שוב, כמו בטבע.

3. בסוף השבוע דיווחה אלטיס NV, קבוצת התקשורת של פטריק דרהי, על תוצאותיה לרבעון השלישי: אלטיס פעילה בשורה של מדינות - מצרפת, דרך פורטוגל, בלגיה, לוקסמבורג, ישראל (באמצעות הוט) וארה"ב, ועד הרפובליקה הדומיניקנית. דרהי, ייאמר לזכותו, הקים אימפריית כבלים בתוך זמן קצר, עם הכנסות שנתיות של יותר מ-20 מיליארד אירו. על פי דוחות הרבעון האחרון, צרפת (48%) וארה"ב (34%) מרכזות את רוב עסקי התקשורת העולמית של דרהי. ישראל, שהייתה פעם חלק הרבה יותר משמעותי מאלטיס, היא רק כ-4%-5% מעסקי הקבוצה. הדוחות סיפרו על ירידה די מינורית, אם כי מדאיגה, בהכנסות הקבוצה בצרפת ובפורטוגל כתוצאה מנטישת מנויים ועלייה ברמת התחרותיות (ירידה של 1.3% ו-3.1% בהתאמה). מניות החברה, שנסחרות באמסטרדם, גילחו ביום אחד כ-20% משוויין וגררו לירידה גם את מניות החברה הבת אלטיס ארה"ב, שמניותיה נסחרות בוול סטריט. הדוחות גם סיפרו את הסיפור הרגיל, כיאה לחברות מהסוג של דרהי, על תזרים חזק מפעילות שוטפת ו-EBITDA חזק מהפעילות הגלובלית של החברה. כל הסיפורים הנהדרים הללו, על נתונים חשבונאיים חזקים לכאורה, לא עזרו למניה מסיבה פשוטה: קללת המינוף והחשש שהחוב שלקחה על עצמה אלטיס כדי לממן את סדרת הרכישות שלה גבוה יחסית ליכולתה לשרת את החוב, שהולכת ונשחקת כתוצאה מרמת התחרותיות בשווקים שבהם היא פועלת (שוב, אותו סיפור של טבע. באלטיס מדובר בהימור על שוק הכבלים, בטבע - הימור על השוק הגנרי).

4. את זרעי הפורענות של מה שקרה בסוף השבוע היה אפשר לראות, לפחות באופן סימבולי, במהלך אוגוסט השנה. אלטיס ארה"ב, חברת הכבלים הרביעית בגודלה בארה"ב, התעניינה ברכישת צ'רטר, חברת הכבלים השנייה בגודלה בארה"ב (הראשונה היא קומקסט). החברה האמריקאית של דרהי נבנתה, איך לא, מרכישות ענק של חברות כייבלוויז'ן וסאדלינק. בבסיס הרכישות הללו ניצל דרהי את המומנטום בשוקי האשראי ובשוקי המניות: רכישות במינוף ובהנפקה יחסית מהירה ביוני השנה, בהיקף ענק של קרוב ל-2 מיליארד דולר. לו ולמנהליו היה מטבע חזק (מניות), אשראי זול, ותיאבון מוגבר לעוד ועוד עסקאות - במקרה הזה, רכישה של חברה שגדולה מאלטיס ארה"ב בערך פי שניים. עם האוכל בא התיאבון, נוהגים לומר, אבל העיסקה הזאת כבר הרימה כמה גבות ביחס להתרחבות המהירה והאגרסיבית של דרהי.

5. שלא יהיה ספק, דרהי הוא אחד הפיננסיירים המוכשרים והמשובחים. הוא הקים את אלטיס ב-2002 ובתוך זמן קצר יחסית, במיוחד בחמש השנים האחרונות, הוא בנה אימפריית כבלים חובקת עולם, הספיק לבצע שתי הנפקות ענק (אלטיס NV ב-2014 ואלטיס ארה"ב ב-2017), וביצע רכישות סדרתיות בהיקפים גדולים תוך כדי סחיטת מחיאות כפיים משוקי ההון. בין העסקאות הגדולות: SFR הצרפתית ב-23 מיליארד דולר (במהלך 2014), כייבלוויז'ן האמריקאית, לפי שווי של כ-19 מיליארד דולר, וסאדלינק האמריקאית בכ-9 מיליארד דולר (כולל חוב, במהלך 2015). שוקי ההון אהבו מאוד את אסטרטגיית ההתרחבות של דרהי והקפיצו את מניותיו באירופה, מה שהפך אותו לכוכב ברשימות העשירים ולאיש העשיר בישראל. אכן, עשיר על הנייר. בכל הרשימות הללו לא הוזכר שדרהי שולט בחברת התקשורת הכי ממונפת בתחום התקשורת בעולם.

6. המוטו של דרהי, ולמעשה המוטו של כל רכישה ממונפת, הוא פשוט בתיאוריה אבל כמובן קשה מאוד ליישום: אתה רוכש נכס טוב או שנחשב לטוב במינוף ואז מתחיל בסדרת קיצוצים אגרסיבית כדי להגדיל את ה-EBITDA וכמובן את התזרים מפעילות שוטפת. כמובן, יש יתרון לגודל בכל תחום, במיוחד בתחום הכבלים, שבו יש כר נרחב להתייעלות בתחום התוכן, לדוגמה. השיטה הזאת עבדה מצוין בהוט הישראלית, שעברה אף לרווח רבעוני של עשרות מיליוני שקלים השנה, אבל הוט היא כרגע דואופול בתחום הכבלים שמתחיל להרגיש את התחרות, ולכן המלאכה בישראל הייתה הרבה יותר קלה. מה קורה כשהעניינים משתבשים ולו בצורה קלה? ראינו זאת בצרפת ובפורטוגל: שיבוש קל הופך להתרסקות של המניות.

7. דרהי מתח את המאזנים של אלטיס NV עד הקצה, והמספרים בהחלט מבהילים (ראו טבלאות): החוב של החברה עומד על יותר מ-50 מיליארד אירו כתוצאה מרכישות הענק. אמנם החוב ברובו הוא באג"ח לטווח ארוך, של יותר משנה מהיום ועד שנת 2027, מה שמאפשר מרווח נשימה ארוך לחברה ואפשרות לגלגל את החוב בבוא העת, אבל יכולת שירות החוב שלה אינה מזהירה בלשון המעטה. כמובן, התזרים מפעילות שוטפת חזק ועמד על כ-7 מיליארד אירו ב-2016, אבל ההשקעות הגדולות ותשלומי הריבית הגבוהים (יותר מ-3 מיליארד אירו) הופכים את התזרים החופשי לשלילי. גם הרווח החשבונאי, כפי שעיניכם רואות, הוא שלילי, כלומר, בשורה התחתונה, החברה אינה מייצרת מזומנים. זו חברה שרודפת אחרי החובות ואחרי עוד ועוד קיצוצים ועוד ועוד התייעלות כדי לעמוד בציפיות השוק, שהתערערו מאוד אחרי הדוחות האחרונים. אגב, בדוחות השנתיים האחרונים, התפארה החברה בביקוש לחוב שלה ולהלוואות שלה, וגם ביכולת הרה-פייננס שלה. כל זה טוב ויפה ועבד לא רע עד עתה, אבל הסנטימנט בשווקים יכול להיות מאוד אכזרי ואני מזכיר שוב את מה שאירע לטבע. חיתוך מהיר במניות, ספקות על יכולת שירות החוב והורדת דירוג האג"ח לזבל. לך תמחזר חובות עם "הישגים" כאלה.

8. הנה כמה עובדות המסבירות באופן הטוב ביותר מדוע דרהי הוא אחד הפיננסיירים המשובחים.

דרהי מחזיק בשליטה בקבוצת אלטיס באמצעות חברת NEXT ALT הפרטית שבשליטתו (מאופן הניסוח במסמכי אלטיס עולה שיש לו כנראה שותפים בחברה, אבל היא נמצאת בשליטת משפחתו). NEXT ALT מחזיקה כ-59% ממניות אלטיס NV הנסחרת בבורסה באירופה לפי שווי של כ-16 מיליארד אירו, ירידה ש כ-60% משיא של כל הזמנים אבל עדיין גבוה ממחיר ההנפקה. השורה התחתונה: דרהי מחזיק הון על הנייר בהיקף של כ-9.4 מיליארד אירו, כ-38 מיליארד שקל.

מדובר בהון על הנייר, וכפי שראינו, הוא יכול להתעופף במהירות כאילו לא היה, אבל לדרהי יש גם הון שאינו על הנייר, בקופה האישית שלו. בהנפקה הראשונה שלו, הוא דאג להצעת מכר של מניותיו בהיקף אדיר של לפחות כ-600 מיליון אירו, יותר מ-2.5 מיליארד שקל. אני בספק אם החברה הפרטית שלו הייתה ממונפת, כי את כל המינוף הוא העביר לחברות הציבוריות. זה היופי בכל הפיננסרייה שלו: הוא אינו ערב אישית לחובות החברה שבשליטתו.

דרהי התפטר מתפקידו כנשיא אלטיס בספטמבר 2016 ולמעשה אינו נושא בשום תפקיד בה, לבד מתפקיד של יועץ חיצוני להנהלה ולדירקטוריון. כלומר, דרהי התנתק רשמית מניהולה השוטף של החברה, אף שרוחו מרחפת מעליה ונדמה שהוא השליט הכול יכול בה. כ"יועץ", כמובן.

אלטיס היא חברה נדיבה מאוד למנהליה הבכירים: דרהי עצמו קיבל בשנת 2016 כ-6.6 מיליון אירו בשכר, כולל עלות אופציות - כ-27 מיליון שקל. נשיא החברה שהחליפו, דקסטר גואי, קיבל חבילת שכר בהיקף של כ-48 מיליון שקל ב-2016.

למרות החזקותיו המשמעותיות מאוד באלטיס, דרהי, באמצעות החברה הפרטית שלו, זכה כאמור להקצאת אופציות נדיבה מאוד. בשלוש שנים (2016-2018) הוקצו לו אופציות השוות, גם היום, לאחר ירידת המניה, כ-50 מיליון אירו, יותר מ-200 מיליון שקל.

9. תמונת המצב הנוכחית: לדרהי לא צריך לדאוג, הוא כבר עשה את הונו: הוא שולט בחברה הממונפת ביותר בעולם התקשורת אבל לא משמש בה בתפקיד רשמי. עם זאת, השילוב הקטלני והרעיל של סדרת רכישות במינוף וספקות בנוגע ליכולת שירות החוב מרסק במהירות את המניות.

המסקנה: אנחנו בהחלט עשויים להיות עדים לתרחיש טבע 2. יש יאמרו שהוא כבר התחיל.

הנתונים הפיננסיים של קבוצת אלטיס

עוד כתבות

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן, בגאלה של ועידת הנדל''ן של גלובס / צילום: תמר מצפי

בנק לאומי מציג: רווחי שיא ודיבידנד ענק

הבנק רשם רווח שיא של 10.3 מיליארד שקל ● התשואה על ההון שהציג לאומי עמדה על 15.8% בסיכום שנתי, שחיקה ביחס לשנה הקודמת אז הסתכמה ב-16.9% ● יחלק דיבידנד בסכום שיא של 5.9 מיליארד שקל

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מי זכאי לפיצויים ואילו מסלולים כבר נפתחו? עשינו סדר

בשלושת הימים הראשונים של המבצע הוגש מספר נמוך יחסית של תביעות לרשות המסים ● מי זכאי לפיצוי, מהו ה"מסלול המהיר" ומה אם הדירה השכורה נפגעה? ● גלובס עושה סדר

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

תרחיש יום הדין של הכלכלה: מיצרי הורמוז נסגרים, מחיר הנפט מזנק

איום של משמרות המהפכה על חופש השיט בעורק הימי המרכזי של מדינות המפרץ מזניק את מחירי הנפט: ברנט קופץ ב-9% לכ-80 דולר ● אנליסטים מזהירים מתרחיש שידחוף את המחיר מעל 100 דולר לחבית

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת הדירוג S&P: "התרחיש מול איראן חמור, אבל ישראל הוכיחה חוסן היסטורי"

סוכנות הדירוג היא הראשונה שמתייחסת למלחמה עם איראן ● ישראל מקבלת הערכה טובה באופן יחסי לנקודת המוצא של המלחמה: "הכלכלה הישראלית הוכיחה חוסן היסטורי בזכות מגזר הטכנולוגיה העילית שלה"

מיצרי הורמוז / צילום: Reuters, Stringer

איראן שלפה את הנשק החזק ביותר שברשותה, ומאיימת על העולם בגל אינפלציוני חדש

חסימת מצר הורמוז על ידי משטר האייתוללות הציתה זינוק במחירי האנרגיה ● החשש בשווקים: מחיר הנפט עלול לנסוק ל־100 דולר ויותר לחבית ● כלכלנים מזהירים: הלחצים האינפלציוניים מתעוררים, והסוחרים כבר מתמחרים פחות הורדת ריבית בארה"ב עד סוף השנה

האחים צחי (מימין) ועידו חג'ג' / צילום: יח''צ - שי תמיר

התביעה נגד האחים חג'ג': העליון אישר לחתוך בחצי את שכר הטרחה לעורכי הדין

אחרי שהמחוזי אישר פשרה בתביעה על ניצול הזדמנות עסקית, העליון צידד בהחלטה להפחית את שכר עורכי הדין של התובע בתיק למיליון שקל ● השופט גרוסקופף קבע כי חוות דעת כלכלית צריכה להיות מטעם מומחה שמינה ביהמ"ש, ולא מטעם בעלי עניין

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

האם החגיגה בבורסת ת"א תימשך גם היום?

האם המשקיעים בת"א הגיבו באופטימיות יתר? תשובה לשאלה הזו צפויה להתקבל עם שובו של המסחר בבורסה היום ● "ת"א נסחרה בבועת אופטימיות, כשהמשקיעים מתמחרים את ההישג האסטרטגי ואת אשרור מעמדה של ישראל כמעצמה אזורית" ● "העליות המקומיות יצרו פער ארביטראז' משמעותי מול המגמה השלילית בעולם"

מעבר גבול טאבה / צילום: שלומי יוסף

למה ארקיע מפעילה טיסות לטאבה - ואל על וישראייר לא?

אזהרת המסע של המל"ל מונעת מחברות ישראליות להפעיל קווים למצרים, אך חלקן מצאו דרך לעקוף זאת ● כך ארקיע מנהלת מבצע חילוץ באמצעות רכישת שירותים מחברת תעופה זרה - בזמן שאל על בוחרת להמתין בשלב זה לאפשרות לחלץ נוסעים דרך נתב"ג

עשן מיתמר מעל אזור תעשיית הנפט בפוג'יירה שבאיחוד האמירויות / צילום: Reuters, REUTERS

מדינות המפרץ פועלות נגד הזמן במאמץ להדוף את המתקפות של איראן

יש בידי מדינות המפרץ מספר מוגבל של מיירטים להגנה אווירית, לעומת מספר כמעט בלתי מוגבל של כטב"מים איראניים ● המלחמה בין רוסיה לאוקראינה הוכיחה שכטב"מים מסוגלים לגרום נזק קטסטרופלי למתקני אנרגיה דליקים כמו בתי זיקוק, תחנות שאיבה ומסופי נפט

כותרות העיתונים בעולם

מבוכה לסין: מערכת ההגנה לא הצליחה להגן על חמינאי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: טילים במיליוני דולרים משמשים לנטרל רחפנים איראניים זולים, מערכת ההגנה הסינית שנפרסה על פי דיווחים באיראן נכשלה במשימה, וחיזבאללה הצטרף למערכה נגד ישראל וישלם על כך ביוקר • כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מנכ"ל רשות שדות התעופה: תוך שבוע עד עשרה ימים נוכל להחזיר את כל הישראלים שתקועים בחו"ל

לאחר הערכת מצב עם גורמי מקצוע, המרחב האווירי ייפתח בלילה שבין רביעי לחמישי, כך אמרה מירי רגב במסיבת עיתונאים הערב ● יותר מ-100 אלף ישראלים ממתינים בחו"ל, וחברות התעופה נערכות למבצע השבה רחב, אך בקצב מוגבל ותחת מגבלות ביטחוניות

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת על יום המסחר בשווקים

היום לא יתקיים מסחר בתל אביב לרגל חג הפורים ● הבורסה המקומית הציגה את עוצמתה לנוכח המלחמה עם איראן וסיכמה את היום החזק ביותר שלה מזה שש שנים ● ירידות חדות בבורסות אסיה, מחירי הנפט ממשיכים לזנק ● וול סטריט ננעלה במגמה מעורבת, סקטור הטכנולוגיה התאושש ● וגם: אנליסטים מעריכים מדוע הבורסה בניו יורק נותרה ללא פגע, בניגוד לרוב השווקים בעולם ● גלובס עושה סדר לקראת יום המסחר

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

באל על מחכים שנתב"ג ייפתח כדי לחלץ - כך תוכלו בכל זאת לחזור לישראל

בחברות התעופה הישראליות נערכים לקראת מבצעי חילוץ ישראלים מחו"ל לנתב"ג ● עפ"י ההערכות, מדובר בלמעלה מ-100 אלף ישראלים שיזדקקו לחילוץ ● באל על ובישראייר נערכים קודם כל לחילוץ לקוחות החברה ללא עלות ● בארקיע מפרסמים מועדים חדשים לטיסות חילוץ דרך טאבה

חביות נפט / צילום: Shutterstock, RachenStocker

תשואה של מעל 400% בחמש שנים: בימים של קפיצה בנפט כדאי להכיר את המדד הזה

שותפויות להפקת גז ונפט, חברות הפועלות בתחום האנרגיה המתחדשת ותעודות סל על סחורות ומניות ● הדרכים שבהן ניתן לההשקיע ולהרוויח מהתייקרות מחיר הנפט ● וגם: המדד האנרגטי שהניב למשקיעים בת"א תשואה של 433% בחמש שנים - יותר מכפול מת"א 35

ההרס מהפגיעה של טיל איראני בתל אביב / צילום: אלה לוי וינרייב

יש שיפור, אבל לא מספיק: הערים שמובילות במספר הדירות ללא ממ"דים

למרות שיפור קל במספר הדירות הממוגנות, כשני שלישים מהדירות בערים הגדולות עדיין ללא ממ"ד ● בבת ים ובבני ברק יותר מ־80% מהדירות אינן ממוגנות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; פלנטיר זינקה בכ-6%, אנבידיה בכ-3%

הנאסד"ק התאושש מירידה חדה ועולה בכ-0.3% ● משמרות המהפכה הודיעו כי מיצרי הורמוז סגורים וכי ספינות שינסו לחצות באזור יותקפו, מחירי הנפט זינקו ● הביטקוין התאושש גם הוא והתקרב לרף ה-70 אלף דולר ● תשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות קפצו ● מדד הפחד בוול סטריט עלה לרמתו הגבוהה מאז נובמבר 2025 ● מחיר הזהב עלה, מחיר הכסף צנח ● הדולר התחזק בעולם

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

ביהמ"ש ידון בהתנגדות להסדר החוב החדש של נוחי דנקנר עם הבנקים

אחרי שבעל השליטה לשעבר באי.די.בי סיכם עם שישה בנקים כי יעביר להם 5 מיליון שקל, התובע הייצוגי בפרשת "הנפקת החברים" טוען כי היה על דנקנר להעביר 7% מהסכום לטובת התובעים ● דנקנר: "טענות מופרכות שיגרמו לי נזקים עצומים"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות בהובלת מניות השבבים, מניות התוכנה עלו

נאסד"ק ירד ב-1% ● הדולר התחזק, מחיר הזהב ירד ● תעודת הסל על מניות השבבים נפלה במעל 4%, מניות התוכנה עלו זה היום השני ברציפות ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב עלו, בעוד המשקיעים מעריכים כי הורדת ריבית נוספת מתרחקת ● הביטקוין מחק את מרבית העליות שלו מאתמול ונסחר סביב 68 אלף דולר

תקיפה משותפת לארה''ב וישראל בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

המרוץ נגד השעון: ארה"ב מנסה להכריע את איראן לפני שתיגמר התחמושת

בפנטגון חוששים שקצב השימוש בתחמושת גבוה מיכולת הייצור ● בעוד ארה"ב וישראל מנסות לשתק את מערכי הטילים של טהרן, המחסור במיירטי THAAD וחץ 3 מעמיד את המזה"ת בסיכון ● האם המלאים המיועדים להרתעת סין וצפון קוריאה ייפתחו לטובת המערכה באיראן?

מיצרי הורמז / צילום: ap, Kamran Jebreili

מי הכי יפסיד מסגירת הורמוז, ולמה ישראל דווקא תפסיד פחות

האזור שיושפע בצורה הקיצונית ביותר מסגירת מצרי הורמוז הוא מזרח אסיה: מתוך 19.2 מיליון חביות נפט שיוצאות מהורמוז בכל יום, 16 מיליון מגיעות לאסיה ● מבחינת סין, הנפט שעובר דרך הורמוז הוא כחצי מכלל הנפט שהיא מייבאת