גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההתרפסות: טראמפ כבר לא מאשים את סין באונס ארה"ב

עד לרגע האחרון העלה טראמפ ציפיות, שהוא לא יחשוך שבטו משי ג'ינפינג, נשיא סין, בביקורו שם, אבל בנאום לפני המנהיג הסיני היה האורח נופת צופים ■ מנמר לחתלתול: "אני לא מאשים את סין אלא את הממשלים הקודמים בארה"ב"

טראמפ בנאום הגרעין/ צילום: רוייטרס
טראמפ בנאום הגרעין/ צילום: רוייטרס

אמריקאים שהורגלו לשמוע את ההתבטאויות הגופריתיות של דונלד טראמפ נגד סין, תחילה במסע הבחירות שלו ולאחר מכן בבית הלבן, בוודאי נדהמו לשמע נאומו המתרפס של נשיאם ב"אולם העם הגדול" בבייג'ינג, אתמול (ה'), לפני צמרת ההנהגה הסינית ובראשה הנשיא שי ג'ינפינג.

הנמר הגדול, שבבית הבטיח לייסר את הסינים בשוטים ובעקרבים בגלל אחריותם לגרעון הענקי בסחר של ארה"ב עימם ובגלל המניפולציות שהם עושים במטבע שלהם, נהפך בבייג'ינג לחתלתול: הנשיא הכריז במפורש שהוא בכלל אינו מאשים את הסינים. להיפך, הם עושים מה שהם צריכים לעשות. מי שאשם הם הממשלים הקודמים בוושינגטון. אין פלא שמאות הנוכחים הגיבו על הדברים בתשואות סוערות. לכך הם לא ציפו.

עוד לפני שנכנס לבית הלבן, בנה טראמפ ציפיות לעימות הגדול של ממשלו הפוטנציאלי עם סין. למעלה מ-200 צייוצים הקדיש המועמד טראמפ להאשמות נגד בייג'ינג ומנהיגיה. הנה כמה דוגמאות:

בעצרת בחירות בקרוליינה הצפונית ב-21 ביולי אשתקד: "אני גובר על האנשים בסין. אני מנצח את סין. אפשר לזכות במאבק נגד סין אם אתה פיקח, אבל לאנשים שלנו (ממשל אובמה - ר.ד.) אין מושג מה הם עושים. אנחנו עורכים לכבוד המנהיגים הסינים ארוחות ערב ממלכתיות. אני אומר: למה לערוך להם ארוחות כאלה? הרי הם קורעים לנו את התחת. קחו אותם למקדונלד'ס ואז תחזרו אל שולחן המשא-ומתן".

בעצרת בחירות באינדיאנה ב-2 במאי 2016: "איננו יכולים להמשיך להרשות לסין לאנוס את ארצנו, וזה בדיוק מה שהיא עושה. זה הגזל הגדול ביותר בתולדות תבל".

בספר "אמריקה הנכה" (Crippled America), 2015: "יש אנשים שהיו רוצים שלא אתייחס לסין כאויבת. אבל זה בדיוק מה שהיא. הסינים השמידו לנו תעשיות שלמות באמצעות עובדים בשכר נמוך, וזה עלה לנו ברבבות מקומות עבודה. הם מרגלים אחר העסקים שלנו, גונבים את הטכנולוגיות שלנו, מבצעים מניפולציות במטבע שלהם ובכך הם מייקרים את סחורות היצוא שלנו ולפעמים הופכים את היצוא הזה לבלתי אפשרי".

והמגמה הזו נמשכה לאחר כניסתו של טראמפ לבית הלבן. בסדרת צווים נשיאותיים הוא הורה לחקור יבוא פלדה ואלומיניום מסין, והוא חדר על טענותיו שבייג'ינג גונבת מארה"ב רכוש אינטלקטואלי. ועם זאת, כנראה ברמז לבאות, הוא לא השתמש בכלים האלה. החקירות נשלמו זה מכבר, אך הנשיא נמנע מלהטיל מכסים מיוחדים על יבוא פלדה ואלומיניום מסין כדי להגן על היצרנים האמריקאים.

אבל הכרזותיו הפומביות נותרו כשהיו. הוא לא סיפק שום איתות שעמדותיו כלפי סין השתנו. למעשה, עד הרגע האחרון ממש, כשהפמליה הייתה כבר בעיצומו של המסע לאסיה, המשיך טראמפ לבנות ציפיות להתנגשות גדולה עם הסינים. ביפן, התחנה הראשונה במסע, אמר טראמפ: "מבחינתנו המצב בלתי הוגן לחלוטין. גרעון הסחר שלנו (עם סין) מסיבי. מדובר במאות מיליארדי דולר בשנה.... הסכומים האלה צריכים לרדת.... ארה"ב תנקוט פעולה נמרצת מאוד מאוד נגד מדינות שמנצלות אותנו לרעה".

"אתם עומדים לראות שינוי גדול מאוד, והוא יבוא בקרוב מאד", הוסיף טראמפ. אפילו על סיפונו של אייר פורס 1, בדרך לבייג'ינג, אמר "פקיד בכיר" בבית הלבן, שטראמפ מתכנן להתעמת עם הסינים על הפערים הגדולים ביחסים הכלכליים בין שתי המדינות.

אבל זה לא קרה, ומי שציפה לברקים ורעמים ב"אולם העם גדול" התאכזב. במקום קרשצ'נדו אוראטורי על העוולות הסיניות, קיבלו הנוכחים מרקחת של נופת צופים. "אני לא מאשים את סין", אמר טראמפ בענווה, כשהנשיא שי מאזין לו בפנים חתומות, כהרגלו. "לאחר הכל, מי יכול להאשים מדינה שמסוגלת לנצל מדינה אחרת כדי להפיק תועלת לאזרחיה שלה? לסין מגיע קרדיט על כך".

וכמה שעות קודם לכן, במפגש אחר עם ההנהגה הסינית, אמר טראמפ, כי את האשם לגרעון הגדול בסחרה של ארה"ב עם סין - 29.9 מיליארד דולר - צריך להטיל על הממשלים הקודמים בארה"ב.

"היה מעניין לראות את הנשיא בסין"

בכירים אמריקאים נחלצו מיד לפרש את הדברים במאמץ למנוע מטראמפ להצטייר כמנהיג לא מתוחכם במיוחד, שאינו מסוגל לבנות מדיניות לטווח ארוך, או, גרוע יותר, כמנהיג רכרוכי שמתקפל מעימות עם שוחרי רעתה של ארצו. "אני חושב שמה שהנשיא אומר הוא, שסין פועלת לפי האינטרסים הכלכליים שלה", אמר שגריר ארה"ב , טרי ברנאסטאד, לכתבים. "אי אפשר להאשים מדינה שנוהגת כך. אנו רק צריכים לעבוד קשה יותר כדי לממש מטרה זהה למען תושבי ארה"ב".

ואילו שר החוץ האמריקאי, רקס טילרסון, טען כי דברי טראמפ נאמרו קצת בצחוק, באירוניה, אבל עדיין יש בהם מידה של אמת. "אנו נמצאים היכן שאנו נמצאים מפני שממשלים קודמים התירו למצב הזה להתרחש, בגלל רשלנות או בגלל כל סיבה אחרת, ועכשיו הגיע הזמן לתקן את הדברים.

טראמפ ושי חתמו אתמול על הסכם מסחרי בין שתי המדינות, בשווי כ-200 מיליארד דולר, וטראמפ שיבח אותו כהישג גדול מאוד. אבל טילרסון היה פחות נדיב: כאשר משקיפים על הדברים מנקודת מבט מרוחקת יותר, מאמצי סין לאזן את הסחר "קטנים למדי" בהקשר רחב יותר.

וננסי פלוסי, ראש הסיעה הדמוקרטית בבית הנבחרים, הגיבה אתמול בלעג על הופעת טארמפ ב"אולם העם הגדול": "היה מעניין לראות את הנשיא בסין. המועמד טראמפ אמר, שסין אחראית לגזל הגדול ביותר של ההיסטוריה, ובכל זאת היא מסירה מעליה את האחריות לגרעון הסחר שלנו עם מדינה זו".

פקידים בפמליית טראמפ אמרו לכתבים, אוף דה רקורד, כי טראמפ מנסה להוביל את סין לערוץ של שיתוף פעולה חזק יותר עם המערב במאמץ להגביל את פעילותה הגרעינית של קוריאה הצפונית, אך הם לא יכלו להסביר את הצהרותיו החזקות נגד סין שנמשכו עד כמה שעות לפני האירוע.

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם