גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בעירייה יש מלך אחד - וזה ראש העיר. כל הסמכויות אצלו"

כ-20% מראשי הערים בישראל כבר השלימו 20 שנה בתפקיד - 4 קדנציות מלאות - ועוד היד נטויה ■ מי הם ראשי הרשויות הוותיקים בארץ, והאם הניסיון שלהם עובד לטובת התושבים בעיר?

בעוד שנה ייערכו הבחירות לרשויות המקומיות, ואף על פי שמתמודדים רבים עדיין לא הודיעו אם ירוצו או לא, כבר ברור כי בחלק מהערים יהיה קשה מאוד לנצח ראשי ערים מכהנים.

בדיקת "גלובס" מראה כי ב-17 ערים בארץ (כ-20%) ראשי הערים מכהנים כבר 4 קדנציות, ויש כאלה שאף יותר. 14 מהם מכהנים שנים ארוכות ברצף.

השיאן הוא ראש עיריית מעלות-תרשיחא שלמה בוחבוט, שמכהן מאז 1976. מעט אחריו ראש עיריית כפר יונה אפי דרעי, שמכהן מאז 1977. שניהם מתקרבים כבר לשיאו של אברהם קריניצי, שכיהן כראש עיריית רמת-גן במשך 43 שנים. רק כדי שנבין את סדרי הגודל, כשדרעי נכנס לתפקידו כראש מועצת כפר יונה חיו בה כ-3,000 בני אדם, ואילו כיום חיים בה כ-22 אלף. במעלות-תרשיחא היו כ-6,000 בני אדם, וכיום חיים בה כ-25 אלף.

במועצות האזוריות המצב דומה. מבין 54 מועצות אזוריות, בשש מכהנים ראשי מועצות במשך 4 קדנציות או יותר.

"נשארים מכוח האינרציה"

שר הפנים לשעבר אופיר פינס, ראש המכון לשלטון מקומי באוניברסיטת תל-אביב, סבור כי יש לשקול ברצינות להגביל את מספר הכהונות של ראשי הרשויות המקומיות בישראל.

"יש ראשי ערים נפלאים שהם אנרג'ייזרים, שהאש בעיניהם לא נכבית והלהט והעשייה שלהם היא כאילו הם ביום הראשון לעבודה, גם אחרי הרבה שנים. אבל הם לא הרוב. רבים שנשארים פשוט כי הם מספיק חזקים, וכי אין להם משהו יותר טוב לעשות. זה תפקיד מרתק וחשוב עם כבוד והשפעה. אז יש אנשים שנשארים מתוקף האינרציה".

כמה קדנציות כראש רשות הן המקסימום לדעתך?

"המחמירים יגידו שתי קדנציות, היותר סובלניים יגידו שלוש".

זה הכל?

"זה תפקיד מיוחד במינו במובן הזה שזה התפקיד היחידי בסקטור הציבורי שהוא גם מקבל ההחלטות הראשי וגם המבצע שלהן. מבחינת העוצמה, ראש עירייה בעיר שלו יותר חזק מראש ממשלה במדינה שלו.

"כשהייתי שר פנים בממשלת אריאל שרון, שרון ז"ל היה מדבר איתי כדי שאני אפעיל את סמכויותי בתחום זה או אחר. כשהייתי נכנס לישיבת ממשלה הייתי כמו הכותל המערבי וכולם היו מדביקים עלי פתקים עם בקשות. זה לא המצב ברשות מקומית. בעירייה יש מלך אחד וזה ראש העיר. כל הסמכויות המוניציפליות הן אצלו".

בכל שבוע מתלונן אצלנו ראש עיר על כך שחסרות לו סמכויות. הם אומרים שהם אפילו לא יכולים להציב תמרור בלי אישור משרד התחבורה, לשנות סיווגי ארנונה.

"הם אוהבים להציג עצמם כמסכנים, אבל זה לא אומר שזה נכון. כולם בוכים, אבל יש להם הרבה סמכויות יחסית. ואגב, זה לא במקרה. עד סוף שנות ה-70 ראשי הערים היו החוליה החלשה, היו מדיחים אותם, לא הייתה משילות מוניציפלית. ברגע שיש בחירה ישירה לראש רשות, הוא נבחר לחמש שנים והמועצה לא יכולה להדיח אותו גם כשאין לו רוב, הוא יכול לעשות הרבה דברים.

"הטענה שלי היא שיש יותר מדי משילות. זה יוצר הרבה פעמים סיאוב ומינהל לא תקין. יש גם אנשים ישרים ונקיים, אבל קשה לעמוד בפיתוי. לראש עיר בגלל הכוח העצום שלו יש פיתויים וסכנות. יום יום ראש עיר יכול ליפול על משהו כזה".

בתחום של הנדל"ן הכול לוקח הרבה זמן. בשתי קדנציות בקושי תראה את פרי עמלך.

"נכון שבכהונות ארוכות יש יותר יכולת ביצוע, אבל השינוי שנעשה בשלטון המקומי שיפר דרמטית את כושר הביצוע שלו. הן עולות לאין שיעור על יכולת הביצוע ברמה הארצית. קחי למשל את הסכמי-גג: למה הממשלה בכלל עושה אותם? כי היא הגיעה למסקנה פשוטה שאם היא רוצה להתקדם בתחום הבנייה, להורדת המחירים והגדלת ההיצע, כדאי לה שהשלטון המקומי יהיה במשחק הזה. אבל צריך להיזהר מלגלוש לשחיתות".

איך אנחנו ביחס לעולם?

"אנחנו במקום רע באמצע. תראי את הסופרנוס ואת הסדרה 'בוס'. זה לא סיפור מקומי וישראלי. החיכוך של הכסף והכוח בלי באפרים ומחסומים כמו שיש בשלטון מרכזי".

"עניין דמוקרטי של רצון הציבור"

לעומת פינס-פז, ד"ר דורון נבות מהחוג למדע המדינה באוניברסיטת חיפה סבור שאין כרגע צורך אמיתי להגביל את מספר הכהונות, וכי לראשי הרשויות הוותיקים יש דווקא יתרונות רבים.

"ראשית, ברמה העובדתית הרבה ראשי ערים שנחשבים טובים ואפילו מעולים הם ראשי ערים ותיקים שנהנים מאמון הציבור. עצם העובדה הזאת היא סיבה לא להגביל את הכהונה ולא לעשות רפורמה בתחום.

"שנית, יש עניין דמוקרטי של רצון הציבור. הגבלה על מספר קדנציות הוא הגבלה של רצון הציבור ובמדינה דמוקרטית צריך להימנע מזה.

"שלישית, יש יתרון לניסיון. להיות ראש עיר טוב זה דבר קשה. צריך ללמוד את התפקיד ולהתמודד עם האתגרים. ומי שמכהן יותר מכהונה אחת או שתיים צובר ניסיון.

"יתרון רביעי הוא שראשי רשויות כאלה לא צריכים לנהל קמפיינים יקרים, ואז הם פחות תלויים בתרומות, למשל בתרומות של קבלנים שזה פתח לצרות. יכול להיות שבעניין זה הוותק פותר אותנו מהבעיה הזו".

מצד שני, אולי יש להם מערכות מחויבות ויחסים עם בעלי עניין.

"בשורה התחתונה, אין כרגע מתאם בין מספר קדנציות למעורבות בשחיתות או לכישלונות. דווקא חלק מראשי הערים שעלו לכותרות בשנים האחרונות הם ראשי ערים שהסתבכו בשחיתות כבר בכהונה הראשונה או אפילו לפני שנכנסו לתפקיד, כמו לחיאני בבת ים וגפסו בנצרת עילית.

"יתרון משמעותי מאוד הוא האפשרות ללוות תהליכים ארוכים. אם ראש עיר פועל מתוך ביטחון שהוא בא כדי להישאר, או שלפחות יש אופציה שיישאר, זה יעודד אותו לעשות דברים ארוכי טווח. מי שידוע שזמנו קצוב עלול לפנות לדברים קצרי טווח, שזה בהגדרה פחות טוב לאזרחים".

נשמע נפלא. יש גם חסרונות לקדנציות ללא הגבלה?

"כן. זה נותן יתרון משמעותי למי שמכהן בתפקיד - קשה מאוד להתמודד מולו. ראש עיר ותיק ששולט במנגנון, שמכיר את העיר בצורה יוצאת דופן, השליטה שלו בעיר רבה מאוד, מה שאומר שהתהליך הדמוקרטי קצת נפגע. יש לו יתרון פוליטי.

"דבר שני, לראש עיר ותיק יש הרבה קשרים עם גורמים מקומיים, ולפעמים הוא יצר לעצמו מבנה כוח שקשה מאוד להביס אותו, עם בעלי עניין מקומיים. הוא מחלק טובות הנאה, משתף פעולה עם קבוצות מאורגנות וקשה מאוד לנצח אותו, לא כי הוא פופולרי אלא כי הוא יצר קואליציות חזקות מאוד. שחקן שרוצה להשקיע, לא ישחד מישהו שבעוד 4 שנים יעוף. אם את נכנסת לתהליך נדל"ני מורכב וארוך טווח, שצפוי להתנגדויות ועוד התנגדויות, אם את לא יודעת שראש העיר יהיה שם בעוד שנתיים-שלוש, לא בטוח שתרצי לשחד אותו. לעומת זאת אם זה בנאדם שנשאר לשנים, שווה להשקיע בו. אגב, זה לא חייב להיות בוטה כמו שוחד. אפשר גם לפתח הבנות לא פורמליות.

"ברמה הכללית והמופשטת יש יתרונות וחסרונות לשתי הגישות, ובמקרים כאלה - שאי-אפשר לקבוע בצורה ברורה מה עדיף, צריך להסתכל על העובדות, ואין כרגע סיבה לשנות".

ראשי הרשויות הוותיקים בארץ

עוד כתבות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה