גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נעמת לשקד: מעולם לא כיהנה אישה בתפקיד מנהלת בתיהמ"ש

תנועת נעמת פנתה לשרת המשפטים בעקבות פרישת מנהל בתי המשפט, מיכאל שפיצר, וציינה כי עד כה כיהנו בתפקיד רק גברים: "נשים רבות מכהנות כשופטות, וכמחצית מעורכי הדין הן נשים. ישנן נשים רבות שיהיו מועמדות ראויות"

איילת שקד / צילום: איליה מלניקוב
איילת שקד / צילום: איליה מלניקוב

"הגיעה השעה לפעול למינוי אישה, לראשונה, לתפקיד מנהלת בתי המשפט", כתבו בימים האחרונים ראשי תנועת נעמת (מלכ"ר לקידום מעמד האישה ותנועת הנשים הגדולה בישראל) לשרת המשפטים איילת שקד.

המכתב נשלח על רקע סיום כהונתו של מנהל בתי המשפט, השופט מיכאל שפיצר, שיחל לכהן כשופט בבית הדין הארצי לעבודה במארס 2018.

נעמת ("נשים עובדות ומתנדבות") טוענת במכתבה, כי נוכח הפרישה הצפויה, נוצרה הזדמנות למנות אישה לתפקיד, שבו "מאז קום המדינה" כיהנו רק גברים. התנועה מזכירה עוד, כי "נשים רבות מכהנות כיום כשופטות, וכמחצית מעורכי הדין הן נשים. יוצא אפוא שישנן נשים רבות שיהיו מועמדות ראויות לתפקיד".

עוד מזכירה נעמת את פסיקת בית המשפט העליון מאוגוסט השנה, שהורתה לאפשר לנשים להתמודד לתפקיד מנהלת בתי הדין הרבניים על אף נוסח התקנות, שהמדינה התמהמהה מלשנותו. לדבריה, בהליך זה הייתה נעמת בין המייצגות, והיא נוכחה לדעת כי למדינה בהליך ההוא חיכתה הפתעה לא נעימה.

התנועה כתבה, כי "במסגרת הדיונים שם ובכנסת באותו עניין, העלו נציגי הנהלת בתי הדין הרבניים וכן חברי-כנסת מהמפלגות הדתיות טענה, כי עד עתה לא מונתה מעולם אישה לתפקיד מנהלת בתי המשפט; ולמרבה הצער טענתם נכונה".

לטענת ראשי נעמת, בנסיבות אלה יש לפעול לחיפוש אקטיבי של אישה דווקא: "למותר לציין, שחיפוש אקטיבי של מועמדת אישה עולה בקנה אחד עם חוקי השוויון, הייצוג ההולם והפסיקה על-פיהם". נזכיר, כי המצב המשפטי שונה מאוד בשני המקרים: במנכ"לות בתי הדין הרבניים מינוי אישה לא התאפשר על-פי לשון החוק; בעוד שבהנהלת בתי המשפט האפשרות הייתה קיימת, אך נעשתה עד עתה.

כך או כך, הטיעון הזה כנראה הוליד את היוזמה לתיקון. מעבר לנסיבות הללו, שמציף המכתב, נראה שלמכתב יש רקע נוסף: המאבק שהתנהל בין השופט שפיצר לעוזרים המשפטיים, שרובם עוזרות משפטיות. במוקד המאבק עמדו יחסי עבודה שהתעסקו בשאלת קביעת איזון אחר, נכון יותר בעיני העוזרים המשפטיים, בין צורכי העבודה למשפחה.

במאבק הזה, על-פי הטענה הרווחת, מנהלת בתי משפט שהיא אישה, עשויה להבין יותר טוב את צורכי הנשים במערכת המשפטית: החל ברוח גבית לטענות מסוג אלה שהעלו העוזרות המשפטיות במאבק, וכלה בגמישות גבוהה יותר בדחיית דיונים, למשל, בשל יציאתה של עורכת דין לחופשת לידה.

תפקיד שדורש התנהלות מפותלת

המנהל הנוכחי מיכאל שפיצר מכהן בתפקיד מאז 2012. את מחליפו/תו יקבעו שרת המשפטים איילת שקד ונשיאת בית המשפט העליון הנכנסת, אסתר חיות. ל"גלובס" ידוע לפחות על אישה אחת שנחשבת למועמדת רצינית לתפקיד. אך שתי הבכירות צריכות להסכים על איוש התפקיד, שמאז ימי השר דן מרידור נבחר גם בהסכמת הנשיאה ולא נותר בסמכות השרה בלבד.

המכתב מוען לשרת המשפטים, כיו"רית הוועדה למינוי שופטים והעתקים מן המכתב נשלחו גם לנשיאה חיות, ליועמ"ש אביחי מנדלבליט, ולמשנה ליועמ"ש - עו"ד דינה זילבר.

תפקיד מנהל בתי המשפט שונה באופיו מתפקידי שיפוט או נשיאות, ודורש התנהלות מפותלת מול עוזרים משפטיים, פקידי האוצר, עורכי דין, ואפילו מול הוועדה למינוי שופטים.

לדוגמה, השופט שפיצר עמד במסגרת תפקידו כמנהל בתי המשפט בחזית הסירוב של מערכת המשפט להיענות לדרישות שונות שהעלו העוזרים המשפטיים. החזית הזו זלגה גם להליכים משפטיים בין שפיצר לעוזרים בבית המשפט העליון. נזכיר, כי הדרישה המרכזית של העוזרים המשפטיים הייתה לבטל את ההגבלה שהייתה קיימת על תקופת ההעסקה שלהם בשירות המדינה, שעמדה על 6 שנים.

על-פי אתר התנועה, נעמת - תנועת נשים חברות ההסתדרות - "נוסדה בשנת 1921 תחת השם 'מועצת הפועלות', על-ידי חלוצות העלייה השנייה והשלישית, אשר בער בהן הצורך להתארגן, משום שלא זכו להכרה ולייצוג במוסדות הקיימים, וקופחו על אף היותן שותפות מלאות בעבודה".

מכתבה של נעמת מצטרף למכתב ששלחה ביולי השנה, לשרה שקד, "שדולת הנשים בישראל", שבו היא קראה למנות שופטת לבית המשפט העליון בסבב המינויים הקרוב, נוכח תמונת המצב של 4 שופטות בעליון מתוך 15 שופטים ושופטות. כמו בעניין מצב השופטות בביהמ"ש העליון, גם תפקיד "מנהל בתי המשפט" הוא בכיר מאוד (גם אם פחות יוקרתי ונוצץ), ונכלל בשורת התפקידים שמתאפיינים בשיעור נמוך יותר של נשים, לעומת השיעור הגבוה יחסית שלהן המאפיין את השירות הציבורי.

בצמרת הגבוהה של פרקליטות המדינה מכהנים כיום שני גברים - היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט; ופרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן. אבל בסך-הכול עובדות בפרקליטות יותר משפטניות ממשפטנים.

על-פי הנטען במכתבה של שדולת הנשים, משרד המשפטים מעסיק 67% נשים; בפרקליטות וברוב מערכת בתי המשפט שיעור הנשים דומה לשיעורן באוכלוסייה; ועם זאת, השיעור הזה צונח בבית המשפט העליון ל-27% בלבד. המקרה שמזכירה נעמת במכתבה - ביחס לפסיקת בג"ץ שניתנה באוגוסט - נוגע לשינוי שביקש המשרד לשירותי דת לקדם, במשך יותר מדי זמן, בנוסח תקנות מינוי מנכ"ל בתי הדין הרבניים, שיאפשר מינוי כזה רק למי שכשיר להיות דיין או רב עיר.

שם, במהלך דיוני ועדת חוק, חוקה ומשפט של הכנסת מיום 15.2.17 בנושא התקנות, ציין היועץ המשפטי של הוועדה כי הדרישות אינן מקבילות לדרישות בתפקידים אחרים. אך מנגד נטען, ש"מדובר בצביעות", והוצגו נתונים על כך שבתפקיד מנהל בתי המשפט, מאז קום המדינה ועד היום, לא כיהנה ולו אישה אחת בתפקיד, וכל המכהנים היו שופטים, על אף שהדבר לא נדרש על-פי החוק.

הטענה באותו דיון, ממי שטען לצביעות הייתה, כי "בג"ץ וארגוני הנשים רוצים מנכ"לית לבתי הדין? קודם כול שיטפלו בהנהלת בתי המשפט, שם 'במגרש הביתי' שלהם לא כיהנה אישה אחת בתפקיד מאז קום המדינה".

מלשכת שרת המשפטים נמסר: "שרת המשפטים איילת שקד פועלת רבות לשוויון זכויות. יצוין, כי מתחילת הקדנציה ועד כה נבחרו 216 שופטים, למעלה ממחציתם שופטות. מנהל או מנהלת בתי המשפט ימונו קודם כול לפי כישוריהם, תוך הבאה בחשבון של שיקולים נוספים".

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות בוול סטריט; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-3.5%

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ●  IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק