גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ממשל תאגידי ושוויון חברתי: איך מייצרים תשואה חברתית?

השקעות אחראיות מהוות כבר כ-26% מהנכסים המנוהלים בעולם ■ מלבד היתרונות של שקיפות וצדק, מובילה האסטרטגיה הזו לשיפור בביצועי החברה ובתשואת המניה

הבורסה בת"א / צילום: בלומברג
הבורסה בת"א / צילום: בלומברג

בשנים האחרונות חל בעולם ההשקעות שינוי תפיסתי משמעותי בכל הנוגע לניהול השקעות ובחינת חברות בהיבט האיכותי. תו התקן החדש בעולם ההשקעות האיכותיות הוא ניתוח ESG (סביבה, חברה, ממשל תאגידי), או בשמו המגויר "השקעות אחראיות". מדובר בבחינה של כ-38 קריטריונים מתחומי הממשל התאגידי (Governance), איכות הסביבה (Environmental) והחברה (Social). בין הפרמטרים הנבחנים הבולטים נבדקת פעילות החברה ביחס להתנהלות עסקית תקינה, מדיניות ממשל תאגידי, איכות המוצר והגנת הצרכן, שמירה על זכויות אדם, ניהול משאבי אנוש והשפעת החברה על איכות הסביבה.

הנתון הבא עשוי להפתיע אתכם, אך כבר היום, כ-26% מהנכסים המנוהלים ברחבי העולם מנוהלים בגישת ההשקעות האחראיות. אירופה מובילה בראש, עם כמחצית מהנכסים המנוהלים, וארה"ב אחראית לכ-25% נוספים.

קצב הצמיחה גם הוא מרשים. אם בשנת 2014 שיעור ההשקעות האחראיות בעולם עמד עד על כ-18%, היום אנו סביב ה-26% מסך ההשקעות העולמיות. נראה שלאטה מחלחלת ההבנה (גם אצלנו בארץ), שכאשר מנתחים חברות חייבים לתת משקל גם להיבטים אחרים פרט לנתונים הכספיים. הגדילו לעשות כ-82% מהחברות במדד 500 S&P שמדווחות, נכון ל-2016, לפי אמות המידה המקובלות בתחום ההשקעות האחראיות. זאת לעומת רק 20% שעשו זאת בשנת 2011.

לא רק ממשל תאגידי תקין

כשחושבים על זה ההיגיון ברור: ככל שחברה מתנהלת בצורה תקינה ושקופה, וככל שהדירקטוריון עצמאי ובלתי תלוי - כך פוחתים הסיכויים שהחברה תסתבך בשערוריות ובניגודי עניינים למיניהם.

אנחנו לא יודעים אילו סיכונים יתממשו ומתי, אבל אין ספק שכל משקיע היה שמח לדעת לשקלל את כלל הסיכונים, במטרה להעריך את ההסתברות למימושם, ואיך הם משפיעים על יחסי הסיכון-סיכוי הגלומים בהשקעה.

ככל שחברה עסקית פועלת לטובת הגנת הצרכן ודואגת לתקינות מוצריה ולאיכותם - סביר שתקבל קהל לקוחות נאמן וחוזר, תיאלץ להשקיע פחות בשיווק ותבזבז פחות משאבים על תלונות ותביעות.

חברה לא מזהמת, שדואגת לשמירה על איכות הסביבה, סביר שתימנע מכותרות שליליות, ולא תהיה חשופה לקנסות ולסנקציות מהמחוקק (דוגמת בזן ומיכל האמוניה במפרץ חיפה).

שוויון מגדרי, שילוב בעלי מוגבלויות, תרומה לקהילה ושמירה על זכויות העובדים - כל אלה יוצרים סביבת עבודה תקינה וחיובית, שצפויה לסייע לחברה הן מבחוץ (סיקור תקשורת חיובי, משיכת לקוחות חדשים) והן מבית (עובדים מרוצים הם בעלי תפוקה גבוהה יותר, ואינם מקימים התארגנויות אגרסיביות מול המעסיק). לכל אחד מההיבטים הללו ישנה השפעה עקיפה, ולעיתים גם ישירה ומשמעותית, על מחיר המניה.

התחושה טובה, וגם התוצאות בדוח

לא מדובר כאן רק בשיפור התחושה הפנימית או בהרגשה טובה. משנות השבעים נערכו בעולם אלפי מחקרים, אשרו בדקו את הקשר בין השקעות אחראיות לביצועי מניות, ומצאו קשר חיובי, ישיר והדוק בין השניים. לאחרונה פורסמו תוצאות מחקר אמפירי משמעותי מבית דויטשה בנק הגרמני, בשיתוף עם אוניברסיטת המבורג, שבחן מעל 2,200 תצפיות. תוצאות המחקר היו לא פחות ממדהימות, והראו שב-90% מהמקרים, ציון ESG גבוה היווה אינדיקציה מקדימה לתוצאות פיננסיות חיוביות, ובהתאמה גם לביצועי יתר של המניה.

גם אצלנו, מדד ת"א-מעלה, אשר מסנן חברות על פי קריטריונים של השקעה ברוח עקרונות ה-ESG, הציג בעשור האחרון ביצועים עודפים משמעותיים על פני המדדים המובילים - הן בהיבט התשואה והן בסטיית התקן.

עם זאת, כאשר אנו מסתכלים על שוק ההון המקומי, תחום ההשקעות האחראיות עוד בחיתוליו, וכרגע מדד ת"א-מעלה הוא המדד היחיד המאפשר להיחשף במרוכז לחברות המתנהלות בצורה אחראית. הנתונים של השאלונים אינם מפורסמים, אולם הציונים שחברות מקבלות בצירים השונים של ESG עשויים להוות אינדיקציה חשובה גם למי שבוחר לא להשקיע באמצעות המדד, אלא לבחור מניות עצמאית.

בניגוד לישראל, בעולם הגדול מדובר בטרנד ההולך וצובר תאוצה מרשימה, ובתחום שמושך אליו מיליארדי דולרים רבים בשנים האחרונות. כל גופי ניהול הכספים מהשורה הראשונה בעולם כבר שם, מג'יי.פי מורגן ועד קרנות ההשקעה פימקו ופידליטי.

כבסיס להערכת פוטנציאל הצמיחה של התחום בארץ אפשר להסתכל על המדינות שבהן חלה לאחרונה צמיחה משמעותית. יפן, למשל, אשר ניהלה בסך הכול 7 מיליארד דולר בהשקעות אחראיות בשנת 2014, הרשימה בזינוק חד, וב-2016 מנהלת כבר כמעט 500 מיליארד דולר (צמיחה של 800% בשנתיים). השכנה אוסטרליה קפצה גם היא - מ-150 מיליארד ב-2014 ליותר מחצי טריליון דולר ב-2016.

ואי אפשר לסיים בלי לדבר על הזווית הערכית. כל מי שצופה בחדשות וקורא עיתונים נחשף בכל יום לעוולות רבות, מקרי ניצול ופגיעה מתמשכת באוכלוסיות חלשות מצדן של חברות מונופוליסטיות דורסניות. העולם התעשייתי, שמספק לנו את כל אותם גאדג'טים ומכשירים שאנו כה אוהבים בחיי היומיום, אחראי במידה רבה גם לפגיעה מתמשכת באיכות הסביבה שלנו.

ההתחממות הגלובלית היא כנראה, בסופו של דבר, לא רק מזימה סינית, כפי שטוען הנשיא טראמפ, וההכרה בזכויות אדם ובשוויון הזדמנויות כבר מזמן הפכה לתפיסה הרווחת במרבית חלקי העולם.

השקעה לפי עקרונות ה-ESG מעניקה למשקיע מן השורה את הכוח להשקיע ולחזק חברות אשר עושות טוב לעולם, ולהדיר את רגליו מאלה שמסתכלות רק על שורת הרווח, יהיו המחיר החברתי, הסביבתי וההשפעה ארוכת-הטווח אשר יהיו.

בעוד שניתוח פיננסי לבדו עשוי להעיד בעיקר על ביצועי העבר, ניתוח ESG מעמיק נותן לנו את האפשרות לזהות חברות אשר מנוהלות טוב יותר מאחרות, ומסייע לנו להעריך קדימה לאילו חברות יש סיכוי טוב יותר לשרוד בשוק ולהתפתח, ומאילו חברות עדיף להימנע, ולהגדיל משמעותית את הסיכויים לתשואה עודפת.

אפשרויות חשיפה לחברות אחראיות

השקעה פרטנית בחברות דורשת אנליזת ESG מעמיקה ויסודית, וכלי ניתוח שאינם בנמצא אצל המשקיע הממוצע. אך יש אפשרויות השקעה מפוזרות רבות, שעושות את עבודת הסינון.

דוגמה אחת היא התעודה S&P 500 Fossil fuel, אשר מהווה מעין גרסה ירוקה של מדד S&P. הפער הבולט בהחזקות המדד הוא סקטור האנרגיה "הבעייתי" המבוסס על דלקים מאובנים אשר מהווה בתעודה רק 2.5% לעומת 8% במדד המלא. מיום השקתה בדצמבר 2015 הניבה התעודה הירוקה תשואה של 22.9% (לעומת 21.5% של מדד S&P).

אפשרות השקעה נוספת היא WIL (Women in leadership) - תעודה המשקיעה בחברות המובלות על-ידי נשים. החברות מדורגות ומשקלן בתעודה נקבע לפי רמת מעורבותן של נשים בהנהלה. התעודה הניבה ב-12 החודשים האחרונים כ-13.7%.

Lyxor World Water היא תעודת סל המחזיקה במשקל שווה ב-20 החברות הגדולות בעולם העוסקות בהתפלה, באספקת מים לרשויות מקומיות בשינוע מי ביוב ועוד. התעודה הניבה בשלוש השנים האחרונות תשואה מרשימה של כ-48%.

אם תרצו להשקיע בתחום ההשקעות האחראיות בישראל תוכלו לעשות זאת באמצעות מדד ת"א-מעלה המרכז כ-35 חברות העומדות בקריטריונים של שמירה על איכות הסביבה, שקיפות ושמירה על זכויות העובדים. ת"א-מעלה הציג תשואה עודפת על פני כל המדדים המובילים בשוק המקומי בשלוש השנים האחרונות.

■ הכותב עובד בחברת אי.בי.אי אמבן - ניהול תיקי השקעות בע"מ מקבוצת אי.בי.אי בית השקעות. לאמבן ניהול תיקי השקעות בע"מ ו/או חברות קשורות לה עשויה להיות החזקה ישירה/עקיפה בתעודות הסל המוזכרות בכתבה. האמור אינו מהווה תחליף לייעוץ או שיווק המתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 

שיעור החברות המדווחות

שיעור הנכסים המנוהלים תחת השקעות אחראיות מסך הנכסים הגלובלי

התפתחות המדדים בעשר שנים

עוד כתבות

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"