גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ברקזיט? עצמאות לקטלוניה? אל תהמרו על זה

בצל גלי בדלנות מעוררי דאגה, האיחוד האירופי חוגג 24 שנה להיווסדו ■ השגשוג שחווה מנהיגתו הכלכלית, גרמניה, וגם האופן שבו חברות האיחוד למדו לחיות יחד, מרמזים שהידיעות על מותו היו מוקדמות ■ אז במי כדאי להשקיע?

האיחוד האירופי / איור: shutterstock
האיחוד האירופי / איור: shutterstock

בתחילת החודש (1 בנובמבר) ציין העולם 24 שנים לכניסתה לתוקף של אמנת מאסטריכט - שהפכה את אירופה, יבשת שסבלה במשך מאות שנים מסכסוכים ומלחמות, לאיחוד האירופי. מאחורי האיחוד האירופי עומד אידיאל: שוק אחד חופשי, בלי מכסים, המאפשר תנועה חופשית - של סחורות, הון וכוח אדם, כאשר אזרח האיחוד האירופי יכול לעבוד בכל מדינה החברה באיחוד.

אבל לאידיליה יש גם צדדים פחות חיוביים, ובימים אלה אנו עדים לטלטלות שונות, אשר מעיבות על הגוש, החל מהברקזיט בבריטניה ועד הכרזת העצמאות של הקטלונים בספרד. אירועים אלה אמנם מחייבים התייחסות בכל הקשור להשקעה ביבשת, אך להערכתנו, לא פוגעים באטרקטיביות של אירופה למשקיעים.

רגע לפני שנרחיב, קצת היסטוריה. בעקבות האמנה, אשר נחתמה בפברואר 1992, נולד הבנק המרכזי האירופי, שהתחיל לקבוע מדיניות מוניטרית אחידה עבור מדינות היבשת החברות באיחוד. בהמשך, 11 מדינות אירופיות החליטו להשתמש במטבע אחיד, האירו, שנכנס לשימוש ב-1999. כיום, 28 מדינות חברות ב"גוש היורו", אך רק 19 משתמשות במטבע זה, ולמעשה ויתרו על היכולת לניהול עצמאי של המדיניות המוניטרית שלהן.

כאן גם טמון חיסרון עיקרי של הגוש האירופי. אם הכלי המרכזי של בנקים מרכזיים למלחמה במיתון הוא החלשת המטבע המקומי כדי לעודד את היצוא - הרי שמדינה החברה בגוש האירו, אינה יכולה לעשות זאת, ולעתים האירו חזק מדי עבור המדינות החלשות יותר באיחוד, לאור חוזקה ומרכזיותה של כלכלת גרמניה.

זו הסיבה שכלכלנים רבים האמינו שדינו של האיחוד האירופי להיכשל ברגע שיגיע המשבר הראשון. ואולם עד כה האיחוד הוכיח את עצמו, כאשר הביא דינמיקה של דיאלוג ליבשת המסוכסכת, ובעתות שלום, הכלכלה מקבלת הזדמנות לפריחה ושגשוג לאורך שנים רבות.

גרמניה לומדת לעזור לאחרים

האיחוד האירופי עמד למבחן מהותי ראשון משהגיעה שנת 2011, שהביאה עימה משבר חוב גדול. תשואת איגרות החוב הממשלתיות של איטליה זינקה ל-7%; של ספרד ל-5%; ושל יוון ל-25% - המגלמת פשיטת רגל. על רקע החששות מפירוק גוש האירו, נכנס לתמונה הבנק המרכזי, שנטל על עצמו את תפקיד "עושה השוק", המאזן את שוק איגרות החוב ביבשת. הבנק התערב בשוק באופן מסיבי, והצליח לגרום לאיגרות חוב לחזור להיסחר כאג"ח של הגוש האירופי, ולא רק כשל המדינות הנפרדות. בנוסף, הוא החליש מהותית את האירו, כמענה לצרכי החברות החלשות בגוש, ובניגוד לעמדת גרמניה. בהקשר לכך ראוי לציין את מריו דראגי, יו"ר הבנק המרכזי מאז נובמבר 2011, שהוביל מהפך במדיניות. הוא קשוב לצרכים של המדינות החלשות יותר באיחוד, והוא זה שהוביל את גרמניה להבנת משמעות מעמדה כמנהיגה הכלכלית של היבשת.

לגרמניה, אשר גוש האירו הביא לשגשוג כלכלי שלה, לקח זמן להתרגל לדומיננטיות שלה באירופה, וללמוד שעם הכוח הגדול באה גם אחריות, ושהשחקנים החזקים בגוש צריכים לסייע לחלשים מהם. אין זה פלא שלאחר מאות שנים של סכסוכים, עמי אירופה לא היו רגילים להגיש עזרה זה לזה; ומרגע שהוקם האיחוד, התחיל תהליך של לימוד, שבו ראשי המדינות "שיווקו" לאנשיהם את הרעיון שגרמניה, למשל, צריכה לעזור לאיטליה וספרד - כי כשהן יתחזקו, גם היא תרוויח מכך.

כיום כבר ברור שהחיסרון של מטבע משותף קיים, אך היתרון של שותפות עם גרמניה באיחוד האירופי עצום. החברות באיחוד משלמות ריבית נמוכה על איגרות החוב הממשלתיות, וגם אם כלכלתן נחלשת, הן עדיין יכולות להישען על שותפותיהן לאיחוד ולגייס חוב בריבית נמוכה מאוד.

האתגר של האיחוד בשנים הקרובות

כעת, כאמור, עומד האיחוד בפני שני אתגרים - הברקזיט והבדלנות הקטלונית. הברקזיט נובע מהחלטה של הציבור הבריטי, שכעס על כך שאזרחי הגוש יכולים להגיע למדינה ולעבוד בה. אם היציאה מהאיחוד אכן תמומש, נראה שהבריטים יתחרטו על הדייסה שבישלו. ניתן לומר שהם קבעו כי הם מעדיפים להיות כורי פחם בוויילס, מאשר הבנקאים של אירופה כולה. כך קרה שלונדון התנגדה לברקזיט - בעוד שתושבי הפריפריה הצביעו בעדו. פוליטיקאים מקומיים, ציניים וחסרי אחריות, נוטים להבטיח לתושבי הפריפריה הבטחות שווא כי מצבם ישתפר. בינתיים, השוק לא מתמחר את הברקזיט לאור חוסר האמונה שייצא לפועל בטווח הקרוב.

כשהיא נישאת על גלי הבדלנות באירופה, החליטה גם קטלוניה לממש פנטזיה ישנה על השתחררות מ"עולה" של ספרד, ויציאה לעצמאות. ואולם, למרות חוזקה הכלכלי, והרצון המובן ליהנות מהמסים הרבים שהיא משלמת לממשל המרכזי, להערכתנו, קטלוניה תתקשה לעמוד כמדינה נפרדת. גם המשקיעים אינם מעניקים סבירות רבה לאפשרות הפירוד, והשווקים לא מגלמים אותה.

להערכתנו, המדינות באיחוד צריכות ללמוד לחיות עם העובדה שמעת לעת יקום מנהיג מקומי שיוציא את האזרחים להרפתקה, תוך הבטחות על חופש ושחרור מ"כבלי" האיחוד האירופי - בלי לספר להם על החשבון שיוגש אחר כך. זהו אחד האתגרים שעתידים לעמוד לעתים קרובות לפתחו של האיחוד, ועליו ללמוד להתמודד עמם.

הבדלנות היא אמנם אתגר באירופה, אבל לרואי השחורות כדאי לזכור שאירופה נהנית מיתרונות רבים - אוכלוסייה איכותית ומשכילה, כוח כלכלי חזק וכלכלה המוכוונת בחלק הגדול אל פנים היבשת. יחד עם זאת, נדגיש כי מאחר שלהערכתנו, מנועי הצמיחה ארוכי-הטווח ביבשת מוטלים בספק, אנו מעדיפים לבחון השקעות בחברות גלובליות מוכרות שבסיסן באירופה, אך יש להן מנועי צמיחה מחוץ ליבשת, כמו ענקיות מוצרי הצריכה נסטלה ויוניליוור, לצד חברת התרופות באייר.

■ הכותב הוא מנהל השקעות חו"ל במור בית השקעות. אין לראות באמור מתן ייעוץ/שיווק השקעות והאמור אינו מהווה תחליף לייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 

עוד כתבות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק