גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רק אלביט: משהב"ט מתעקש שהחברה תייצר את תותחי העתיד

הגרמנים התחייבו שלא להגביל את השימוש בתותח מתוצרתם, אבל משרד הביטחון ממשיך לקדם את העסקה עם החברה הישראלית בהיקף 1.5 מיליארד דולר ■ חשיפת "גלובס"

הקונצרן הגרמני KMW הציג באחרונה למשרד הביטחון אישור שלפיו הרשויות בגרמניה יתירו את יצוא התותח המתנייע שמייצרת החברה, לרבות הטכנולוגיה שעל בסיסה הוא פותח ומיוצר. לפי האישור, שחתום בידי הסוכנות הגרמנית לבקרה על היצוא הביטחוני (BAFA), אם ישראל תצטייד בתותח הגרמני לא יחולו על צה"ל מגבלות שימוש בו במסגרת תרחישי לחימה עתידיים, גם אם יהיה מדובר בירי של סוגי חימוש קטלניים במיוחד, כמו פצצות מצרר.

ההיתר שהציגה KMW בא לאחר שמשרד הביטחון החליט במהלך החודשים האחרונים לרכוש את התותחים העתידיים של צה"ל מאלביט מערכות, וזאת בתום הליך סוער, ממושך ושנוי במחלוקת. משרד הביטחון מסרב לפרסם מכרז לקראת תוכנית הרכש של תותחים אלה, למרות היקפה האדיר: כ-1.5 מיליארד דולר במסגרת מתווה רב-שנתי, וזאת עוד לפני עלויות אחזקה שמוערכות גם הן בסכומים משמעותיים.

את השיקולים שהובילו אותו להתקשר רק עם אלביט מערכות בנושא זה, משרד הביטחון שומר בסוד ומסרב לפרטם. עם זאת, גורמים ביטחוניים טענו במהלך החודשים האחרונים כי אחד השיקולים המרכזיים שהנחו את מערכת הביטחון בתהליך קבלת ההחלטות הוא החשש שבעת משבר עתידי ממשלת גרמניה תגביל את השימוש בתותחים אלה - כמו במצב של ירי מצרר.

גורמים שמעורבים בתהליך טוענים בשיחות עם "גלובס", כי ההיתר החדש שהציגה KMW "שומט את הקרקע מתחת לטענות של משרד הביטחון אודות החשש מהגבלות שימוש עתידיות בתותח". עוד לטענת הגורמים, "על רקע הסרת חשש זה, על מערכת הביטחון לקיים הליך תחרותי שבסופו ייבחר תותח על בסיס של כדאיות כלכלית, שכן בכוחו של הליך תחרותי להפחית את עלויות ההצטיידות בתוכנית זו בכחצי מיליארד דולר לפחות - שליש מכל עלות הפרויקט".

הקונצרן הגרמני מתעניין בתוכנית ההצטיידות של צה"ל בתותחים מתנייעים חדשים כבר שנים ארוכות, ובניסיון לקדם את ענייניו הוא חבר בעבר לתעשייה האווירית ולתעש מערכות, שתי חברות ביטחוניות ממשלתיות, על מנת שיובילו את המיזם ואף ייצרו את התותח או רכיבים מרכזיים שלו בישראל.

אלא שבחודשים האחרונים, ועדת מפתחים מיוחדת של המינהלה לפיתוח אמצעי לחימה ותשתיות טכנולוגיות (מפא"ת) שבמשרד הביטחון התקדמה עם הצעה של אלביט מערכות, לפיתוח ולייצור של תומ"ת משלה, ללא מכרז. בהמשך, התעשייה האווירית פרשה מהליך זה במפתיע. התעשייה האווירית הסבירה את פרישתה בטענה שהיא נכנסה אליה בטעות, שכן תחום התותחים אינו קשור לעולם התוכן שלה.

תותח גרמני, ייצור אמריקאי

על רקע הביקורת שספגה מערכת הביטחון על דרך התנהלותה בנושא, משרד הביטחון הסביר את העדפתו את האופציה של אלביט מערכות בין השאר בפתיחת מאות מקומות תעסוקה חדשים ביוקנעם, מקום מושבה של החברה-הבת של אלביט, סולתם, שתפתח קו ייצור לתותחים שישמשו את הצבא.

יוזכר כי בעבר ציינו גורמים אחרים שמעורבים בתוכנית, כי גם התעשייה האווירית, תעש ו-KMW הציעו למערכת הביטחון לקיים קווי ייצור והרכבה של התותחים הגרמניים בישראל - במפעלי רמתא, חברה-בת של התעשייה האווירית בבאר שבע, כאשר גם במקרה כזה ייפתחו בפריפריה מקומות עבודה רבים.

אלא שתוכנית התותחים שמסעירה זה חודשים ארוכים את התעשיות הביטחוניות ואת מפא"ת שבמשרד הביטחון היא סיפור יקר, ולישראל אין את הכסף שיממן אותה: כך, רוב נפח העבודה על יצור התותחים - בין אם ייוצרו בידי אלביט מערכות ובין אם יסופקו בידי הקונצרן הגרמני - יועבר לארה"ב, וישראל תייבא משם את המוצר המוגמר או רכיבים מרכזיים הקשורים אליו. זאת, כדי לאפשר לישראל את ההצטיידות בהם באמצעות כספי הסיוע הביטחוני האמריקאי.

סך כספי הסיוע הביטחוני עומד על כ-3.8 מיליארד דולר בשנה, שברובם יכולה ישראל לרכוש תחמושת, מערכות נשק, חלקי חילוף ועוד מחברות שפועלות בארה"ב. רבע מסכום זה ניתן להמרה מדולר לשקל, אך לקראת אמצע העשור הבא אפשרות ההמרה תתבטל, כך שמערכת הביטחון תידרש למצות את מלוא כספי הסיוע באמצעות רכש מחברות אמריקאיות. ייצור התותח בארה"ב תואם להנחיות החדשות.

בדיקת "גלובס" העלתה כי ברוח זו גם נכתב ההיתר שהציגה KMW למערכת הביטחון, שלפיו העברת הידע והזכויות הנלוות בתותח תיעשה לחברה-הבת שלה שפועלת בארה"ב. במצב כזה ישראל תוכל לקבל תותח גרמני מחברה אמריקאית בלי מגבלות שימוש חריגות, לפחות לא כאלה שחלות על מערכות נשק אמריקאיות אחרות שבהן ישראל רגילה להצטייד כבר שנים ארוכות. בנוסף, ישראל תרכוש את התותחים באמצעות כספי הסיוע - ולא תכביד על תקציב הביטחון השנתי שלה.

גם גורם ביטחוני בכיר מאשר כי "ייעשה שימוש ניכר בכספי הסיוע האמריקאי" בתוכנית ההצטיידות בתותחים אלה. עם זאת, לדבריו גם במצב של ייצור התותחים בארה"ב, מערכת הביטחון דורשת להבטיח את יכולות הייצור המלאות בתחומי ישראל כ"גיבוי". זאת, במענה לתרחיש עתידי של משבר מדיני שימנע אספקת תותחים או חלקי חילוף הכרחיים לאגדי הארטילריה של צה"ל. בניסיון להיערך לתרחיש כזה, מערכת הביטחון דורשת שבישראל יהיו הידע והכלים שיאפשרו לייצר מכלולי נשק הקשורים לתותחים, ובהם קנה, מערכת רתיעה וסדן.

מערכת הביטחון שואפת להגיע למצב שבו אם יפרוץ משבר שימנע אספקת תותחים, התעשייה בארץ תדע לפתוח קו ייצור של אותם כלים, לרבות אספקת שירותי אחזקה לתותחים קיימים, וזאת בהתרעה של חודשים ספורים.

סיכוני פיתוח שעולים זמן וכסף

סוגיית מגבלות השימוש שעליה מערכת הביטחון מתעקשת במסגרת תוכנית התותחים מעלה תהיות רבות בתעשיות הביטחוניות, בייחוד כשמדובר בחברה מגרמניה שחותרת לתהליך תחרותי מול אלביט מערכות, ונדחית שוב ושוב: הצוללות שישראל רוכשת, ועומדות במרכז חקירת המשטרה בתיק 3000, מיוצרות בגרמניה, בתאגיד טיסנקרופ. מדובר בצוללות דולפין שעל פי דיווחים בחו"ל מסוגלות לשגר טילים גרעיניים.

על פי פרסומים זרים, ישראל אף התעניינה בטיסנקורפ באפשרות ששלוש צוללות נוספות, אלה שעומדות במרכז חקירת החשדות לשוחד בתיק 3000, יהיו ארוכות קצת יותר ביחס לשאר הצוללות שהיא רכשה במשך השנים, וזאת. כדי שניתן יהיה לחמש אותן בסוגים חדשים של טילים שנושאים ראשי קרב גרעיניים. "אם במערכת הביטחון חוששים מווטו גרמני על ירי של מצרר באמצעות התותחים של KMW, מדוע היא רוכשת מגרמניה צוללות שיכולות לשגר, לכאורה, את הנשק הקטלני ביותר? על פצצות אטום אין סכנה שהגרמנים יטילו מגבלות שימוש?", תוהה גורם שמעורה בפרטים.

יצוין כי השימוש בפצצות מצרר אסור בכ-100 מדינות בעולם, מתוקף של אמנה בינלאומית. גרמניה חתומה על אמנה זו, אך ישראל לא חתמה עליה. מדובר בסוגי חימוש שמפזרים על תא שטח נרחב פצצונות רבות, שכל אחת מהן מתפוצצת בנפרד. ישראל עשתה שימוש נרחב בפצצות מצרר במלחמת לבנון השנייה בקיץ 2006, וחודשים ארוכים לאחר מכן הייתה חשופה לביקורת בינלאומית נוקבת, שכן פצצונות רבות שהושלכו ברחבי לבנון המשיכו להתפוצץ גם לאחר תום המלחמה, ופגעו באזרחים.

"האפקטיביות של נשק כזה ברוב זירות הלחימה העתידיות של צה"ל נמוכה", אומר גורם יודע דבר בשיחה עם "גלובס". "בלבנון זה כבר לא אפקטיבי, כי חיזבאללה נערך לגלי ירי מתוך כפרים ולא מ'שמורות טבע', בעזה זה לא ייתכן בגלל הצפיפות, ובכלל - מדובר בסוג נשק שעושה יותר מדי כאב ראש עם העולם. על זה מתעקשים?".

אלביט מערכות היא המרוויחה הגדולה של ההחלטות השנויות במחלוקת שהתקבלו במשרד הביטחון: כפי שדווח באחרונה ב"גלובס", היא החלה בשורת ניסויים במערכות הקשורות לתותח. אחד הניסויים כשל, ולטענת החברה ומשרד הביטחון ניסוי אחר הסתיים בהצלחה. תהליך הפיתוח שמובילה החברה, נמשך.

גורמים המעורבים בנושא טענו כי ההעדפה של מערכת הביטחון להתקשר עם אלביט כספק יחיד, במקום לפנות להליך תחרותי שבכוחו להוזיל את מחירי ההצטיידות, מונעת מצה"ל קליטה מהירה יותר של תותחים שהם כבר מבצעיים, ומאלצת אותו להיחשף ל"סיכוני פיתוח" באלביט - שיעלו בעיקר בזמן ובכסף.

ומעבר לשאלת הכסף ושאלת תקינות הליכי הרכש, בעיה שבוערת לא פחות באגדי הארטילריה של צה"ל היא שאלת הזמן: משק התותחים הקיים של צה"ל מבוסס על תותחים אמריקאיים מסוג M-109 זה כארבעה עשורים. גורמים ביטחוניים מזהירים כי מצבו של משק התותחים רע, עד לכדי מצב של "קניבליזציה" לתותחים - פירוקם למען אספקת חלקי חילוף הכרחיים הדרושים להפעלה שוטפת של תותחים אחרים.

המל"ל בודקת קבלת ההחלטות

לאורך כל התהליך שהוביל לבחירה באלביט מערכות כספק יחיד של התותחים החדשים של צה"ל, משרד הביטחון הגן בתוקף על תקינות ההליך. גם הפעם, כשהרשויות בגרמניה מנסות לנטרל את העכבות הישראליות בדרך לבחינה רצינית של האופציה הגרמנית, או לפחות להעמיד אותה לפני תהליך תחרותי כמקובל, משרד הביטחון ממשיך להיצמד להחלטתו. כעת טוען משרד הביטחון כי היתר היצוא שהציגה KMW לא מהווה מבחינתו שינוי מהותי בנושא, ובכל אופן, לא כזה שיש בו כדי להפוך את ההחלטה שכבר התקבלה.

הסאגה הזאת נמשכת בזמן שעינם של כמה מחברי ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, בהם ח"כ עפר שלח (יש עתיד) ואיל בן ראובן (המחנה הציוני) פקוחה ועוקבת אחר התנהלות משרד הביטחון בנושא. בן ראובן, יצוין, הוא אלוף (במיל'). לפני שפתח את הפרק הפוליטי בחייו הוא היה אמון על תחום היבשה בתעשייה האווירית, שכאמור חברה עם KMW לקידום תוכנית התותח העתידי, ובהמשך פרשה מן ההליך. גורמים שמעורים בנושא העריכו שאם משרד הביטחון יחליט לבסוף לקיים הליך תחרותי בנושא, התעשייה האווירית עוד תחזור לתמונה ביחד עם KMW.

בד בבד, גם המועצה לביטחון לאומי (המל"ל) במשרד ראש הממשלה שוקדת על הנושא ובוחנת את הליכי קבלת ההחלטות של משרד הביטחון בעניין. זאת, לאחר שבקיץ האחרון, ועל רקע שורת פרסומים ב"גלובס", הרמטכ"ל גדי איזנקוט ושר הביטחון אביגדור ליברמן מינו את סגן הרמטכ"ל האלוף אביב כוכבי לעמוד בראש ועדה מקצועית שבחנה את הצורך של צה"ל בתותחים. הוועדה קבעה כי מערך תותחים חדש יענה על הצרכים המבצעיים העתידיים של הצבא, ולפיכך - משרד הביטחון ממשיך להתקדם, בלי מכרז ובלי שקיפות, עם אלביט מערכות.

תגובת משהב"ט: "רישיון היצוא לארה"ב לא מספיק"

משרד הביטחון מסר ל"גלובס" בתגובה: "רישיון יצוא לארה"ב אינו מספיק, כדי לעמוד בדרישות המבצעיות והמהותיות מהתותח החדש. בנוסף, גם יכולת היצוא לארה"ב, כפי שעולה מהרישיון שהועבר על ידי הסוכן של KMW - מוגבלת. הרישיון עוסק בייצור בלבד ולא בידע הנדרש לעצמאות בתוכן, נוגע לאב-טיפוס בלבד וקובע שהמשתמש הסופי הוא חברה אמריקאית ולא ישראלית כפי שנדרש.

"כפי שמסרנו כבר מספר פעמים בעבר, הדרישות המבצעיות מחייבות קיום של קו ייצור בארץ. יכולות פיתוח וייצור מלאות בארץ, ייצור מלא של כל מכלולי הנשק בארץ והיעדר מגבלות כלשהן על שימוש בתומ"ת - לרבות מגבלות בנושא זכויות הקניין הרוחני. לפיכך, רישיון היצוא, נטול מגבלות כלשהן, צריך להיות מגרמניה למדינת ישראל.

"לאור כל האמור לעיל איננו מוצאים כי הרישיון הנ"ל מאפשר לחברה הגרמנית להעמיד קו ייצור ללא מגבלות בארץ, ולפיכך אין בו כדי לשנות את החלטות משרד הביטחון באשר לאופן מימוש פרויקט התומ"ת החדש לצה"ל".

עוד כתבות

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00