גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המנהל תופס לחץ כדבר חיובי? הוא יפספס עובדים שחוקים

מחקר באוניברסיטת ת"א בדק לראשונה איך עובדים ומנהלים תופסים לחץ של אחרים ■ פרופ' שרון טוקר, ממחברות המחקר: "אנו עלולים להניח שהחוויה שלנו היא החוויה של עובד אחר"

פרופסור שרון טוקר / צילום: איל יצהר
פרופסור שרון טוקר / צילום: איל יצהר

שאלה אחת שנשאלתי בראיון העבודה הראשון בחיי זכורה לי עד היום. המראיינת האמפתית לא הסתפקה בשאלה איך אני מתפקדת במצבי לחץ, ונידבה דוגמה פרטית משלה. "אני, למשל, פשוט קמה. ממשיכה לעבוד, אבל בעמידה", היא אמרה והוסיפה שמבחינתה זה בסדר גמור להיות לחוצה, לחץ הוא בלתי נמנע בעבודה, ולכל אחד ואחת יש דרך להתמודד. אני לא בטוחה שאמרתי איך אני נראית כשאני בלחץ, אבל הבטחתי לה שכשאהיה לחוצה, היא כבר תבין. השאלה מה היא תעשה עם הידע הזה נותרה פתוחה.

מחקר חדש, שתוצאותיו מתפרסמות בימים אלה ממש, דן לראשונה בהשפעת התפיסה האישית את הלחץ על הערכת הלחץ של עובדים אחרים. המחקר, שנעשה בפקולטה לניהול ע"ש קולר באוניברסיטת תל-אביב, רלוונטי במיוחד לקשר שבין מנהלים לעובדים. ערכו אותו פרופ' שרון טוקר, מומחית לחקר לחץ ושחיקה בעבודה, פרופ' דני הלר, ראש התוכנית להתנהגות ארגונית בפקולטה לניהול, מומחה בתחומי אישיות וכוח, והדוקטורנטית נילי בן אבי.

"כל מי שנמצא בעמדת ניהול ואחריות על עובדים, מרצון או שלא מרצון פועל בהתאם למידת הלחץ שלו", מסבירה טוקר, "יש הרבה מאוד מחקרים על לחץ, ועד היום לא היה אף מחקר על איך אנשים תופסים לחץ של אחרים", היא אומרת.

המחקר מבוסס על מונח חדש יחסית, "סטרס מיינד סט", כלומר על תבניות חשיבה בנוגע ללחץ. "זה אומר שיש לנו קונספציה לגבי לחץ, אם הוא חיובי, עוזר ומקדם, או שהוא שלילי. מטבע הדברים, בדרך כלל תופסים לחץ כמצב מזיק".

- יש כאלה שעובדים ביעילות רק תחת לחץ.

"נכון. יש שתופסים אותו כחיובי. אבל יש להבדיל בין גורמי לחץ ללחץ. נכון שדד-ליין ועומס יכולים לתרום לביצוע, אבל האם לחוות לחץ זה דבר חיובי? לא בהכרח. בכל מקרה, השאלה היא איך אני תופס את הלחץ של האחר. לשם כך בדקנו אם תבנית החשיבה שלנו תגרום לנו לעשות השלכה על אחרים".

"אין תחליף לשיחה אישית"

במסגרת המחקר, בוצעו ארבעה מחקרים בקרב קבוצות עובדים אמריקאים וקבוצות ישראלים, כולם עובדים במשרה מלאה. "בהתחלה ניסינו לבדוק את תפיסת הלחץ שלהם. ביקשנו מהם לדרג עד כמה לחץ הוא דבר חיובי מבחינתם. אחר כך ביקשנו מהם לקרוא תיאור של עובד שחווה עומס, ללא אזכור של המילה "לחץ": עובד בן 45, שיום העבודה העמוס שלו כולל הרבה פגישות ואי-מיילים. ביקשנו מהנחקרים לדרג עד כמה לדעתם הוא חווה שחיקה, עד כמה הוא עמוס ועד כמה הם חושבים שהוא ראוי לקידום. ראינו שככל שתפיסת הלחץ של הנחקרים הייתה חיובית יותר, כך הם תפסו אותו כפחות שחוק, וכיוון שראו שהוא מתמודד הוא גם היה ראוי בעיניהם לקידום".

בשלושת המחקרים הבאים, שניים בקרב ישראלים ואחד בקרב אמריקאים, נבדקה השאלה אם שינוי התפיסה בנוגע ללחץ תשנה את אופן השיפוט של האחרים.

"חילקנו את האנשים רנדומלית לקבוצה שלילית וחיובית. בקבוצה החיובית ביקשנו מהמשתתפים במחקר לכתוב על מקרה שבו לחץ הועיל להם. אחר כך הם התבקשו להשלים משפטים על השפעת הלחץ עליהם. אחרי שהכנסנו אותם ל'מיינד סט' שלחץ הוא חיובי. בקבוצה השלילית עשינו בדיוק ההיפך. הם התבקשו להיזכר באירוע שבו הלחץ פגע בהם, ואחר כך הם מילאו שאלון על לחץ. על פי התשובות ראינו שזה עבד. באמת שינינו להם, לפחות לתקופת הניסוי, את ה'מיינד סט'.

"נתנו להם לקרוא את סיפור המקרה על העובד שחווה עומס וביקשנו מחברי קבוצה אחת לשפוט עד כמה ואם בכלל הוא חווה עומס. בקבוצה השנייה שאלנו אם הוא חווה תסמינים פסיכוסומטיים ועד כמה הוא ראוי לקידום. בקבוצה האמריקאית שאלנו אם הוא ראוי לקידום ואם הייתם עוזרים לאדם כזה.

"מצאנו שהמשתתפים שראו בלחץ דבר חיובי העריכו את העובד כסובל פחות מתסמינים פסיכוסומטיים וכראוי לקידום. בקבוצה האמריקאית, המשתתפים גם אמרו שלא יעזרו לו, בהנחה שהוא לא באמת זקוק לזה".

הצוות של טוקר הגיע למסקנה שכאשר מנהל חווה לחץ כחיובי, הוא נוטה פחות לראות את מה שחווה העובד שנמצא בלחץ. "הוא יתפוס אותו כפחות שחוק, לא ייזום מתן עזרה, וסביר להניח שירגיש נוח להטיל עליו עוד עומסים. המנהל לא יראה שהוא בלחץ".

- אבל לא תמיד רואים שחיקה. גם העובד עצמו לא תמיד מודע לכך שהוא נשחק.

"נכון, וזה לא סותר. אם לא נבדוק עד כמה העובד סובל מסימפטומים פסיכוסומטיים, לא נדע שהוא חווה שחיקה, אנו עלולים להמשיך להניח שהחוויה האישית שלנו היא גם החוויה של העובד. לכן, אין תחליף לשיחה אישית של המנהל עם העובד. בלעדיה המנהל לא יידע".

"ממצאי המחקר חשובים במיוחד לכל אדם העוסק במשרה ניהולית", נכתב בסיכום המחקר. "מנהלות ומנהלים מודעים לעתים קרובות לעומסים שהעובדים נתונים בהם, אך לא בהכרח יודעים להעריך נכונה איך עומסים אלה משפיעים על העובד. ההבנה שהתפיסה האישית שלנו מוטה וניסיון לדבר בפתיחות על לחץ ותוצאותיו יכולים להיטיב הן עם המנהל והן עם העובד".

הרוב חושבים שהעובד מתמודד

טוקר חושפת פרטים ממחקר נוסף שנמצא עדיין בעבודה, ובו ראיינה 46 זוגות של מנהלים ועובדים על לחץ. לדבריה, ב-60% מהמקרים העובד יתאר סימפטומים של שחיקה, אגרסיות, עצבנות ובעיות שינה, בעוד שהמנהלים באופן די גורף מניחים שהוא דווקא מצליח להתמודד עם הלחץ. "אם המנהל לא ינהל שיח עם העובד הוא יחסיר אינפורמציה. להערכתנו זה פספוס.

"מחקרים אחרים שאני עורכת עם שותפים במרכז הרפואי תל-אביב מראים שעובדים החווים שחיקה גבוהה נמצאים בסיכון גבוה ב-79% לקבלת התקף לב. זה אחרי שנטרלנו נתונים חיצוניים כגון היסטוריה משפחתית, עישון והשמנה".

- ואולי לפעמים מדובר רק במנהל לא אמפתי?

"כשמדברים על מצב לחץ, חשוב להתייחס לגורמים ולחוויה. לא צריך אמפתיה מהמנהל אלא הבנה מה העובד מרגיש שהוא מאבד. לפעמים זה דווקא לא העומס אלא רעש בעבודה או יותר מדי אחריות. אחר כך צריך להבין למה זה גורם לחץ, כלומר, על אילו משאבים העובד מרגיש שזה מאיים. האם כלכלית כי הוא לא מתוגמל ומתוסכל? האם זה איום על שעות הפנאי? אחר כך בודקים איך העובד מגיב. יש אנשים שעובדים רק עם דד-ליין, יש כאלה שיגידו שהם רוצים לנהל את הלו"ז שלהם ולכן הם חווים דד-ליין כאובדן עצמאות. לשחיקה יש ביטוי התנהגותי. יש עובדים שייקחו יותר הפסקות סיגריה ואוכל, ייעדרו או יאחרו. יש עובדים שיילחמו ויש שיברחו, ואז גם הארגון משלם מחיר. אם מפרקים את המילה 'לחץ' לתגובה ולגורמים, כל אחד יספק כלי. אפשר לתת לעובד יותר עצמאות או לאפשר תמיכה חברתית. מחקרים מראים שהיעילות דווקא יורדת ככל שמידת הלחץ עולה, גם כשהעובד יודע לעמוד בלחצים. גם אצני מרתון נשברים אחרי 42 קילומטר".

עד כמה העובד שחוק

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים