גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ייצוגיות, חיסכון ומיסוי מופחת: זו הקיה אופטימה הייבריד

תחת לחצם של היבואנים הישראלים המבקשים להתחכם לרשות המסים, שוב הצליחו מהנדסי קיה ליצור באופטימה הייבריד המחודשת שילוב קוסם ■ אמנם היא מספקת יחס גבוה של אבזור לשקל, אבל מבחנה האמיתי בשוק יהיה מול בת הדודה מבית סונטה

הסיפור של המיסוי הירוק בישראל מזכיר לא אחת את סדרת הקומיקס המפורסמת על החתול והעכבר. החתול (רשות המסים) מציב מארבים, פורש מלכודות ומחכה לארוחה דשנה. אבל העכבר המתוחכם (היבואנים) מצליח שוב למצוא דרכים לעקוף את המלכודת ולהותיר את החתול בידיים ריקות.

קחו, למשל, את הסיפור של מכוניות המנהלים ההיברידיות. ב-2016, לקראת עדכון המס הירוק הדו-שנתי, גילתה רשות המסים שכמעט כל המכוניות ההיברידיות ה"רגילות", כולל מכוניות המנהלים המפוארות, משתבצות בקבוצת הזיהום המינימלית ולכן זכאיות להטבת מס היברידית נדיבה. הפתרון היה החמרה משמעותית של נוסחת פליטת המזהמים שעל פיה מחושב המס הירוק. כתוצאה, רוב השחקניות בפלח ההיברידי-ניהולי "נפלו קבוצה", איבדו את הטבת המס והתייקרו או שייבואן הוקפא.

היבואנים בארץ חרקו שיניים, שינסו מותניים ולא ויתרו. משלחות טכניות נעו הלוך ושוב בין ישראל ליצרנים בחו"ל. מערכות ניהול מנוע ותיבות הילוכים כוילו מחדש, צמיגים הוחלפו ושיפורים הוכנסו כאן ושם בהתאם לנוסחה. והנה, הפלא ופלא: שוב מגיעות אלינו שלל מכוניות שרד גדולות, נאות ומפנקות ששייכות לקבוצת הזיהום הנכספת וזכאיות למס קנייה של 30% בלבד פלוס שווי שימוש חודשי מופחת.

אל הגל החדש מצטרפת כעת גם קיה אופטימה הייבריד המחודשת, בת הדודה של יונדאי סונטה הייבריד - מלהיטי פלח המנהלים. חיצונית, האופטימה החדשה היא מכונית מודרנית ונעימה לעין. היא כבר לא מנסה להיות העתק של יגואר XF , כמו הדור הראשון, וכמה מהקווים החדים התרככו והתעגלו. אבל היא עדיין שומרת על הפרופיל האתלטי שהעניק לה מעצב העל פיטר שרייר ומחצינה זנב גבוה יחסית, פרופיל זורם קדימה ועמוד גג אחורי משתפל לאחור.

אם מוסיפים לתמונה מערך של פנסי LED מתוחכמים מלפנים ומאחור, מקבלים עיצוב מאוד אירופי אבל עם ממדים אמריקניים (כמעט 4.9 מ' לאורך). גלגלים גדולים עם צמיגים נמוכי חתך היו משלימים היטב את העיצוב, אבל הגרסה הישראלית מסתפקת בגלגלים די צמחוניים. זה המחיר של מעבר במסננת המיסוי הירוק.

האופטימה המעודכנת זכתה לתוספת סנטימטרים חיוניים לבסיס הגלגלים ומתהדרת כעת בנתון "ניהולי" ומכובד בהחלט של 2.8 מ'. בשילוב עם הממדים החיצוניים הנדיבים, מקבלים תא נוסעים מהמרווחים ביותר בפלח ומרחב תנועה ידידותי לבעלי מידות גדולות. באחת הגיחות הארוכות אכלסנו את המושב האחורי בשלושה טרמפיסטים במידות בריאות ולא נרשמו כל תלונות. המהנדסים הקוריאנים גם הצליחו לאכסן היטב את סוללת הליתיום בתוך גבולות המרכב, תוך הותרת נפח פנוי מאסיבי בתא המטען לטובת שינוע מטענים רציניים.

גם המושבים הקדמיים מרווחים, אם כי יכלו להסתייע ביותר תמיכה צדית, ואיכות הייצור והגימור שופרה משמעותית בדור החדש, עם שדרוג מוחשי במיוחד בתחום בידוד נרעשים. עדיין אפשר להיתקל פה ושם במשטחים נוקשים וטקסטורות מחוספסות למגע, ושוחרי אסתטיקה ייטיבו לעשות אם יבחרו באופציה של דיפוני פנים בהירים במקום גוני השחור-על-אפור הקודרים. עיצוב הפנים די תכליתי ועמדת הפיקוד טיפוסית לדגמי הדור החדש של יונדא-קיה, עם מחוונים אנלוגיים ברורים וכמות סבירה ולא פולשנית של מידע. גם הנדסת האנוש ידידותית ולא דורשת מהנהג תואר ראשון באנדרואיד.

האופטימה הישראלית מצוידת במסך המולטימדיה המקורי של היצרן, שעליו הולבשה מערכת הפעלה מקומית עברית שכוללת כמה אפליקציות פופולריות. זהו מסך איכותי וברור יותר מבעבר, אבל היינו שמחים לקבל מערכת עם קישור אונליין מובנה שאינו דורש חיבור טלפון חיצוני.

האבזור של הגרסה היקרה יותר שבה נסענו מקיף ונדיב, עם רשימת אבזור שבמותגי פרימיום הייתה מוסיפה עוד חמש ספרות למחיר, כולל ריפוד עור, צמד מושבים חשמליים מחוממים, גג חשמלי פנורמי, מערך מקיף של מערכות מקוריות לסיוע בנהיגה (ADAS), ועוד.

הדור החדש של מערכת ההנעה ההיברידית לבית קיה/יונדאי מצויד במנוע בנזין חדש וירקרק בנפח 2 ליטר, שמשודך למנוע חשמלי וסוללת ליתיום משודרגת. להבדיל מדגמים היברידיים נפוצים, המערכת הזו לא משודכת לתיבת הילוכים אוטומטית רציפה אלא לתיבת הילוכים פלנטרית מקובלת, שבה מצמד חשמלי ממלא את מקום ממיר המומנט. זה נשמע מסובך, אבל פועל מצוין.

ההתנעה מתבצעת באופן חרישי והמכונית גולשת במהירויות נמוכות, או במהירויות שיוט בין עירוניות, באפס רעש ומאמץ. אבל הדיפה יותר אגרסיבית של דוושת התאוצה דוחפת את המכונית קדימה בנחישות ובכל שיפוע, כפי שניתן לצפות ממכונית שמתהדרת במומנט משולב של כמעט 40 קג"מ.

העברות ההילוכים ליניאריות ובלתי מורגשות, ולא מורגשת "מריחה" של ההילוכים בתאוצה כמו בתיבות CVT. מנגד, אין מצב ספורטיבי לבחירת הנהג וגם התנועה החשמלית נשלטת על ידי המחשב ולא על פי בחירה.

צריכת הדלק הרשמית נוקבת בנתון אופטימי של כ-22 קילומטרים לליטר, אבל בנהיגה ריאלית השגנו כ-15 עד 17 קילומטר לליטר, שגם זה נתון מצוין למכוניות מהקטגוריה הזו.

האופטימה הייבריד תוכננה בעיקר עבור השוק האמריקני הענק - באירופה בחרה החברה "לדלג" על הגרסה הזו וקפצה ישירות לגרסת פלאג-אין נטענת - והכיול ה"אמריקני" ניכר היטב ביכולת הכביש עם ספיגה נוחה מאוד של בולמי הזעזועים בכל המהירויות, וללא הנוקשות ה"אירופית" שמוכרת לנו מהאופטימה הלא היברידית היוצאת. מנגד הכיול האמריקני מתבטא גם בהגה קליל ודי מלאכותי, שמנטרל את הפוטנציאל לנהיגה יצירתית למרות היכולות הגבוהות של השלדה.

גם הבלמים מרגישים מלאכותיים מאוד, עם תגובה ראשונית מהוססת ואז "נשיכה" חזקה. אבל זו תופעה טיפוסית למכוניות היברידיות, שצריכות לאזן בין מחזור אנרגיה בבלימה, לטובת הסוללה, לבין בלימה מקובלת באמצעות חיכוך.

קיה אופטימה הייבריד היא מכונית מנהלים גדולה, ייצוגית, נאה, נוחה לנסיעות ארוכות, מאובזרת מאוד ומציעה הטבה בשווי השימוש. בדיוק מה שציי הרכב בארץ מחפשים. עם מחיר התחלתי של כ-165 אלף שקלים לדגם בסיס די מאובזר, היא גם תחרותית. אבל התחרות האמיתית בפלח הזה תהיה מול האחות היריבה הכמעט זהה סונטה הייבריד, שגם היא הצליחה לבצע את ה"נס" של חזרה לקבוצה הירוקה המזערית, ומשווקת עם תמחור/אבזור אגרסיבי. בדו-קרב המשפחתי קרב הזה ינצח היבואן שידו על ההנחות המוסדיות תהיה קלה יותר.

קיה

חלק מהמתחרות

יונדאי סונטה הייבריד

עם תג מחיר של 165 אלף שקל לדגם הבסיס ו-180 אלף שקל לגרסה המפוארת, הסונטה הייבריד לא רק זהה מכנית לאופטימה אלא גם מתומחרת קרוב מאוד. לסונטה עיצוב יותר עגלגל ופחות ספורטיבי, וגרסתה הגבוהה מציעה קצת יותר גאדג'טים, כולל טעינה אלחוטית, מערכת מולטימדיה מקורת, קירור מושבים ועוד

טויוטה קאמרי הייבריד

ב-179 אלף שקל, ועם המוניטין ההיברידי המוכח של טויוטה, הקאמרי הייבריד היא עדיין מתחרה רצינית בפלח. המנוע הוא 2.5 ליטר, ההספק 200 כוחות סוס, המידות ייצוגיות ותא הנוסעים מרווח ומאובזר, אם כי לא כמו בקוריאניות. באמצע השנה הבאה תנחת כאן קאמרי חדשה עם עיצוב ספורטיבי יותר ומערכת היברידית משודרגת

סקודה סופרב

מובילת המכירות בפלח היא לא היברידית, אבל גדולה, ייצוגית ואולטרה מרווחת. ב-167 אלף שקל מקבלים את גרסת הבסיס עם מנוע 1.4 טורבו בנזין בהספק 150 כ"ס, ולמרות נחיתות ההספק, משקל נמוך מאפשר לה לזנק ל-100 קמ"ש בפחות מ-9 שניות ולהחזיר צריכה ריאלית של כמעט 17 ק"מ לליטר

עוד כתבות

לוחמי צה''ל ברצועת עזה, השבוע

הותר לפרסום: ארבעה לוחמים נפלו בקרבות ברצועת עזה, ארבעה נוספים נפצעו קשה

באותו אירוע שבו נפלו הלוחמים, נפצעו קשה קצין ולוחם. בדרום הרצועה נפצעו קשה שני לוחמים נוספים • בקבינט המלחמה והקבינט המורחב אישרו פה אחד: צה"ל יעמיק את הפעולה ברפיח • אזעקות הופעלו בבאר שבע ובגליל • זוהתה נפילה בבאר שבע, נזק נגרם לבית • עדכונים בולטים

סמוסות ב''טאלי'' / צילום: קאלו באבא

"תוך כמה שעות לא נשאר כלום": השף ההודי שמביא את פושקר לתל אביב

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

''גרניקה'' של פיקאסו, דוגמה לביקורת בדיעבד / צילום: ap, Manu Fernandez

החוקרים שמגלים: איזה תפקיד יש לתרבות במלחמה

ממוזיקה ואופנה ועד שירה ואמנות פלסטית, התרבות הישראלית בחצי השנה האחרונה מתכנסת בתוך עצמה ● חוקרים שדיברנו איתם מתעקשים שבניגוד לאימרה על מוזות בזמן מלחמה, הן לא שותקות, אבל גם לא ביקורתיות ● מה תפקיד האופנה בתיעוד, ומה אפשר ללמוד מסיפורם של משורר אנגלי והציור "גרניקה" על המשמעות שיצירות עשויות לקבל בעתיד?

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

שיטת ההימורים והסיכויים: מאחורי הקפיצה של עדן גולן לצמרת הטבלה

הנציגה הישראלית עדן גולן קפצה למקום השני בטבלאות ההימורים, לאחר הביצוע שלה בחצי הגמר ● מקביעת היחסים ועד להיסטוריה, כל הפרטים על השיטה ● וגם: מי המדינה שמובילה? ● שאלות ותשובות

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר. ''שבר את המבנה הקהילתי'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

המחקר שמגלה את עומק הפגיעה במפוני הצפון

סקר של הטכניון, שנערך בקרב 340 תושבים מגבול הצפון, משרטט תמונה עגומה בתחומי התעסוקה והחינוך וגם בפן הנפשי והמשפחתי של מי שפוזרו במאות נקודות ברחבי הארץ ● "המציאות שנוצרה סימנה להם - הממשלה לא מכירה בסיפור שלכם, אפשר בלעדיכם", אומרת פרופ' מירב אהרון–גוטמן

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Associated Press, Martin Meissner

יותר מנועה קירל ונטע ברזילי: עדן גולן שוברת שיאי רייטינג עבור תאגיד השידור הציבורי

עדן גולן לא רק הצליחה לתת מופע מרשים - אלא גם לשבור שיאי רייטינג לתאגיד השידור הציבורי ● משדר חצי גמר אירוויזיון אמש רשם לתאגיד השידור הציבורי 25.9 נקודות רייטינג - יותר מהמשדרים של 2023 ו-2018, אז התחרו נטע ברזילי ונועה קירל ● האם התאגיד יצליח לשמר את הצופים החדשים?

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

הפגנה פרו־פלסטינית בטריניטי קולג' בדבלין, ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, Mostafa Darwish

האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

התקשורת בבריטניה דיווחה כי טריניטי קולג', המוסד האקדמי היוקרתי ביותר באירלנד, הודיע שיסיט השקעות מישראל, בתום משא ומתן עם מוחים פרו־פלסטיניים בקמפוס ● המפגינים השתלטו על הכניסה למכללה, המהווה אטרקציה תיירותית, ומנעו כניסה של תיירים ומבקרים לאתר

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

שר האוצר סמוטריץ' וראש הממשלה נתניהו. הבור התקציבי מעמיק / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

מודי'ס בדוח על ישראל: הגירעון והחוב יהיו גבוהים מהצפוי. השלכות המלחמה על הכלכלה יימשכו שנים

סוכנות הדירוג מודי'ס לא שינתה את דירוג האשראי של ישראל והשאירה את התחזית השלילית ● גם סוכנות דירוג האשראי S&P תפרסם הלילה דוח עדכון לדירוג ישראל

ברוכים הבאים

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים 

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"