גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התנגשות בקונגרס: לקצץ בסיוע לפלסטינים - ובסיוע לישראל

ועדת החוץ של בית הנבחרים אישרה הצעת חוק מרוככת לקיצוץ בסיוע לפלסטינים אם הרשות לא תפסיק לשלם מענקים למשפחות אסירים בבתי כלא בישראל ■ "ניו-יורק טיימס": הפלסטינים הודיעו כי ימשיכו לשלם למשפחות

מחמוד עבאס, אבו מאזן,   בנימין נתניהו  / צלם: רויטרס
מחמוד עבאס, אבו מאזן, בנימין נתניהו / צלם: רויטרס

ועדת החוץ של בית הנבחרים אישרה שלשום (ד') הצעת חוק, שלפיה יקוצץ משמעותית הסיוע האמריקאי לרשות הפלסטינית, המסתכם בכ-300 מיליון דולר בשנה, אם הרשות תמשיך לשלם מענקים חודשיים למשפחות של פלסטינים הכלואים בבתי כלא ישראליים בגין פעילות טרוריסטית.

לכאורה, זה הישג מבחינת ישראל. למעשה, הנוסח שאימצה ועדת החוץ הוא גרסה מרוככת של נוסח קודם, שלפיו ארה"ב , תפסיק כליל את הסיוע - לא רק תקצץ אותו - אם הרשות תוסיף לשלם את המענקים. ריכוך הנוסח נעשה כדי לזכות בתמיכת הדמוקרטים בוועדה, שלא היו מוכנים לתת יד להצעת חוק "קיצונית" כזו, כהגדרתם.

"המשיכה הטוטלית של כל הסיוע לרשות הפלסטינית היא גישה מוטעית לפתרון בעיית המשילות הפלסטינית, גישה שתחתור תחת פתרון אפשרי לסכסוך הישראלי-פלסטיני", אמר הציר הדמוקרטי גארי קונלי. "(הגרסה הנוקשה) תגביל הסיוע לתכניות בגדה המערבית ובעזה שאינן מניבות תועלת ישירה לרשות, ותפגע בסיוע למוסדות רפואה במזרח ירושלים ובמתקניים ליהור מי שפכים".

מחוקקים אמריקאים אומרים, כי תשלומי הרשות למשפחות האסירים האלה מהווים תמיכה בפועל בטרור. הרשות הפלסטינית טוענת, כי מדובר בתשלומי סעד למשפחות נזקקות. חלק מהתשלומים נוסקים לרמה של 3,500 דולר בחודש. לדברי "ניו-יורק טיימס", הודיעו גורמים פלסטיניים רשמיים, כי הרשות תמשיך להזרים תשלומים למשפחות האסירים.

החוק המוצע ידוע בשם חוק טיילור פורס. פורס היה סטודנט אמריקאי, וקודם לכן קצין תותחנים בצבא ארה"ב, שנרצח בפיגוע דקירה ביפו במארס אשתקד.

הנוסח המקורי, הנוקשה יותר, של הצעת החוק הוא פרי יזמתם של הסנטור הרפובליקאי לינדסי גרהאם ושל ציר בית הנבחרים דאג למברטון, אף הוא רפובליקאי. בעקבות התנגדות נמרצת של דמוקרטים, יזם גרהאם פשרה: אם יימשכו המענקים למשפחות האסירים, תקצץ ארה"ב בכספי סיוע שמיועדים ישירות לרשות הפלסטינית. הכסף המקוצץ יופקד בחשבון צד שלישי במשך שנתיים. הבעיה בפשרה הזו שכבר עתה לא מזרימה ארה"ב סיוע תקציבי "ישיר" לרשות עצמה; רוב הסיוע מוקדש לתשלום חובות של הרשות הפלסטינית לישראל.

יתר על כן, כבר עתה קיים חוק שמחייב את הממשל להוריד דולר אחד מהסיוע לרשות כנגד כל דולר שהרשות משלמת למשפחות אסירי הטרור (באמצעות "קרן המארטירים").

ממשל טראמפ הכריז כבר בספטמבר, כי הוא תומך בגרסה הנוקשה של החוק. אך האתר "ג'ואיש אינסיידר" דיווח השבוע, כי ג'ייסון גרינבלאט, שליח דונלד טראמפ לתהליך השלום בין ישראל לפלסטינים, ביקש מצירים בבית הנבחרים לתת פטור מקיצוצים בסיוע למתקני טיהור מים ולמוסדות רפואיים בגדה.

מליאות הסנט ובית הנבחרים צריכות לאשר את הצעת החוק של כל בית ולאחר מכן תגבש ועדה משותפת של שני הבתים נוסח פשרה מוסכם של שתי הצעות החוק. שתי המליאות יצביעו שוב על נוסח הפשרה וזה יועבר לחתימת הנשיא. מליאת בית הנבחרים צפויה להצביע על הצעת החוק עד סוף 2017, אך לא ברור מה לוח הזמנים של הסנט בסוגיה זו.

הצעת חוק: לאסור על ארה"ב לממן מעצרם של ילדים פלסטיניים

ובינתיים, בצד האחר של המתרס, הניחה השבוע צירה דמוקרטית בבית הנבחרים על שולחן הבית הצעת חוק שלפיה ייאסר על ארה"ב לממן מעצרם של ילדים פלסטיניים. תשעה מחוקקים הצטרפו ליזמה. הצירה, בטי מקולם, אמרה, על פי דיווח בסוכנות הידיעות היהודית (JTA), כי הצעת החוק נועדה לשפוך אור על מעצר צבאי של ילדים פלסטיניים בידי ישראל ולדאוג לכך שארה"ב לא תתמוך בהפרות של זכויות האדם. "לקונגרס אסור להתעלם מההתעמרות הנמשכת בילדים פלסטיניים החיים תחת הכיבוש הישראלי", כתבה המחוקקת באתר האינטרנט שלה.

כמה ארגונים דתיים וליברליים סמכו יד על יזמת החקיקה, לרבות "קולות יהודיים למען השלום", ו"כנסיות למען שלום במזה"ת". "קולות יהודיים" וכמה ארגונים אחרים תומכים בתנועת BDS. המלכ"ר Military Court Watch, שמנטר את הטיפול בכ-450 קטינים שהוחזקו במעצר צבאי ע"י ישראל בין 2013 ל-2016, טוען ש-60% מהקטינים שנעצרו דיווחו שהתנסו באלימות פיזית בידי גורמי מעצר. 43% קבלו על אלימות מילולית, לדברי הארגון. 5% הורשו לראות את הוריהם ו-10% הורשו להיפגש עם עו"ד. הנתונים צוטטו ב-JTA.

בתגובה אמר דובר צה"ל, כי הצבא התנסה בשנים האחרונות במספר הולך וגדל של מקרים שבהם קטינים היו מעורבים בעבירות פליליות לרבות עבירות ביטחוניות. על פי דובר צה"ל, גיל הקטינים נלקח בחשבון בעת הטיפול בהם.

על פי הצעת החוק של מקולם, יחויב הסטייט דיפרטמנט לדווח לקונגרס מדי שישה חודשים, שהסיוע הצבאי לישראל אינו משמש למעצרם או חקירתם של קטינים פלסטינים.

וקבוצה של 20 צירים בבית הנבחרים חתמו אתמול על הצהרה שקורא לגישה חדשה לפתרון הסכסוך בין ישראל לפלסטינים. "ההיסטוריה הוכיחה שוויתורים טריטוריאליים לפלסטינים לא היבאו לשלום ורק הגבירו את הטרור", נאמר בהודעה. "... המכשול העיקרי לפתרון הסכסוך הוא הסרבנות להכיר בזכות העם היהודי להגדרה עצמית... רק הכרה פלסטינית בקשר ההיסטורי של העם היהודי לישראל והכרה בישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, יביאו לץ הסכסוך". ההצהרה מדגישה, כי "יש לעודד את ישראל לנקוט כל האמצעים הדיפלומטיים, הכלכליים והצבאיים לפתרון הסכסוך".

ההצהרה נחתמה באירוע על גבעת הקפיטול בהשתתפות מחוקקים אמריקאים וגם שני ח"כים מישראל, עודד פויר וד"ר אברהם נגוסה. הם חברים בשדולות "אחיות לניצחון ישראל" שהוקמו ביוזמת מכון המחקר פורום המזרח התיכון.

עוד כתבות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו