גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שר הכלכלה: להביא קמעונאית פארמה מארה"ב להוזלת מחירים

אלי כהן בשיחה עם כתבים בוושינגטון: ישראל מתאפיינת בשוק ריכוזי ■ מותח ביקורת חריפה על בנק ישראל ■ על אהוד ברק: "בגילו המתקדם הוא צריך לכתוב ספר"

אלי כהן / צילום: איל יצהר
אלי כהן / צילום: איל יצהר

שר הכלכלה אלי כהן נפגש השבוע עם מנהלי רשת קמעונאית אמריקאית גדולה בתחום הפארמה בעת ביקורו בארה"ב במטרה להניעה להקים סניפים בישראל. כך גילה אתמול (ה') השר בשיחה עם כתבים בוושינגטון.

המטרה של שילוב קמעונאית זרה בשוק הישראלי היא להוזיל את רמת המחירים הגבוהה בישראל, אמר כהן. לדבריו, ישראל מתאפיינת בשוק ריכוזי: "בשוק שולטים דואופולים בתחומים רבים, גם במוצרים שמשווקים ברשתות פארמה; צריך לשבור את המסגרות המגבילות האלה". הוא סיפר שהזמין את מנכ"ל החברה לבוא לביקור בישראל כדי לבחון את השוק.

כהן לא נקב בשם החברה, אך מדבריו ודברי עוזריו היה אפשר להתרשם שמדובר בקמעונאית פארמה גדולה כגון CVS או Walgreens, שמפעילות אלפי סניפים באמריקה הצפונית. אם אכן תגיע חברה כזו לישראל, היא תחולל מהפכה בשוק המקומי.

השר סיפר כי בפגישתו עם שר המסחר האמריקאי, ווילבור רוס, בוושינגטון, הוא העלה אפשרות לגבש מזכר הבנות בין ירושלים לוושינגטון בנושא החדשנות. חברות רבות מקימות בישראל מרכזי מו"פ, אך כוונת המזכר היא לעודד שיתופי-פעולה בנושאי חדשנות ברמת הממשלות, אולי במתכונת קרן ברד, אמר כהן.

הוא סיפר כי חלק עם רוס את מאמציו המתמשכים להוזיל את יוקר המחיה בישראל. זווית אמריקאית של מאמצים אלה היא להחיש אימוץ תקינה אמריקאית כדי להקל על יבוא מוצרים מארה"ב וממילא להוזילם. כהן הדגיש באזני עמיתו האמריקאי את החשיבות בשמירת רצף שרשרת האספקה מארה"ב לישראל לקראת חידוש המו"מ על נפט"א בין ישראל לארה"ב, כפי שמתחייב ממדיניותו של נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ.

כהן נפגש גם עם שני צירים רפובליקאים בבית הנבחרים, פיטר רוסקאם, ממדינת אילינוי, ודייב רייקרט, ממדינת וושינגטון. בשיחה עימם הוא הדגיש את נחישות ממשלת ישראל להאבק בתופעת BDS וב"רשימה שחורה" חדשה של חברות זרות שפועלות בגדה. את הרשימה הזו הפיקה הוועדה לזכויות האדם של או"ם. שני המחוקקים דיברו על מאמצי החקיקה של הקונגרס להדברת תופעות אלה.

בפגישה עם מנכ"לית הבנק העולמי, קריסטאלינה גיאורגיבה, חתם כהן ען הסכם בין ישראל לבנק, שלפיו תממן ישראל השקעות בפרוייקטים בתחומי החקלאות והמים באפריקה ובברזיל. מטרת ההסכם - אמר השר לכתבים - היא לפתוח לפני חברות ישראליות עבודות תשתית במקומות אלה.

"הממשלה הזו תמלא את ימיה"

בניו-יורק נפגש כהן עם יזמים ואנשי הייטק ישראלים. על הפרק עמדה שאלת החזרה לארץ. כהן הדגיש באוזניהם כי בישראל קיים מחסור חמור בכוח-אדם טכנולוגי. לדבריו, ישראל נעשתה מעצמת חדשנות ואחד החסמים שמאטים את התפתחותה הוא איי-זמינותם של עובדים מיומנים.

"אנו מציעים שכר ברמה אמריקאית עם חיים ליד המשפחה בישראל", אמר השר. הוא סיפר כי הודו רוצה לשלוח לישראל עובדי טכנולוגיה והציעה להוריד את שכרם בהשוואה לשכר הממוצע במשק, אך ישראל סירבה. "אנו רוצים להביא ישראלים, שירוויחו יפה, ולא זרים שישתכרו מעט", הוא אמר. הוא הודה כי הישראלים בניו-יורק העלו באוזניו קובלנות על קשיים עם הביורוקרטיה הישראלית ובמיוחד עם מס הכנסה שמערים לפניהם מכשולים, כדבריהם. כהן הבטיח לבדוק את המצב ולתקנו.

בתשובה על שאלה כיצד לפעול מול עודפי גביית המסים ב-2017, אמר כהן כי יש לו פתרון פשוט מאוד: לקדם הפחתת מסים משמעותית, מהלך שיהפוך את ישראל אטרקטיבית יותר בשוק הגלובלי. לדבריו, הניסיון הישראלי מלמד כי כאשר מעלים מסים, האבטלה גוברת, ולהפך.

בהקשר זה מתח כהן ביקורת חריפה על בנק ישראל, שמתנגד להפחתת המסים. "בנק ישראל טוען נגד ופועל נגד, אך בנק ישראל הוא דוגמה ציבורית מובהקת לחוסר יעילות ציבורית", הכריז השר. "אתם יודעים מה השכר הממוצע בבנק ישראל? - מעל 50 אלף שקל. אני שמח שגורמים אחרים בממשלה אינם מתנהלים כבנק ישראל".

אך בתשובה על שאלה האם הוא קורא למעשה להתפטרות נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג, אמר כהן: "חס ושלום. אני שמח שיש אנשים שחושבים אחרת".

על המצב הפוליטי בישראל אמר השר כי אינו חושב שההתפתחויות בזירה הפוליטית מוליכות לבחירות: "הממשלה הזו תמלא את ימיה, במיוחד לאחר הגשת התקציב. הסיכוי שהממשלה תיפול אחרי שהתקציב יוגש - קטן ביותר".

בתשובה על שאלה היפותטית האם יסכים להשתתף בממשלת קואליציה בראשתו של אהוד ברק (ולא של אבי גבאי, היו"ר הנוכחי של מפלגת העבודה), אמר כהן: "תהום אידיאולוגית פעורה ביני לבינו. חוץ מזה, בגילו המתקדם, מן הראוי שיתחיל לכתוב ספרים. בציוצים הוא חזק מאוד". 

עוד כתבות

שדה התעופה בדובאי לאחר פגיעת הטיל האיראני / צילום: ap, Altaf Qadri

הם ברחו לדובאי כדי לא לשלם מסים, ועכשיו הם מבקשים חילוץ ממשלתי

מגן עדן של אפס מסים, יציבות וזוהר אינסטגרמי – למציאות של אזעקות, מחסור בציוד בסיסי וקריאות חילוץ: ההסלמה במפרץ מטלטלת את דובאי ● העיר שסימלה מודל הגירה לעשירים אירופים מערערת כעת את תדמית הביטחון והנוחות שבנתה בעשור האחרון

יגאל דמרי, יצחק תשובה, יאיר המבורגר / צילום: אייל פישר, גדעון לוין, גבע טלמור

פיננסיירים, ברוני הנפט וטייקוני הביטוח: המרוויחים מיום המסחר ההיסטורי בת"א

הזינוק החד בבורסה בת"א בעקבות המבצע באיראן, הקפיץ את שווי החזקותיהם של בעלי שליטה בשורת חברות בעשרות ובמאות מיליוני שקלים  בין המרוויחים: יצחק תשובה, אהרון פרנקל, יעקב אטרקצ'י ושלמה אליהו ● וגם: האם הקפיצה של דמרי תשאיר אותה במדד הדגל?

מטה אמזון / צילום: Shutterstock

העדיפו את המפרציות על פני ישראל ומשלמות את המחיר

מדינות המפרץ הפכו בשנים האחרונות ליעד מועדף לחוות השרתים של ענקיות הטכנולוגיה בזכות אנרגיה זולה והטבות מס, בזמן שהאטרקטיביות של ישראל ירדה בשל המלחמה ● כעת, המתקפות על האמירויות, בחריין וסעודיה חושפות את הסיכון הביטחוני באזור, כאשר אמזון מדווחת על פגיעה בשירותי הענן

מיצרי הורמוז / עיבוד: Shutterstock

"להורמוז אין חלופה": מה המשמעות של הצעד הדרמטי של איראן, ואיך תגיב ארה"ב

"להכרזה על סגירת מיצרי הורמוז יש יותר משמעות תודעתית מכל דבר אחר", כך אומר פרופ' יהושע קרסנה, מנהל הפורום לשת"פ אזורי במרכז דיין באוניברסיטת ת"א ● עוד מציין קרסנה, כי אם החסימה תימשך לאורך זמן, תהיה לה השפעה חמורה על השווקים "מחירי הנפט יזנקו, אולי אפילו ל-100 דולר"

ההרס מהפגיעה של טיל איראני בתל אביב / צילום: אלה לוי וינרייב

יש שיפור, אבל לא מספיק: הערים שמובילות במספר הדירות ללא ממ"דים

למרות שיפור קל במספר הדירות הממוגנות, כשני שלישים מהדירות בערים הגדולות עדיין ללא ממ"ד ● בבת ים ובבני ברק יותר מ־80% מהדירות אינן ממוגנות

ישראלים מוצאים מקלט בחניונים תת־קרקעיים / צילום: Reuters, Oren Ziv

מחקרים מגלים: על מה לא כדאי לדבר עם השכנים במקלט

כשהטילים משבשים את החיים ומפלס המתח והחרדה בעלייה, חזרנו למחקרים שיעזרו לנו לקבל החלטות תחת לחץ ועייפות, להתמודד עם החרדה של הילדים ולהתנהל ברוגע מול אנשים שחושבים אחרת מאיתנו במקלט או בממ"ד

השקעות ריטייל / איור: Shutterstock

המשקיעים שמובילים את העליות בבורסה בת"א בשנתיים האחרונות

בעבר נחשבו משקיעי הריטייל ל"ידיים החלשות" בשוק המקומי, שממהרים למכור בעת חשש או חוסר ודאות ● אלא שמתחילת המלחמה לפני כשנתיים וחצי, הללו מפגינים חסינות ומספקים רוח גבית לשוק המניות המקומי: "הם מסתכלים לטווח ארוך יותר ומבינים שיש כאן הזדמנות"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

למרות העליות: חלק מהמשקיעים היו מעדיפים לשכוח את היום הזה

הבורסה בת"א זינקו ביותר מ-4%, שיא עליות ליום בודד מאז הקורונה ● הפער מול המשקיעים ב-S&P 500 מגיע היום ל-6.5%, בגלל הזינוק בשקל והירידות בוול סטריט ובאירופה ● מדובר על יותר מ-250 מיליארד שקל שלא יזכו ליהנות מהתשואה הזו

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

ענקית התעופה שמתגברת טיסות חילוץ לישראלים

ברקע השעיית הטיסות הישירות לישראל והגבלות המרחב האווירי, ויזאייר מוסיפה כמעט 30 טיסות שבועיות לשארם א-שייח' כנתיב חלופי דרך סיני ● גם בלו בירד, טוס וארקיע מתגברות פעילות במצרים, בעוד שאל על נמנעת בשל אזהרת המסע

אהרון פרנקל, חיים כצמן ויאיר המבורגר / צילום: עידן חסון, אריק סולטן, גבע טלמור

חיים כצמן, אהרן פרנקל ומשפחות האצולה של שוק הביטוח: שלושת המרוויחים הגדולים של היום בת"א

הזינוק במחיר המניות בת"א הקפיץ את שווי החזקותיהם של בעלי השליטה בשורת חברות בעשרות ולעתים אף מאות מיליוני שקלים ● בין המרוויחים: חיים כצמן שחוזר לחייך אחרי תקופה ארוכה של ירידות במניה, אהרון פרנקל שגורף רווחים על ההשקעה המחודשת בתמר פטרוליום, והטייקונים של שוק הביטוח שהחגיגה במניותיהן מסרבת לגווע

עשן מיתמר מעל אזור תעשיית הנפט בפוג'יירה שבאיחוד האמירויות / צילום: Reuters, REUTERS

מדינות המפרץ פועלות נגד הזמן במאמץ להדוף את המתקפות של איראן

יש בידי מדינות המפרץ מספר מוגבל של מיירטים להגנה אווירית, לעומת מספר כמעט בלתי מוגבל של כטב"מים איראניים ● המלחמה בין רוסיה לאוקראינה הוכיחה שכטב"מים מסוגלים לגרום נזק קטסטרופלי למתקני אנרגיה דליקים כמו בתי זיקוק, תחנות שאיבה ומסופי נפט

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת הדירוג S&P: "התרחיש מול איראן חמור, אבל ישראל הוכיחה חוסן היסטורי"

סוכנות הדירוג היא הראשונה שמתייחסת למלחמה עם איראן ● ישראל מקבלת הערכה טובה באופן יחסי לנקודת המוצא של המלחמה: "הכלכלה הישראלית הוכיחה חוסן היסטורי בזכות מגזר הטכנולוגיה העילית שלה"

האם העליות בבורסה מוגזמות? / צילום: Shutterstock

האם העליות בבורסה מוגזמות? שאלנו את המומחים

פתיחת שבוע המסחר בעולם כשברקע המלחמה באיראן זעזעה את הבורסות ברחבי העולם, אך בתל אביב בניגוד למגמה נרשמו עליות חדות במיוחד ● מומחים מנתחים את הקפיצה הגבוהה היום בבורסה

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

האם החגיגה בבורסת ת"א תימשך גם מחר?

האם המשקיעים בת"א הגיבו באופטימיות יתר? תשובה לשאלה הזו צפויה להתקבל עם שובו של המסחר בבורסה מחר ● "ת"א נסחרה אמש בבועת אופטימיות, כשהמשקיעים מתמחרים את ההישג האסטרטגי ואת אשרור מעמדה של ישראל כמעצמה אזורית" ● "העליות המקומיות יצרו פער ארביטראז' משמעותי מול המגמה השלילית בעולם"

מיכלית גז נוזלי (LNG) בנמל קטאר / צילום: ap

מחיר הגז והנפט מזנק, אלו הישראליות שמרוויחות

מחירי הגז והנפט מזנקים בעקבות המתקפות האיראניות על נסיכויות המפרץ והחסימה החלקית של מיצרי הורמוז ● הזינוק במחירים הקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות, שחלקן נהנות גם מהחוזים ארוכי הטווח על הגז המקומי

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

אנשי מערכת הביטחון לשרי הקבינט: "בסוף המבצע לא יושמד האיום הבליסטי"

דיווח: איחוד האמירויות וקטאר ביקשו סיוע מבנות הברית שלהן בהדיפת המתקפות האיראניות ● שר ההגנה האמריקאי: לא תוחמים בזמן את המבצע ● ארה"ב תקפה את אתר הגרעין באספהאן ● מפקד הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי בלבנון חוסל בתקיפת צה"ל ● קטאר: הפלנו מטוסי קרב איראניים ● קפריסין: הכטב"ם בבסיס הבריטי שוגר ע"י חיזבאללה ● עדכונים שוטפים

קלוד / צילום: Shutterstock

יתרונות ה-AI: הציוץ שהפתיע את פירמות עורכי הדין הגדולות בעולם

עו"ד ז'אק שפירו, המנהל משרד עורכי דין אמריקאי שמעסיק שני עובדים, הדגים בציוץ ברשת X איך באמצעות בינה מלאכותית גם משרד קטן יכול להתחרות בהצלחה במשרדים גדולים ● "פירמה קטנה שבנתה את עצמה סביב AI תצליח לא רק להתחרות בפירמות ענק - אלא גם לעקוף אותן בסיבוב"

פרסומים כוזבים / צילום: צילום מסך מרשת אקס, 02.23.26

האיראנים משקרים, והעולם מהדהד את זה

מאז תחילת מבצע "שאגת הארי", את הרשתות החברתיות שוטפים פרסומים כוזבים שמבקשים להאדיר את הישגי איראן ● אחד מהם אפילו הגיע אלינו ● המשרוקית של גלובס 

מיצרי הורמז / צילום: ap, Kamran Jebreili

העולם יכול להתמודד עם הצעד הזה של משמרות המהפכה ל״שבוע, שבועיים״

האיראנים הודיעו אמש על סגירת מיצרי הורמוז, צעד שנחשב קיצוני ובעל השלכות כלכליות רבות ● המשמעות, ההשלכות וממה המומחים מוטרדים? גלובס עושה סדר

מטוס חיל האוויר בדרך לתקיפה באיראן / צילום: דובר צה''ל

המשקיעים האופטימיים בעולם? מאחורי היום הבלתי נתפס בבורסת תל אביב

הבורסה המקומית עשתה היסטוריה ביום המסחר הראשון מאז שנפתחה המלחמה עם איראן: בניגוד לשוקי המניות כמעט בכל מדינה בעולם, תל אביב הפגינה אופוריה של ממש עם עליות חדות ושיא חדש ● מה מוביל לאופטימיות החריגה בארץ, ואיזה מניות זינקו יותר מכולן