גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תמונת מצב: המתקפה של הממשלה נגד שומרי הסף במדינה

לא רק מבקר המדינה: הממשלה מקדמת באחרונה מהלכי חקיקה החותרים תחת רשויות האכיפה ונורמות המנהל התקין ■ בדיקת "גלובס": אילו הצעות עומדות על הפרק - ומה הסטטוס הנוכחי שלהן

בנימין נתניהו / צילום: רויטרס
בנימין נתניהו / צילום: רויטרס

פעם אחת זה שכרו של מפכ"ל המשטרה רוני אלשיך, או איזה טיעון שמשוגר בעקיפין לכמה עיתונאים, כאילו אלשיך מתארגן להקים מפלגה (בפועל חוק הצינון אינו מאפשר זאת). פעם שנייה מועלה חוק איסור חקירות ראש ממשלה מכהן, הידוע בשם "החוק הצרפתי". פעם שלישית מניחים שלוחיו של נתניהו, יו"ר הקואליציה דוד ביטן וח"כ דוד אמסלם את חוק אי פרסום המלצות חקירה משטרתית - ובינגו, ניסיון שלישי מוצלח והחוק עובר בזירוז מופלא את הקריאה הטרומית במליאה (לפני כשבועיים) ומיד לאחר מכן מועבר החוק לטיפול בוועדת הפנים של הכנסת, אשר בראשה עומד לא אחר מאשר אמסלם. אמסלם ידאג לחקיקה בקצב תופי המלחמה, המלחמה בשומרי הסף של המדינה.

הבוקר הגיעה פנינה חדשה: חוק שיאסור על מבקר המדינה לעבוד. ההצעה, כפי שנוסחה על ידי ח"כ בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי) משתמשת במילים מכובסות הבאות להסתיר את אופיו האמיתי והמסוכן של החוק. "המבקר לא יתערב בהליך קבלת החלטות של גוף מבוקר, תוך כדי התהוותן, ולא ייתן הוראות לגוף כאמור לעשות פעולה מסוימת או להימנע מלעשות פעולה..." - לשון ההצעה.

בעת ההצבעה בוועדת השרים לחקיקה חששה יו"ר ועדת השרים לחקיקה, שרת המשפטים איילת שקד, שיותר מדי שרים יתנגדו להצעה וביקשה לדחות את ההצבעה עליה בחודש. אך השרים משה כחלון וגילה גמליאל, שהודיעו הבוקר שיתנגדו להצעה הזו, דרשו לקיים את ההצבעה עוד היום, וזאת כדי להפיל את החקיקה. לבסוף, התקבלה הצעת שקד והוחלט לדחות בחודש את ההצבעה על החוק. ואילו כחלון, משלא התקבלה עמדתו, עזב את הישיבה תוך שהוא מכנה את הדיונים בוועדה "בזבוז זמן".

משמעות ההצעה הזו אחת: סגירת משרד מבקר המדינה. אם לא ניתן לבקר החלטות של גוף מבוקר תוך כדי התהוות, ההחלטות יחכו, למשל, עד שהמים יפסיקו לזרום במוביל הארצי ורק אחרי שיסתיים השימוש במים במדינה ניתן יהיה לבקר את ניהול משק המים. אולי גם לא ניתן יהיה לבקר את אופן רכישת צי מטוסי כיבוי אש לאחר אסון שריפה, אלא רק אחרי שיסתיים איום השריפות המגיע מדי שלהי הסתיו עם רוחות המזרח.

דוגמה נוספת - גשרים. מבקר המדינה יוסיף שפירא פרסם לאחרונה דוח ביקורת על תחזוק מערך הגשרים במדינה. הדוח התפרסם כמה שבועות אחרי אסון קריסת גשר מעל לכביש 4, שאירע בשעת ערב, ובו נהרג נהג מנוף. המבקר ציין שמעל ל-200 גשרים במדינה נמצאים במצב לא טוב, אך נתיבי ישראל לא ניצלו את התקציב שיועד לטיפול במצב הגשרים. האם יעלה על הדעת לפרסם את דוח מבקר המדינה על מערך ההחלטות בנושא תחזוק הגשרים רק כאשר אחרון הרכבים בישראל יחלוף אי-פעם מתחת לגשר?

כאמור, בישיבת ועדת השרים לחקיקה בראשות שרת המשפטים שקד, התנגדו שני שרים להתנגד להצעת סמוטריץ': שר האוצר משה כחלון והשרה לשוויון חברתי גילה גמליאל. גמליאל נימקה את הסירוב שלה בכך שמדובר בסגירה בפועל של משרד מבקר המדינה. "אם לא ניתן לבקר את המעשה המנהלי תוך כדי עשייתו, אז אין טעם למשרד מבקר המדינה. ביקורת בזמן אמת היא חשובה וחיונית למדינה", אמרה בראיון לגלי צה"ל.

יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ שלי יחימוביץ' (העבודה), הטיחה ביקורת קשה בהצעה: "זו הצעה מסוכנת והרסנית ומשמעותה בפועל סגירת מוסד מבקר המדינה במדינה מושחתת ופרועה שבה אין דין ואין דיין".ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד), שכיהנה עד לאחרונה כיו"ר הוועדה לביקורת המדינה, אמרה שמדובר ב"עוד הצעה מבית היוצר של אלו שמעוניינים לפגוע במנהל התקין ובשומרי הסף במדינת ישראל ומסרבים לקבל ביקורת כהליך לגיטימי במדינה דמוקרטית. החוק של ח"כ סמוטריץ מעיד על פחד וחוסר יכולת להתמודד עם ביקורת באופן ענייני".

בשבועות האחרונים פנה מבקר המדינה לחלק מחברי הכנסת והשרים בניסיון לעצור את החקיקה נגד מוסד מבקר המדינה. ככל הידוע, בין היתר הוא נפגש לשם כך עם ח"כ דוד ביטן ועם שר האוצר משה כחלון.

כשראש הממשלה מבקר את המבקר

על פניו, תזמון הצעת החוק נראה לא מקרי. בלשכת ראש הממשלה לא מתנדבים היום לגונן על שומרי הסף של המדינה. ההפך. בשנים האחרונות נתניהו מתקוטט עם מבקר המדינה שפירא, ועושה זאת ביתר שאת מאז ששפירא פרסם דוח בנוגע להוצאות במעון ראש הממשלה חודש לפני בחירות 2015.

מאז חלפו כמעט שלוש שנים, והמערכות בישראל מתנהלות בקצב צב. לוקח זמן רב לחקור ולבדוק את מה שהעלה המבקר, כך שרק בשבוע האחרון הודיעו על מועד שימוע לקראת החלטה סופית אם להעמיד את אשת ראש הממשלה שרה נתניהו לדין פלילי.

מאז פרסם המבקר שפירא עוד דוחות שהרגיזו את ראש הממשלה נתניהו. כאשר שפירא כתב דוח ביקורת על תפקודו של נתניהו כשר התקשורת והאופן שבו מנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר - מינוי אישי של נתניהו - התנהל, הגיב ראש הממשלה בכך שזה "עוד פייק ניוז, עוד ניסיון סרק לייצר פרשייה יש מאין נגד ראש הממשלה". כזכור החקירות והבדיקות הולידו המלצה של רשות ניירות ערך להעמיד לדין את פילבר, שמצידו ביקש מנציבות המדינה להשעות אותו לשלושה חודשים. אבל נתניהו זלזל בעצם קיומה של הביקורת.

גם כאשר פרסם מבקר המדינה את הדוח בנושא מבצע "צוק איתן" אמר נתניהו שהוא, בניגוד לשפירא, מעניק גיבוי לראשי צה"ל - כאילו השופט שפירא עוין את הצבא בעצם הכנת הדוח.

את תוכנו של דוח המבקר על הנעשה בשלטון המקומי, שיתפרסם מחרתיים (ג') אחר הצהריים, אסור על פי החוק לפרסם, אך ניתן לציין שהוא עוסק לאורך ולרוחב במספר רב של רשויות. הרצליה, רהט, אשקלון, בני ברק, צפת, עכו, טבריה, נצרת, ריינה, בית שמש ובאר יעקב. וכן, דוח המבקר נוגע גם למועצה מקומית גדולה בשטחים - שם מגיע המבקר לפינה אחת מני פינות רבות ולא תקינות במדינה.

המבקר מצא שחלק מסמכויות המועצה מופעלות בידי גופים פרטיים, בניגוד לדין. אופן הפעלת הסמכויות במועצה המקומית מאפשר העברת תקציבי ציבור (כלומר, כספי משלמי המסים בישראל) לידיהן של עמותות מקומיות במכרזים שנתפרו במיוחד עבור אותן העמותות. כלומר, חלק מן הביקורת יצביע ככל הנראה על כך שהמועצה המקומית משמשת צינור להעברת כספים מן המדינה לעמותה, תוך הפעלת שיקולים זרים. שמה של העמותה שבה מדובר אינו מצוין בדוח, אך מדובר בגוף שח"כ סמוטריץ היה גורם משמעותי בהקמתו.

אם כן, גם כאשר דוח מבקר אינו עוסק כלל בתפקודו של ראש הממשלה, הרי שבעיני רוב שרי הממשלה, ובראשם נתניהו - יש לקצץ כמה שיותר בסמכויות המבקר. ובעצם, לא רק בסמכויותיו.

כרוניקה של הצרת צעדים

הצעת חוק: איסור פרסום המלצות משטרה

סטטוס: עבר בקריאה טרומית בכנסת

הצעת החוק לאיסור פרסום המלצות המשטרה לאחר חקירה, של ח"כ דודי אמסלם (הליכוד), עברה לפני שבועיים הצבעה של ועדת שרים לחקיקה. במליאה הושג רוב רגיל, וההצעה עברה קריאה טרומית. חברי הכנסת של סיעת כולנו, אשר התבטאו בכלי התקשורת נגד ההצעות הבאות לפגוע בעבודת המשטרה, לא נכחו במליאה בעת הקריאה הטרומית.

בהמשך, כדי לזרז את החקיקה, החליטה הנהלת הקואליציה בראשות דוד ביטן, שההצעה הזו לא תועבר לוועדת חוק חוקה ומשפט (האחראית על חקיקה בתחום סדרי דין פלילי) אלא לוועדת הפנים של הכנסת. הסיבה לכך היא שבראש ועדת הפנים עומד דוד אמסלם, שמצידו מנהל מתקפה על המשטרה בסוגיות שונות, לרבות בנושא הציוצים של יועץ התקשורת (הפורש) של המפכ"ל, ליאור חורב. בוועדת הפנים צפויה ההצעה לעבור כמה שיותר מהר, ללא עיכובים פרוצדורליים.

מינויים פוליטיים במשרדי הממשלה

סטטוס: עבר על ידי השרים

לפני כחודש עברה הצעת השרים איילת שקד ויריב לוין לאפשר למנכ"לי 21 משרדי ממשלה למנות משנה למנכ"ל שיעסוק בנושאים רוחביים, ובלבד שהמינוי האישי יעבור גם רף של התאמה מקצועית (6-7 שנים בתחום הספציפי). ההחלטה זכתה לכינוי "חוק הג'ובים", על אף שלא מדובר בחקיקה אלא בהחלטת שרים.

המשמעות של ההחלטה היא הרחבת הדרג הפוליטי של שר - כאשר לכל שר בממשלה יש כבר כיום צוות פוליטי משמעותי). היועצים והמשנים למנכ"לים הממונים על ידי מנכ"לי המשרדים או על ידי השרים, מקבלים שכר עובדי מדינה.

צמצום מספר החברים בוועדות איתור

סטטוס: עבר בממשלה

ההחלטה לצמצם את מספר החברים בוועדות איתו בנציבות שירות המדינה עברה לפני כחודש בהצבעת הממשלהף והיא מקלה על נציבות שירות המדינה להחליק מינויים פוליטיים כאשר בכל ועדת איתור משובצים מספר מופחת של חברי ועדה - ולפיכך, יהיו פחות התנגדויות למינויים לא ראויים.

מינוי יועצים משפטיים ללא מכרז

סטטוס: עבר בוועדת השרים לחקיקה

הצעת החוק הממשלתית לאשר מינוי יועצים משפטיים למשרדי הממשלה ללא מכרז, אשר צורפה לה הצעת חוק פרטית של ח"כ אמיר אוחנה (הליכוד), זכתה לרוב בהצבעת ועדת שרים לחקיקה לפני שבוע. במקרה של הצעת החוק של אוחנה, ההצעה גם עברה את הקריאה הטרומית במליאה. החוק, אם יעבור שלוש קריאות, יאפשר לבצע פוליטיזיציה מלאה של הייעוץ המשפטי במשרדי הממשלה, כך שהיועצים המשפטיים ימונו על ידי ועדת איתור קטנה או בהחלטת דרג פוליטי, ולא יצמחו מתוך הייעוץ המקצועי של משרדי הממשלה. היועץ המשפטי לממשלה התנגד בחריפות להצעה הזו, אך לא עלה בידו לבלום אותה.

איסור הקלטת שיחה בין שניים

סטטוס: נבחן בעבר ולאחרונה עלה שוב

הצעת חוק איסור הקלטת שיחה בין שניים, שמאחוריה עומד ראש הממשלה נתניהו, נבחנה לפני יותר משנה, אך לא קודמה מאז. לאחרונה העלה ח"כ דוד ביטן את האופציה להחזיר את הטיפול בהצעה. הצעה זו, אם תקודם, עשויה לשבש את עבודת העיתונאים והאופן שבו ניתן להשיג מידע והוכחות לשיחות טלפון, כאשר העיתונאי צד לשיחה.

ח"כ ביטן ציין בשיחות פרטיות כי הוא עשוי להחריג את עבודת העיתונאים מן החוק, ועדיין מדובר בהצעה בעייתית ביותר שמצרה את צעדיהם של חושפי שחיתויות ואזרחים המעוניינים לטפל בעוולות המתבצעות כלפיהם. זאת ועוד, מאחר שאין הגדרה פורמלית בחוקי המדינה למי הוא עיתונאי, ההצעה מעלה חשש לפגיעה אזרחית רחבה.

הפחתת שכר המפכ"ל

סטטוס: עדיין ברמת ההצעה

הצעת חקיקה להפחתת שכר מפכ"ל המשטרה, כך שלא יעלה על שכרו של ראש הממשלה, נמצאת כרגע בדיון ציבורי בצורך בטיפול במדרגות השכר של בכירים בשירות המדינה, לאחר שחברי הכנסת של הליכוד התריעו בנושא שכר של בעלי תפקידים כמו מפכ"ל, רמטכ"ל, שופטי בית המשפט העליון ומבקר המדינה - שמשכורותיהם עולות על משכורתו של ראש הממשלה. יצוין שחלק ממשרתי הציבור בדרגים הבכירים מגיעים למשרות הרמות אחרי עשרות שנים בשירות הציבורי.

איסור חקירת ראש ממשלה מכהן

סטטוס: הוסר מסדר היום - בינתיים

איסור חקירת ראש ממשלה מכהן, המכונה גם "החוק הצרפתי", נתקל בהתנגדות עזה של היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט. לאחר הודעתה של שרת המשפטים שקד שהחוק יחייב גם תיקון בנושא הגבלת הכהונה, החוק הוסר לעת עתה מסדר היום.

אי מינוי נציב שירות המדינה

במסגרת החלשת שומרי הסף, נמנע ראש הממשלה נתניהו זה שישה חודשים ארוכים מלהודיע על מינוי נציב לשירות המדינה. בראש נציבות שירות המדינה, הגוף המפקח על העסקת עשרות אלפי עובדי מדינה, עומד כיום מינוי זמני של אהוד פרוואר, ובמהלך החודשים הללו מקבלת הממשלה החלטות משמעותיות בנושאי מינויים פוליטיים.

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ